Dodaj do ulubionych

MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 20.11.04, 08:34
Założyłem grzejnik aluminiowy w przedpokoju nie tradycyjnie lecz tak jak
drabinke w łazience.Podłączenie zrobiłem przed grzejnikiem w pokoju rurkami
cu fi 12 tzn. przed grzejnikiem dałem trójniki i odejście do tego grzejnika w
przedpokoju.Problem grzejnik odpowietrzony i nie grzeje???.Mieszkam w bloku 2
piętrowym kotłownia na węgiel z naczyniem wzbiorczym otwartym wysokość 13m.Ja
mieszkam na parterze.prosze o pomoc .z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • janrenovate Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.11.04, 21:08
      Nie tak podłączyłes.
      Ciela do ciepłej,zimna do zimnej.
      • Gość: PANDA Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 21.11.04, 11:26
        NIE PISZ BZDUR.JAK NIE MASZ POJECIA TO SIĘ NIE WYPOWIADAJ.
        • Gość: PANDA Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 23.11.04, 12:15
          Chyba mnie nie zawiedziesz!.
    • Gość: majster Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.osk.enformatic.pl 23.11.04, 17:51
      Wg mnie podłączyłeś zbyt małą średnicą rury, co niepotrzebnie zwiększa opór
      hudrauliczny w tej części instalacji i grzejnik nie może "ruszyć" z przepływem.
      Nie wiem jak wielki jest grzejnik, ale w układzie otwartym zdecydowanie zalecam
      większe średnice, min. 15 mm Cu. Wykluczam oczywiście niedrożność instalacji,
      bo piszesz, że ją odpowietrzałeś..
    • Gość: monter Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 20:18
      nie bardzo rozumiem co zrobiłeś. ale jeśli nie grzeje a instalacja jest drożna
      to pozostałe grzejniki stanowią mniejszy opór dla wody a że woda jest leniwa
      płynie tam gdzie jest jej łatwiej przepłynąć i olewa Twój grzejnik .
      po pierwsze chyba rurka 12 jest zbyt mała
      po drugie czy załozyłes na tym grzejniku zawór zasilający i powrotny , jeśli
      tak to jaki?
      Generalnie coś skitrałeś ze średnicami przyłącza i być może wybrałeś grzejnik o
      zbyt dużym oporze przepływu w stosunku do pozostałych w mieszkaniu.
      • Gość: PANDA Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 24.11.04, 16:29
        Założyłem tylko dwa żeberka aluminiowe lecz nie tradycyjnie pionowo tylko
        poziomo.Podłączyłem od dołu zasilanie i powrót.Zawory odcinające dałem przy
        odejściu rurek fi12 tuż za trójnikami.zwykłe zaworki odcinające na imbus fi
        15.pozdr.
        • Gość: majster Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.osk.enformatic.pl 24.11.04, 22:33
          Pewnie trochę "zaoszczędziłeś" na średnicy rurki. Mała średnica, jakaś długość
          rurki, dwa zaworki, jakieś złączki i utrudniony przepływ przez grzejnik -
          gdybyś mógł zsumować te opory do ciśnienia dyspozycyjnego w tym miejscu
          instalacji, to pewnie by się okazało, że na piętnastce lepiej byś na tym
          wyszedł...
          Przyrody nie oszukasz..
          • Gość: monter Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:56
            sama kwindesencja-pewno zaworki stosowane do powrotu z grzejników -jest dziura
            to powinno płynąć -a kierunek nie wazny.
            i może na 15 by grzało.
            • Gość: PANDA Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 26.11.04, 20:44
              Bez przesady.To są zawory lutowane więc kierunek nie może być inny.Pozatym w
              tym bloku w kotłowni jest pompa wody obiegowj więc myślę że obieg wody w
              grzejnikach jest wymuszony.A tak na marginesie to teraz wszystkie instalacje
              wykonuje sie w miedzi i to przeważnie fi 12.No chyba że grzejniki są dużej mocy
              to co innego.A ja powtarzam podłączyłem dwa żeberka tj. ok. 300W i dwunastka
              nie da rady???.coś nie tak. Myślę że za dużo praktyki nie macie.Ale mimo
              wszystko dzięki za wypowiedzi i za rady. pozdr.
              • Gość: monter Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:09
                oj oj oj to są uproszczenia z twojej strony każdym przekrojem rury można
                transportować wodę ale są pewne warunki które muszą być spełnione .-jeśli to są
                zawory stosowane do odcięcia grzejników to niestety panie praktyku ale kierunek
                przepływu dla oporów jest ważny i wynika z ich budowy , rurką O12 możesz
                przyłączyć każdy grzejnik pod warunkiem iż jego moc będzie nie większa jak 800w
                wynika to z prędkości przepływu i warunku zachowania prędkości przepływu
                czynnika w rurach grzewczych V max . po trzecie może jak twierdzisz praktyki
                nie mamy za dużo - ciekaw jestem tylko u jakiego majstra widzałeś grzejnik
                powieszony do góry nogami , i który praktyk nauczył Cię mieszać w jednym
                układzie grzejniki o róznych oporach hydraulicznych ,pozdrów go ode mnie i
                myślę że od ciebie też . Wstarą instalację wsadziłeś jakiś grzejnik czy też
                fragment grzejnika o którym nic nie wiesz . a o pompie w piwnicy myślisz iż
                jest panaceum na wszystkie knoty w instalacji .
                Założony przez ciebie grzejnik ma kanały wewnętrzne w żebrach grubości 5 mm
                a stare grzejniki które masz w instalacji pewno 5 cm jak myslisz którędy
                popłynie woda z wszechmogącej pompy?
                pozdr. i dużo ciepła.
              • Gość: majster Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.osk.enformatic.pl 02.12.04, 17:58
                Twój grzejnik, twoje zdanie, twój problem.
                Praktyki mam pewnie więcej niż ty życia, a instalacji zaprojektowałem i
                wykonałem pewnie więcej, niż ty widziałeś w życiu. Jeżeli prosisz o pomoc, to
                miej odwagę przyznać się, mogłeś popełnić błąd.
                Podstawą wykonania każdej instalacji powinien być projekt z obliczeniami strat
                ciepła i hydrauliki w instalacji niezbędnej do uzupełnienia tych strat.
                Zjawiska jakie występują w instalacji nie dają się zamknąć w jednym
                zdaniu: "się stosuje fi 12".
                Żadna pompa w układzie otwartym, umieszczona gdzieś koło źródła ciepła, nie
                rozwiąże problemów z przepływem w całej instalacji. W ogóle regulacja
                przepływów w układzie otwartym jest o wiele trudniejsza, ze względu na
                minimalizowanie oporów w takiej instalacji.
                Jeżeli twój grzejnik z "się stosuje fi 12" jest wpięty w odgałęzienie innego
                grzejnika, to praktycznie nie ma szans na "ruszenie", bo prędkość przepływu w
                takich odgałęzieniach jest najmniejsza ze względu na duże opory w grzejniku.
                W układzie otwartym do przepływu czynnika w instalacji jest wykorzystywana
                różnica gęstości ciepłej i zimnej wody, dlatego jakiś mądry wymyślił zasilanie
                ciepłem od góry grzejnika. Pompa obiegowa, ze względu na to, że układ jest
                otwarty, może jedynie wspomagać przepływ, ale czynnik zawsze będzie płynął tam,
                gdzie ma mniejsze opory hydrauliczne.
                Dlatego większe szanse na grzanie twój grzejnik ma z rurą fi 15 niż "sie
                stosuje 12"
                Do jazdy "sie stosuje" samochód. Ale nie zawsze wystarczy osobowy..
                Pozdrawiam i życzę sukcesów. W ogrzewaniu mieszkania też.
                • Gość: PANDA Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 03.12.04, 16:16
                  Nie złość się bo nie masz racji i możesz dostac piegów.Piszesz jak wszyscy
                  fachowcy jagbyś pozjadał wszystkie rozumy.Ja grzecznie spytałem i
                  podziękowałem. Nigdzie też we wszystkich moich wypowidziach nie pisałem "stsuje
                  się" co próbujesz mi wmówić.Tylko wykonuje.Widać że masz pojęcie o starych
                  technologiach wykonania inst.Rura na wyjsciu z pieca to fi 50 mm.A na grzejniku
                  to tylko w ostateczności fi 15.Ten mój fachowiec przyszedł skryzował grzejnik
                  przed którym wsadził trójnik i mały grzejnik grzeje.I oto chodziło cała
                  filozofia. Pozdrowienia i dużo zdrowia od fachowca.
                  • Gość: majster Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.osk.enformatic.pl 03.12.04, 21:06
                    "...to teraz wykonuje się przeważnie z miedzi i to fi 12 mm.."
                    Łapiesz mnie za słowa.
                    Jeżeli działa po skryzowaniu, to znaczy że miałem rację, bo dzięki tej kryzie
                    zrównoważony został przepływ (wyrównane opory) w obydwu grzejnikach.
                    Dla ciebie tak na prawdę to i tak nie ma znaczenia, jak się to nazywa.
                    A pewnie bez kryzowania na 15 chodziłyby obydwa.
                    Sprawdź tylko czy masz porobione przekładki dielektryczne na łączeniach i
                    inhibitor korozji w wodzie, bo jak słusznie ktoś tu zauważa łączenie miedzi i
                    aluminium jest bardzo nieszczęśliwym rozwiązaniem w instalacji grzewczej.
                    Szczególnie przy intensywnych przepływach na małych przekrojach.
                    Polecam odpowiednia normę, dotyczącą właśnie łączenia materiałów w
                    instalacjach, czego zabrania, a co dopuszcza i w jakich warunkach.
                    Nie jesteś w stanie mnie obrazić, raczej mnie rozśmieszasz swoją naiwną
                    interpretacją obiegowej wiedzy o ogrzewaniu.
                    Gdyby się coś działo z miedzią, to polecam ci tworzywo sztuczne. Tylko też nie
                    każde, które proponują fachowcy, bo tu wybór największy i łatwo można znowu coś
                    zepsuć.
                    Życzę ciepła w domu i dobrego humoru.
    • Gość: czajnik5 Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 18:37
      Panowie doktorzy i profesorowie!

Teoretycy i praktycy, jak już pogadaliście o mechanice płynów, to weźcie pod
      uwagę, że koleś połączył aluminiowy grzejnik z rurką miedzianą, czego nie należy
      robić.

Może monter cwaniaczek ma na ten temat jakąś teorię? (albo ten drugi, co
      projektuje nie wiadomo ile lat?)
      • Gość: monter Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:09
        monter cwaniaczek aluminium miedż i stal nie była powodem nie grzania grzejnika
        lecz jego opór hydrauliczny co panda sprawdził kryzując innyngrzejnik i o tym
        była mowa od początku wypowiedzi . Nie wiem czy umiesz czytać ale jesli tak to
        popatrz na tablicę mendelejewa a zobaczysz co na temat aluminium miedzi i stali
        powiedział ten uczony bęcwał który ja wymyslił
        • Gość: czajnik Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:27
          Oczywiście, że nie wiesz, czy umiem czytać, bo zapewne sam nie umiesz.
          Przede mną tylu monterów i majstrów poczyniło wynurzenia na temat zasad
          hydrauliki, że ja uznałem za zbędne brnięcie w temat, natomiast abstrahując od
          tych zagadnień zwróciłem uwagę na inny problem.

No cóż, dziś nawet dziecko wie, że należy dążyć do ujednolicania materiałów
          przy wykonywaniu instalacji, ale monterzy to przecież nie dzieci.
          • Gość: monter Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 14:09
            znać na Tobie głęboki oddech lat 70 i wczesniej temat był z fizyki -dlaczego
            nie płynie a nie co się rozpuści jak popłynie
            • Gość: czajnik5 Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 17:29
              stary, gorzej nie mogłeś spudłować z tymi latami. Ale starsi ludzie podobno
              tracą rozeznanie i poczucie czasu.
              • Gość: PANDA Re: MONTER POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 05.12.04, 10:58
                Bardzo dziękuje za wypowiedzi uważam temat za zamknięty.pozdr. PANDA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka