sebekbiker 20.12.04, 09:40 Ciekawi mnie jedna rzecz, a mianowicie - jeśli wybuduje sobie dom to czy później czekają mnie opłaty w takim stylu jak np czynsz za mieszkanie w bloku? Za co się płaci posiadając dom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fragi Re: Opłaty za posiadanie domu. IP: *.zebyd.com.pl 20.12.04, 23:04 Podatek od nieruchomości do urzędu gminy - zależy od powierzchni działki i budynku (ew. budynków). Jak gmina wybuduje np. chodnik, jezdnie, zbuduje kanalizację to może żądać opłaty adiacenckiej od Ciebie. Poza tym trzeba utrzymywać budynek czyli wywóz śmieci, prąd, gaz, woda, malowanie płotów, rynien, odśnieżanie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Opłaty za posiadanie domu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:35 Gość portalu: fragi napisał(a): >Poza tym trzeba > utrzymywać budynek czyli wywóz śmieci, prąd, gaz, woda, malowanie płotów, > rynien, odśnieżanie itd. To nie wchodzi do podatku. To są wydatki bieżące. Poprzednik zapomniał o kominiarzu, telefonie, rtv, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi do Mif IP: *.zebyd.com.pl 22.12.04, 00:40 Pytanie brzmiało :Za co się płaci posiadając dom? A nie: jakie są podatki ? Kominiarz, telefon, rtv umieściłem w skrócie "itd" tak samo jak Ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: do Mif IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 00:50 Jakoś tak ciurkiem napisałeś, że "... itd" włączyło mi się do podatków. Człowiek czyta i czasami nie wie , co czyta. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: Opłaty za posiadanie domu. 21.12.04, 09:38 Jeszcze podatek od gruntu. Zamiatanie chodnika i trawnika przylegającego do działki. Haracz dla ochrony (zależy od okolicy w której się zbuduje). Ale za to swoboda tupania na własnej podłodze. Grilowanie nie na balkonie w bloku. Przyjemność uprawiania ogródka i koszenia trawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
martaross Re: Opłaty za posiadanie domu. 21.12.04, 10:22 Najwięcej kasy idzie jednak na ogrzewanie wsezonie grzewczym. Obojętne czy to będzie węgiel, gaz, olej czy też drzewo. No i zależy też jaki to metraż mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Opłaty za posiadanie domu. IP: *.pro-futuro.com 27.12.04, 12:33 Utrzymanie 30m mieszkania w bloku kosztuje mnie 2700,00 zł rocznie (to nie dużo), niski czynsz, mala powieszchnia. Utrzymanie 140 m domu rodziców kosztuje 2000,00 zł rocznie(ogrzewanie, podatki, i inne opłaty) Oczywiście wszystkie bierzące naprawy, dbanie o trawniki rodzice wykonują sami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś