Dodaj do ulubionych

Chowanie Kabli

IP: *.itc.pw.edu.pl 04.10.04, 10:15
Po remoncie w łazience mam zamiar wziąść się za remont przedpokoju. Jednak
chciałbym pochować wszelakie kable. Fachowiec poradził mi żeby nie kuć ścian
a jedynie chować kable w podłodze. I tutaj mam pytanie: czy kable od kablówki
telewizyjnej mogę zalać betonem bez zadnych zabezpieczeń (głównie obawiam się
o trójniki). To samo dotyczy kabli telefonicznych.

Pozdrawiam

Kochzg
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafal Re: Chowanie Kabli IP: 195.117.164.* 04.10.04, 10:45
      Kable włoż w peszle i dopiero zalej betonem. Proponuję również pozostawić w
      peszlach kabałek kabla w formie pilota gdyby kiedyś trzeba było coś zmienić.
      Jesli chodzi o połączenia to raczej nie polecam i proponuję wykonanie jednak
      puszki rewizyjnej gdzieś na ścianie, przy podłodze.
    • Gość: Kiełek Re: Chowanie Kabli IP: *.cbr.tp.pl 04.10.04, 12:56
      Puść sobie peszle na ścianie zaraz przy podlodze i przykryj gipsem (szpachlówką
      czy czymś takim) - większość zakryje listwa przypodogowa, a dostęp do kabla
      będziesz miala zawsze i bedziesz mogla go wymienić.
      Radzę puścić grubszy peszel - jest rozwojowy, np. kable do glośników...
      • Gość: Julek Re: Chowanie Kabli IP: *.idg.com.pl 04.10.04, 14:57
        Zamiast peszli polecam solidniejsze kanały do przewodów elektrycznych. Peszel
        może Ci się przy zalewaniu betonem zagnieźć i wtedy o przeciąganiu kabli możesz
        zapomnieć. Kanał jest wykonany z grubego plastiku więc ryzyko jest mniejsze.
        Tak jak radził mój przedmówca polecam "rozwojowe" szerokie i wysokie kanały -
        np. 9x5 cm.
    • Gość: Krzysiek Re: Chowanie Kabli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 15:48
      Jeśli podłogę będziesz robił w drewnie to proponuję rozwiązanie w postaci listw
      elektroinstalacyjnych przypodłogowych w kolorze drewna: buk,klon. Możesz tam
      prowadzić przewody jakie chcesz a do tego możesz zainstalować na takiej listwie
      nośniki z gniazdami elektrycznymi, telefonicznymi, antenowymi, głośnikowymi.
      Możesz wybrać rozmiar 20x50 dwukomorowy lub 20x71 trzykomorowy.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka