Dodaj do ulubionych

Wyrównanie podłogi

23.12.15, 18:11
Mam mały problem z podłogą w sypialni. Jest krzywa. Ale to taka fala a nie krzywizna w jedną stronę. Macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić??
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Wyrównanie podłogi 24.12.15, 14:18
      A możesz napisać co leży na tej podłodze, co ma leżeć, jak ma być wykończona lub jak jest wykończona.... cokolwiek
      • ondrzejs Re: Wyrównanie podłogi 27.12.15, 22:59
        Nie wiem, popytaj wśród fachowców co możesz z tym zrobić. Obawiam się, że fragmenty nierówne będzie trzeba kłaść od nowa. Natomiast powiem, jak to mądry Polak po szkodzie, że niestety, ale o tej nierówności zadecydował prawdopodobnie zły montaż - tutaj wyjątkowo ważny.
        • jarecki_2 Re: Wyrównanie podłogi 28.12.15, 08:20
          jaki ku...a montaż? O czym Ty gadasz? Montaż czego?
      • malajkat7 Re: Wyrównanie podłogi 30.12.15, 10:45
        Życzę Ci znalezienia fachowca, który zaproponuje Ci jakieś rozwiązanie tej sprawy. Dobry fachowiec to najczęściej koszta, ale także dobry montaż.
    • kiniak1976 Re: Wyrównanie podłogi 28.12.15, 21:50
      podłoga jest betonowa i chce tam położyć panele. A na tak krzywej podłodze będzie problem z tego co się orientowałem
      • jarecki_2 Re: Wyrównanie podłogi 29.12.15, 00:01
        Czyli na betonowej posadzce jest garb, możliwości są dwie, zeszlifować garb lub wylać wylewkę. Można jeszcze kombinować z grubszym podkładem pod panele wszędzie poza samym garbem, ale to najsłabsze rozwiązanie, będzie czuć podczas chodzenia. Moja rada, najszybciej i najtaniej będzie zeszlifować, chociaż bajzel największy.
    • ekspert_lafarge Re: Wyrównanie podłogi 10.01.16, 16:25
      Witam, małe ubytki można uzupełnić zaprawą wyrównującą. W przypadku wiekszych nierówności nalezy zrobic wylewke samopoziomujacą. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge.
      • 1larwa1972 Re: Wyrównanie podłogi 10.01.16, 17:29
        Hallo, a co gdy ma się w planach wykładzinę podłogową? Poza tym, interesuje mnie czy kłaść wykładzinę przed ościeżnicami drzwiowymi czy po?
        • jarecki_2 Re: Wyrównanie podłogi 10.01.16, 21:39
          To zależy jak duża jest nierówność, jeśli jest spora i będzie widoczna bardzo pod wykładziną lub ma się kiwać na takiej nierówności szafa to również najłatwiej zeszlifować albo zrobić wylewkę samopoziomującą. Wykładzina po futrynach.
    • alpha_bygg Re: Wyrównanie podłogi 10.01.16, 23:11
      Betonowa podłoga powinna zostać wyprostowana wylewką samopoziomującą. Jeśli fala jest wysoka to warto zebrać ją najpierw frezarką do betonu na przykład, lub skuć jakimś młotem elektrycznym, bo w przeciwnym razie zejdzie Ci dużo wylewki a jest ona dość droga (wyrównujesz nią do najwyższego punktu starej podłogi). Po wylewce trzeba odczekać jakiś czas (producent twierdzi, że kilka tygodni ale ja bym tydzień poczekał) zanim położysz panele. Pod wykładzinę to tak jak ktoś zauważył, możesz odczuć falę przy stawianiu mebli, także może być tę falę widać na wykładzinie i czuć pod nogami jeśli jest duża - znowu wylewka i kucie ewentualne. Tym bardziej, że podłoga nie jest idealna w innych częściach i na pewno bosą stopą byś czuł przez wykładzinę inne nierówności.

Do kolegi Jarecki_2 - nie kładłem nigdy wykładzin ale czy nie powinny być one ułożone przed ościeżnicami? Bo jak potem obrobić wykładziną już osadzoną ościeżnicę? Gdyby wykładzina poszła przed ramą drzwiową to stawiam na podłogę, już gotową, ościeżnicę i jest po robocie, nic nie muszę obrabiać. Pewnie są jakieś sposoby jednak jeśli mógłbym sobie wybrać to bym najpierw zrobił wykładzinę (ale ościeżnice stare wyrwać trzeba i przygotować otwory pod nowe przed gotową podłogą, aby nie brudzić wykładzin)

• jarecki_2 Re: Wyrównanie podłogi 11.01.16, 18:34
        Z wykładziną i panelami (na panelach nie powinno się stawiać futryn z powodu utraty "pływalności" podłogi) jest dokładnie odwrotnie niż w przypadku płytek lub parkietu, wykładzina jest najbardziej plastycznym materiałem podłogowym a co za tym idzie można ją dopasować/dociąć do czego się chce, to kwestia umiejętności wyłącznie. Oczywiście można położyć najpierw wykładzinę a potem wstawiać drzwi, ale uszkodzenie wykładziny na przykład pianką montażową, powoduje konieczność j wymiany wykładziny lub wymiany jej części ( w przypadku kostek). To jest tak jak z malowaniem, malujemy na końcu nie dla tego, że mamy taki kaprys tylko dla tego, żeby mieć ładne pomalowane ściany a nie pomalowane nowe ściany i uszkodzone podczas układania parkietów, układania cokołów czy listew przypodłogowych, uszkodzone podczas cyklinowania, co powoduje konieczność ich ponownego malowania. Tak jak malowanie zwykle jest ostatnią czynnością tak w przypadku wykładzin to wykładzina jest ostatnia żeby nie uszkodzić wykładziny. Pochlapanie wykładziny farbą, pianką powoduje zniszczenie wykładziny w zasadzie. Oczywiście jest sporo wyjątków, ale tak jest najrozsądniej. Ewentualne uszkodzenia ścian podczas układania wykładzin to zabrudzenia a nie dziury w ścianach więc nawet jak trzeba coś podmalować to są to jakieś drobiazgi a nie gruba robota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka