rob10 03.04.05, 15:02 Witam. Zakupiłem działkę budowlaną na której rosną drzewa. Muszę je usunąć.Czy można je usunąć bez zezwolenia? Jakie normy spełnić? tj. do ilu lat, wysokość, grubość.Jakie przepisy to normują? Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stanbud.er.pl Re: Usunięcie drzewa IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 03.04.05, 21:23 nie ptrubój bez zgody usówać bo będziesz słono płacił nie wiem jak to jest dokładnie ale mój znajomy który wyciął topole zapłaci ok 3000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob10 Re: Usunięcie drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 15:02 Dzięki. Pamiętam o tym dlatego mój post. Wiem już,że starszego niż 5 lat nie można. Nie wiem jeszcze co do wysokości i obwodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krynia Re: Usunięcie drzewa IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.05, 16:38 O ile wiem to zezwolenia nie wymaga wycinka drzew owocowych. Jeżeli chodzi o resztę to powinieneś takową uzyskać (właściwy Wydział Zdrowia i Ochrony Środowiska), który przed wydaniem jakiejkolwiek decyzji dokona oględzin na miejscu. Musisz w swym wniosku wyraźnie określić zarówno ilość drzew, które chcesz usunąć, jak również podać ich gatunek.Z pewnością zostaniesz wezwany do podania obwodu pnia mierzonego na odpowiedniej wysokości od podstawy (niestety nie pamiętam dokładnie ile to było). Uprzedzam jednak że z uzyskaniem odpowiedniej decyzji (pozytywnej dla Ciebie) też nie jest tak łatwo.W najlepszym wypadku będziesz musiał pokryć koszt wykonania w ramach rekomepnasty nasadzeń innego drzewostanu w ilości i miejscu wskazanym przez urząd. Ja także nie radzę ryzykować samowoli, bo jeśli nawet do urzędu daleko to "życzliwych" nie brakuje a konsekwencje finansowe mogą być faktycznie dotkliwe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś