Gość: ggg IP: *.bphpbk.pl 24.09.04, 12:48 Witam CZym najlepiej wyciszyć sufit (korek, wata, podwieszany sufit)itp. Znacie jakieś lepsze metody Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Preddy Pytanie ciekawe ale niestety bez odpowiedzi IP: *.unregistered.media-com.com.pl 27.01.05, 19:43 Będę miał ten post na oku, bo również bym się chciał odgrodzić od pana u góry Odpowiedz Link Zgłoś
jalis27 Re: Pytanie ciekawe ale niestety bez odpowiedzi 27.01.05, 21:46 zobaczcie na mój post z dnia 20.01.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXSW Re: Wyciszenie IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 27.01.05, 20:57 Miałem podobny problem, niestety o akustyce warunkuje rodzaj stropu. W moim przypadku nic nie dały żadne maty, korki (w formie opakowań po jajkach) utwierdziło mnie to w przekonaniu że jak jest strop akustyczny to nic nie można z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
topol71 Re: Wyciszenie 28.01.05, 06:33 Gość portalu: XXSW napisał(a): > Miałem podobny problem, niestety o akustyce warunkuje rodzaj stropu. > W moim przypadku nic nie dały żadne maty, korki (w formie opakowań po jajkach) > utwierdziło mnie to w przekonaniu że jak jest strop akustyczny to nic nie można > > z tym zrobić. Niestety XXSW ktoś Ci zupełnych bajek naopowiadał i zrobił w temacie niezły mętlik. Korek, opakowania po jajkach, wszelkie kasetony, systemowe sufity akustyczne są po to żeby poprawić jakość dzwięku w pomieszczeniu czyli np. spowodować brak pogłosu w pokoju gdzie słuchasz muzyki, grasz na instrumencie itp. takie rozwiązania w stopniu minimalnym (różnie w każdym przypadku) izolują Cię od dzwięków np. uderzeniowych czy powietrznych pochodzących z zewnątrz bo ich zadanie jest inne. Natomiast te przypadki, które są opisane tutaj to nic innego jak problem wytłumienia przegrody przez którą przenikają dzwięki zewnętrzne i tu żadne wytłoczki od jajek ani korek nie pomogą. Nie istnieje też coś takiego jak przegroda permanentnie akustyczna, tylko akustyka to taka delikatna franca, że jak nie zbadasz konkretnego rozwiązania z tym a nie innym stropem, to reszta pozostaje tylko teoria i domysłami (można oczywiście policzyć współczynniki z normy akustycznej, ale to cholerna męka i średnio miarodajne) Dlatego wyciszając cokolwiek, czy wygłuszając pomieszczenie powinno się szukać rozwiązań systemowych przebadanych akustycznie w konkretnych przegrodach (zapewniam że jak producent ma badania to będzie się tym chwalił, bo kosztuje to mnóstwo siana). W akustyce nie ma rozwiązań "na oko" i przed zastosowaniem sprawdzmy co, po co i dlaczego, bo inaczej cała robota na marne. Stąd przekonanie XXSW, że jemu juz nic nie pomoże bo ma strop nie do wyciszenia - pomoże pomoże, tylko pytaj, szukaj, a na początek pochwal się z czego masz strop itd. Uff sorry za przydługi wywód pozdrawiam wszystkich Topol71 Odpowiedz Link Zgłoś
topol71 Re: Wyciszenie 28.01.05, 06:01 Zajrzyj do tego posta bo problem masz ten sam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=19642885 A propos jalis 27 co z twoim wyciszanym sufitem, jaka decyzja bo zamilkłeś na amen? Odpowiedz Link Zgłoś