Dodaj do ulubionych

zabezpieczanie fug i gresu - Delfin

IP: 213.158.197.* 01.08.02, 06:50
Witam,
Postanowilem zabezpieczyc fugi preparatem Delfin, na etykiecie jest napisane,
ze preparat nadaje sie do zabezpieczenia gresu. Niestety po naniesieniu tego
preparatu pozostaly nieestetyczne smugi (plyn nadal polysk gresowi, ktory
normalnie jest matowy).
Czy ktos wie jak mozna usunac preparat z gresu albo w inny sposob przywrocic
piekny mat mojemu gresowi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: zabezpieczanie fug i gresu - Delfin IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 01.08.02, 14:13
      > Postanowilem zabezpieczyc fugi preparatem Delfin, na etykiecie jest napisane,
      > ze preparat nadaje sie do zabezpieczenia gresu. Niestety po naniesieniu tego
      > preparatu pozostaly nieestetyczne smugi (plyn nadal polysk gresowi,

O ile pamietam, na etykiecie jest ostrzezenie, ze Delfin nadaje gresowi polysk.

Moze plynem do czyszczenia glazury, gresu itp z kleju i zaprawy cementowej?
      Albo po prostu kwasem solnym, badz perhydrolem? (oczywiscie po przetestowaniu w
      jakims kacie)

J.
      • Gość: marzena Re: zabezpieczanie fug i gresu - Delfin IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 08.08.02, 08:17
        Hej
        Zrobilam dokladnie tak samo jak ty.
        Chcialam, zeby wszystko bylo perfekt i takze kupilam Delfin, chyba za okolo 20
        zl. Rowniez nie znalam efektu tego fantastycznego plynu. Rowniez mialam
        blyszczace smugi na glazurze. Pobieglam do Castoramy i kupilam kolejny plyn,
        tym razem nie polski, do usowania takich wlasnie powlok zabezpieczajacych, tym
        razem zaplacilam prawie 50 zl. Sporo pracy mnie to kosztowalo zanim usunelam to
        wszystko, ale polecam. Chociaz kolega mowil ze usunol takie rzeczy zwyklym
        Cifem.
        Pozdrawiam.
        • Gość: anna Re: zabezpieczanie fug i gresu - Delfin IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 11.08.02, 12:38
          a ja delfin usunęłam zwykłą szczotką ryżową z ajaxem. najlepiej troche go
          wcześniej odmoczyć - rozprowadzić trochę wody na małej powierzchni, a po kilku
          minutach wyszorować. zeszło idealnie, choć nie bez wysiłku.
          • Gość: Jarek Re: zabezpieczanie fug i gresu - Delfin IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 12.08.02, 11:04
            A ja po prostu przed uzyciem Delfina poczytalem co na nim pisze producent, i
            zgodnie z tym fugi malowalem cieniutkim "szkolnym" pedzelkiem, jak mi cos
            pocieklo po plytce natychmiast scieralem i nie musialem niczym tego potem muc,
            szorowac...

J.
            • Gość: B.Art Re: zabezpieczanie fug i gresu - Delfin IP: 213.158.195.* 13.08.02, 00:13
              Gość portalu: Jarek napisał(a):

> A ja po prostu przed uzyciem Delfina poczytalem co na nim pisze producent, i
              > zgodnie z tym fugi malowalem cieniutkim "szkolnym" pedzelkiem, jak mi cos
              > pocieklo po plytce natychmiast scieralem i nie musialem niczym tego potem
              muc,
              > szorowac...
              >
              > J.
              Nie wiesz ze Polak nigdy nie czyta instrukcji obslugi zanim sie wezmie do
              roboty? To nasza cecha narodowa :)
        • Gość: B.Art Re: zabezpieczanie fug i gresu - Delfin IP: 213.158.195.* 13.08.02, 00:10
          Czyli jednak na etykiecie dobrze napisali, ze z chemicznego punktu widzenia
          warstwa jest nie do usuniecia - wiec pozostaje metoda mechaniczna :) Napisalem
          do Atlasu i polecono mi preparat Szop2000, ale chyba raczej sprobuje Waszych
          metod. Chyba ze macie doswiadczenia z tym Szopem.
          pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka