Gość: dino IP: *.dolsat.pl 26.09.05, 08:43 Proszę o podanie informacji o okiennicach .tzn. jak można wykonać je samemu.dzięki za każdą podpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.tu-i-tam Re: okiennice 26.09.05, 10:05 Okiennice po francusku to volets - sa dokladnie opisane np. w e-katalogu u www.lapeyre.fr (to jest bardzo duza siec sklepow stolarskich). Grube listwy wyszlifowanego drzewa - polowa okna 120 cm to bedzie tak z 8-10 listew, sa ulozone jak gruby parkiet, jedno w drugie wlozone takim malym rowkiem. Jakies 15 cm od gory i od dolu okiennicy, w srodku tych listw jest dziura, dosc duza, okragla, jakis 1 cm srednicy. W tej dziurze jest zelazny (stalowy?) pret wlasnie taki 1 cm srednicy. Powiedzmy, ze mozna sobie wyograzic te listwy jak koraliki nanizane na ten stalowy pret. Z kazdej strony preta jest jakby muterka - zeby pret sie nie wysliznal stamtad. Od strony zewnetrznej, i wewnetrznej okiennicy (czyli po zamknieciu to co jest do pokoju) sa przysrubowane dwie poprzeczne listwy, a miedzy nimi na skos, tez listwa - na oknie to wyglada jak litera Z, na drzwiach jak dwie litery z jedna pod druga (bo na drzwiach sa 3 listwy poprzeczne). Na brzegu okiennicy sa takze dwa zelazne ochwyty z jakby kolcami, ktore sie ja wstawia do drugiej czesci uchwytow, wmurowanych w mur. No i takze sa potrzebne zaczepy do zamkniecia z duzym pionowym zelaznym pretem, i taki zaczep wmurowany w srodku zewnetrznego parapetu, gdzie ten zelazny pret sie zahaczy. Nie wiem czy to co napisalam sie daje zrozumiec ;-). Moim zdaniem powinny byc okiennice w sklepach Leroy-Merlin w Polsce, to moze warto zobaczyc te uchwyty i caly system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranczo6 Re: okiennice IP: *.atman.pl / *.atman.pl 23.10.05, 09:50 W Liroy Merlin nie ma okiennic !!! Prośba ogromna Czy ktoś z szanownych forumowiczów podpowie mi gdzie takie okiennice można kupić ? dziękję za odp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: okiennice 01.11.05, 23:56 Gość portalu: Zibby napisał(a): > Firma Gebauer strasznie drogie, lepiej chyba zamówić u stolarza - ja tak zrobię, wyjdzie na pewno taniej Odpowiedz Link Zgłoś
graczek80 Re: okiennice 29.01.20, 09:07 Okiennice to dość duży wydatek, dlatego warto zainwestować w solidne produkty. Jak dla mnie przykładem dobrze wykonanych okiennic są okiennice Tamiz. Zresztą zerknijcie do alkapro.pl/produkty/okiennice-aluminiowe/ , przekonacie się, że są to dobrej klasy okiennice aluminiowe. Ponadto są wytrzymałe i mogą przetrwać lata, jeśli będą dobrze użytkowane. Odpowiedz Link Zgłoś