Dodaj do ulubionych

Czy ten facet oszalał?

IP: *.stacje.agora.pl 18.01.05, 17:46
Właśnie był u mnie 'polecony' pan z kosztorysem remontu mojego 30-m
mieszkania. Jak powiedział mi przez telefon, co mu wyszło, nie chciałem
wierzyć. Teraz mam przed sobą rozpiskę i pozwolę sobie przekazać wam to do
analizy. Nie znam się za dobrze na remontach, ale wydaje się że chce mnie
drań przekręcić...
Oto dwa przykłady:

Parkiet

- parkiet nie jest najgorszy, ale się porozłaził. Polecony pan zaproponował,
że go przełoży, wycyklinuje i pomaluje. OK.
wyszło mu 19,81 m * 120 = 2172 PLN
w tym jest niby koszt lakieru, ale 120 złotych za metr przełożenia,
cyklinowania i lakierowania parkietu??? w tej cenie mógłbym sobie chyba kupić
i położyć nowy, nie? (swoją drogą jest błąd w rachunku...)

Ścianka

muszę postawić ściankę z kartongipsu. oddzielić kuchnię od innego
pomieszczenia. nieskomplikowana sprawa
Propozycja pana (wliczony koszt płyty, uff) - 5,5 m kw. * 100 PLN = 550 PLN
wydawało mi się że taka ścianka jest dużo tańsza...

i jak?
czy to nie jest przypadkiem zdzierstwo?
pozdr. ser.
J
Obserwuj wątek
    • Gość: bobrydom@gazeta.pl Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.chello.pl 18.01.05, 18:19
      Szanowny oburzony:
      Z remontami starego mieszkania jest jak z jazdą taksówką teoretycznie za
      1 kilometr płacimy 1,4 zł w praktyce jazda 5 km to mała cena Jeśli jada będzie
      w zatłoczonym mieście zapłacimy dużo więcej niż podana kwota na taksówce
      1,4 zł za 1 km. W remoncie małego mieszkania koszty mają się podobnie do
      kosztów taksówkarza który za sam start pobiera 15 zł . i wówczas nawet jazda
      1kilometr ma szansę na zwrot kosztów i zysk dla taksówkarza

Proponuję rozłożyć remont w czasie i poszczególne zadania rozdysponować wśród
      wykonawców prac Często w przerwach między jedną , a drugą umówioną usługą
      posiłkują się drobnymi zleceniami dla trzymania kondycji i wówczas ma Pan
      szansę na optymalnie niską cenę ale sam remont będzie trwał i musi być dobrze
      skoordynowany
    • aankaa Re: Czy ten facet oszalał? 18.01.05, 18:42
      tu masz przybliżone koszty cyklinowania + lakierowanie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=14878461&a=14888068
    • Gość: wojtala Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.crowley.pl 18.01.05, 20:40
      wydaje mi się że bardzo nie przesadził .parkiet to dem.ponowny montaż a ścianka
      to cena normalna
    • Gość: facet Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.acn.waw.pl 18.01.05, 22:33
      no i po co ten dran i zdzierstwo?
      posmakuj tego miodu, czyli wez sie za to sam, a zobaczysz ile z tym pier.......
      sie, to nie to samo co zjedzenie buleczki z maselkiem i szynka
      wowczas pewnie powiesz, ze to nawet dosc tanio, a jesli polecony, to
      przynajmniej wiesz, ze zrobi to dobrze
      zastanow sie wiec nad tym co piszesz
      naucz sie tez cenic cudza prace a nie tylko swoja,
      a cyferki, to nie wszystko, zastanow sie tylko, ile potrzeba na to czasu,
      dojazdy, sprzet, nikt z wykonawcow niczego nie dostanie za darmo, za wszystko
      musi slono placic
      a jesli napatrzyles sie w marketach na niskie ceny tzw elektronarzedzi, to
      przyjmij do wiadomosci, ze te zabawki mozesz sobie kupic i popatrzec na nie,
      natomiast do pracy to g.... sie na pewno nie nadaje, bo mozna tylko kaleka
      zostac;
      glupi akumulatorek do profesjonalnej wkretarki kosztuje 700 zl, jak sie to ma
      do marketowych zabaweczek? a gdzie reszta
      opamietaj sie nieco ty i tobie podobni ignoranci
      podana cena, to nie tylko sama robocizna, to takze zuzywajace sie wyposazenie
      elktrosprzetu, paliwo, ZUS - calkiem niezly haracz, a fiskus jest juz wyjatkowo
      pazerny
    • Gość: BRADD Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.matarnia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 18:41
      Zgadzam się z opiniami wykonawców, chciałbym tylko dodać że w małym mieszkaniu
      jest mało metrów kwadr. ale to wcale nie przyśpiesza wykonania prac, samo
      przygotowanie trwa tyle samo, dojazd również, wniesienie materiałów i narzędzi
      itd. Lepiej więc robić większą ścianę w większym mieszkaniu niż w małym.
      • Gość: orly Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.aster.pl 21.01.05, 18:19
        Poszukaj innego wykonawcy. Ja wzialem "przypadkowego:, bo polecony nie mial
        akurat czasu i swietnie zrobil mi parkiet (trzy lata temu, ale nie sadze zeby
        ceny az tak poszly w gore) z lakierowaniem (nie caly byl przekladany, tylko
        fragmenty). Za ok. 20m2 wyszlo cos kolo 500 zl.
    • Gość: Ania Zdecydowanie za drogo IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 09.02.05, 22:39
      Na wstępie słówko do "faceta", który ostro zaatakował Pana "r07" Uspokuj sie
      pan, wciskasz ludziom kit i ro\bisz im wode z mózgu !
      W Warszawie wielu "fachowcom" w dupie sie poprzewracało. Uważają, że moga
      zdzioerać z ludszi kasę. A jak ktoś się sprzeciwia - to nazywają go slknerą.
      Totalna Bzf\ura.
      Uważajcie na takich jak "facet". Rozwydrzeni wysokimi zarobkami od prominentów
      i ludzi kupujacych wille - teraz nie chcą zrobić za normalne pieniądze ! A
      mieszkanie 35 m kw jest dla nich małe, i ciasne do poruszania sie maszynami.
      Nie dajmy się zwariować !

le do rzeczy:
      W kwietniu 2004 robiłam w W-wie wykończenie mieszkanie.
      Przy nastepujących paramaterach
      1. Metraż podłogi: 18 m kw2.
      2. Ułożenie na ukos w stosunku do ścian
      3. Ułożenie okrętowe
      4. Podłoga egzotyczna, teak w formie lamelek ( a więc układananie mozolne i
      upierdliwe)5. materiał: II klasa (trzeba byłoprzebierać, lamele dość nierówne)

Zapłaciłam:
      1. Lakier do podłogi, podkład, szpachla, klej Berger Seidla: 900 zł (na 18 m kw)
      2. Układanie: 25 zł za m kw
      3. Lakierowanie, fugowanie, cyklinowanie - 25 / m kw

W sumie daje to ok. 100 zł / m kw.
      czyli 20 zł na metrze taniej.
      Przy 18 m kw jest to 360 zł taniej. Pozdrawiam,

PS -
      1. Układał gośc z DLH (firma, które sprzedaje parkiety egzotyczne ) - nie
      polecam !
      2. Lakierował i poprawiał gościa z pkt1 - pan z Bartyckiej - polecam

Ania
      GG 121 47 47

• Gość: ppppp Re: Zdecydowanie za drogo IP: *.chello.pl 09.02.05, 23:28
        Pytanie do Anii. Ile kosztuje samo zdjęcie parkietu i jego oczyszczenie przed
        ponownym położeniem.
    • Gość: beton Potwierdzam Twoją diagnozę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 08:36
      Facet oszalał.
      A te wszystkie głosy poparcia cwaniaka to najprawdopodobniej koledzy po fachu,
      którzy tez szukają jeleni.
      Parkieciarzy jest jak mrówek, wystarczy przejzec ogłoszenia.Podzwon, popytaj.
      Jesli zacznie pieprzyć juz na wstepie go wyrzucasz.
      2 lata temu płaciłem za ułozenie nowego parkietu z cyklinowaniem , malowaniem
      (lakier mój) 35 zł/m2 brutto - rachunek Vat. Zaznaczam, że nie jest to
      Warszawa, ale miasto w bardzo dużej aglomeracji.
      Przez 2 lata ceny na usługi w budownictwie nie zmieniły się.Jeśli mieszkasz w
      Warszawie możesz wziąć małą poprawkę na te 35 zł, ale 120 zł to idiotyzm.
      Sprubuj sobie przeliczyć prace parkieciarza na godziny. Wyjdzie więcej niż
      ministra.
      • competer1 Re: Potwierdzam Twoją diagnozę 10.02.05, 10:15
        Nie jestem parkieciarzem, ale z takim współpracuję. Jeździ on do Warszawy (robił ostatnio Kurię Biskupią :)) i zapewniam, ze fachowca za 35 zł/m2 raczej trudno tam znaleźć. W dyskusji wkrada się ciągle błąd. Prace nie obejmują same ułożenie, cyklinowanie i lakierowania. Najpierw trzeba podłogę zerwać, oczyścić podłoże, oczyścić klepkę ( i tak później cyklinowanie jest bardziej pracochłonne), a dopiero potem mamy normalną procedurę. Za ściankę, jeśli na gotowo ma być zrobiona, cena nie jest jakaś kosmiczna. Napisz jeszcze, ze mieszkasz na czwartym piętrze to gościa zrozumiem ;)
        • Gość: QQRYQ Re: Potwierdzam Twoją diagnozę IP: *.acn.waw.pl 11.02.05, 02:35
          r07 caly czas zapominasz, ze masz mala powierzchnie i ze parkiet trzeba zdjac,
          oczyscic go oraz przygotowac na nowo podloze .....
          a jak ci za drogo, to zrob sobie sam ....
          swego czasu parkiet kladziony byl na lepik, wiec wez cobie taka klepke i ja
          oczysc - wyjatkowo upierdliwa robota, wiec powodzenia przy kilkunastu metrach
          no i duuuuuzo cierpliwosci
    • Gość: Robi Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 11.02.05, 07:02
      Zrób to sam. to żadna filozofia. maszyny możesz wypożyczyć w odpowiednich
      punktach wyporzyczania elektronarzędzi. to nie jest drogo jak sobie dobrze
      zorganizujesz pracę to wykożystasz czas i maszyny na maksa. Poczytaj trochę
      czasopisma np. Ładny Dom, Murator, Zrób to Sam itp. a napewno uwierzysz w
      siebie i zrobisz to tak jak będziesz chcił a ile zadowolenia z siebie samego
      będzie przy tym. Nie mówiąc o szacunku i podziwie przez najbliższych za
      umiejętności. Naprawdę warto.
      A jeśli chodzi o tych cwaniaków fachowców to oni są takimi samymi ludźmi jak
      ty. Oni też kiedyś zaczynali od zera i uczyli się może nawet dłużej niż ty to
      zrobisz. Jak weźmiesz się za robotę i ją spie...sz to sam poprawisz (drugi raz
      zawsze bądzie lepiej tylko na spokojnie)i nie będziesz miał do nikogo pretensj.
      To ważne pamiętaj.
      Pytaj o pomoc złote rączki, podglądaj jak to robią inni( to cenne). Będzie
      dobrze
    • Gość: głos rozsądku Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 11:37
      A ile czasu to temu panu może zająć? Nawet jeżeli miesiąc (choć nie sądzę) to i
      tak chciałby zarobić więcej niż wynosi miesięczna pensja chirurga z drugim
      stopniem specjalizacji.
      Przeciez to śmieszne.
      Nie dajmy się zwariować!
      Dlaczego w tym kraju robotnicy ciągle cenią się wyżej niż inteligencja i
      wysokiej klasy specjaliści po ciężkich studiach?
      • competer1 Re: Czy ten facet oszalał? 11.02.05, 11:50
        Gość portalu: głos rozsądku napisał(a):

> A ile czasu to temu panu może zająć? Nawet jeżeli miesiąc (choć nie sądzę) to i
        >
        > tak chciałby zarobić więcej niż wynosi miesięczna pensja chirurga z drugim
        > stopniem specjalizacji.
        > Przeciez to śmieszne.
        > Nie dajmy się zwariować!
        > Dlaczego w tym kraju robotnicy ciągle cenią się wyżej niż inteligencja i
        > wysokiej klasy specjaliści po ciężkich studiach?

A Ty ciągle swoje :). Pan chirurg ma stałą pensję, szpital płaci mu zusik, wyposaża w narzędzia, na brak pracy nie narzeka, wziątki i prazenty lecą, a na koniec jak mu pacjent nie zejdzie to jeszcze ma od Ciebie garący uścisk dłoni
        :D. A parkieciarz? Dobra cykliniarka kosztuje dzisiaj +- 10 tysiaków. Reszta urzadzeń dobrej jakości drugie tyle. Całego majdanu jak nie ma przyczepy to zwykłym wózkiem nie przewiezie. Wtachać samemu to wszystko na piętro to już sukces. Resztę dopisz sobie sam. A uwaga o inteligencji, studiach, wysokich specjalizacjach po ciężkich studiach pominę. Nie wiem tylko po czym wnosisz, ze cykliniarz nie ma skończonych studiów :). Ktoś dobrze napisał, zrób to sam!
        • Gość: g. r. Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 19:50
          > A Ty ciągle swoje :).

Skąd wiesz? To był mój pierwszy post w tym wątku.

> Pan chirurg ma stałą pensję, szpital płaci mu zusik, wyposaża w narzędzia, na
          > brak pracy nie narzeka,
          > wziątki i prazenty lecą, a na koniec jak mu pacjent nie zejdzie to jeszcze ma
          > od Ciebie garący uścisk dłoni.

Po prostu dolce vita. Ciepła posadka. Nic dziwnego, że ludzie pchają się na
          medycynę drzwiami i oknami. Idą na łatwiznę, nieroby jedne!

> :D. A parkieciarz?

A parkieciarz dźwiga na swych barkach taki ciężar odpowiedzialności, że już za
          to tylko powinien dostawać ekstra wynagrodzenie.

> A uwaga o inteligencji, studiach, wysokich specjalizacjach po ciężkich
          >studiach pominę.

Dlaczego? Praca umysłowa nie ma dla Ciebie większej wartości? Mentalnie tkwisz
          (jak wielu Polaków) w epoce państwa robotniczo-chłopskiego. Proletariusze
          wszystkich krajów łączcie się!

Nie sądzisz, że nie każdy jest W STANIE skończyć, a nawet dostać, na studia?
          Nie tylko tak trudne jak medyczne. Za to każdy może przy odrobinie wprawy
          cyklinować parkiet. Znam parę osób po studiach humanistycznych, które umieją w
          domu zrobić prawie wszystko, nieraz staranniej i gustowniej niż tzw. fachowcy.
          W drugą stronę to niestety nie działa. Znasz parkieciarza, który potrafiłby
          przetłumaczyć książkę, wykładać na uniwersytecie, czy wykonać operację
          chirurgiczną?
          Aż mi głupio pisać takie oczywistości. Poczułam się jak pani przedszkolanka!

> Nie wiem tylko po
          > czym wnosisz, ze cykliniarz nie ma skończonych studiów :).

A co to ma do rzeczy? Wykonuje pracę fizyczną. A jeżeli skończył studia, to
          jest overqualified.

> Ktoś dobrze napisał, zrób to sam!

Gdybym całe życie wprawiała się w malowaniu ścian, czy szlifowaniu podłóg,
          oczywiście sama remontowałabym mieszkanie. Tak się jednak składa, że wolałam
          się rozwijać w innym kierunku ;).

> Dobra cykliniarka kosztuje dzisiaj +- 10 tysiaków. Reszta urzadzeń dobrej
          >jakości drugie tyle. Całego
          >majdanu jak nie ma przyczepy to zwykłym wózkiem nie przewiezie. Wtachać samemu
          >to wszystko na piętro to już sukces. Resztę
          >dopisz sobie sam.

Biedny, nieszczęsny. Czemuż nie wybrał sobie lżejszego zawodu? Przecież mógłby
          zostać, dajmy na to .......... chirurgiem :P !!!!

• competer1 Re: Czy ten facet oszalał? 11.02.05, 20:02
            To nie cykliniarz tu ma problem tylko Ty. Polecam forum "Praca", tam udzielą wyczerpującej odpowiedzi na Twoje bolączki.
            • Gość: Piotr Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.aster.pl 11.02.05, 20:54
              Ja tylko dodam że mamy gospodarkę rynkową i jak Ci cena nie pasuje to sprawdz
              innego fachowca !
            • Gość: g. r. Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:26
              Nie mam problemu. Po prostu uważam, ze żyjemy w dziwnym kraju.
              Ludzie mają poprzestawiane wartości.
              Muszą wymrzeć ze dwa pokolenia, żeby wszystko wróciło do przedkomunistycznej
              normy.
              Z proletariackim pozdrowieniem.
              G.R.
              • Gość: Pytajnik Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 11.02.05, 23:04
                Niektórym ludziom (fachowcom) popieprzyło sie w głowach. Chcieliby dorobić się
                majątku w tydzień. A tak się nie da. Dlaczego fachowiec, który dorabia klucze,
                za dorobienie klucza Gerdy chciał ode mnie 30 zł, a drugi, u którego klucz
                dorobiłem wziął 15 zł? Dlaczego wymiana baterii miniaturowej w zegarku
                kosztowała mnie w punkcie Auchanu 8 zł, podczas gdy ta sama bateria kupiona w
                sklepie elektronicznym kosztuje ok. 1,80 zł brutto? To jest typowa ludzka
                pazerność.
    • Gość: n07 Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 23:39
      "Niektórym ludziom (fachowcom) popieprzyło sie w głowach. Chcieliby dorobić się
      majątku w tydzień. A tak się nie da. Dlaczego fachowiec, który dorabia klucze,
      za dorobienie klucza Gerdy chciał ode mnie 30 zł, a drugi, u którego klucz
      dorobiłem wziął 15 zł? Dlaczego wymiana baterii miniaturowej w zegarku
      kosztowała mnie w punkcie Auchanu 8 zł, podczas gdy ta sama bateria kupiona w
      sklepie elektronicznym kosztuje ok. 1,80 zł brutto? To jest typowa ludzka
      pazerność."
      Nie prawda.To jest utęskniony kapitalizm,wolny rynek,Ameryka
      • Gość: facet Re: Czy ten facet oszalał? IP: *.acn.waw.pl 14.02.05, 05:30
        niektorym pomylily sie tu pojecia, zapomnieli, ze w calym kapitalistycznym
        swiecie praca typu hand made jest ceniona najwyzej, do tego kraju tez to
        dojdzie niebawem :DDD
        ruskich juz prawie wcielo, hehehe
        tylko sie nieco wykruszy kasta dlubkow, ktorym sie tylko wydaje, ze wszystko
        potrafia, a w gruncie rzeczy nie maja o niczym bladego pojecia
        a tak przy okazji, jesli uwazasz, ze przy przelozeniu podlogi, cyklinowaniu czy
        stawianiu scian nie trzeba myslec, to jestes w bledzie
        jesli zas jestes lekarzem i tak malo zarabiasz, to widocznie dyplom masz za
        krowe albo swinie i nie masz o tym fachu pojecia, innymi slowy, nie chcialbym
        byc twoim pacjentem, bo mam zamiar jeszcze troche pozyc :PPPPP
        cierpisz na kompleks Napoleona, a twoje lekcewazenie ludzi tzw gorszych
        profesji swiadczy tylko o twoim niskim poziomie inteligencji i pochodzeniu
        (popatrz ile slomy wylazlo ci z butow)
        naucz sie wreszcie cenic nie tylko swoja prace, ale i cudza
    • Gość: Archo Re: Czy ten facet oszalał? IP: 217.153.224.* 18.02.05, 21:56
      Do Autora posta:
      Pojedź pod Leroya albo Castoramę i zwerbuj bezrobotnego rosjanina lub chłopaka
      ze wsi który nie ma co jeść bo mu po miesiącu pracy na budowie cwaniak-
      warszawiak nie zapłacił. Zerwanie i wyczyszczenie będzie kosztować grosze,
      poetm weź z ogłoszenia za te 35zł metr położenie cyklinowaniei lakier.
      Fachowiec sobie łapek nie ubrudzi gowniana robota, biedak będzie miał na chleb,
      wszyscy będą heppi ;)))

PS: temat wyższości lekarza nad parkieciarzem jest dość oczywisty: Gdyby mnie
      było stać chodził bym do lekarza po 300pln za wizytę i wykańczął willę ekipą
      superspecjalistów zarabiających 10.00plnów miesięcznie. popyt i podaż reguluje
      cenę wszytkiego, i nie ważne co robisz ale Jak robisz! ;) strzałka ;)
      • Gość: Archo Re: Czy ten facet oszalał? IP: 217.153.224.* 18.02.05, 21:58
        10.000plnów ;)
    • Gość: sexista Re: Czy ten facet oszalał? IP: 81.219.15.* 22.02.05, 01:06
      boze ale ten debil probuje ciebie wydoic. Ja placilem mieiac temu w Wawie za
      samo lozenie, cykline i lakirowanie bez lakieru 60 zł na metr. KOszt samego
      lakieru to ok 10 zł z metra.
      Z tym ulozeniem lyty to tez przyszalał o powowe za duzo.Ni e daj sie robic w
      konia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka