Dodaj do ulubionych

Usunięcie drzewa

03.04.05, 15:02
Witam. Zakupiłem działkę budowlaną na której rosną drzewa. Muszę je
usunąć.Czy można je usunąć bez zezwolenia? Jakie normy spełnić? tj. do ilu
lat, wysokość, grubość.Jakie przepisy to normują? Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: stanbud.er.pl Re: Usunięcie drzewa IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 03.04.05, 21:23
      nie ptrubój bez zgody usówać bo będziesz słono płacił
      nie wiem jak to jest dokładnie ale mój znajomy który wyciął topole
      zapłaci ok 3000
    • Gość: rob10 Re: Usunięcie drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 15:02
      Dzięki. Pamiętam o tym dlatego mój post. Wiem już,że starszego niż 5 lat nie
      można. Nie wiem jeszcze co do wysokości i obwodu.
    • Gość: krynia Re: Usunięcie drzewa IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.05, 16:38
      O ile wiem to zezwolenia nie wymaga wycinka drzew owocowych. Jeżeli chodzi o
      resztę to powinieneś takową uzyskać (właściwy Wydział Zdrowia i Ochrony
      Środowiska), który przed wydaniem jakiejkolwiek decyzji dokona oględzin na
      miejscu. Musisz w swym wniosku wyraźnie określić zarówno ilość drzew, które
      chcesz usunąć, jak również podać ich gatunek.Z pewnością zostaniesz wezwany do
      podania obwodu pnia mierzonego na odpowiedniej wysokości od podstawy (niestety
      nie pamiętam dokładnie ile to było). Uprzedzam jednak że z uzyskaniem
      odpowiedniej decyzji (pozytywnej dla Ciebie) też nie jest tak łatwo.W
      najlepszym wypadku będziesz musiał pokryć koszt wykonania w ramach rekomepnasty
      nasadzeń innego drzewostanu w ilości i miejscu wskazanym przez urząd. Ja także
      nie radzę ryzykować samowoli, bo jeśli nawet do urzędu daleko to "życzliwych"
      nie brakuje a konsekwencje finansowe mogą być faktycznie dotkliwe. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka