Dodaj do ulubionych

Lite deski sosnowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:39
Czy ktoś z was ma deski sosnowe w domu? Jak wiadomo jest to miękkie drewno i
zastanawiam się jak wygląda podłoga po kilku latach użytkowania. Zamierzam
zastosować tylko olej, bez lakieru. Jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: wami4 Re: Lite deski sosnowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 22:06
      Ja mam wszystko w domu z desek sosnowych. Kocham sosne. Nawet drzwi i futryny
      sa sosnowe. Jednak wszystko jest lakierowane a podlogi sa lakierowane lakierem
      z utwardzaczem. Zastanawialem sie czy nie uzyc oleju ale odradzono mnie. Za
      klopotliwy (trzeba olejowac co kilka miesiecy)olej po kazdym uzyciu wydziela do
      wnetrza pomieszczen jakies rakotworcze opary itp. W zwiazku z tym zdecydowalem
      sie na lakier i jak na razie nie zaluje. Sosna z czasem staje sie bardziej
      urokliwa, ciemniejac podkresla swoje piekno.
      • Gość: ulak Re: Lite deski sosnowe IP: *.crowley.pl 17.03.05, 22:18
        o czym ty mówisz jakie rakotwórcze opary???? teraz są olejo-woski naturalne
        również dwuskładnikowe bardzo wytrzymałe i niekłopotliwe.szkodliwe to mogą być
        lakiery czysto chemiczne czy też stosowany kiedyś subit do parkietu a nie olej
        na naturalnych składnikach,no pomyśl chwilę
        • Gość: febra Re: Lite deski sosnowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 09:53
          dziekuje za wasze odpowiedzi. co do oleju to nie mam watpliwosci, ze jest
          ekologiczny, jest to po prostu mieszanina olejow roslinnych. martwie sie tylko
          czy sosna zniesie codzienne intensywne uzytkowanie, buty, piasek etc. w sklepie
          udalo mi sie wgniesc drewno nawet paznokciem:(((
          • Gość: Jarek Re: Lite deski sosnowe IP: *.crowley.pl 18.03.05, 10:38
            Z całą pewnością nie zniesie, sosna jest po prostu bardzo miękka, decydując się
            na nią musisz się po prostu z tym liczyć.

• Gość: febra Re: Lite deski sosnowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 11:02
              inne gatunki drewna sa conajmniej 2 razy drozsze wiec chyba rzeczywiscie zamkne
              oczy i bede udawac,ze mnie to nie rusza:)))
        • Gość: wami4 Re: Lite deski sosnowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 15:15
          --------------------------------------------------------------------------------
          o czym ty mówisz jakie rakotwórcze opary???? teraz są olejo-woski naturalne
          również dwuskładnikowe bardzo wytrzymałe i niekłopotliwe.szkodliwe to mogą być
          lakiery czysto chemiczne czy też stosowany kiedyś subit do parkietu a nie olej
          na naturalnych składnikach,no pomyśl chwilę

------------------------------------------------------------------------------

Ja mowia o olejach na podlozu oleju lnianego. Duzo informacji na ten temat
          mozna znalezc w internecie w j.angielskim.
    • x-darekk-x Re: Lite deski sosnowe 18.03.05, 15:06
      w moim obecnym domu (a wlasnie zaczynam budowe nowego) w dwoch pomieszczeniach
      mam deski sosnowe chyba ponad 20-letnie. byly nalakierowane na grubo lakierem z
      utwardzaczem i calkiem niezle zniosly probe czasu. kiedy niedawno robilem
      podloge w garderobie to rowniez wsadzilem deski sosnowe. ale w nowym domu
      podloge z desek sosnowych bede robil tylko w malo obciazanych pomieszczeniach -
      wlasciwie tylko w sypialniach. w miejscach wiekszego ruchu podloga sosnowa jest
      zbyt miekka - mysle, ze pozostane przy debowym parkiecie w salonie i hallu,
      oraz granitowych plytkach w kuchni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka