ik33 23.11.04, 12:34 ma pomysł na ciekawą zabudowę rury, a właściwie rurki od gazu. Tak wiem - nie wolno, ale.... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: skalmen Re: CZY ktoś....? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 23.11.04, 13:16 Napisz coś więcej jak jest obecnie poprowadzona od licznika do kuchenki.Bo moze chodzi Ci o rure doprowadzającą gaz do licznika.pozdr. hydraulik Odpowiedz Link Zgłoś
tuberoza Pieknosci gazrurka.? 23.11.04, 16:08 Zgodnie z przepisami nie mozna jej zabudowac, ale mozna puscic wokol niej i w poblizu pnacze np. bluszcz itp., troche ja maskujac. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czajnik Re: Pieknosci gazrurka.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 18:35 A kto Ci powiedział, że nie wolno? Gdzie konkretnie są te przepisy, na które się powołujesz? Jak najbardziej wolno, należy tylko przestrzegać kilku ograniczeń: - jeżeli przewód jest prowadzony w obudowie, to obudowa powinna być wentylowana, - jeżeli przewód jest prowadzony w bruździe ściennej, to bruzda powinna być wentylowana, lub wypełniona materiałem nie powodującym korozji (czyli bez wapna i gipsu), - przewody, które zakrywamy nie mogą mieć łączników gwintowanych, ani armatury w części zakrytej Odpowiedz Link Zgłoś
ev88 Re: Pieknosci gazrurka.? 23.11.04, 19:59 Przepisy mowią coś całkiem innego. Po pow. ścian prowadzi się przewody instalacji gazowej w piwnicach i suterenach. W przypadku kondygnacji nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich w bruzdach, osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami. Po wykonaniu próby szczelności bruzdy z przewodami można nawet wypełnić łatwo usuwalną masą tynkarską. Wyjątek stanowią bruzdy z rurami miedzianymi. ev Odpowiedz Link Zgłoś
ev88 Re: Pieknosci gazrurka.? 23.11.04, 20:05 Powyższa odpowiedź dotyczyła tuberozy. ev Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: CZY ktoś....? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.04, 20:25 Można pobawić się karton-gipsem. Nam znajomy projektant tak zaprojektował, że pod rurką zaprojektował lekko obniżony sufit (powstał rodzaj półki); w tej części półki, gdzie widać było z dołu rurki zaplanował pionową ściankę z k-g (łączącą sufit prawdziwy z sufitem obniżonym - półką) i powstała fantastyczna przestrzeń na postawienie jakichś ciekawych bibelotów. Rurka nie jest niczym obudowana a więc dostęp do niej jest całkowity, natomiast z poziomu osoby stojącej na podlodze nic nie widać. Zyskałam ciekawą przestrzeń w przedpokoju na postawienie dekoracyjnych drobiazgów. Odpowiedz Link Zgłoś
ik33 Re: CZY ktoś....? 24.11.04, 10:31 Dziękuję za pomysły, zwłaszcza ten od MM. Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś