Dodaj do ulubionych

Vector 4 seasons G2

15.10.15, 13:01
Ostatnio interesuje mnie oferta wielosezonówek co prawda pośpiechu nie ma bo stare zimówki jeszcze jakoś dają radę ale pomalutku się rozglądam za nówkami kto wie może jakaś okazja się trafi an zakup nowego kompletu.
Po rozeznaniu oferty widzę 3-4 firmy, które oferują przyzwoitej jakości oponki całoroczne.
W 80% jestem zdecydowny na GY Vector właśnie ale widzę też oferty nowszej generacji oznaczonej G2, które niby są jeszcze lepsze.
No i tutaj ze względu na wyższą cenę od starszej wersji mam pytanie czy ktoś już mia okazję używać te oponki? Jakie wrażenia różnice względem starszych da się zauważyć?
Obserwuj wątek
    • paralityk_murzynski Re: Vector 4 seasons G2 15.10.15, 19:46
      Tez mam taka zagwozdke , wacham sie pomiedzy GY a MICHELIN

205/55 R16 94V Cross Climate EL
      pozdr.
      • misiaczek1281 Re: Vector 4 seasons G2 15.10.15, 19:59
        Vector 4 seasons są niezłe na śniegu ale na suchym w lecie gorsze a już były przytarte i założyłem niedawno Rain Experty...miękka guma więc gorsze w upały ale na wodzie bajka...nie udało mi się Polówką zerwać przyczepności...
      • tdf-888 Re: Vector 4 seasons G2 20.10.15, 18:16
        przecież te michelinki to letnie opony, jak złapie mróz to będą twarde jak kamień i będziesz się cięgle ślizgał.
    • bananarama-live Re: Vector 4 seasons G2 15.10.15, 20:05
      Taki gumiak nigdy nie bedzie dobry ani w zimie, ani w lecie .
      • tiges_wiz Re: Vector 4 seasons G2 17.10.15, 21:08
        Jest bardzo dobry szczególnie tam, gdzie w październiku gdzie większość ma letnie potrafi spaść śnieg, a w grudniu gdzie większość ma zimówki robi się +19.

Jest też najlepszy w miejscach gdzie często jest gołoledź. 4sezony wygrywały właśnie testy adac na lodzie.

Jeździ się tak:

• liczbynieklamia Re: Vector 4 seasons G2 15.10.15, 20:50
      Szybkie wyliczenie dla opon w popularnym (i tanim) rozmiarze 195/65 R 15 przy przebiegu rzędu 15 tysięcy kilometrów na rok.

Opony całoroczne - trzeba kupić porządne, typu GY Vector G2, bo tanie są dramatyczne. Przez 6 lat potrzeba 2 komplety opon. Koszt 2353 złote. Trzeba je wyważyć przynajmniej raz do roku, przy czym dwa razy jest gratis przy zakupie opon. Koszt - 160zł. Łącznie - 2512 złotych.

Opony zimowe + letnie - porządne, ze średniej półki, lepsze od całorocznych i latem, i zimą. Także potrzeba dwa komplety opon - 1584 złote (bo opony tańsze). Przez 6 lat jest 12 wymian, w tym dwie gratis. 10 * 60zł = 600zł. Łącznie 2184 złote.

Im "droższy" rozmiar, tym różnica większa. Gdzie sens korzystania z wielosezonówek?
      • bananarama-live Re: Vector 4 seasons G2 15.10.15, 20:55
        Piknie to ująłeś.
        Ja kupuję używane stalówki po 50zł za szt i mam gdzieś kolejki, zapisy i inne pierdy związane z wymianą.
      • wicehrabia.julian Re: Vector 4 seasons G2 16.10.15, 15:44
        liczbynieklamia napisał:

> Przez 6 lat potrzeba 2 komplety opon.

jak to wyliczyłeś? na jednym komplecie wielosezonowym tylko 3 lata?

poza tym dolicz koszty składowania opon, stracony czas i kręgosłup do tachania tego po piwnicach lub składach
        • misiaczek1281 Re: Vector 4 seasons G2 16.10.15, 16:12
          przy małych przebiegach (7-8 tys.km rocznie) dobrej jakości wielosezonówki wystarczą na 5-6 lat :)
        • liczbynieklamia Re: Vector 4 seasons G2 16.10.15, 17:14
          > jak to wyliczyłeś? na jednym komplecie wielosezonowym tylko 3 lata?
          Przy przebiegu średnio 50 tysięcy kilometrów opona nadaje się do wymiany. Tak, wiem, prawny limit to 1.6mm, tylko że taka opona do niczego się nie nadaje. Poza tym letnią oponę możesz zjechać bezpiecznie 1mm bardziej niż zimową czy całoroczną na zimę.

> poza tym dolicz koszty składowania opon, stracony czas i kręgosłup do tachania tego po piwnicach lub składach

Uwzględniając to wychodzisz w najlepszym razie na zero. Czy warto jeździć na mniej bezpiecznych oponach skoro nie oszczędzasz NIC?
          • samspade Re: Vector 4 seasons G2 16.10.15, 18:13
            Można dyskutować czy całoroczne są mniej bezpieczne. Szczególnie przy naszych warunkach pogodowych.
            Może przez kilka godzin kiedy służby nie zdążą odsnieżyć.
          • paralityk_murzynski Re: Vector 4 seasons G2 16.10.15, 20:03
            50 tysi ? Chyba za ostro hamujesz.
            pozdr.
            • grzek Re: Vector 4 seasons G2 16.10.15, 21:42
              Nie trzeba ostro hamować, wystarczy mieć 180-200 KM albo więcej i miękkie opony.
            • liczbynieklamia Re: Vector 4 seasons G2 18.10.15, 11:28
              > 50 tysi ? Chyba za ostro hamujesz.
              Są dwie kwestie. Pierwsza z nich to taka, że opony zjeżdżam do momentu, kiedy wpływ na jazdę jest zauważalny, czyli zwykle koło 4mm bieżnika. Do legalnej wartości 1.6mm można jeździć prawie drugie tyle. Druga to taka, że kupuję opony kierując się bezpieczeństwem, a nie długowiecznością. Dobre opony zużywają się szybko.
      • misiaczek1281 Re: Vector 4 seasons G2 17.10.15, 15:47
        a tu sens korzystania z wielosezonówek: przy przebiegach 6 tys.km rocznie w dwoch kompletach szybciej guma sparcieje ze starosci niz bieznik sie zedrze:)
      • chris62 Re: Vector 4 seasons G2 20.10.15, 09:07
        Od roku jeżdżę na zimówkach tak nawet w to upalne lato i spoko objechałem nad morze i z powrotem cały i zdrowy a po drodze jak widziałem i odczułem stojąc w korkach wiele aut na letnich skończyło karierę.
        Dla mnie opona letnia jest za głośna za twarda i kompletnie do d..y w przypadku zjechania z asfaltu choćby na mokrą trawę i pagórkowaty teren - a robię to stosunkowo często -nie po to kupiłem SUVa żeby po asfalcie tylko jeździć.
        Całe życie jeździłem na uniwersalnych i ro znacznie gorszej klasy i w dużo trudniejszych warunkach niż ostatnimi czasami. W zasadzie o letnich oponach dowiedziałem się kiedy z salonu wyjechałem nową meganką na letnich michelinach właśnie. W zasadzie to dowiedziałem się kilak miesięcy później w zimie kiedy obrysowałem bok auta bo opona się omsknęła na oblodzonym kamieniu.
        Oczywiście kupiłem wtedy drugi komplet kół z oponami zimowymi ale w porównaniu do wielosezonówek nawet tych starych i kiepskich cudów nie stwierdziłem.
        Tak czy inaczej niech sobie każdy kupuje co chce nawet opony wiosenne i jesienne deszczowe i slicki i niech je sobie zmienia je niczym bolidy F1 na wyścigu.
        Ja na własne potrzeby bynajmniej nie wyścigowe uznałem że dla mnie najbardziej odpowiednia będzie opona całoroczna i tu nie chcę juz dyskutować o innych alternatywach.
        Interesują mnie tylko wypowiedzi opinie w kwestii opon całorocznych - trakcja hamowanie w warunkach suchych mokrych, trwałość.
        W kwestii trwałości właśnie widze, że zimówki po 3 latach są na zło jazda na starszych niż 3 latach niby zimówkach może być gorsza niż na wielosezonówkach w tym samym wieku.
        Na pewno 3-4 lata całoroczne wytrzymają wiec czy ja będę wymieniał całoroczne na nowe czy zimówki to na jedno wychodzi z tym że odpada sezonowa wymiana kół i zakup letnich choćby co 5 lat.
        Poza tym 3-4 lata to okres kiedy znudzi mi sie auto i będę myślał o następnym więc po kiego grzyba inwestować w opony na 8 lat?
        Owszem jest sens używani aopon typowo letniech ale nie w POlsce a gdzie? W Niemczech - kiedy ma sie szybkie auto i gdzie można pędzić LEGALNIE nawet 250 km/h.
        120-140 to można jechać na każdych oponach to żadna prędkość a nawet całoroczne są przewidziane na 240 km/h.

• szymi_mispanda ciekawe sa te pytania o opony... 17.10.15, 22:12
      ...od razu napisze zeby ci nie rozbijac tematu ze nic nie wiem o tych oponach co wymieniasz i nic o nich nie napisze

napisze tylko ze bardzo czesto ktos sie pyta tu o jakies tam konkretne opony
      no wiec ja jestem zdania ze roznica jest tylko miedzy letnimi i zimowymi

jaka firma, jaki model nie ma znaczenia wogle

od 10 minimum lat jezdze na roznych oponach i nawet nie wiem jakie to sa opony, nie jestem pewny jakie opony jaki model mam teraz zalozone

sa dwie opcje albo ze mnie ch...owy kierowca albo wszystkie te opony gdzies w chinach z jednej tasmy zjezdzaja a pozniej na bokach rozne nazwy producentow wycinaja
      • chris62 Re: ciekawe sa te pytania o opony... 20.10.15, 09:13
        W zasadzie każda opona musi spełniać normy w kwestii bezpieczeństwa wiec wiadomo że marketing musi hołubić te droższe.
        Obecnie jeżdżę na otrzymanych w spadku zimówkach nieznanej firmy Rockstone i też nie zauważyłem żeby były gorsze od 2x droższych opon markowych. Co ciekawe te opony dały radę nawet w tegoroczne upały!
        • jeepwdyzlu Re: ciekawe sa te pytania o opony... 20.10.15, 13:01
          chris co prawda jeżdżę w obu autach na dwóch kompletach
          ale życzliwie radze popatrzeć na produkty UNIROYALA
          (sa mam ich niby ze średniej półki ale lepsze od wielu premium letnie)
          zdaniem wielu gumiarzy - ta marka ma w tym momencie najlepszy współczynnik ceny do jakości
          i bardzo dobre gumy uniwersalne też
          :-)
          najserdeczniej
          jeep
          • chris62 Re: ciekawe sa te pytania o opony... 22.10.15, 17:59
            Dzięki za radę - rozeznam ofertę.
        • liczbynieklamia Re: ciekawe sa te pytania o opony... 20.10.15, 15:59
          > W zasadzie każda opona musi spełniać normy w kwestii bezpieczeństwa
          Normy bezpieczeństwa spełniał Daewoo Tico i Mercedes W140. Twierdzisz, że różnica w bezpieczeństwie tych dwóch samochodów to tylko marketing?
          • chris62 Re: ciekawe sa te pytania o opony... 22.10.15, 18:05
            Niby jakie normy spełniały te auta?

Bo widzisz w przypadku walnięcia w auto przez pociąg większe szanse byłyby w mercedesie ale pewności przeżycia nie ma,
            W przypadku walnięcia w drzewo kierowca i tak skończy nabity na kierownicę w każdym z nich.
            Pamiętasz amerykańskie wielkie krążowniki? Wypadek - auto całe tylko rozbity reflektor a wewnątrz trupy.....

Pozory mylą...

Dlatego powstały airbagi strefy zgniotu itd itp.
            • liczbynieklamia Re: ciekawe sa te pytania o opony... 26.10.15, 18:23
              > Niby jakie normy spełniały te auta?
              Homologacyjne.

> W przypadku walnięcia w drzewo kierowca i tak skończy nabity na kierownicę w każdym z nich.
              W Tico tak, w "Losze" nie. Oczywiście mówimy o rozsądnej prędkości.

> Pamiętasz amerykańskie wielkie krążowniki? Wypadek - auto całe tylko rozbity reflektor a wewnątrz trupy.....
              Bzdura:
              www.youtube.com/watch?v=xtxd27jlZ_g
    • tdf-888 a maxxix all season?? 20.10.15, 13:44
      też chcę kupić jakieś nowe wielosezonówki i jestem na etapie wyboru
      • tdf-888 Re: a maxxis all season?? 20.10.15, 15:09
        ładna jest ta oponka :)
        chyba się skuszę ze względu na ten duży biały napis :)
    • miszasty Porównanie - z życia wzięte 26.10.15, 17:20
      No więc tak - po kolei:
      po pierwsze - większość z tutaj piszących pisze o d.pie marynie czyli o tym co "ktoś kiedyś słyszał", o czymś podobnym "prawie takim samym" oraz opowieściach z groty historii i ułudzeń. Nie wszyscy, ale większość.
      Porównam - póki co - 2 opony: GY Vector 4Seasons pierwszej generacji oraz CrossClimaty Michelina. Za jakiś czas będę miał porównanie jeszcze dodatkowo z GY jw. drugiej generacji - dopiero opony dojechały, jeszcze nie są zamontowane.
      Po drugie - GY a Michelin to są całkowicie RÓŻNE i inne opony! Kto pisze i mówi, że "to to samo" to z założenia wiadomo, że pisze farmazony, bo ta subtelna różnica w nazewnictwie GY całoroczne a Micheliny "letnie z hom. zimową", to w praktyce czy ogromną i zasadniczą różnicę!
      GY to opony ZIMOWE z możliwością jazdy latem - czyli nie schodzi w oczach w upale bieżnik, zimą opony zachowują się jak wysokiej klasy zimówka, ale latem... niewiele lepiej jak zimowka: owszem, nie buja aż tak jak na zimówce na zakrętach, ale jednak jest to opona miękka i... głośna. Podobno w drugiej generacji jest dużo cichsza.
      Michelin CrossClimate - w pewnych warunkach jeździ się lepiej niż na i zimówkach i letnich: ostatnio jechałem w ok. zera stopni, padający śnieg i z jednej strony nie bujała jak zimowka na zakrętach, a jednocześnie... trzymała na tych zakrętach jak dobra letnia latem (bo przy zerze stopni letnia się robi już twarda i śliska). Przy tym - bardzo, bardzo cicha i guma - co NAJWAŻNIEJSZE w tej oponie - MIĘKNIE w niskiej temperaturze i TWARDNIEJE w wysokiej: 180 km/h w upale jakie mieliśmy tego lata na autostradzie nie robiło na niej wrażenia i nikt nawet nie domyśliłby się, że to nie jest opona klasycznie "tylko" letnia!
      Mój patent na CrossClimaty jest taki: używam latem i lekką zimą - jak spadnie solidnie i dużo śniegu, to mam dobre zimówki. :)
      • chris62 Re: Porównanie - z życia wzięte 03.11.15, 10:49
        Dzięki za nakreślenie różnic.
        Nieco tylko tego "bujania" nie kumam bo od roku bujam na typowych zimówkach I w zasadzie nie odczuwam tego typu atrakcji.
        Zalożyłeś te G2? możesz coś napisac?
        • miszasty Re: Porównanie - z życia wzięte 04.11.15, 22:26
          Założyłem - ale na razie mało jeżdżę tym autem.
          W porównaniu do stary 4Seasons - mega-ciche! Trzymanie lepsze, mniej bujania - ogólnie naprawdę dużo lepsze od starych, choć stare były bardzo dobre!
          Bujanie - na zimówkach buja na zakrętach, bo są bardziej miękkie, ale jak się przyzwyczaiłeś, to... się przyzwyczaiłeś ;))
          A do jakiego auta to ma być, bo nie pamiętam czy o tym napisałeś - i jaką jazdę preferujesz?
          • chris62 Re: Porównanie - z życia wzięte 09.11.15, 14:53
            Mam taczkowo twarde zawieszenie więc ta niby miękka guma nawet jest pożądana - przy wybieraniu dziur i nierówności asfaltu nie ma tego łomotania co na letnich, - jeżdżę kompaktowym SUVem Sportage więc zakręty i tak wolę połykać z umiarkowaną prędkością z uwagi na wysokie położenie środka ciężkości.
            Teraz mam dylemat czy GY czy może Nokian - otrzymała świetne recenzje w testach angielskich niby lepsza od starszego GY no i jest tańsza.
            G2 ostatnio podrożały o 150 PLN!!!! szok co się z tą nędzną polską walutą dzieje.
            • miszasty Re: Porównanie - z życia wzięte 12.11.15, 09:48
              A jak ze zużyciem tych Nokianów, bo GY jak na całoroczne "idą" stosunkowo wolno? Akurat ten parametr przy ciężkim SUVie jest dość istotny: co z tego, że zapłacisz mniej, jak sumarycznie droższe będą opony, które szybciej się skończą...
              • chris62 Re: Porównanie - z życia wzięte 18.11.15, 09:07
                No żebym wiedział co i jak to bym wątku nie zakładał.
                Nie mam porównania bo i skąd?
                Jedynie jakieś testy cos tam wnoszą ale nie ma ich za wiele opony całoroczne są jednak solą w oku dla lobbystów szczególnie w Europie.
                Wg testów GY 4sV G2 wyrastają nieco ponad średnią w klasie w niektórych aspektach jak np. hamowanie na lodzie są lepsze nawet o 20% a w niektórych niewiele niewiele.
                Obecnie widzę już bardziej realne ceny w okolicach 700 PLN to jest o około 100 więcej niż za Nokiany w sumie na komplecie różnica będzie około 500 PLN pytanie czy warto - no właśnie kwestia trwałości jest tu istotnym argumentem niestety nie wiem nic o trwałości Nokianów a te są nowością z tego roku więc też nie wiadomo jaka będzie ich trwałość choć wg deklaracji producenta ma być lepsza.
                Na razie stare zimówki dają radę - zima" jak diabli" :) i pewnie tak będzie do wiosny.
              • chris62 Re: Porównanie - z życia wzięte 27.11.15, 16:59
                No i po namyśle podjąłem decyzję wchodzę w te G2 tak, że wkrótce zostaniemy kolegami po oponach:)
                Dziękuję za podzielenie się cenną opinią Tobie i wszystkim pozostałym życzliwym.
    • chris62 Re: Vector 4 seasons G2 18.12.15, 11:12
      Ponieważ co nieco czasu juz pomykam na tytułowych oponkach podzielę się opinią - oczywiście takie pierwsze wrazenia bo więcej można powiedziec po kilku latach.

No coż pierwsze wrażenie to powiem króko zachwyt!
      Dla mnie opona idealna nie dość ze szersza niż poprzednie to bezszelestna - letnie które miałem wysiadają..
      Efekt jest taki jakbym nie zmienił opon ale całe auto - wzrósł comfort jazdy i trakcja znacznie się poprawiła.
      Szczerze przyznam, że pierwszy raz mam takie odczucia.
      Jak się spisują?
      Jeźdzę po górkach i bywały już dni obecności tzw. "szklanki" na asfalcie rankiem - spisują sie znakomicie no i na zakrętach jeżdżę teraz nieco szybciej.
      Jeździłęm też po mokrym i w głebsze kałuże na prędkości wpadałem - fajnie wyrzucają wodę i świetnie hamują a przy ruszaniu nie zrywają przyczepności.

Oby jeszcze ich trwałość była przyzwoita bo korzyści jest bardzo dużo.
      Na wiosnę odpada mi zakup letnich i dodatkowych felg no i koniec przekładek.

Jestem bardzo bardzo zadowolony i polecam na pewno posiadaczom SUVów 4WD choć nie widzę przeciwskazań również dla aut FWD lub RWD szczególnie dla tych co jeżdżą po mieście i nie robią 10 tys na zimę.
      Jeden minus to bardzo wysoka cena szczególne za te większe rozmiary ale i tak warto.
      Kiedy wsppomnę te całoroczne, których używałem za komuny to różnica jest kosmiczna.

Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić jak bedzie wśniegu ale na podstawie tego co już doświadczyłem sądzę że będzie lepiej niż na poprzednich zimówkach.

Specjalne podziękowanie dla miszasty za to, że poświęcił nieco czasu i podzielił się opinią o tym modelu.

Pozdrówka i Wesołych Świat.
      • tiges_wiz Re: Vector 4 seasons G2 19.12.15, 16:10
        ja na vectorach jeździłem normalnie po śniegu. Miałem zawsze ze sobą łańcuchy ale przydały się raz w górach jak kompletnie na pół metra zasypało drogę w ciągu kilki godzin.
      • jackk3 Re: Vector 4 seasons G2 20.12.15, 08:54
        Ludzie - na czym wy jezdzicie ze takie gumy jak ten Vector powoduje takie achy i ochy? Bo jak czytam to mi sie wierzyc nie chce.
        • tiges_wiz Re: Vector 4 seasons G2 20.12.15, 15:07
          • jackk3 Re: Vector 4 seasons G2 20.12.15, 21:39
            OK obejrzalem do 1:22 i o co w tym filmie chodzi?
            • tiges_wiz Re: Vector 4 seasons G2 20.12.15, 22:16
              wydawało mi się, że to nie jest jakiś trudny w odbiorze film, ale widać się myliłem.
              • jackk3 Re: Vector 4 seasons G2 22.12.15, 07:49
                To ma byc przyklad jakie swietne sa te opony na sniegu czy jak swietny jest kierowca czy obie rzeczy do kupy? Bo dla mnie to zadna z tych rzeczy nie jest widoczna na tym filmiku.
                • tiges_wiz Re: Vector 4 seasons G2 22.12.15, 09:23
                  nie, to jest film o tym, że na takich oponach można normalnie i bez strachu jeździć w zimie.
                  w dodatku wtedy ta opona miała najlepszy wynik na lodzie i to wśród zimówek. Co u mnie gdzie częściej jest gołoledź niż śnieg ma znaczenie. Znaczenie na też fakt, że bywa -10 w październiku i +20 w grudniu.
                  • jackk3 Re: Vector 4 seasons G2 22.12.15, 09:40
                    <w dodatku wtedy ta opona miała najlepszy wynik na lodzie i to wśród zimówek>
                    Tak a swistak zawija w te sreberka....
                    Tego typu opony do ktorych sie te Vectory zaliczaja to nic innego jak wielosezonowe opony z bardzo duzym akcentem na zime czyli wlasciwie to sa w 60-70% zimowki dlatego w zimie sa OK a w lecie tez sie da na nich jezdzic ale w dalszym ciagu sa kompromisem szczegolnie w lecie. I to cala tajemnica Vectorow i tym podobnych gum ktore od kilku lat sa tak popularne. Wystarczy jednak troche pojezdzic w zimie na dobrych zimowkach czy w lecie na dobrych letnich i nie ma nawet porownania. W lecie to zawsze beda miekkie balony nie ma na to rady.
                    • samspade Re: Vector 4 seasons G2 22.12.15, 10:00
                      Marketingowcy działają.
                    • chris62 Re: Vector 4 seasons G2 22.12.15, 15:14
                      jackk3 napisał:

> <w dodatku wtedy ta opona miała najlepszy wynik na lodzie i to wśród zimówe
                      > k>
                      > Tak a swistak zawija w te sreberka....
                      > Tego typu opony do ktorych sie te Vectory zaliczaja to nic innego jak wielosezo
                      > nowe opony z bardzo duzym akcentem na zime czyli wlasciwie to sa w 60-70% zimow
                      > ki dlatego w zimie sa OK
                      ---------------------------
                      Absolutnie pitolisz.
                      P opierwsze mowa o genracji drugiej produkci ez roku 2015 który nieco różni się od znanej wersji generacji 1 - widać to juz nawet po rzeźbie bieznika a do tego dochodzą inne mieszanki gumy.
                      Po drugie zanim kupiłem studiowałem różnorakie testy wg których Vectory gen 2 są kompromisem Zima/lato tego typu opony o których Ty piszesz czyli zbiasem na zimę to Nokiany All weather.
                      Z kolei mamy też opony całorocznez biasem na lato są nimi Michelin Crossclimate.

Każdy może rozważyć jaki typ opony mu najbardziej odpowiada - mi wychodzi właśnie taki kompromis 50/50 bo mam górki na codzień.
                      ===========================

a w lecie tez sie da na nich jezdzic ale w dalszym cia
                      > gu sa kompromisem szczegolnie w lecie. I to cala tajemnica Vectorow i tym podob
                      > nych gum ktore od kilku lat sa tak popularne. Wystarczy jednak troche pojezdzic
                      > w zimie na dobrych zimowkach czy w lecie na dobrych letnich i nie ma nawet por
                      > ownania.
                      ---------------------
                      Owszem jest porównanie opony testowano i porównywano do najlepszych na rynku zimówek i letnich - oczywiście wypadają nieco gorzej w ekstremalnych warunkach ale nie na tyle aby było się czym martwić podobnie jak nie ma się czym martwić jeżdżąc na średniej klasy letnich i zimówkach. Niepowiesz mi ze każdy kupuje te najdroższe I najlepsze prawda?
                      Za to w okresach ni to lato ni to Zima co stanowi ca 60% warunków klimatycznych w Polsce takie vectory moga być lepsze a najlepiej jak właśnie w grudniu lub w styczniu nastąpi ciepły front i jazda na zimówkach staje sie śmiszna.
                      ==============================

W lecie to zawsze beda miekkie balony nie ma na to rady.
                      --------------------------

Jak kilka miesięcy temy pisałem przejeździłęm lato na zimówkach - były stare chciałem je dokończyć - dopompowałem je do 2,7 i zero odczucia miękkich balonów.
                      Poza tym przy moim twardym zawieszeniu ewentualna miękkość gumy to zbawienie może jak ktoś ma miękki auto to mu by przeszkadzało nie wiem.
                      Mi jeździ się bardzo dobrze a obecnie w grudniu w południowych godzinach jest mocno ponad 10C.....To kto ma te "balony" ja czy posiadacze zimówek?
                      A jest jeszcze taka możliwość ze wiosną kiedy wszyscy przejdą na letnie tydzień później spadnie śnieg.

Takie zimówki / letnei to są dobre dla przedstawicieli handlowych co pomykają po 20-30 tys km na jedną zimę im opony wystarczaj na rok.
                      Ja sobie nie mogę pozwolić na marnowanie zimówek, które po 3 latach leżenia tracą swoje pierwotne właściwości.

Poza tym nie rozumiem, że ktoś kto nie jeździł na takich oponach wie lepiej wszystko od ludzi którzy ich używają i nawet mają porównanie bo przecież wielu ludzi różne zimówki i letnie przerobiło na własnej skórze.

Ja przerabialen nawet różne całoroczne - do roku 1997 tylko takie mi były znane a jeżdzę od roku 1976...
                      Gdyby nie to, że auto z salonu odebrałem na letnich to bym nie wiedział co to są opony letnie i w następstwie zimowe bo na letnich nijak jeździć zimą po górkach.
                      Dla uzytkownikó SUVów którzy zjeżdżają z asfaltu akurat letnia opona jest bezsensowna.
                      Gdybym dziś kupowął nowe auto żądał bym opon całorocznych bo na mój użytek to optymalny wybór.
                      • jackk3 Re: Vector 4 seasons G2 22.12.15, 20:24
                        Nie, nie 'pitole'.
                        <Poza tym nie rozumiem, że ktoś kto nie jeździł na takich oponach wie lepiej wszystko od ludzi którzy ich używają i nawet mają porównanie bo przecież wielu ludzi różne zimówki i letnie przerobiło na własnej skórze.>
                        Juz na niwiem ile mialem w zyciu zimowek (chyba z dziesiec) plus co najmniej tyle samo letnich i nie byly to jakies debice.Wiec nawet na wielosezonowych s nie zabilem i to w znacznie trudnieych warunkach zimowych niz te w PL.Tych Vectorow nigdy ne uzywalem ale wystarczy porownac je chocby np z moimi obecnym Blizzakami LM60 - zobacz jak wyglada ta opona w porownaniu z twoja. A jeszcze lepiej idz do zakladu i 'pomacaj' bedziesz wtedy wiedzial o czym mowie. Tez jezdzilm w latach 80/90 na wielosezonowych (zawsze dobrych) ale od czau kiedy sie przesiadlem na zimowki to nie ma nawet porownania. I mam porownanie bo mojej zony auto ma wlasnie opony tego typu choc oczywiscie nie Vectory ale tez podobno niezle. W zimie jest lepiej niz na 'all seazon' w lecie tez da sie jezdzic co nie znaczy ze jest bardzo dobrze. Jak to sie mowi: praw fizyki pan zmienisz...
                        <Jak kilka miesięcy temy pisałem przejeździłęm lato na zimówkach - były stare chciałem je dokończyć - dopompowałem je do 2,7 i zero odczucia miękkich balonów.>
                        No bez jaj to jest twoja definicja 'balona'? Porownaj wyglad np takich Bridgestonow RE-11 o to mi chodzi. Wejdz dobrze w zakret na jednej i drugiej to pogadamy.
                        I zebysmy sie zrozumieli: na tych Vectorach mozna jezdzic nawet w trudnych warunkach np w zimie tylko ze na zimowkach jezdzi sie po postu bezpieczniej a jak ktos chce to szybciej.Jest ten zapas a nigdy nie wadomo kiedy sie przyda.
                        • chris62 Re: Vector 4 seasons G2 23.12.15, 08:54
                          jackk3 napisał:

> I zebysmy sie zrozumieli: na tych Vectorach mozna jezdzic nawet w trudnych waru
                          > nkach np w zimie tylko ze na zimowkach jezdzi sie po postu bezpieczniej a jak k
                          > tos chce to szybciej.Jest ten zapas a nigdy nie wadomo kiedy sie przyda
                          ===================

Taa... to jak to możliwe że ja przejechałem a ta kobieta w ostatni poniedzialek na zimówkach tak skończyła?

www.nasygnale.bielsko.biala.pl/aktualnosci/31172/kolejny-wypadek-smiertelny-foto
                          • jackk3 Re: Vector 4 seasons G2 23.12.15, 09:13
                            Jestes mistrzem kierownicy jak Zasada e tam jak Niki Lauda co najmniej!
                            • samspade Re: Vector 4 seasons G2 23.12.15, 09:23
                              Raczej miszczami są ci krytykujący wielosezonowe. Bo zimówki to paaaanie. Można w zakręt szybciej wjechać.
                              • jackk3 Re: Vector 4 seasons G2 23.12.15, 10:34
                                Wyobraz sobie ze naprawde mozna, no takie cuda panie.
                                • samspade Re: Vector 4 seasons G2 23.12.15, 11:06
                                  I super że można. Ale pisanie jakie sa złe vectory to bzdura. Szczególnie ze są one kupowane przez osoby dla których nie jest istotne że w zakręt na śniegu można wejść 2 km szybciej. Ja wolę dla spokojności wjechać 5 km wolniej.
                                  • chris62 Re: Vector 4 seasons G2 23.12.15, 11:29
                                    O prędkości w zakręcie bardziej decyduje szerokość opony i siłą docisku czyli masa auta, wspólczynnik tarcia czyli stan nawierzchni oraz geometria zawieszenia, niż to czy jest to opona zimowa czy wielosozonowa.
                                    Tak czy inaczej trzeba wszystkie czynniki brać pod uwagę.
                                    Ja jeżdżę SUVem i biorę poprawkę na wysoko położony środek ciężkości - więc z natury rzeczy nie osiagam prędkości maksymalnych na zakrętach.
                                    Poza tym opona zimowa średniej klasy (takie ludzie kupują najczęściej nie wspominając o klienteli najtańszychmodeli) nie musi być lepsza od całorocznej premium.
                                    W kwestii zakrętu zrobiłem jednak probe ot tak po to aby wiedzieć ile można - ślimak wjazdowy na ekspresówkę za trzecim podejściem pokonałem bez problemu setką (ograniczenie do 40) dla mnie to wystarczająco dobra przyczepność (opona szerokości 235, waga auta 1700 kg, szerokość ok. 170 cm, nawierzchnia mokra bo padął deszcz, profil drogi nieco pod gore i sprzyjające lekkie nachylenie do wewnątrz jezdni)
                                    Nie właczył sie ani tylny napęd ani ESP więc zapwene można jeszcze ciut podbić ale mi tyle wystarczy.
                                • chris62 Re: Vector 4 seasons G2 23.12.15, 11:31
                                  No widzisz a ta kobieta na prostej drodze się zabiła...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka