Dodaj do ulubionych

wentylacja w małym mieszkaniu - pomóżcie!

11.11.04, 00:44
Sprawa wygląda tak - kupiliśmy nowe mieszkanie 32 m.kw,znajduje sie w
przyziemiu, jest to nowe budownictwo, zrobione są w nim dwa pokoje w tym jeden
z kuchnią, łazienka i maleńki przedpokój.W kuchni zainstalowany jest tylko
filtr, bez wyciągu,bo nie ma jak.W dużym pokoju jest kratka wentylacyjna
wychodzaca na dwór, ostatnio wstawiliśmy tam wiatraczek.Na oknach od wewnątrz
osadza sie rosa (nie chodzi o to, że szyby sa zaparowane), która spływa i
powoduje ,niestety,powolne powstawanie grzyba, zwłaszcza przy oknie
balkonowym, nad podłogą. I teraz pytanie - co z tym zrobić? Dodam, że z tego
co mi wiadomo, budynek powinien być osuszany w tzw. bliżej nieokreślonym
czasie. A co my możemy zrobić? Macie może jakieś sugestie? Pozdrawiam i z góry
dziękuję - Marcin
Obserwuj wątek
    • kumas Re: wentylacja w małym mieszkaniu - pomóżcie! 11.11.04, 23:38
      Myślę że problem można rozwiązać przez zastosowanie elektrycznych listew
      grzejnych zamontowanych przy podłodze. Sama wentylacja nie wystarczy musi być
      dodatnia wartość cieplna aby usunć wilgoć. Mieszkanie znajduje się w
      przyziemiu więc sciany mają ograniczoną mozliwość wentylacji.
    • Gość: MM Re: wentylacja w małym mieszkaniu - pomóżcie! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.04, 18:18
      Wg mnie w kratkę wentylacyjną powinieneś wstawić elektryczny wentylator, który
      można zaprogramować w ten sposób, że będzie się włączał przy określonym
      poziomie wilgotności. Jeżeli poziom wilgotności będzie przekraczał ten
      zaprogramowany - wentylator sam będzie się włączał i wypyczał wilgotne
      powietrze na zewnątrz. Samo podgrzewanie nic nie da, jeżeli wilgoć nie będzie
      wyprowadzona na zewnątrz. Sprawdzone - mam coś takiego w łazience.
      • curiosum Re: wentylacja w małym mieszkaniu - pomóżcie! 16.11.04, 01:47
        Wentylator jest w ścianie elekrtyczny i już "chodzi". Różnica, owszem , jest
        wyczuwalna, ale mam wrażenie, że problem jest w tej rosie, która osadza się na
        oknach,i spływa po nich na podłogę, gdzie zostaje. Własnie jedną ręką zerwaliśmy
        listwy przypodłogowe obok okna, tak były namiękłe. Czy jak położę na dole jakieś
        listwy grzewcze to wody nie będzie jeszcze więcej? Czy ktoś ma taki sam problem
        ? Ze zbyt szczelnymi oknami?
        • kumas Re: wentylacja w małym mieszkaniu - pomóżcie! 16.11.04, 11:07
          Problem leży właśnie w tym że nie ma ogrzewania, zastosuj ogrzewanie -nagrzane
          powietrze usunie wilgoć. Oczywiście musi byc odpowiednia wentylacja.
          • Gość: piotr Re: wentylacja w małym mieszkaniu - pomóżcie! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.04, 19:54
            Radzę najpierw dobrze rozwiązać wentylację, a później zająć się ewentualnym
            dogrzewaniem. Z tego co piszesz to jest to mieszkanie w nowym budownictwie
            można więc zakładać, że ogrzewanie zostało dobrane do kubatury. Opisz troszkę
            dokładniej mieszkanie (kratki wywiewne są w kuchni i łazience?) Mam wrażenie,
            że kratka przez ścianę o jest do zapewnienia dopływu powietrza. Nawiewniki mogą
            być montowane zarówno w ścianie jak i w oknie (zbyt szczelne okna). Czy w
            mieszkaniu znajduje się jakiś piec gazowy?
            • curiosum Re: wentylacja w małym mieszkaniu - pomóżcie! 17.11.04, 23:04
              No właśnie, wentylacja... Powierzchnia mieszkania 32 m.kw tj. łazienka ( z
              wentylatorem elektrycznym), maleńki przedpokój,kuchnia z dużym pokojem razem,
              mały pokój. Kratka wentylacyjna (oprócz łazienki) jest tylko w dużym pokoju, w
              kuchni nie ma nic, tylko filtr nad kuchenką elektryczną ,bo nie było gdzie
              umieścić(gotujemy nieczęsto). Ja też mam wrażenie, że te okna są zbyt szczelne.A
              takie nawiewniki w oknach to jak wyglądają? I gdzie się je montuje? Nad oknem?W
              samym oknie? Gazu wogóle nie ma, sama elektryczność.
              • Gość: maja Re: wentylacja w małym mieszkaniu - pomóżcie! IP: 83.238.13.* 18.11.04, 11:46
                przede wszystkim jeśli okna masz nowe - pcv to chyba w każdym modelu jest tzw.
                mikrouchył - należy przekręcić klamkę o 45 st. dół - mniejsza, góra - większa
                szczelina.
                I rozwiąże Ci to sprawę rosy na szybie, a poza tym nie zapominaj o wymianie
                powietrz - nie pamiętam szczegółów technicznych, ale chodzi o porządne
                wywietrzenie mieszkania
                pozdrawiam MAJA
                • Gość: Piotr nawiewniki w oknie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.04, 21:56
                  Ja osobiście polecam nawiewniki higrosterowane www.aereco.com.pl , ale są
                  dostępne również nawiewniki ręcznie sterowane (ciśnieniowe - troszkę słabsze,
                  ale w polsce są dwie szkoły;)
                  Nawiewniki w oknie to dobre rozwiązanie ale jednocześnie trzeba zapewnić wyciąg
                  powietrza. Czy ten wentylatorek w łazience nie ma jakiejś klapki z tyłu (gdy
                  się go wyłącza to zamyka całkowicie przepływ powietrza) - jeżeli ma to trzeba
                  koniecznie to zerwać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka