Dodaj do ulubionych

DULUX czy DEKORAL...czyli jaka farba ścienna?

09.07.05, 08:38
jaką farbę wybrać na ściany do pokoju?Oczywiście ściany będą równiutkie, od
zera pokryte unigruntem i gipsarem, po czym wypiłowane i wyrównane 'siatką'.
Czym to cholerstwo pomalować?Chodzi o NAPRAWDĘ dobrą farbę, na długo. Żeby
łandie kryła, była trwała i odbijała DUŻO światła! (są podobno jakieś
wskaźniki przepuszczalności pary, odbijalności światła...czy coś - nie znam
się na tym).
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: cyk Re: DULUX czy DEKORAL...czyli jaka farba ścienna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 10:26
      Zwróć uwagę, że przy założeniu iż jednakowa cena równa jest tej samej jakości,
      to farby silnie reklamujące się, są gorsze od innych, bez reklamy gdyz w ich
      cenie jest koszt reklamy, a nie składników wpływających na jakość.
      Rozmawiałem u polskiego producenta w Warszawie, on twierdził, że top to Becker.
      Ekipa jedna twierdziła (w czasie wstępnych przygotowań, jeszcze nie maluję -
      schną tynki), że Becker NAPRAWDĘ kryje za 1-szym razem, w odróżnieniu od
      Dekoralu i Duluxa.
      Ten producent powiedział tez ciekawą rzecz, a mianowicie, że opłaca się brać
      najtańśze farby z hipermarketu jako... grunt, bo po rozcieńczeniu wychodzi
      taniej :), trochę się zdziwiłem, ale może ktos znający się lepiej, opowie o
      takim pomyśle.

Ja mam jeszcze pole do eksperymentów, kupię po jednej puszcze różnych i w
      kotłowni pomaluję ściany róznymi farbami, się okaże, która dobra, ale to za
      jakiś miesiąc, jak wyschną wylewki.
      • noddy Re: DULUX czy DEKORAL...czyli jaka farba ścienna? 09.07.05, 19:37
        Ja tez polecam Beckersa.
        Co do tanich farb uzywanych jako podkład to się nie zgodzę. Pomalowaliśy tak jeden pokój i farby zeszło więcej niż nam w Beckersie wyliczyli. Nastepny pokój malowwałam już specjalną farba podkładową becersa (maluje się tylko raz: gładź potem unigrut i raz ta farba podkładowa) i farby 'wierzchniej' rzeczywiscie mniej zeszło. 4 litry farby podkładowej to cos około 80zl.
    • dantetg Więcej informacji! 09.07.05, 23:05
      czy to byla farba Beckers'a Scotte Grund? Prosze o dokladniejsze informacje, czy
      kupic nalezy biala farbe i dodac do niej wybrany pigment, czy tez sa juz gotowe
      palety?Sciany juz mam wyrownane...od poniedzialku rusza malowanie,wiec musze
      kupic farbe do tego czasu.
      • Gość: noddy Re: Więcej informacji! IP: *.Astral.Lodz.PL 10.07.05, 02:02
        Ta farba podkładowa to Scotte Grund, wierzchnia to Elegant półmat u mnie (biała farba plus pigment - taka maszyna w sklepie to miesza).Pokój dziecka malowałam jakąś super ekologiczną Beckersa ale nie pamietam jak się nazywa.

pozdr.

noddy
        • Gość: otli Re: Więcej informacji! IP: *.aster.pl 24.07.05, 01:00
          Dobrą farbą jest Tikkurila, ładny efekt daje zwłaszcza Optiva Satin
          • Gość: Ada Re: Więcej informacji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 06:55
            tez sie zastanawiam nad Tikkurila, mam juz gladzie polozone, co trzeba polozyc
            przed farba? jaki podklad tej firmy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka