Dodaj do ulubionych

projekt-istotne elementy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 19:57
Zwracam sie do wszystkich ludzi dobrej woli, którzy etap konstruowania
projektu mają już za sobą, pomóżcie!
Na co zwracać uwagę podczas projektowania? Jakie elementy projektu sa istotne?
Pomijam wygląd i strony świata. To oczywiste. Chodzi o dachy, myslę, że
optymalny to dwuspadowy; kominy, wykusze, wejścia, powierzchnie przedsionków,
ganków i co tam jeszcze trzeba sobie przypilnować?
Obserwuj wątek
    • Gość: cyk Re: projekt-istotne elementy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 22:42
      wentylacja
      • Gość: cyk Re: projekt-istotne elementy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 22:59
        Wyskoczyło...
        0. Wentylacja wszędzie
        1. Wyprowadzenie kanalizacji i wprowadzenie wody na etapie fundamentów
        2. Wprowadzenie rury na kabel zasilania elektrycznego lub samego kabla
        zrolowanego z zapasem w okolicach domniemanej szafki na etapie jak wyżej -
        elektrykowi jest taniej i łatwiej później.
        3. Rurki do odkurzacza centralnego - to najwyżej kilkaset złotych pod wylewkami.
        4. Elektryczne podgrzewanie schodów wejściowych.
        5. Jeśli masz zamiar mieć gaz z butli (propan), to kotłownia NIE MOŻE być w
        piwnicy.

Niektóre rzeczy to co prawda trochę dalej niż projekt, ale... może się przyda.

• mifsc Re: projekt-istotne elementy? 10.09.05, 23:33
      Gość portalu: floton napisał(a):

> Na co zwracać uwagę podczas projektowania? Jakie elementy projektu sa istotne?..."

Zacząć trzeba od siebie i rodziny (współmieszkańców). Własne przyzwyczajenia,
      marzenia, wyobrażenia i podporządkować im rozkład i wielkość pomieszczeń.
      Potem wyobraźnia musi podsunąć zagrożenia i niespodzianki związane z położeniem
      działki (na wsi przerwy w dostawach prądu, czasem uciążliwy dojazd do działki,
      do pracy itp.). Wypada zastanowić się nad alternatywnym ogrzewaniem,
      alternatywnym źródłem energi do gotowania (może w kotłowni druga kuchnia
      2-palnikowa). Nie można pominąć pomieszczenia na narzędzia ogrodnicze, miejsce
      na składowanie drewna do kominka, wygodny wjazd dostawców drewna / węgla.
      Parking dla gości, ewentualnie możliwość rozbudowy, budowy garażu.
      Załóżmy, że mieszkasz już w swoim domu, w nowym środowisku, w nowych warunkach
      Popatrz krytycznie na ustawienie domu na działce, na rozkład mieszkania, na
      nieuchronną starość, która kiedyś nadejdzie.
      Pytaj znajomych, co ich denerwuje w ich domu/mieszkaniu, czego im brakuje, co
      chcieliby zmienić i dlaczego.
      Powoli wyklaruje się obraz, który możesz przedstawić architektowi. Wygląd
      zewnętrzny budynku jest pochodną jego zawartości.
      U mnie i u moich znajomych, którzy przeprowadzili się z mieszkania do domu,
      pasją stał się ogród i wszelkie w nim prace, dominujące nad pracą zawodową.
      Pozdrawiam mif
      • Gość: floton Re: projekt-istotne elementy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 19:48
        Dzieki, za to co do tej pory.Dalej do rzeczy.
        Wjazd na działke od zachodu.Wejście do domu też.Kuchnia - zachodnie okno,
        połączona z jadalnia i salonem.Na której scianie warto zaplanować kominek?
        Zewnętrznej czy raczej od środka domu. Wydaje mi się, że powinien przylegac do
        ściany sypialni- czy mam rację? I jak najbilżej wejscia do salonu by nie krążyć
        z drewnem.Plauję raczej zrezygnowac z wykusza w miejscu jadalni- może mniej
        ładnie ale chyba taniej. Iteraz wejście do domu jest zadaszone, nad małym
        tarasikiem. Podoba mi się bo przystaje do kuchni, widac go z okna, można by tu
        obiadować bez przeszkód. Ale wszyscy doradzają zabudowanie tarasu ganeczkiem,
        że to niby cieplej? Jesli jednak postawie na swoim, i ganeczka nie będzie to
        ile w takim razie powinien mieć przedsionek, by było w nim wystarczajaco
        miejsca i stanowił równocześnie wiatrołap?
        I jeszcze jedno- wkurzają mnie w tych projektach hole wielkości 12 -15 m. Toż
        to jeden pokój! Jak zaplanować oprócz salonu, gabinet i 1 sypialnie, by
        ograniczyć ile się do hol? Będą tez schody na poddasze, ale o tym później.
        • Gość: cyk Re: projekt-istotne elementy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 00:25
          Z tym holem, to też nie można przesadzić, jak bedzie za mały, to dostaniesz coś
          w rodzaju hotelu, gdzie komunikacja jest tak mała jak tylko zezwalają
          przepisy...
          Duży hol mozna zabudowac szafami - coś w rodzaju garderoby na rzeczy cięzkie,
          zimowe, ale przestrzeń pozostaje widoczna i ja tak wolę, co oczywiście nie musi
          być argumentem wiążącym dla Ciebie :)
          Mozna też otworzyć salon na hol robiąc salono-holo-kuchnię czy coś w tym
          rodzaju....
          • Gość: floton Re: projekt-istotne elementy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 18:18
            A co z kominkem i gankiem?
            • Gość: mif Re: projekt-istotne elementy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 22:55
              Gość portalu: floton napisał(a):

> A co z kominkem i gankiem?
              Kominek powinien mieć możliwie najwyższy komin, a więc powinien być usytuowany ,
              możliwie, najbliżej kalenicy. Ganek nie jest konieczny. Jego funkcje "bariery
              przed zimnem" spełnia wiatrołap.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka