Gość: MichałK
IP: *.studio4.com.pl
08.12.04, 13:44
Znalazłem lakier który bardzo mi odpowiada wizualnie. Jest to Syntilor w wersji "wosk naturalny". Tworzy bardzo ładną półmatową naturalnie wyglądającą powierzchnię. Do tego lakieru jest dodatkowo kilka specyfików do gruntowania i wypełniania ubytków w drewnie po cyklinowaniu. Drewno które chcę malować to mozaika z Lapacho. Chciałem się zapytać doświadczonych czy to dobry lakier i czy mozna go zastosować w mieszkaniu na mozaikę egzotyczną. Wszyscy polecają lakiery BONA Traffic jako najlepsze a mój parkieciarz twierdzi, że do mieszkań Traffic to przeinwestowanie w materiał.
Dodatkowo chciałem spytać czy można położyć lapacho w łazience i czy trzeba jakoś specjalnie przygotować podłoże? Czy opcja z lakierowaniem podłogi w łazience zda egzamin? Sugerowano mi, że lepszym rozwiązaniem będzie olejowanie takiego drewna ponieważ nie będzie wtedy chłonąć wilgoci. Ale nie za bardzo odpowiada mi to estetycznie (róznica w wykończeniu drewna pomiędzy przedpokojem a łazienką). Zdecydowałem, że albo lakierujemy wszędzie albo rezygnuję z drewna w łazience. Co sądzicie?
Akurat trafiłem na promocję w castoramie i 5L Syntilor'u jest za 265PLN (nie jest stary ani przedatowany, ot 50PLN taniej na 5L)
www.syntilor.pl/pl/lak_parkiet.html
pozdrawiam