Dodaj do ulubionych

Problem z montażem okien i sprzedawcą

20.01.16, 20:26
Witam niecałe dwa lata temu kupiłem okna u autoryzowanego dealera jednej z wiodących marek na rynku. Okna zamówione oczywiście z montażem nie chciałem mieć problemów. Po montażu okien zauważyłem że okna otwierają się i zamykają ze zgrzytami i coś trze. Sprzedawca przyjechał wyregulował i było ok. Znowu po ok miesiącu sytuacja się powtórzyła okna i znowu je wyregulowano. Następnym razem przyjechał do mnie serwis producenta i po podklejali okna i miało być ok. Nie było po pewnym czasie znowu problemy z otwieraniem i zamykaniem. Gdy zadzwoniłem do sprzedawcy poinformowano mnie że sprzedawca zamknął działalność, a w tym samym miejscu powstała nowa firma innego właściciela sprzedająca okna tej samej marki. Co się okazało po wezwaniu innego serwisu że okna są źle zamontowane i trzeba wszystko rozkuć i zamontować na nowo i tu jest problem. Tynki i elewacja zrobione podłogi zrobione, kto ma pokryć koszty naprawy. Serwis producenta był u mnie jeszcze przed tynkami i elewacją i mnie nikt nie poinformował o takim problemie. Serwis producenta przyjechał do mnie ostatnio i potwierdził że okna są źle zamontowane i nie będą prawidłowo się otwierać i nie są w stanie ich naprawić. Serwis producenta nie podejmie się naprawy okien ze względu na zły montaż, (gwarancja obejmuje okna prawidłowo zamontowane) i mam iść z tym do sprzedawcy, a sprzedawca w wrześniu 2015 zamknął działalność. Proszę o radę czy mogę pociągnąć do odpowiedzialności sprzedawcę po zamknięciu działalności. Czy producent odpowiada za działania swojego "autoryzowanego" dealera?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Problem z montażem okien i sprzedawcą 20.01.16, 20:50
      Niestety masz kłopot. Żeby dojść kto i co trzeba zacząć od umowy dealerskiej. Umowa taka zawierana jest przez producenta i sprzedawcę w tym wypadku (dealera) i najprościej mówiąc, to co Ciebie interesuje najbardziej, dealer przyjmując na siebie sprzedaż produktów producenta przyjmuje na siebie również naprawy gwarancyjne, serwis (czyli jak towar wyprodukowany przez producenta na przykład ma wadę to dealer ją usuwa). Producent nie ponosi odpowiedzialności za wadliwe wykonanie usługi montażu, cały serwis i odpowiedzialność spoczywa na dealerze. Czyli jeśli producent wysłał do Ciebie serwisantów swoich a nie dealer, to producent wykazał się maksimum dobrej woli wedle prawa, a nie musiał ponieważ umowa dealerska przerzuca na dealera tak gwarancję na same okna jak i na wykonanie usługi jak w Twoim przypadku. Taki układ z punktu widzenia dealera jest być może marny, bo niby czemu ma brać na klatę wady produkcyjne, ale sprzedawcy gwarantuje rzetelne rozwijanie sieci dystrybucji przez dealerów ponieważ to im a nie producentowi będzie zależało na rozwoju, tak w skrócie. Czyli producent może mieć i w zasadzie powinien mieć Twój przypadek w nosie, nie jest w stanie odpowiadać za działanie sprzedawcy i nie ma nad nim kontroli. Natomiast dealer, nawet jak nie prowadzi już działalności odpowiada za swoją pracę w terminie określonym gwarancją i możesz go ścigać. Tak na marginesie, poprzedni właściciel przepisał najprawdopodobniej firmę na żonę, kochankę lub szwagra ze względu na to, że takich jak Ty pewnie ma sporo i zaczęło się robić gorąco. Tak czy inaczej możesz Pana ścignąć sądownie ale, i tu jest najlepsze, Pan już od dawna nic nie ma, nie posiada a może i załatwił sobie żółte papiery po tym jak taką wpadkę jak u Ciebie zaliczył na wieżowcu na przykład.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka