Dodaj do ulubionych

Malowanie starych scian

IP: 82.139.8.* 15.08.05, 12:33
Witam mam pytanie. Mam mieszkanie kawalerke do pomalowania nie bylo one
malowane od kilku lat. Boje sie ze jak wezme w rece wałek to stara farba
bedzie sie nawijac na niego!??. Czy wystarczy zagruntowac pożadnie np atlasem
unigruntem ??? A po drugie ostanio mialem zle wspomnienia z gruntowaniem
zagruntowalem gladz i po pomalowaniu naniebieski kolor w kilku miejscach byla
poprostu widoczna jakby blyszczaca powiezchnai brzydko to wygladalo. Czy teraz
nie bedzie tak samo od gruntu???? Jak najlepiej rozwiazac ta sytuacje wiem ze
najlepiej to bylo by polozyc gladzie ale... che samo malowanie:]
dzieki za info
Obserwuj wątek
    • pyot Re: Malowanie starych scian 15.08.05, 12:53
      Hej !
      Najrąsądniej usunąć,zmyć stare farby,będziesz miał spokój na następne lata...
    • hubert_23 Re: Malowanie starych scian 15.08.05, 22:41
      A jezeli nie wszedzie bedzie chcial zejsc farba i bedzie powierznia roznila sie
      gramatura od tej bez farby??? TO co wtedy???
      • pyot Re: Malowanie starych scian 16.08.05, 18:42
        Różnica w strukturze może być wówczas inna,kiedy są różne rodzaje tynku,np
        uzupełnianie bruzd po inst., elektrycznej,póżniejszym dotynkowaniu danej połaci...
        Spróbować należy zmyć jedną ścianę solidnie mocząc,zmywać krótkim ławkowcem,ew.,
        skrobać...
    • Gość: Klakson Re: Malowanie starych scian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:36
      Malowałem już kiedyś stare ściany i wypracowałem pewien sposób.
      Woda z jakimkolwiek detergentem i szmata.
      Odczekasz az wyschnie i sprawdzasz efekty (odpryski itp.).
      Jeżeli będziesz małował farbą emulsyjną, gruntowanie po takim zabiegu nie jest
      konieczne.
    • Gość: hh Re: Malowanie starych scian IP: 82.139.8.* 16.08.05, 21:53
      ok ale powiedzmy
      Zaczne zmywac i skrobac sciane istnieje taka mozliwosc ze w niektorych miejsach
      farba nie bedzie sie chciala sie oderwac i co wtedy??? bedzie widac roznice
      poziomow miedzy zeskroban farba a nie ( w dodaku jak bedzie polozony jakis
      kolor...)ale w sumie to lepsze niz podczas malowania ma poodpadac farba....
      • Gość: Klakson Re: Malowanie starych scian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 01:45
        Rozrobisz sobie szpachle gipsową o konsystencji masła, i smarujesz ściane w
        miejscach nierówności, a kanapki pewnie kiedyś robiłeś.Generalnie robisz
        wszystko by ściana była płaszczyzną.
    • Gość: Gość_z_Kanady Re: Malowanie starych scian IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.08.05, 23:36
      Może to nie dotyczy ścian w takiej mierze jak framug, drzwi czy okien, ale ja
      bym się najpierw upewnił czy ta stara farba użyta do majowania tego domu nie
      zawiera ołowiu. Nie wiem jak o tym się mówi w Polsce czy nawet w Europie, ale u
      nas wszystko co jest malowane przed 1978 rokiem może zawierać związki ołowiu.
      Trzeba się z tym obchodzi ostrożnie, specjalnie gdy farba się łuszczy czy
      podczas mechanicznego usuwania (prawie tak jak z azbestem). W sklepach z
      farbami można dostać test do farby aby stwierdzić czy zawiera ona ołów czy nie.
      Tutaj można znaleźć więcej informacji: www.epa.gov/lead/leadpdfe.pdf.

Pozdrawiam....
    • Gość: magda Re: Malowanie starych scian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 15:57
      Zalezy też ile warstw starej farby juz jest na ścianach?
      Mam za sobą przykre doświadczenie, kiedy po wymyciu sufitu, przesuszeniu
      (wyglądał bardzo ładnie, bez nierówności czy odprysków), pomalowaniu emulsyjną
      2 razy po powrocie do domu z "czczenia" sukcesu remontowego - a wyszło naprawdę
      idealnie - znalazłam połowę tejże farby z sufitu razem z
      wiekowymi "zaległościami" na podłodze. To był prawdziwy horror. Myslę, że ścian
      dotyczy to w mniejszym stopniu, grawitacja tam jednak chyba nie aż tak mocno
      dział, ale warto sprawdzić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka