Dodaj do ulubionych

wygłuszanie mieszkania

15.04.02, 11:48
proszę o radę jak dobrze wygłuszyć mieszkanie, dodam, że mam bardzo uciążliwych
sąsiadów i raczej nie ma szans, że sie w najbliższym czasie wyprowadzą;
widziałem ,ze wyciszane są studia nagraniowe ale nie wiem czym,ze są takie
dźwiekoszczelne
david
Obserwuj wątek
    • laser_ Re: wygłuszanie mieszkania 16.04.02, 10:43
      To, że studia nagraniowe są takie dźwiękoszczelne jest zasługą uwzględnienia
      tego już podczas projektu. Przy budowie bloków nikt tego chyba nie bierze pod
      uwagę. Wylewka podłogowa nie powinna się stykać z elementami kontrukcyjnymi
      budynku, ani nawet ścian działowych, rury kanalizacyjne i wodociągowe też
      powinne być zaizolowane, a nie zamurowane, czy zatynkowane , bo szumieć będzie
      cała ściana wzmacniając ten efekt, schody klatki schodowej też tak się powinno
      budować, że nie będzie słychać w całym pokoju sąsiadki w szpilkach schodzącej,
      itd, itd. Nikt tym się jednak /z budujących/ nie przejmuje i liczy się tylko
      żeby było szybko i się nie przesiliać.
      Możesz obłożyć ścianę dzielącą Cię od sąsiadów watą mineralną i na to albo
      płyty gipsowo-kartonowe, albo jakieś panele, jednak nie licz na warunki studyjne
      i nie stosuj styropianu zamiast waty, bo orobisz się a nic nie osiągniesz.
      Powodzenia.
      • m.a.g.o Re: wygłuszanie mieszkania 17.05.02, 16:29
        Zgadzam sie, dobor material utlumiacego jest wazny i
        material tlumiacy musi byc porowaty, o strukturze kanalikowej a taki jak np.
        styropian po przekrojeniu jest pelny w srodku wiec nie nadaje sie
        do tlumienia.Zastanawiam sie czy tlumienie sciany po naszej stronie mieszkania
        rozwiaze w 100% problem, skoro dzwiek i drgania juz przeszly przez sciane to
        mozemy je odczuwac. Jestem bardziej przekonany o tym ze sasiad mniej nas bedzie
        slyszal ale nam chyba nie o to chodzilo..

No coz sprobowac chyba warto, moze ktos ma wieksze doswiadczenia praktyczne?

Marek
        • monisia Re: wygłuszanie mieszkania 25.06.02, 08:56
          Dobrze, że poruszyliście ten temat - ja mam do wygłuszenia sufit bo moi
          sąsiedzi sobie lubią z dziećmi poskakać - oczywiście przy odpowiedniej muzyczce
          co mnie doprowadza do szału. Czy na sufit można położyć watę ??
          proszę o radę - nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, co kupić itd...
          • Gość: mara Re: wygłuszanie mieszkania IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 20:49
            Nie jestem fachowcem ale borykam się z tym samym problemem. Rozwiazaniem jest
            sufit podwieszany z warstwą wełny mineralnej minimum 100 mm. Zamierzam to własnie
            zrobić u siebie.
            • Gość: buk Re: wygłuszanie mieszkania IP: *.datastar.pl 17.07.02, 15:44
              a ja to własnie zrobiłem. Ponieważ mieszkanie sąsiaduje z windami - dochodziły
              odgłosy jeżdżenia, stuki drzwi i drgania. Kupiłem płyty gipsowo-kartonowe i
              wełne mineralną firmy rockwool superrock (7cm grubości) ustawiłem konstrukcję z
              metalików, ponapychałem wełny, przykręciłem płyty, szpachlowanie, malowanie i
              mam taką ciszę, że w uszy kłuje - naprawde warto (koszt 300 zł). Zastanawiam
              się teraz nad drugą ścianą (od sąsiadów), ale ponieważ już zakończyłem remont,
              to szkoda mi sie znowu babrać. Generalnie, wada mieszkania (czyli te windy za
              ścianą) jest teraz jego wielką zaletą, bo nie ma sąsiadów z jednej strony i
              można sobie np. tam ustawić łóżko w celach wiadomych bez obawy że nazajutrz
              sąsiedzi będą siedzieć przy "judaszach" obserwując, co za panna opuszcza jakby
              nie było kawalerkę :)
              • Gość: ANIA Re: wygłuszanie mieszkania IP: *.polcard.com.pl 13.08.02, 16:22
                :-) BUK !
                Z NIEBA MI SPADŁES !
                MAM PROBLEM BARDZO PODOBNY TYLE ZE Z SUFITEM :-)
                MYSLISZ ZE TA SPRAWA SPRADZW SIE TEZ W PRZYPADKU SUFITU ? -W MOIM PRZYPADKU
                UPIERDLIWA JEST SASIADKA, TAPAJACA MI NAD GLOWA O KAZDEJ PORZE DNIA I NOCY! mAM
                JUZ ZROBIONY PODWIESZANY SUFIT ZE WZGLEDU NA UKRYCIE KABLI, RUR CO.
                DAJ ZNAC, PLIIIZZZ!
                ANIA
                • Gość: gregor Re: wygłuszanie mieszkania IP: *.radio.com.pl 14.08.02, 18:56
                  To powinno pomóc, gdyby chcialo Ci sie jeszczepopracowac nad sufitem , zeby nie
                  stanowiłon płaskiej powierzchni, a przypominał na przyklad harmonijkę(deskipo
                  kątem mocowane)wtedy zrobiloby sie jeszcze nieco ciszej - rozpraszają dzwieki
                  lepiej, nie licz jednak zbytni na wyciszenie niskich częstotliwosci (basów)tu
                  niestety wymagana jest izolacja poszczególnych scian miedzy sobą - bylo o tym
                  wczesniej-glosow jednak sie pozbedziesz, czy glosniejszego tv, a te deski
                  ewentualnie jeszcze mogą wyglądac odjazdowo, chyba ze nie lubisz, warto
                  pokombinowac w kazdym razie

Pozdrowienia
                  Ps pomysl o domu w przyszlosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka