tomek.2224
20.01.16, 20:26
Witam niecałe dwa lata temu kupiłem okna u autoryzowanego dealera jednej z wiodących marek na rynku. Okna zamówione oczywiście z montażem nie chciałem mieć problemów. Po montażu okien zauważyłem że okna otwierają się i zamykają ze zgrzytami i coś trze. Sprzedawca przyjechał wyregulował i było ok. Znowu po ok miesiącu sytuacja się powtórzyła okna i znowu je wyregulowano. Następnym razem przyjechał do mnie serwis producenta i po podklejali okna i miało być ok. Nie było po pewnym czasie znowu problemy z otwieraniem i zamykaniem. Gdy zadzwoniłem do sprzedawcy poinformowano mnie że sprzedawca zamknął działalność, a w tym samym miejscu powstała nowa firma innego właściciela sprzedająca okna tej samej marki. Co się okazało po wezwaniu innego serwisu że okna są źle zamontowane i trzeba wszystko rozkuć i zamontować na nowo i tu jest problem. Tynki i elewacja zrobione podłogi zrobione, kto ma pokryć koszty naprawy. Serwis producenta był u mnie jeszcze przed tynkami i elewacją i mnie nikt nie poinformował o takim problemie. Serwis producenta przyjechał do mnie ostatnio i potwierdził że okna są źle zamontowane i nie będą prawidłowo się otwierać i nie są w stanie ich naprawić. Serwis producenta nie podejmie się naprawy okien ze względu na zły montaż, (gwarancja obejmuje okna prawidłowo zamontowane) i mam iść z tym do sprzedawcy, a sprzedawca w wrześniu 2015 zamknął działalność. Proszę o radę czy mogę pociągnąć do odpowiedzialności sprzedawcę po zamknięciu działalności. Czy producent odpowiada za działania swojego "autoryzowanego" dealera?