Dodaj do ulubionych

Pomocy - jak ......

IP: 213.25.45.* 25.05.05, 14:32
Proszę o pomoc - jak najlpiej ściągnąć farbę z lamperii (farba olejna). Chcę
dodać, że próbowałem już przeróżnych medod począwszy od zwykłej szpachelki
poprzez opalarkę (3m2/godzinę) , ale wszystkie znane sposoby zawiodły. Farba
naprawdę trzyma sie ciany jak .... (bardzo mocno). Dziękuję za rady i
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Pomocy - jak ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:43
      Nie ma dobrego i skutecznego sposobu usuniecia lamperii :-(((.
      Wiem co pisze bo mialam taki problem, niestety.
      Skonczylo sie na tym, ze skulam lamperie razem z tynkiem.
      Jesli jednak nie chcesz tego robic to przynajmniej napisz dlaczego tak bardzo
      zalezy Ci na usunieciu samej farby?
      I jeszcze pytanie: czy probowales usuwac farbe Scansolem?
      Moze on zadziala.

Pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: koler Re: Pomocy - jak ...... IP: 213.25.45.* 27.05.05, 11:43
        Dziękuję za pomoc. Zależy mi na zdrepaniu tej lamperii ponieważ chcę
        wyszpachlować ściany a w finale wymalować na jakiś ładny kolor. Lamperia jak
        wiemy nie jest dobrym podłożem. Spróbuję jeszcze tym środkiem, a jak to
        zawiedzie to skuję tyk i po sprawie. Chce wypróbowac wszystkie inne metody aby
        uniknąć niesamowitego kurzy przy "demolce".
        Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
        • Gość: Kasia Re: Pomocy - jak ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 12:40
          Wiem, kucie tynku to rzeczywiscie duzy kurz.
          Jezeli jeszcze moge doradzic to: smaruj Scansolem niewielkie kawalki lamperii i
          po ok. 5-10 min. zdejmij "pomarszczona" farbe szpachelka i zaraz to miejsce
          przeszlifuj gruboziarnistym papierem sciernym. Jesli nawet zostanie Ci czesc
          lamperi to bedzie ona na tyle zmatowiona, ze bez problemu, po zagruntowaniu,
          mozna bedzie malowac. I mysle sobie, ze farba bedzie dobrze sie trzymala.

Jeszcze raz pozdrawiam
          Kasia
          • tynkiozdobne.pl Re: Pomocy - jak ...... 27.05.05, 19:58
            Ja polecę moja metodę, jak dotąd sprawdziła się. Śrubokrętem, przecinakiem, czymś ostrym drapiesz w kratkę farbę olejną. Nastepnie pokrywasz to jakimś gęstym koncentratem płunu gruntującego. Ja używam Optiroca, jest w postaci żelu.Po wyschnięciu nakładasz mocną szpachlę, może być Cekol, Stabila Start lub Goldband. Jak narazie nie było reklamacji :). Pozdrawiam, Piotr.
            • Gość: Kasia Re: Pomocy - jak ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:18
              Zgoda na takie rozwiazanie ale pod warunkiem, ze pokryjesz cala sciane szpachla.
              Jezeli nie to po pomalowaniu miejsce gdzie byla lamperia bedzie widoczne i to
              bardzo wyraznie.

Pozdrawiam
              Kasia
            • Gość: koler Re: Pomocy - jak ...... IP: *.osk.enformatic.pl 29.05.05, 15:19
              O drapaniu w kratke też już myślałem. Najpierw podejmę próbe ze środkiem
              chemicznym - mam nadziejż że będzie skuteczny tak jak to państwo opisujecie :)
              POZDRAWIAM gorąco ( 32 stopnie za oknem :)) )
      • Gość: koler Re: Pomocy - jak ...... IP: 213.25.45.* 06.06.05, 09:53
        Wymalowałem tym "świństwem" lamperie i...... na niewiele to pomogło. Doszliśmy
        do wniosku że najlepszym sposobem będzie dokręcenie płyt g/k na wysokośc
        lamperii ( ok 1,2 m). Powstanie mały uskok ale będzie miał swój urok.
        POZDRAWIAM
        • pyot Re: Pomocy - jak ...... 06.06.05, 15:40
          Hi !
          Koler...

Jeżeli sądzisz że uskok taki ma swój urok,to zapewne masz rację...,ale czy tak powinno być ? I czy tak musi być ?
          Polecam szlifierkę oscylacyjną bądz kątąwą ( zazwyczaj każdy ma jakiegoś znajomego który coś takiego posiadas )po czym papierem ścernym o dużej gradacji zmatowić olejnice.Następnie solidny grunt z kruszywem i zapewniam Cię że będzie dobrze :),pod warunkiem wszak,że tak jak pisałeś farba trzyma się solidnie.
          Po wyschnięciu gruntu nakładaj masę wykończeniową,polecam klej do płytek,przetrzyj,dalej według włąsnego uznania...
          Pozdrawiam.
          P.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka