-
Witam,
jakich firm śmietan używacie do mas śmietanowych do tortów? chodzi mi o smak słodka czy kwaśna? jak ubijam sama słodką np 30% z Piątnicy to wydaje mi się za mdła a jak samą kwaśną z President to za kwaśna:-( czy można mieszac słodką z kwaśną przed ubiciem? bo mam ochotę wymieszac po połowie Piatnica i President - wtedy pewnie uzyskałabym ten idealny dla mnie smak.... czy jest ryzyko, że źle się ubije lub zważy? Pozdrawiam!
-
Znajomy nas obdarował bardzo dużą ilością (pracuje w branży). Co można z niej zrobić ?
Juz były śledzie w śmietanie i śmietana do góry placków ziemniaczanych oraz mizeria.
-
używam 18% , mieszam ją z wrzącą zupą a i tak zawsze mi się zwarzy:( Nie wpływa to na smak ale na wygląd-denerwuje mnie to! Jak wy to robicie? Jakiej śmietany używacie?
-
Od pewnego czasu spędzam sporo czasu na zakupach (;-)), bo dość uważnie studiuję etykiety produktów spożywczych.
Ostatnio na tapecie mam śmietanę. Od zawsze używałam Piątnicy, ale po lekturze opakowania wiem, że sporo w niej zagęstników. Ze śmietan dostępnych w supermarketach (spędziłam ostatnio pół godziny przy ladzie chłodniczej na miłej lekturze) tylko Zott miał produkt, którego skład opisano: [i]śmietana homogenizowana[/i]. Cała reszta była dosmaczona zagęstnikami.
Wiem, że najlepie...
-
Chciałam zapytać na jakich obrotach miksera ubijacie śmietanę -kremówkę.
-
znalazłam tu przepis na śmietanówkę i chcę ja zrobic ale wszystkie
znane mi śmietany 18% są raczej kwasne. jakiej użyć do śmietanówki
jeśli w przepisie podana jest słodka 18%?
-
Mam dzisiaj gości, robię dla nich zapiekankę ziemniaczaną. Właśnie się
dowiedziałam, że dwójka z nich nie może jeść śmietany :/ Nie bardzo mam jak
zamienić zapiekanki na coś innego tak na ostatnią chwilę, bo musiała bym
lecieć na zakupy. Czy można zastąpić w zalewie ( jajka + ser + śmietana)
śmietanę jogurtem? Nie zrobi się z tego jakaś niesmaczna paciaja?
-
Jak robicie śledzia w śmietanie, takiego do ziemniaków? Mam płaty śledzia solonego...co dalej?
-
Jestem początkująca i zuupełnie nie znam się jaka śmietana do
jakiego dania. Mam chęci by na powrót męża przygotować tartę z
pomidorami i mozzarellą lub grzybami. W przepisie podano by do
farszu użyć gęstej śmietany. Tylko czy są śmietany gęste słodkie i
kwaśne?O jaką tu chodzi? Bardzo proszę o radę-najlepiej po prostu
doradźcie mi jakiej firmy,czy w kartoniku itd.,żebym nie zepsuła
tego dania...:)
-
Witam wszystkich,
chciałam zrobić dziś sos grzybowy a jak na złość nie mam śmietany. Mam tylko jogurt naturalny. Myślicie, że mogę go dodać zamiast śmietany?
Niestety nie mogę się wyrwać na zakupy teraz a obiad trzeba zrobić...
Proszę o porady :-)
-
Czemu moja śmietana nie chce się ubić? Zmarnowałam w sumie 2litry- 36%, 30%,
Łaciata i Łowicz, schłodzona w lodówce, w zamrażarce, z fiksem i bez, z
cukrem i bez, mikserem i ręcznie. Nie jest to kwestia zbyt długiego ubijania:
jest bardzo płynna, płynna, a potem już oddziela się masło... A gdzie faza, w
której można miskę do góry nogami odwrócić? Za gorąco, czy ktoś na mnie klątwę
kulinarną rzucił...? A może jakaś zasada, że miesiączkujące psują przetwory, a
ciężarne- ciasta i śmietanę...
-
Jestem jeszcze całkiem początkującym gotującym i wciąż istnieje dla
mnie szereg kulinarnych zagadek. Może ktoś wyjaśni,
- jak klasyfikuje się śmietany? W sklepach są 12-proc., 18-proc., 30-
proc. Czy one jeszcze podlegają podziałowi na kwaśne i słodkie (jest
np. śmietana 12 proc. w kubku i 12-proc w kartoniku – do kawy)?
Które z nich można gotować bez obawy, że się zwarzą? Z której można
zrobić bitą śmietanę?
- co to znaczy, że ser żółty jest ostry? Czy to ma związek z
zaw...
-
mam gar zupy z porów zagęszczonej śmietaną, czy mogę ją zamrozić?
jeszcze jedno pytanie
czy pieczone ziemniaki, które zostały z wczorajszej kolacji nadają
się jeszcze do czegoś, czy można je zamrozić?
dziekuje za odpowiedź.
-
robię tort z bitą smietaną, zapomniałam kupić śmietan-fix, czy on
jest faktycznie konieczny, czy można go czyms zastąpić?
-
Proszę bardzo ekspertki o opinię w sprawie dobrych śmietan do ubicia
kremu, Pozdrawiam,
-
Bardzo proszę o odp :)
-
której kończy się okres przydatności do spożycia. Macie jakieś pomysły, do
czego mogę ją wykorzystać?
-
czy można zamrozić śmietanę i czy jest ona jeszcze jadalna po rozmrożeniu?