Dodaj do ulubionych

usuwanie farby olejnej

IP: *.steinhoff-meble.pl 23.05.05, 11:00
zakupilem mieszkanie, w ktorym kuchnia, lazienka, wc jest pomalowana farba
olejna. Chcialem usunac to za pomoca srodkow chemicznych - poki co uzylem
(zgodnie z instrukcja) srodka o nazwie 'Tygrys' ze Sniezki. Efektow brak.
Miejscami powstala delikatna kaszka (bardzo delikatna), w 90% powierzchni
brak jakiegokolwiek efektu. Czy ktos uzywal tego badz podobnego srodka z
lepszym skutkiem? Poki co wolalbym powstrzymac sie od wypalarek elektr. czy
gazowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: usuwanie farby olejnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:24
      Wg mnie, najlepszym srodkiem do usuwania farb olejnych jest Scansol.
      Jednak jezeli chodzi o lamperie to sprawa niestety nie jest latwa.
      Nie wiem co chcesz miec na scianach zamiast lamperii ale jezeli kafelki to skuj
      tynk razem z lamperia i po klopocie :-).

Pozdrawiam
      Kasia
    • Gość: Lech Re: usuwanie farby olejnej IP: *.dziennik.krakow.pl 01.06.05, 12:14
      Ja uzywałem scansolu - to nie działa, opalarki - tu juz jest lepiej o wiele, ale
      mi sie spaliła przy tej pracy. Najskuteczniejszy i najszybszy: skuć ścianę z
      lamperią, położyc gips szpachlowy. Dużo pracy ale chyba najbardziej efektywna
      metoda.
    • Gość: Kasia Re: usuwanie farby olejnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 12:57
      To dziwne, ze Scansol nie zadzialal.
      Nie gniewaj sie ale moze zle cos robiles?
      Przede wszystkim trzeba nalozyc dosc gruba warstwe Scansolu i odczekac
      cierpliwie az powstana bable i dopiero wtedy sciagnac farbe szpachelka i zaraz
      przetrzec gruboziarnistym papierem sciernym.
      Cienka warstwa Scansolu nie zadziala niestety.

Pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: Lech Re: usuwanie farby olejnej IP: *.dziennik.krakow.pl 01.06.05, 13:05
        Próbowałem tym scansolem i jeszcze innym firmy Dragon, efekty były podobne. Cos
        tam zeszło, ale niewiele, a smarowałem grubo. I jeszcze przy dużej powierzchni
        lamperii to tego specyfiku wejdzie dość sporo a jest on dość drogi w stosunku do
        wydajnośći. W instrukcji pisze że jak masz 5 warstw to kazdą musisz smarowac. A
        jak sie skuwa to idzie to szybko i tanio. Ja tylko sie dziele moimy doswiadczeniami.
        Pozdrawiam
        • Gość: Kasia Re: usuwanie farby olejnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:47
          Masz racje - Scansol jest drogi i malo wydajny jesli idzie o stare farby.
          Masz rowniez racje, ze lepiej skuc - bo to i szybciej i taniej.
          Niemniej jednak jesli ktos ma do usuniecia niewielki kawalek lamperii, a nie
          chce balaganu i kurzu to w zasadzie tylko w ten sposob moze to zrobic.
          Scansolu uzywalam do usuwania farb z metalowych framug, z rurek c.o., parapetow
          betonowych, drewnianych drzwi i wlasnie lamperii.
          Wiem wiec jaka jest roznica w dzialaniu tego srodka na rozne powierzchnie.
          Nigdy nie twierdzilam, ze lamperie da sie latwo usunac :-).

Pozdrawiam
          Kasia
          • Gość: amator Re: usuwanie farby olejnej IP: *.steinhoff-meble.pl 09.06.05, 09:24
            dziekuje za podpowiedzi. Nie udalo mi sie zdobyc scansolu, probowalem innej
            chemii, pokusilem sie tez o probe wypalarka elektryczna - rowniez marny efekt.
            Jestem w trakcie skuwania, staram sie to robic plytko nie robiac wielkich dziur
            (szpachelka + mlotek), praca mozolna ale juz coraz blizej brzeg.
            Co do chemii to proby na farbie nie tak starej jak u mnie (u mnie to pewnie
            kilkunastoletnia albo lepiej) wypadly troche lepiej.
            Pozdr.
    • malgos02 Re: usuwanie farby olejnej 02.06.16, 16:18
      Super preparaty do usuwanie farb i wszelkich powłok malarskich. Usuwanie farb olejnych itd. kupiłem w firmie Impurex w Warszawie. Są o połowe tańsze niż wszelkie dużych marek i są dużo bardziej skuteczniejsze!!! To preparaty opracowywane przez lata badań w w Instytucie Mechaniki Precyzyjnej w Warszawie. Mała firma ale preparaty mają mega - wszystkie lakiernie i firmy renowacji mebli z okolicy od nich kupują. Kontakt na stronie www.impurex.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka