Dodaj do ulubionych

dom za 200 tys?

IP: *.umcs.lublin.pl 19.05.05, 12:36
Witam!

Zaluzmy, ze mam nieduza dzialke pod Warszawa z wszystkimi mediami w ulicy.

Czy za 200 tys. zl mozna wybudowac dom parterowy (gotowy do wprowadzenie sie)
o powierzchni 100-120 m2 uzywajac przyzwoitych ale niedrogich materialow?
Prawie wszystkie prace budowlano-wykonczeniowe bylby realizowane przez
wynajete ekipy.
Pozdrawiam,

Wojtek
Obserwuj wątek
    • svolo Re: dom za 200 tys? 19.05.05, 14:15
      Witam
      Byloby to bardzo trudne zwlaszcza ze doprowadzenie mediow na dzialke moze
      kosztowac kilka kilkanascie tysiecy projekty typowe sa wbrew pozorom wcale nie
      najtansze na etapie realizacji.
      Nalezaloby rozpoczac oszczedzanie na max juz na etapie skromnego
      projektu.indywidualnego
      I z cala pewnoscia ograniczac wszystko do niezbednego minimum ,i byc moze nie
      wykanczac od razu calego domu Z cala pewnoscia musialaby to byc realizacja tzw
      sposobem gospodarczym. [przynajmniej teoretycznie]
      Ale wyzwanie interesujace.
      Moznaby sie do tego przymierzyc
      Pzdr

• Gość: nika Re: dom za 200 tys? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 14:34
        Svolo,

czy mógłbyś mi wytłumaczyć, jakim cudem projekt typowy, tzw. gotowy miałby być
        droższy od indywidualnego. Przecież takie 'gotowce' można kupić średnio za 1,5
        tys. zł, a indywidualny to koszt kilku tys.

Sorki, ale jestem typową 'blondynką' w sprawach budowlanych, ale chciałabym się
        dowiedzieć co miałeś na myśli pisząc:
        'projekty typowe sa wbrew pozorom wcale nie najtansze na etapie realizacji. '
      • Gość: mif Re: dom za 200 tys? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 00:07
        svolo napisał:

Z cala pewnoscia musialaby to byc realizacja tzw
        >
        > sposobem gospodarczym. [przynajmniej teoretycznie]

System gospodarczy ma różne pojęcia.
        Sam załatwiasz materiały. Kupując w jednym składzie możesz liczyć na poważne
        rabaty i dowóz materiałów na wyznaczoną godzinę, sukcesywnie, do zużycia w danym
        dniu. Odpada wtedy pilnowanie dobytku przez zatrudnionego stróża.
        Roboty prowadzisz przy użyciu maszyn, gdzie tylko się da. Np.:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=23911473&a=24103768
        Wykańczasz wnętrza, przede wszystkim kuchnię i łazienkę. Ocieplenie i tynki
        zewnętrzne możesz robić, mieszkając. Podłogę (parkiet) możesz kłaść po latach,
        jeżeli wylewka jest dobrze ocieplona (kładziesz najtańszą wykładzinę -
        5,50zł/1m2 w Obi i wytrzymuje kilka lat).
        Na budowę i wykończenie domu musisz liczyć 250-280 tys. zł. Do wprowadzenia z
        robotami jw., 200 tys. zł powinno wystarczy, a jeżeli braknie, to niewiele.
        Napewno zabraknie na ogrodzenie i zagospodarowanie terenu.
        Projekt indywidualny, z minimalnym zakresem, do pozwolenia na budowę, oraz
        projekty przyłączy, powinny wynieść ciut drożej od gotowca. Jak architekt będzie
        miał odpowiednie uprawnienia i przypilnuje budowy swojego dzieła, jako kierownik
        budowy, możesz liczyć na wsparcie z doborem materiałów.
        Powodzenia mif
    • svolo Re: dom za 200 tys? 19.05.05, 14:49
      Nika
      Nie zrozumialas mnie dobrze
      Napisalem ,ze projekty gotowe nie sa wbrew pozorom na NA ETAPIE REALIZACJI
      mozliwie najtansze.
      Czyli nie chodzi mi o cene projektu ktory rzeczywiscie mozna kupic za bezcen
      [niedawno widzialem gdzies gotowca za 800 zl]
      Chodzi o to ze materialy,robocizna niezbedne do wybudowania domu w/g takiego
      gotowca nie sa najtansze.
      OK ?
      Pozdrawiam
      • Gość: nika Re: dom za 200 tys? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 14:55
        Trudno jest mi zrozumieć to co napisałeś. Może dlatego, że sama jeszcze nie
        wybudowałam nawet budy dla psa. Ale wracając do tematu, to wydaje mi się, że
        materiały można wybrać, np. wybudować dom z porothermu a nie z ytonga (choć ten
        był początkowo w projekcie). Można przecież takie zmiany pownosić do projektu
        jeszcze przed jego kupnem - najpierw upatrzyć projekt, później rozejrzeć sięza
        materiałami, a jeszcze później, po wybraniu tych ze średniej półki, poprosić
        architekta - tego od 'gotowca' - o uwzględnienie w projekcie tych materiałów,
        które wybraliśmy na np. ściany, dach, czy nawet okna.
        • Gość: dobrydom2@wp.pl ... dom 120 m2 za 200 tys? a nawet taniej ... IP: *.chello.pl 19.05.05, 15:11
          Około 1350 złm2 pod klucz to dość realna cena .nie licząc ceny działki
          ponadto za własną studnię z hydroforem 3000 -3500 zł
          Za zbiornik na nieczystości 3000 -4000 zł
          Aha i ważna sprawa za przyzwolenie legalnego używania prądu
          5500- 8500 zł opłata manipulacyjna za ok. 80-100 mb kabla nie licząc
          kosztów podłączenia przewodu dodatkowa opłata rynkowa ( targujesz się )
          Oczywiście jeśli w ogóle miejscowość w której
          zamierzasz mieszkać posiada wynalazek taki jak energia elektryczna
          z elektrowni jeśli nie posiada musisz kupić prądnice na benzynę ok 8000 zł.)
          Jak i z czego zbudować optymalnie tanio tylko ze zdrowych materiałów
          znajdziesz na skrzynce pocztowej strony www.wp.pl
          login dobrydom2 hasło dobrydom1
          Pozdrawiam dobrego miłego taniego budowania życzę dobrydom2@wp.pl
        • svolo Re: dom za 200 tys? 19.05.05, 15:13
          To fakt,ze jednak trzeba sie znac [ praktycznie] na budowaniu azeby rozumiec
          szereg jak to mowia prawnicy skomplikowanych implikacji zwiazanych z tym
          tematem.To o czym napisalas to tylko " wierzcholek gory lodowej " Po pierwsze
          nie wszystkie materialy mozna dowolnie wymieniac na tansze lepsze,po prostu
          inne .To wymaga czestokroc nowych obliczen konstrukcyjnych itd A to kosztuje.
          Szersza ingerencja w projekt ,nie wiem np zmiana konta polaci dachowych[spadku
          dachu ]wymaga naniesienia na projekt znacznych zmian.Nie znam architekta
          ktory zrobilby to za darmo [pomijajac kwestie np proporcji estetyki itd]jest to
          wbrew pozorom dosc czasochlonne.Nieprzemyslana zmiana czasem drobnego elementu
          powoduje tzw efekt domina.Trzeba zmieniac szereg innych elementow czyli
          zmieniac projekt.A to kosztuje w efekcje czesto wiecej niz projekt indywidualny.
          Jest mi to szalenie trudno wytlumaczyc w kilku zdaniach.
          Mam nadzieje ze mimo to troche problem rozjasnilem
          Pzdr
        • Gość: nika Re: dom za 200 tys? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 15:15
          Sama jestem właśnie przed podjęciem decyzji o budowie domku (117 m2,
          niepodpiwniczone, z użytkowym poddaszem) - 'hania wersja 1':
          www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=49
          i wydawało mi się, że 200 tys. wystarczy na wybudowanie domu - wykańczając
          jedynie 'pod klucz' kilka pomieszczeń: kuchnia, łazienka, kotłownia i pokój.
          Jeśli się mylę w kalkulacjach to mnie poprawcie.
          • svolo Re: dom za 200 tys? 19.05.05, 15:43
            Ladniutki domeczek wybralas Nika dla siebie
            Ale za 200 tys bedzie dosc trudno go zbudowac.
            Najprawdopodobniej Pan dobry dom przedstawi kalkulacje ze za 1350 zl z metra
            mozna go zbudowac.Ale obawiam sie ze to skrupulatnie skalkulowana ale tylko
            teoria.
            Zreszta przed kosztorysem na twoja Anie jest wytluszczonym drukiem napisane ze
            to kosztorys szacunkowy.Autorzy obawiaja sie ewentualnych pretensii.Tak to juz
            jest.Moim skromnym zdaniem wybudowanie takiego domu pod warunkiem ze uda
            znalesc Ci sie naprawde solidna firme lub tzw [to w polsce jeszcze niezbyt
            popularne]menagera budowy bedzie Cie kosztowac ok 250 tys [wyk w srednim
            standarcie]
            Moze sie myle czego chcialbym Ci zyczyc ale niestety zbyt wiele takich sytuacji
            znam z tej zlej strony
            Pzdr
          • Gość: mif Re: dom za 200 tys? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 00:38
            Tu opisywałem moje uwagi o Hani
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=20478975
            Projekt "gotowiec" wymaga poprawek, które kosztują. Dochodzi projekt
            zagospodarowania terenu, projekty przyłączy, projekty instalacji, które, po
            powstaniu murów, najczęściej są korygowane, czyli kolejne poprawki. A tego w
            gotowcu nie ma i trzeba dodatkowo płacić. Pracownia architektoniczna,
            sprzedająca „gotowca”, pobawi się w poprawki, ale za dodatkową opłatą.
            Uzgodnienia telefoniczne, lub osobiste odwiedziny w pracowni też kosztują.
            Budujesz dom, w którym musisz swobodnie się czuć i wygodnie mieszkać. Spróbuj
            iść w ciasnych butach na sylwestra. To tylko parę godzin, a życie w niewygodnym
            domu jest dłuższe. Oszczędzaj z głową. Nie na projekcie, ale na zbędnych i
            kosztownych detalach.
        • Gość: emig Re: dom za 200 tys? IP: 83.71.5.* 19.05.05, 15:32
          Najczesciej w projekcie gotowym jest juz wyszczegolnione co mozna zmienic, wiec
          architekt, ktory bedzie ci ten projekt adaptowal moze te zmiany naniesc.
          (architektowi, ktory zaadaptuje gotowy projekt do warunkow dzialki, tez musisz
          zaplacic). Niektore zmiany moga sie faktycznie przyniesc oszczednosci w budowie
          (np porotherm a ytong), ale niektore wrecz przeciwnie. Gdy zlecisz projekt
          architektowi, on juz na etapie projektu moze sie zatroszczyc zebys
          zaoszczedzila w trakcie budowy. Za projekt zaplacisz wiecej, ale w czasie
          budowy mozesz duzo wiecej zaoszczedzic.
          • Gość: ika Re: dom za 200 tys? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 23:16
            Jeśli chcesz zbudować tani dom, to trzeba na początku znaleźć dobrego
            architekta z doświadczeniem. Ja buduję dom z "gotowca" i płacę jak za zboże,
            pomimo iż zmieniam w trakcie materiały na tańsze. Są jednak takie rozwiązania,
            które powaliły mnie na kolana, np. konstrukcja dachu, który jest piękny, ale
            cholernie drogi. Niestety, nie znałam się na tym, gdy kupowałam projekt za 1,5
            zł. Dach kosztował mnie tyle, ile dwa normalne dachy. Ponadto wiele innych
            rowiązań w tym projekcie jest drogich. I do tego wszystkiego nie mam do pomocy
            architekta, który pomógłby mi w dopilnowaniu zgodności z wymogami. Muszę
            czytać, radzić się i zdać się na wykonawcę, który radzi mi jak jemu pasuje.
            Gdybym teraz miała budować, zaczęła bym od wyboru dobrego architekta.
            • Gość: cyk Re: dom za 200 tys? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:15
              W sprawie dachu - przy skomplikowanym dachu z blachy jest pewna mina, o której
              powiedzieli mi znajomi, którym spieprzyli ten temat.
              Jeśli masz taki - daj znać, opiszę Ci o co chodzi.
              blogmd małpa gazeta.pl
    • blogmd Re: dom za 200 tys? 19.05.05, 19:15
      Jeśli jeden poziom, to na pewno da się zamieszkać, może bez marmurów.
      Ale dużo zależy od tych ekip, żeby Ci połowy materiałów nie wywieźli na inne
      budowy. Są takie numery znane i to dobrze, zwłaszcza dla niesprawdzonych ekip :)
      Ale trzeba dobrze pilnować, inaczej nie dasz rady w 200000.
    • blogmd Re: dom za 200 tys? 19.05.05, 19:22
      Zapomniałem - sprawdź lokalne ceny podłaczeń do mediów.
      Mnie krzyknęli 12000 za kanalizację na obrzeżu Warszawy, więc postawiłem szambo
      10 m3 za 3000 PLN. Tamto amortyzowałoby się 15-20 lat...
      Gaz trzeba brać i nie ma co kombinować, solidna kotłownia to ok. 7000-10000 PLN.
      Z wodą natomiast:
      porządną studnię z głębinówką masz za 4000 PLN max - jak jest dobra woda, to
      nie ma co się pchać w wodociąg - jeśli drogi.
      1 m3 wody współczesna pompa ok. 1kW pompuje 15 min, czyli za 8,5 grosza.
      Sprawdź cenę wody tamże - i wybierz :)
      Ale z kolei jak często wyłączaja prąd, to może byc różnie....
      • Gość: monika Re: dom za 200 tys? IP: *.idea.pl 20.05.05, 02:15
        Spokojnie wybudujesz,nie dziel włosa na trzy tylko buduj.Zaoszczędzić możesz na
        urządzeniu ale na stanie surowym nie ma jak,masz działkę więc w czym problem-a
        jak budują deweloperzy,domy budowane przez nich nie kosztują miliona a muszą
        kupić działki.Zakładam że to nie ma być Pałac.
        • Gość: Marcin Re: dom za 200 tys? IP: *.avt.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 15:48
          Niebawem na temat domu jednorodzinnego w cenie mieszkania ukaże się specjalny
          numer miesięcznika Budujemy Dom
          www.budujemydom.pl/?p=archiwum&do=czytaj&id=317
          Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka