IP: *.com / *.u.mcnet.pl 13.12.04, 13:43
Mam pytanie odnosnie parkietu bambusowego. Zastanawiam sie nad kupnem
takowego w firmie DLH. Czy ktos ma jakies doswiadczenie z tym drewnem. Czy
rzeczywiscie jest takie twarde? Czemu sprzedaja od razu polakierowane
lakierem ceramicznym?
Ja mam duzego psa i zalezy mi na tym, zeby tak latwo nie zryl mi podlogi, bo
moj obecny jesion nie wyglada juz za ladnie.

Z gory dziekuje za wszelkie porady.

Pozdrawiam,

Maciek
Obserwuj wątek
    • habitare Re: Bambus 13.12.04, 22:18
      jesion pewnie nie wygląda za ładnie- nie dlatego ze jest jesionem- ale z powodu
      zbyt miekkiego lakieru- bo samo drewno jest twardsze niż dąb

z bambusem nie miałam przyjemności:)jakoś nie pasuja mi te wiązki;-)
    • Gość: mif Re: Bambus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 23:06
      Trawę chcesz położyć na podłogę mając parkiet z jesiona. Wycyklinuj i połóż
      twardy lakier. A jak pies zniszczy powtórz. Parkiet ma tą przewagę nad panelami,
      że regenerować go można wielokrotnie.
      Ewentualnie zmień psa na mniejszego (Pekińczyk, York, Ratlerek) , ale to jest
      trudniejsze niż renowacja parkietu ;-)
      • Gość: M Re: Bambus IP: *.com / *.u.mcnet.pl 14.12.04, 10:50
        Dzieki za rady.
        Niestety zamiana nie wchodzi w gore, bo mojemu psu chyba nie za bardzo by sie
        to spodobalo.
        Problem polega na tym, ze mi sie podobaja jasne parkiety, a te najtwardsze
        afrykanskie sa ciemne jak cholera.
        Jak wezmiesz pod uwage jasne to zostaje praktycznie jesion i bambus.

Maciek
        • Gość: - Re: Bambus IP: *.crowley.pl 17.12.04, 16:39
          I co ci poradzili w DLH? Dlaczego bambus sprzedaja polakierowany? Ile biora za
          m2 a ile za m2 jesli takze go wykladaja na podlodze? Tez mam duzego psa
          (bialego) i podobne odczucia jesli chodzi o podlogi, bo kurz bardziej widac na
          ciemnych parkietach. Bambus wyglada ciekawie, ale jesion jest duzo jasniejszy.
          -
          • Gość: M Re: Bambus IP: *.com / *.u.mcnet.pl 17.12.04, 17:02
            DLH bierze 179 pln za m2, ale jak wezmiesz ich parkieciarza do dostaniesz 7%
            vatu, zamiast 22%, a jak wezmiesz duza ilosc to jeszcze ci dorzuca 5%.
            Dlaczego sprzedaja polakierowany nie wiem.
            Natomiast rozmawialem z parkieciarzem, ktorego DLH poleca i nie byl on bardzo
            entuzjastyczny jezeli chodzi o bambus. Powiedzial, ze on by go na pewno jeszcze
            raz samemu lakierowal, a poza tym to wg. niego bambus wcale nie jest twardszy
            od jesionu.
            Mi tez sie podobaja jasne kolory tylko pamietaj, ze czy wyzsza klasa np jesionu
            i bardziej jasne drewno to jest tym bardziej miekkie, bo twardosc glownie sie
            bierze z sekow.
            • Gość: mif Re: Bambus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 20:53
              Na twardość drewna wpływa: z której częsci pnia pochodzi wycinek (twardziel jest
              twardsza), usłojenie (im węższe i gęściejsze - tym twardsze), rodzaj drewna
              jesion, dąb, grab, akacja, wiąz, buk; z zagranicznych twardych i jasnych teak.
              Bambus jest trawą o zdrewniałej łodydze i jako trawa, jest pusty w środku. Inna
              technologia wykonania klepek podłogowych.
              www.podlogi.net/go/_info/?id=472
              2mm fornir przyklejony do deski montażowej. Po ułożeniu nie ma z czego
              cyklinować. Stąd od razu pomalowali.
              Na twardość podłogi największy wpływ ma twardość lakieru.
              • Gość: M Re: Bambus IP: *.com / *.u.mcnet.pl 20.12.04, 10:11
                Rozmawialem z DLH i jeszcze jedna firma i mozesz te deski bambusowe spokojnie
                cyklinowac.
                Podobno nowoczesne maszyny bardzo balo scinaja parkietu, takze bedziesz mogl to
                zrobic na pewno pare razy.
              • Gość: xeon Re: Bambus IP: *.spider.pl 02.02.05, 14:32
                A jakbyś porównał generalnie jakość paneli DLH do Barlinka??
    • Gość: Karoluch Re: Bambus IP: *.visp.energis.pl 31.12.04, 23:45
      W W-wie w TTW Opex na Domaniewskiej masz próbkę bambusa po cyklinowaniu -
      całkiem fajnie wygląda. Z kolei w Al. Jerozolimskich masz próbkę bambusa
      rozeschniętego - to o czym mówią parkieciarze - wg. mnie też nie wygląda źle.
      Bambus jest od razu polakierowany ale nie jest to typ "finish parkiet" - tzn.
      cała klepka składa się z bambusa (15 mm) i można to cyklinować kilkanaście
      razy.
      Bambus jest twardy - składa się z wielu warstw sprasowanej trawy (bambus to
      trawa). Są wersje "płaskie" i "na sztorc".
      Bambus nie jest zbyt stabilny - rozsycha się. Jednak poza merbau i kilkoma
      innymi ciemnymi drewnami wszystko się rozsycha (pomijam jesion, który mi się
      nie podoba). Dlatego klepki bambusa są frezowane - mają minimalnie ścięte
      krawędzie. PO rozeschnięciu się parkiet taki wygląda w miarę ok - nie widać tu
      szpachli jak w rozeschniętym normalnym parkiecie.

Ja wybrałem bambus jako jedyna fajna jasna podłoga.
      • xgrzesx Re: Bambus 02.02.05, 14:05
        Chyba mabus nie jest taki twardy. Kupiłem dwie polakierowane fabrycznie deski
        na przetestowanie i niestety po przejechaniu po nich fotelem na kółkach zostały
        dosyć wyraźne ślady :-(
    • Gość: Gość A może klon? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.02.05, 02:35
      Nie wiem czy klon jest dostępny w Polsce jako parkiet ale w Kanadzie jest to
      bardzo popularne drzewo na podłogi. Jest to chyba najjaśniesze drzewo jakie
      jest dostępne na rynku i jest też twardsze niż jesion. Naturalny klon
      polakierowany lakierem satynowym to jest coś pięknego. Jeśli chodzi o różne
      typy podłóg typu parkiet to zapraszam na stronę firmy Mirage Floors gdzie można
      zobaczyć chyba wszystkie rodzaje drzewa i możliwe kolory:
      www.miragefloors.ca/en/idee/en_index_idee.html
      Pozdrawiam....
    • Gość: esteta Re: Bambus IP: *.crowley.pl 03.02.05, 08:19
      widziałem parkiet z brzozy ... cos piekniego
      własciciel musiał go przecyklinowac i pomalowac matem bo lakier z połyskiem
      sprawial wrazenie podłogi wyłozonej macica perłowa

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka