Dodaj do ulubionych

Kominek a koszty ogrzewania

IP: 195.94.211.* 26.04.05, 14:56
Mam pytanie, czy ktoś z Was zrobił porównanie kosztów ogrzewania kominkiem
domu ok 250 m. Myśmy po tym sezonie grzewczym zapłacili około 7000 zł,
ogrzewając gazem (cały dzień ok. 22 stopni). Dom jest nieocieplony, okna też
w sumie powinny być wymienione. Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć, czy
opłacałoby się zbudować kominek, żeby było taniej w przyszłym roku?
Obserwuj wątek
    • murowany Re: Kominek a koszty ogrzewania 26.04.05, 15:13
      Ale jak chcesz ogrzac te 250m2 jednym kominkiem?
      Jedyne wyjscie jakie widze, to ogrzewanie kominkiem najczesciej uzywanych stref domu (kuchnia, jadalnia, pokoj tv) w okresie jesienno-wiosennym (np tak jak teraz), w pozostalych pomieszczeniach chodzic wtedy w cieplych polarkach a w lazience zamontowac sobie grzejnik rurkowy podwojnie zasilany, tj. woda c.o. oraz pradem jednofazowym.
      • Gość: agamagda Re: Kominek a koszty ogrzewania IP: 195.94.211.* 26.04.05, 16:02
        Nie zle mnie zrozumiałaeś. Nie chcę tylko ogrzewać kominkiem ale "wspomagać
        normalny gazowy piec kominkiem - tylko nie wiem czy mi sie w sumie opłaci
        budować kominek - czy nie jest to skórka za wyprawkę;-))
        • Gość: murowany Re: Kominek a koszty ogrzewania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 16:35
          To mozesz tak zrobic, aby w pozostalych pomieszczeniach miec te 16 stopni w zimie a w tych glownych miec 22 stopnie uzyskujac to dogrzewaniem kominkiem. Trudno powiedziec jak to sie zbilansuje nie poswiecajac na to paru godzin sleczac na rysunkami i arkuszem kalkulacyjnym.
        • Gość: roratny facet Re: Kominek a koszty ogrzewania IP: 80.51.224.* 27.04.05, 12:52
          Mam dom o powierzchni 255m2. Ocieplony. Ogrzewanie olejowe oraz kominek o mocy
          23 KW. Tej zimy zużyję 2000l oleju opałowego oraz ok. 1,5m3 drewna liściastego.
          Łączny koszt około 4500 zł. Dom ogrzewany jest tylko w czasie pobytu
          mieszkańców, w porze gdy nikogo w domu niema, komputer utrzymuję temperaturę
          ok. 16 st. C. Temperatura pomieszczeń ok. 20 st.C, w łazienkach 24 st.C.
          Kominek daje bardzo dużo ciepła i rozprowadza je bardzo szybko. Koszt kominka
          miłego oku (w zależności od upodobania materiałów użytych do obudowy kominka)
          ok. 6000 zł. Można także taniej. Radziłbym jednak wykonać najpierw ocieplenie
          budynku. Tutaj będą wówczas najmniejsze straty ciepła. Koszt ocieplenia 1 m2
          budynku bez położenia tynku akrylowego wyniósł ok. 40zł z robocizną.
    • Gość: AniaSK Re: Kominek a koszty ogrzewania IP: *.katowice.agora.pl 26.04.05, 16:20
      Jeśli masz tak dużą powierzchnię to jak rozumiem chcesz ten kominek z
      rozprowadzeniem ciepła? A więc prowadzenie "rur" (kobieta jestem i nie wiem,
      jak to fachowo nazwać) + turbiny?
      To już Cię będzie kosztowało nie mówiąc o wielkim bajzlu, gdzies te rury też
      musisz zamaskować.....Musisz mieć projekt, fachowca, odbiór kominarski itp to
      też kosztuje...

2 lata temu grzałam kominkiem 180m, kosztowało mnie to jakieś.... hm... 2200zł.
      Weź jeszcze pod uwagę, ze drewno z roku na rok drożeje...
      • Gość: agamagda Re: Kominek a koszty ogrzewania IP: 195.94.211.* 26.04.05, 17:06
        O kurczę, nie pomyślałam o chowaniu tych rur. Piszesz 2200na 180m czyli z
        dogrzewaniem gazem, pewnie wyjdzie na to samo?
      • admar0 Re: Kominek a koszty ogrzewania 26.04.05, 17:12
        Ostatnio wiele osób decyduje się właśnie na taki dodatkowy system ogrzewania
        kominkiem DGP (dystrybucja ciepłego powietrza)dobry plus tego systemu to
        szybkie ogrzanie całego domu i zarazem tanie w porównaniu do konwencjonalnego
        gaz/CO.Jak ktoś ma jeszcze układ z gajowym to zimę ma tanią i gorącą :-))
        • Gość: murowany ogrzewanie powietrzne a alergicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 17:29
          Wszystko pieknie ladnie tylko wpierw warto rozpisac wszystkie plusy i fusy:)
          Rozprowadzanie goracego powietrza kanalami wydaje sie miec zabojcze dzialanie dla alergikow uczulonych na kurz.

Ale i tak kluczem do sukcesu jest tu uklad z gajowym Marucha! Bez tego ani rusz!
          • admar0 Re: ogrzewanie powietrzne a alergicy? 26.04.05, 18:07
            Co do alergików to nie wiem trza by było się bardziej w temat zagłębić, może
            jakiś filterek przeciw pyłkowy ale on może wiele nie dać bo i tak jest duży
            ruch powietrza.
            Jeszcze jeden plus - w takich domach prawdopodobnie pleśni i zaparowanych szyb
            nie uwidzisz.
            Ale Maruch musi być, nie ma opcji :-))
            • Gość: Guest Re: ogrzewanie powietrzne a alergicy? IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.04.05, 18:55
              <a href="http://www.test.pl/>Test</a>
            • Gość: murowany gajowy Marucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 19:49
              No musi byc, musi.
              Kumpel ma ogrzewa polowke domu piecami akumulacyjnymi i dogrzewa kominkiem ale ma gdzies znajoma dusze w ekipie, ktora zajmuje sie przecinka i wycinka drzew na zlecenie miasta. No chyba, ze pracuje sie na budowie to tez ma sie sporo drewna:)
    • kloszu Re: Kominek a koszty ogrzewania 26.04.05, 19:01
      Gość portalu: agamagda napisał(a):

> Mam pytanie, czy ktoś z Was zrobił porównanie kosztów ogrzewania kominkiem
      > domu ok 250 m. Myśmy po tym sezonie grzewczym zapłacili około 7000 zł,
      > ogrzewając gazem (cały dzień ok. 22 stopni). Dom jest nieocieplony, okna też
      > w sumie powinny być wymienione. Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć, czy
      > opłacałoby się zbudować kominek, żeby było taniej w przyszłym roku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka