Dodaj do ulubionych

Syntilor i lapacho w łazience

IP: *.studio4.com.pl 08.12.04, 13:44
Znalazłem lakier który bardzo mi odpowiada wizualnie. Jest to Syntilor w wersji "wosk naturalny". Tworzy bardzo ładną półmatową naturalnie wyglądającą powierzchnię. Do tego lakieru jest dodatkowo kilka specyfików do gruntowania i wypełniania ubytków w drewnie po cyklinowaniu. Drewno które chcę malować to mozaika z Lapacho. Chciałem się zapytać doświadczonych czy to dobry lakier i czy mozna go zastosować w mieszkaniu na mozaikę egzotyczną. Wszyscy polecają lakiery BONA Traffic jako najlepsze a mój parkieciarz twierdzi, że do mieszkań Traffic to przeinwestowanie w materiał.

Dodatkowo chciałem spytać czy można położyć lapacho w łazience i czy trzeba jakoś specjalnie przygotować podłoże? Czy opcja z lakierowaniem podłogi w łazience zda egzamin? Sugerowano mi, że lepszym rozwiązaniem będzie olejowanie takiego drewna ponieważ nie będzie wtedy chłonąć wilgoci. Ale nie za bardzo odpowiada mi to estetycznie (róznica w wykończeniu drewna pomiędzy przedpokojem a łazienką). Zdecydowałem, że albo lakierujemy wszędzie albo rezygnuję z drewna w łazience. Co sądzicie?

Akurat trafiłem na promocję w castoramie i 5L Syntilor'u jest za 265PLN (nie jest stary ani przedatowany, ot 50PLN taniej na 5L)
www.syntilor.pl/pl/lak_parkiet.html
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Syntilor i lapacho w łazience IP: *.studio4.com.pl 15.12.04, 10:17
      naprawdę nikt nic nie wie? W tym tygodniu układanie parkietu a ja wciąż nie mam pewności czy kłaść to w łazience czy nie... :-(

Przy okazji nikt nie używał lakieru Syntilor?

pozdrawiam
      Michał
      • kulka85 Re: Syntilor i lapacho w łazience 15.12.04, 18:50
        cześć
        Nie pomogę za bardzo bo my syntilorem wosk malowaliśmy odnawiane stare meble po
        zabejcowaniu. Bardzo nam się efekt podobał i podoba ale nijak się to nie ma do
        podłogi, więc o trwałości na podłodze nie mogę nic powiedzieć.
        Szukałeś w wyszukiwarce na forum bo wydaje mi się że kiedyś ktoś pisał o tym
        lakierze i parkiecie?
        pozdrawiam
        • Gość: Michał Re: Syntilor i lapacho w łazience IP: *.studio4.com.pl 16.12.04, 09:21
          Co do lapacho trochę informacji znalazłem ale jeśli chodzi o lakier Syntilor do podłóg to w archium nie ma ani grama. Owszem, tak jak mówisz, wykorzystywany był do mebli ale to zupełnie inne lakiery :-(

pozdro
          Michał
          • kulka85 Re: Syntilor i lapacho w łazience 16.12.04, 11:29
            cześć
            my właśnie malowaliśmy meble lakierem do parkietów, no ale meble inaczej sie
            uzywa niz podłogę. Czy czytałeś stronę firmową o tych lakierach ?
            www.blanchon.pl/pl/lak_parkiet.html
            Może to pomoże w decyzji,
            pozdrawiam
            • Gość: Michał Re: Syntilor i lapacho w łazience IP: *.studio4.com.pl 16.12.04, 12:12
              tak, stronę juz przewertowałem 10 krotnie :-) i pytałem różnych sklepowych fachowców.
              Zależy mi tak naprawdę na opinii osób które taki lakier położyły i juz troche na nim pomieszkały. To wydaje mi się bardziej miarodajne niż reklamy i "suchy" opis techniczny od producenta. Ale widzę, że raczej kiepsko :-(

pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka