Dodaj do ulubionych

Dom ze styropianu???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:20
Szukam sposobu na budowe taniego domu :-).
Czytalam troche o domach ze styropianu, ktore podobno sa tanie w budowie i
b.tanie w eksploatacji.
Czy ktos mieszka moze w takim domu?
Czy warto budowac taki dom?

Napiszcie prosze co o takim pomysle myslicie.

Pozdrawiam wszystkich
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Przemek Re: Dom ze styropianu??? IP: *.eranet.pl 07.03.05, 18:44
      ze styropianu ?? nie bardzo jezeli chcesz pogodzic cieplo domu i dobry material
      ja polecam Ytong
      jezeli masz uwagi pytania poczytaj moze na www.e-izolacje.pl
      • Gość: optymistka Re: Dom ze styropianu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 19:30
        Bylam na www.e-izalacje.pl i znalazlam to:
        www.e-izolacje.pl/46_268.htm
        Ytong to material drogi i tak jak z innych materialow buduje sie dom dlugo.
        Podobno ze styropianu mozna wybudowac dom w ciagu 3-4 m-cy.
        Nie znalazlam jednak nigdzie ceny budowy takiego domu. Owszem znam ceny
        poszczegolnych ksztaltek ale to mi nic nie daje.

Jesli ktos moze mi cos wiecej napisac to bardzo prosze :-).

Ewa
    • marcinek101 zobacz to /nt 07.03.05, 19:59
      www.styroven.wroclaw.pl/ zobacz tutaj.
    • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: Dom ze styropianu??? IP: *.chello.pl 08.03.05, 10:00
      Dom ze styropianu??? Autor: Gość: optymistka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data:
      07.03.2005 16:20
      Szukam sposobu na budowe taniego domu :-).Czytalam troche o domach ze
      styropianu, ktore podobno sa tanie w budowie i b.tanie w eksploatacji.Czy ktos
      mieszka moze w takim domu?Czy warto budowac taki dom?Napiszcie prosze co o
      takim pomysle myslicie.Pozdrawiam wszystkichEwa

Szanowna Pani . Prawie już pani odpowiedziała sobie w swoim zapytaniu
      podobno są tanie . Wykonywałem domy w systemie szalunku traconego
      ,,ze styropianu jak to Pani nazwała ,,. Podstawowe obiektywne zarzuty to to
      że za kształtki styropianowe trzeba zapłacić sporo są cztery razy droższe
      od styropianu stosowanego dla docieplenia budynku a trwałość taka sama.

Dość łatwo złożyć kształtki styropianowe , ale trzeba je potem wypełnić
      zaprawą betonową o odpowiedniej jakości dla małego domu około 150m2
      będzie to około 60 ton (ściany zewnętrzne i stropy )

Nożna to zrobić za pomocą betoniarki i ręcznej pracy nawet własnymi rękami
      inwestora ale wbrew pozorom wymaga to dość dużo wysiłku fizycznego

Ponadto tak już wykonane prace wymagają wykończenia tynkami wewnętrznymi
      i tynkami elewacji trzeba to robić Wewnątrz domu za pomocą specjalnego
      kleju i płyt gipsowych

Jest to Dość drogie rozwiązanie praktycznie jest droższe lub porównywalne do
      tradycyjnych tynków klej płyty gips wykańczanie połączeń płyt około 180 m2
      ( dla budynku 150m2 ).

W skrucie sumując Teoretycznie budowana tzw. stanu surowego trwa krótko .
      Ale jęśli brać pod uwag koszty domu zdolnego do zamieszkania z tynkami oknami
      instalacjami koszty będą porównywalne z budową tradycyjną

Jest pewna możliwość tańszego zbudowania domu w podobny sposób z takich samych
      ale tańszych materiałów ( styropian ) płyty gipsowe gips i tańszej pracy maszyn
      zamiast ręcznej pracy Jeśli będzie Pani ew. zainteresowana proszę o kontakt
      dobrydom@wp.pl

• Gość: optymistka Re: Dom ze styropianu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:00
        Dziekuje za odpowiedz :-).
        Szczerze to jestem troche zdziwiona, ze cena budowy jest porownywalna
        do "tradycyjnej".
        Czytalam, ze koszt budowy takiego "styropianowego" domu jest o ok. 20% nizszy.
        Niestety nie znalazlam jeszcze firmy, ktora buduje takie domy wiec nie moge
        zapytac o koszty u "zrodla".
        Myslalam, ze ktos na forum bedzie cos wiecej wiedzial :-). Interesuja mnie tzw.
        konkrety.
        A przede wszystkim zacheta jest dla mnie krotki czas budowy bo jak czytam o
        ciagnacych sie latami budowach to strach mnie ogarnia.

Moze jednak znajdzie sie ktos kto wybudowal taki dom i mieszka w nim :-).

Pozdrawiam
        Ewa
        • Gość: dobrydom@wp.pl Re: Dom ze styropianu??? IP: *.chello.pl 08.03.05, 12:07
          Sz. P . to zależy co wżiąc pod uwagę za czas budowy.
          W budownictwie przyjęło się przynajmniej wśród budowlańców
          i trochę zoreientowanych w budownictwie przyjął się potoczny
          podział czasu i kosztów budowy na pewne stany wykonania domu,

Stan zerowy
          ( fundamenty ) niezależnie od techniki wznoszenia
          ścian stropu budynku stan surowy ma podobne czas i koszty wykonani

Stan surowy otwarty
          Ściany zewnętrzne wewnętrzne strop i dach ale jako skorupa
          konstrukcja nośna domu tu może mieć pani oszczędności w czasie
          stosując technologię nazwana styropianową

Stan surowy zamknięty to generalnie stan domu surowy z oknami i drzwiami

Stan tzw. deweloperski tzn potocznie stan surowy zamknięty z
          instalacjami typu woda , prąd , gaz , system ogrzewania ale bez
          okładzin typu parkiet , glazura . terakota kuchnia wc.

A co do konkretów także lubię konkrety , a więc proszę bardzo
          może Pani przyjąć realnie że dom za optymalnie niską cenę
          pod klucz będzie kosztował .

w kosztach 1 m2 powierzchni użytkowej .
          za materiały 600 zł
          za robociznę 300 zł
          Vat etc 150 zł
          Zysk firmy wykonawczej 250 zł do 300 zł.
          Inne wydatki 100 zł

Należy nadmienić że dom nie jest wyposażony jeszcze w okładziny to
          znaczy parkiet i glazurę w kuchni i łazience
          szacunkowy koszt wyposażenia mam na myśli materiały o przeciętnej cenie
          ( glazura i parkiet ) może wynieść 12 000 zł. Zaznaczam że budynek nie posiada
          garaży podziemnych piwnic itp. dodatków
          .Standartowo wejście chroni domofon
          okna drzwi produkcji firm Włoszczowa , Stolbud Warszawa , Wołomin lub Sokółka
          Drzwi do weściowe antywłamoaniowe ściany pomalowane białą farbą emulsyjną :
          Ścianki działowe z bloczków gipsowych z możliwością dowolnego ustawienia.

Kalkulacja na podstawie projektu domu z katalogu domów dostępnych z materiałów
          które wystąpią także w opisanej przez ciebie technologii .

Pozdrawiam życzę dobrego wyboru i szybkiej realizacji budynku
          dobrydomwp.pl

• Gość: optymistka Re: Dom ze styropianu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 13:31
            Wg mnie realne jest tylko porownywanie cen m2 stanu surowego otwartego.
            Przyzna Pan, ze cena ta zalezy nie tylko od uzytych materialow ale rowniez od
            czasu trwania budowy. Im dluzszy czas tym drozej!
            Cala reszta to kwestia wyboru i zasobnosci portfela. Chodzi mi o to, ze np.
            budujac dom mozemy kupic okna "cieple" i bedziemy dzieki temu placic malo za
            ogrzewanie lub kupic okna tanie nie myslac o pozniejszych rachunkach itd.
            To samo dotyczy wykonczenia wnetrz. Dzisiaj mozna polozyc tanie panele, zeby
            moc mieszkac od zaraz, a piekne podlogi zrobic jak bedzie sie mialo pieniadze.

Jesli moze mi Pan podac cene m2 domu budowanego metoda tradycyjna (pomimo
            roznic w cenach materialow) i cene m2 domu budowanego ze styropianu to bede
            Panu bardzo wdzieczna :-).

Pozdrawiam
            Ewa
            • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: Dom ze styropianu??? IP: *.chello.pl 08.03.05, 15:18
              Pod tymi adresami znajdzie Pani kalkulacje dla budów tzw tradycyjnych
              na przykładzie projektów

dom.gazeta.pl/dom/1,50788,1254405.html

Co do czasu tradycyjna budowa tzw systemem gospodarczym
              to dla 150m2 domku około 6000 godzin prac w ciągi 6 miesięcy
              + plus koszty dojazdów robotników + podatki + ZUS + Vat

Od razu widać że taniej i bezpieczniej dla kieszeni inwestora
              byłoby np 2-robotników 1500 godzin + praca maszyn
              ( za maszynę przynajmniej nikt jeszcze nie żąda kosztów socjalnych a
              dodatkowo praca maszyn jest 8 razy wydajniejsza od najlepszych fachowców z
              kielnią łopatą , taczkami i betoniarką

I takie rozwiązanie proponuję zastosować oczywiście zdecyduje Pani sama
              Niestety kalkulacje kosztów budowy domów w Polsce wykonywane są prawie
              wyłącznie w oparciu o nakłady pracy ręcznej i trudno jednoznacznie dać
              gwarancję
              Według często powtarzanych opinii tzw. doświadczonych budową praktyków
              inwestorów na takie kalkulacje należy wziąć poprawkę że będą wyższe
              ok. 33 % od deklarowanych pozdrawiam dobrydom1@wp.pl

• Gość: dobrydom!@wp.pl Dom ze styropianu??? IP: *.chello.pl 09.03.05, 07:18
              • Gość: dobrydom1@wp.pl Dom za optymalna cenę dla Sz. P.Ewy IP: *.chello.pl 09.03.05, 07:23
                Witam Panią o znaczącym w historii ludzkości imieniu Ewa
                czy wiadomości ogólne już pani wystarczą Proszę pytać jeśli ma Pani
                lub czytelnicy jeszcze jakieś rzeczowe sprawy do wyjaśnienia w kwestii
                dom za optymalna cenę realizacji . Pozdrawiam dobrydom1@wp.pl
                • Gość: optymistka Re: Dom za optymalna cenę dla Sz. P.Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 11:48
                  Wczoraj przeczytalam, ze dom "styropianowy" jest o ok. 30-40% tanszy w budowie
                  od "tradycyjnego", a firmy budujace takie domy daja na nie 65 lat gwarancji.
                  Czyz to nie brzmi zachecajaco!
                  Łatwo wiec policzyc wg cen podanych przez Pana, ze dom tradycyjny 150 m2 to
                  koszt ok. 217500.-.
                  Jesli dom ze styropianu bylby tanszy o 30% to koszt wynioslby 152250.-, a o 40%
                  taniej to 130500.-.
                  I w zasadzie jestem zdecydowana na wybudowanie takiego domu.

Mialam jednak nadzieje, ze na tym forum znajdzie sie ktos kto mieszka w takim
                  domu i bedzie mogl mi napisac czy jest zadowolony.

Poczekam jeszcze troszke moze ktos taki sie odezwie :-))).

Pozdrawiam
                  Ewa
                  • Gość: dobrydo1@wp.pl Re: Dom za optymalna cenę dla Sz. P.Ewy IP: *.chello.pl 09.03.05, 13:41
                    Wczoraj przeczytalam, ze dom "styropianowy" jest o ok. 30-40% tańszy w budowie
                    > od "tradycyjnego", a firmy budujące takie domy dają na nie 65 lat gwarancji.

Jeśli wierzy Pani w gwarancję jak wyżej to samo za siebie mówi o
                    prawdopodobieństwie dających takie zapewnienia . Chyba to rekord absuralnej
                    praktycznie deklaracji , a może wierzy Pani że to wnukowie budujących będą
                    kontynuować gwarancję dla Pani domu Coś to mało prawdopodobne Ale dobrze ja
                    mogę dać Pani gwarancję na 85lat trwałośći a nawet 100 lat więcej nie mogę bo
                    przepisy określają trwałość domu na 100 lat

Jeśli chodzi o cenę którą Pani przytacza nastąpiła chyba jakaś pomyłka lub
                    tzw czeski błąd 1350 zł za dom pod klucz to oferta jak dla Pani prawie pewna
                    pod ale warunkiem że projekt Pani domu nie będzie projektem pałacu z kolumnami
                    gzymsami na wzór np: pałacu Krasińskich w Warszawie i podobnych dodatków.
                    elewacji i gipsowych dekoracji wewnątrz budynku
                    Materiały prawie identyczne jak dla domu z e styropianu z tą różnicą
                    że jedna ścianka pustaka szalunku zamiast styropianu jest z gotowego tynku
                    gipsowego. . Życzę sukcesów w wyborze i proszę nie przepłacić chyba że ma Pani
                    na to ochotę a wówczas nie musi Pani niczego szukać sami naciągacze zjawią się
                    na kiwnięcie palcem
                    pozdrawiam dobrydom1@wp.pl
                    • Gość: optymistka Re: Dom za optymalna cenę dla Sz. P.Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 15:37
                      Z reka na sercu musze sie przyznac, ze nie zrozumialam Pana postu.
                      Jakie 1350 zł. skad Pan wzial ta kwote? O jakich naciagaczach Pan pisze?
                      Ale to nie wazne, ze nie zrozumialam.

Mam jedno zasadnicze pytanie do Pana - czy widzial Pan kiedykolwiek w swoim
                      zyciu dom ze styropianu?
                      Czy ma Pan jakies konkretne informacje na temat takiego domu?
                      Jesli tak to prosze cos o tym napisac inaczej nasza dyskusja jest
                      bezprzedmiotowa.

Pozdrawiam
                      Ewa
                      • Gość: dobrydow1@wp.pl Re: Dom za optymalna cenę dla Sz. P.Ewy IP: *.chello.pl 09.03.05, 15:57
                      • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: Dom za optymalna cenę dla Sz. P.Ewy IP: *.chello.pl 09.03.05, 16:11
                        Szanowna Pani styropian od lat jest podstawą pewnej formacji
                        ludzi sukcesu w Polsce tzw. towarzysze styropianowej solidarności
                        ( nazwa wymyślona na poczekaniu prawa autorskie zastrzeżone )

Jeśli idzie o styropian stosowany w budownictwie zapewniam Panią , że
                        od lat jest stosowany z powodzeniem na masową skalę ale jako docieplenie
                        izolacja cieplna i pytając o dom ze styropianu prawdopodobnie mogła Pani
                        mieć na uwadze system szalunków traconych stosowany od lat także w Polsce
                        potocznie w skrócie mówią , na to dom ze styropianu mając na uwadze że styropian
                        stosowany jest tu jako materiał w pierwszej kolejności .

Jeśli zrozumiała Pani słowa dom ze styropianu jako dom dla coraz liczniejsze
                        grupy bezdomnych to jest to nieporozumienie Może a prawie na pewno i coś
                        takiego funkcjonuje
                        ale nie znam się na tym bliżej nie miałem styczności nawet z wodzami ze
                        stropianowej solidarności
                        Ale moja prośba do Pani jest natury przyziemnej
                        zaproponowana oferta kosztów domu moze Pani coś powiedzieć niech w końcu będzie
                        z tego jakichś pożytek wszakże jesteśmy na forum ogólnopolskim może to ktoś
                        czytać poza Panią i po co ma marnować czas i nerwy dla bezowocnej pisaniny
                        pozdrawiam dobrydom1@wp.pl
    • Gość: rwr Mieszkam w takim domu ... IP: 193.0.236.* 11.03.05, 12:10
      Zbudowałem dom "ze styropianu" w roku 1997. Technologia w której budowałem
      nazywała się wtedy Izohome, przemianowana potem na Izodom. Jesli chodzi o cenę
      to wtedy ściana ze styropianu byla minimalnie tańsza od ściany tradycyjnej.
      Podstawowym argumentem za wyborem tej technologii było dla mnie to że taka
      ściana jest cienka (25 cm) i jednocześnie ciepła (w sumie 10cm styropianu). W
      projekcie architekt namalował ściany zewnętrzne o grubości prawie 50 cm.
      Zmiejszając tę grubość do 25 cm zyskałem 9m2 powierzchni wewnątrz !!. Dla mnie
      to niebagatelna różnica, gdyż dom jest raczej mały (kwadrat 9.5 x 9.5m).
      Zastanawiałem się na wyborem Ytonga ale wtedy był jeszcze drogi a grubość
      ściany musiała by mieć ok 36 cm (dziś pewnie bym zdecyował się właśnie na
      Ytong).

Budowała to firma która sie na tym znała. Robili to szybko, sprawnie i
      generalnie bez błędów.

Można smiało łączyć z innymi techonologiami. Ściany wewnętrzne mam ze zwykłej
      cegły, strop teriva, dach standardowy z drewnianych krokwi na murłatach.

Straszno mnie wilgocią w domu, gdyż styropian słabo przepuszcza parę wodną.
      Chłopcy chieli mi zrobić w każdym pokoju wentylację ale się nie zgodziłem
      (szkoda tracić ciepło). To jest następny mój dobry wybór - z żadną wilgocią,
      stęchlizną czy nieświeżym powietrzem nie mam doczynienia mimo szczelnych (i
      rzadko otwieranych) okien.

Do jest naprawdę ciepły. Nie pamiętam żeby rachunek za gaz za 2 miesiące
      przekroczył 500 zł w zimie (118 m2 pow. użytkowej)

Jedyna wada to wieszanie obrazów czy szafek na takiej ścianie. Wewnątrz trzeba
      przykleić do styropianu płyty gipsowo-kartonowe i na tej płycie wiesza się te
      rzeczy. Przy cięższych szafkach trzeba przewiercać się do betonu.

Z zewnątrz dom obłożony jest tynkiem cienkowartwowym STO.

Jednym słowem, mieszkając już 8 lat, na nic nie narzekam i mogę z czystem
      sumieniem polecić tę techonologię.

Pogadać ze mną można pod adresem robert_wiatr@idea.net.pl.
      • Gość: optymistka Re: Mieszkam w takim domu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 14:53
        Dzien dobry.
        Dzieki, wielkie dzieki za tak obszerna informacje :-).
        Pozwole sobie skontaktowac sie z Toba na podany adres ale dopiero w
        poniedzialek.
        Bede oczywiscie miala do Ciebie pare bardziej szczegolowych pytan, a przede
        wszystkim, jesli pamietasz, namiary na firme, ktora budowala Ci dom.

Serdecznie pozdrawiam
        Ewa
        • Gość: RR Re: Mieszkam w takim domu ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 19:47
          też mam taki domek, też jestem zadowolona, moge tylko dodać, że jako pedantka
          bardzo mi się podobało to, że po działce nie "walał" mi się gruz i takie tam -
          metoda budowy jest szybka i przy dobrych majstrach czysta :) nie można jednak
          zwlekać z pokryciem zewnętrznej warstwy styropianu, ponieważ słońce wypala
          materiał - styropian żółknie i łatwo się "ściera"
    • Gość: teresa Re: Dom ze styropianu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 22:23
      mieszkam w takim domu od 6 lat ,jest rzeczywiscie bardzo ciepły .czy tani w
      budowie trudno mi powiedzieć .wiem jedno trudno o fachowców ,którzy potrafią
      budować w tej technologii. a wady jedna na pewno trudno powiesić półkę na
      ścianie
      pozdrawiam teresa tsb@pvd.pl
      • Gość: optymistka Re: Dom ze styropianu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 11:48
        Dziekuje za info :-).
        Tak wiem, ze trudno na takiej scianie wieszac ciezkie rzeczy. Dlatego chce
        zrobic taki projekt domu i taka aranzacje, zebym na tych scianach musiala
        powiesic tylko niezbedne rzeczy, a wiec karnisze i ewentualnie jakies obrazy.
        Czy mozesz mi napisac jak dlugo trwala budowa Twojego domu?

Pozdrawiam
        Ewa
    • Gość: zainteresowany Re: Dom ze styropianu??? IP: *.chello.pl 14.03.05, 12:29
      Wiatam
      miałem przyjemność wykonać dom w opisywanej tu
      technologi wznoszenia ścian i stropów.

Sama budowa jeśli są sprzyjające warunki jak
      dostęp do wody i prądu trwa około 1,5 miesiaca
      ale z wykończeniem tynkami około 2,5 miesiąca

To około znaczy miedzy innymi ew. wpływ pogody
      jeśli zdarzą się wyjatkowo ulewne dni w trakcie
      budowy lub jakieś inne np nieplanowana zwłoka
      w dostawie materiałów .
      Zyczę powodzenia w realizacji domu
      pozdrawiam wykonawca w/w sprwie i podobnej
      ( budowa domu , remont ) proszę pisać na adres
      ok.dom1@gazeta.pl
      • Gość: optymistka Re: Dom ze styropianu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 13:17
        Zanim napisze do Ciebie na maila najpierw chcialabym dowiedziec sie na jakim
        terenie dzialasz. Chyba, ze dla Ciebie nie ma to znaczenia :-).

Pozdrawiam
        Ewa
        • Gość: ok.dom1@gazeta.pl Re: Dom ze styropianu??? IP: *.chello.pl 14.03.05, 14:29
          Dotychczs przede wszystkim na terenie Mazowsza , ale nie ma to specjalngo
          znaczenia gdzie zechcesz budować dom , no moze poza regionem bieszczad
          gdzie drogi i transport pozostawiają wiele do życzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka