Gość: Marcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 19:20 Ile wam zaplacili za ten artykul? "Inteligentny dom" HAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bΞLLiCoﻜΞ Re: Automatyczne sterowanie domem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:02 >System EIB >(ang. European Instalation Bus - Europejska Magistrala Busowa). w artykule dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61587,2907109.html No nie, busowa? Busy nią jeżdżą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Automatyczne sterowanie domem IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 01.10.05, 21:10 Przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop DoM! A ja przeczytałem DoRN :D :D 01.10.05, 22:30 "Dorn automatycznie sterowany" - też ma to sens ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gobi ile to kosztuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 00:32 Zostawmy w spokoju jakość tego artykułu. Mam pytanie: ile prądu zużywa telewizor albo komputer albo monitor w stanie czuwania? Zdaje się, że około 8 watów. Ustawmy sobie cały taki dom i policzmy, ile prądu będą ciągnąć te wszystkie sterowniki czuwające 24*365 godzin rocznie. To już nie są grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: ile to kosztuje? 02.10.05, 10:58 Zużywają minimalną ilość prądu. Niektóre, np angielska wersja systemu x-10 nie zużywa wogóle. Jest to olbrzymia wygoda. Cały dom mam sterowany systemem x-10 i nawet ogrzewanie zjazdu do garażu, mogę włączyć przy oblodzeniu, przez telefon komórkowy. Kiedy wchodzę do łazienki, światło się samo włącza. Kiedy wychodzę gaśnie. Światło na schodach zapala się samo, ale tylko gdy jest ciemno itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: ile to kosztuje? 02.10.05, 11:02 A na temat ile to kosztuje. Europejska wersja (EIB itp)jest rzeczywiście obłędnie droga. Ok. 1000 PLN jeden włącznik. Znacznie tańsze jest stosowane od wielu lat w USA i w Japonii X-10. W USA są to symboliczne pieniądze, jednak tamten sprzęt w Polsce trzeba przerabiać (Napięcie, częstotliwość prądu, nadajników) Optymalne - europejskie wersje x-10. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: ile to kosztuje? 02.10.05, 22:46 Nawet wpięty do sieci transformator się grzeje, więc _jakąś_ ilość prądu zużywa. Pytanie, ile konkretnie watów zużywa sterownik w stanie czuwania? Minimalną ilość - czyli 5 W? A ile sterowników jest w przeciętnym domku z czteroosobową rodziną? Jestem pewien, że producenci podają takie dane, tylko nie wiem wcale gdzie i jakich informacji szukać. Może jest gdzieś taki "standardowy" dom z dokładnym opisem, parametrami itd? Zaznaczam, że nie pytam o koszt zainstalowania wszystkiego, tylko utrzymania takiej instalacji oraz trwałości i kosztów napraw. Krótko mówiąc: ile to kosztuje w ciągu 30 lat w warunkach przeciętnej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: ile to kosztuje? 03.10.05, 15:00 Tu masz sporo odsyłaczy: www.leroygibbons.com/x10links.htm Prąd zyżywany przez te urządzenia, to ilość pomijalna. Niektóre urządzenia, czasem się psują. Jak każde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...dr... Re: ile to kosztuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 15:23 Co do kosztów... Mogę przedstawić realne koszty używania jednej z instalacji wykonanej w systemie który od niedawna jest już dostępny w Polsce, chodzi o IDRANet. Jest to domek około 150m2 w którym zainstalowano dość sporo urządzeń (jak na małą powierzchnię). Przeciętny moduł zużywa nominalnie 24mA. Przy codziennym obiążeniu prąd wzrasta średnio do około 50mA, głównie przez przekaźniki które nieco prądu potrzbują :( Dla tego konkernego domku będzie to około 160W (300 w przypadku zwiększonego obciążenia) które muszą cały czas być konsumowane. Daje to, jak łatwo policzyć, 4kwh (8) dziennie. Wychodzi około 2zł (4) dziennie (w zależności ile kosztuje 1 kwh) czyli 60zł (120) miesięcznie. Wszystko to odnosi się do instalacji w systemie IDRA. Można oczywiście dołączyć przez niedrogą bramkę także urządzenia x10. W przypadku IDRA koszty używania instalacji zostaną znacznie ograniczone przez inteligentne sterowanie oświeteniem i ogrzewaniem. Nie mówiąc już o cenie samych urządzeń które są dużo niższe niż w EIB. Warto wejść na strone www.idra.pl Pozdrawiam dr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...dr... Re: ile to kosztuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 15:39 No tak... mała pomyłka przy tych skąplikowanych obliczeniach. System IDRA korzysta z napięcia 12V a wyliczenia są dla 230V (czyli zawyżyłem wszystko 20x) A więc... Dla tego konkernego domku będzie to około 8W (15 w przypadku zwiększonego obciążenia) które muszą cały czas być konsumowane. Daje to, jak łatwo policzyć, 0,2 kwh (0,4) dziennie. Wychodzi około 0,1 zł (0,2) dziennie (w zależności ile kosztuje 1kwh) czyli 3zł (6) miesięcznie. Wychodzi na to że taki dom jeszcze generuje oszczędności (wspomniane przykładowe ogrzewanie i światło). Wszystkie dane są zaczerpnięte z www.idra.pl Pozdrawiam wszystkich nieomylnych ;-) dr Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: ile to kosztuje? 04.10.05, 19:21 Dziękuję. Byłem na stronie www.idra.pl, ale nie jestem w stanie tam czytać, bo litery są dziurawe. Ktoś tam upadł na główkę ;-) Próbowałem znaleźć te dane dotyczących miliwatów pobieranej energii, ale nie udało mi sie. Może za pół roku to znajdę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...dziurawe?.. Re: ile to kosztuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 16:35 hmm, ja wchodze na www.idra.pl i wszystko dziala... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: ile to kosztuje? 05.10.05, 17:46 Mi działa ta strona. Pamiętajcie jednak o jednej zalecie x-10, w stosunku do EIB lub IDRA. X-10 nie wymaga specjalnego przewodu, doprowadzonego do wszystkich elementów systemu. W wersji europejskiej, musi mieć fazę,zero i uziemienie (ale to dziś standard), w angielskiej, wystarczy faza i zero. Nie trzeba kuć ścian. Wyższość IRDA: ceny tylko nieco wyższe niż x-10, a ma przedstawiciela w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał A ja wolę LCN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:06 Ja mam zainstalowany w domu system LCN. Z tego co wiem koszty utrzymania samego systemu są niewielkie (straty <0,5W, straty na grzanie przy pełnym obciążeniu to tylko 4W - dane ze strony WWW.LCN.PL). Takie są koszty utrzymania samego systemu, gdyż nie trzeba go specjanie serwisować. Zdaję sobie sprawę, że wszystko może się popsuć, ale producent zapewnia, że awaryjność tego systemu jest bardzo mała (mierzona w promilach). Tyle o kosztach - ale powiem wam, że te koszty zwracają się z nawiązką (np. światło nie świeci się w dzień lub wtedy gdy wychodzimy z pomieszczenia, a grzejniki nie grzeją przy otwartym oknie, etc). Mogę z czystym sumieniem polecić ten system, tym bardziej, że jest dużo tańszy niż EIB! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lm inteligentny dom IDRA, EIB, LCN, LUXOR.. inni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 14:12 hmm. szkoda że nie ma żadnego sensownego artykułu porównującego ceny osprzętu, oprogramowania, instalacji oraz koszty utrzymania i możliwości systemów automatyki budynkowej. łatwo się na tym rynku pogubić. dziennikarze niestety wciąż traktują inteligentne budynki jako ciekawostkę, piszą o nich wyrywkowo, podają ceny nie zaznaczając jak rozległy i funkcjonalny jest system. warto zauważyć, że na tym rynku robi się coraz ciekawiej. wchodzą nowi gracze (IDRA, LCN, LUXOR, inni?) i przyciskają przereklamowaną EIB. ceny siłą konkurencji maleją i taki system staje się coraz powszechniej dostępny. inteligentny dom przestaje być domem przyszłości... jak znajdę chwilę (i dystrybutorzy osprzętu wykażą odrobinę dobrej woli) to postaram się przygotować wycenę jednego projektu w każdym z systemów... może nawet uda mi się namówic jakąś redację żeby się tym zajęli.. tymczasem pozdrawiam, Łukasz Mrowicki Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: A ja wolę LCN 14.10.05, 18:05 A jak te ceny wyglądają przykładowo ? Np 1 włącznik światła, 1 czujnik ruchu, 1 pilot i jaki ? Na stronie LCN, nie ma cen. Z tego co na niej widzę nie jest to sterowanie PLC i wymaga dodatkowego przewodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lm porównanie cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 10:31 jak wspomniałem w równoległym wątku o atomatyce, wciąż nie ma sensownego porównania cen, możliwości i jakości osprzętu. skontaktowałem się z redakcją GW i z tego co wiem planują porównanie nowowchodzących do Polski systemów (IDRA, LCN, inne) z systemami, które już na tym rynku funkcjonują (EIB, prosty X-10). czekajcie cierpliwie, mam nadzieje, że redakcja stanie na wysokości zadania i nie będzie to kolejne wziete z sufitu zestawienie cen albo, co gorsza, artykuł o charakterze kryptoreklamy. pozdrawiam forumowiczów Łukasz Mrowicki (sam jestem ciekaw, czy system IDRA, którym się zajmuję wypadnie wystarczająco konkurencyjnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: porównanie cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:04 Witam! Nie rozumiem, dlaczego tak krytycznie wypowiadacie się o cenach urządzeń EIB?! To prawda, że taki przykładowy wyłącznik może kosztować 1000 zł (jeden z najdroższych) ale nie należy zapominać że zastępuje on np. dziesięć(!) zwykłych wyłączników. Proszę porównać to z ceną jednego wyłącznika w systemie X10 - ok 350 zł (jedna funkcja a nie dziesięć!) i co tu jest tańsze? Następną sprawą jest funkcjonalność systemu. Jeżeli ktoś z szanownych czytelników orientuje się choć troszkę w systemach automatyki budynkowej to wie że system EIB nie ma sobie równych pod tym względem. Możliwości zastosowania są w zasadzie wszędzie - w tej chwili na rynku europejskim jest ponad 20 tysięcy(!) różnego rodzaju produktów działających w systemie EIB. Tak więc jeżeli ktoś pokusi się o porównanie systemów (i ich cen) niech również weźmie pod uwagę dodatkowe możliwości jakie te systemy oferują. Nie można powiedzieć że system jest tańszy (i lepszy) jeżeli np.. potrafi zrealizować funkcję załączenia lampki taniej o 50% niż inny. Należy uwzględnić również to, że w tym innym systemie mamy możliwość ściemniania, załączania czasowego i centralnego sterowania bez dodatkowych kosztów. Reasumując ten dość długi wywód – jeżeli porównujemy to zastanówmy się co porównujemy – „maluch” też jeździ – tylko dlaczego ludzie kupują mercedesy :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: porównanie cen 28.01.06, 17:30 Twój tekst jest zadziwiający. Każdy może sprawdzić w internecie, że wyłącznik ścienny ze ściemniaczem x-10 kosztuje nie 350 PLN a 134 PLN (prawie to samo ?) www.shop-powerhouse.com/catalog/home-automation-receivers-c-1_4.html A przy sprowadzeniu np z UK jeszcze taniej. A EIB pojedyńczy -166 Euro www.smartech.pl/?60301007 Wyłączników na 10 obwodów jeszcze w niczyim domu nie widziałem, więc nic nie zastępuje. EIB, wymaga wymiany instalacji elektrycznej w całym domu (pociagnięcie magistrali). Cen urządzeń instalowanych w rozdzielnicy, z litości nie zacytuję. Nie ma żadnych cech pozytywnych które posiadałoby EIB, a nie posiadałoby X-10. Sterowanie czujnikami, pilotami, z komputera, z przekaźnika zapamiętującego programy, czasowe, zmierzch/swit, sceny świetlne, scenariusze, zapamiętywanie i odtwarzanie sekwencji pracy oświetlenia itp Zdecentralizowane zarządzanie to zaleta. Nie pada w razie awarii bardzo drogiej centralki. A lepsze/gorsze, tańsze/droższe - to wygląda inaczej. X-10 jest rozpowszechniony w USA, Japonii itd. Ich naprawdę stać na dobre rzeczy. Ale ponieważ w USA są niskie podatki, nasycenie automatyką jest wyższe niż w Europie. Europa od kilku lat, raczkuje dopiero w zakresie automatyki. To tak jak z cenami telefonów komórkowych. Póki było ich w Polsce mało, Dealerzy sprzedawali je za obłędne pieniądze. To samo jest z rzadką jeszcze w Polsce automatyką domu panie dealerze EIB. Ja mam dom inteligentny zrealizowany z użyciem X-10 w pełnym zakresie, dający te same możliwości co EIB i większą niezawodnośc, za cenę 2-4 modułów EIB. Ale ja projektowałem dla siebie. Jeśli ktoś ma marżę od sumy sprzedaży doradzi EIB (to takie ekskluzywne, mało kogo na to stać) ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: porównanie cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 19:02 Zaintrygowałeś mnie! Jeżeli chodzi o wyłączniki, nie wiem czy widziałeś je w rzeczywistości?! Ciekawe, kto jest gotów coś takiego wstawić sobie w ścianę??? (ja zrezygnowałem po trzech dniach eksploatacji). Nie wiem skąd znasz taką cenę wyłącznika EIB??? Przykład rzeczywisty to 70 Euro za przycisk czteroklawioszowy lub 160 Euro za pięcioklawiszowy (bardzo ładny wygląd, prawie dowolny kolor) oczywiście z odbiornikiem podczerwieni. Do tego nie wiem czy słyszałeś o portach magistralnych z wbudowanym ściemniaczem lub przekaźnikiem – nie trzeba stosować urządzenia montowanego w rozdzielnicy. A jeżeli trzeba to 47 Euro za przekaźnik lub 95 Euro za ściemniacz przy możliwościach EIB to nie jest aż tak strasznie. Oczywiście EIB występuje również w wersji POWERLINE – oznacza to że komunikuje się po sieci zasilającej (podobnie jak X10 – tylko z większą niezawodnością) – czyli nie trzeba modyfikować instalacji w domu. Jeżeli natomiast jesteśmy przy tym, co potrafi EIB a nie potrafi X10: najprostsza sytuacja – potrzeba wyłączyć 3 z czterech obwodów załączonych innym wyłącznikiem, lub inny przykład: po załączeniu z pierwszego przycisku, ściemniacz ma ustawić się na zadaną wartość, z innego przycisku na inną wartość – niestety w X10 bez zastosowania dodatkowego urządzenia jest to niemożliwe. W EIB – jedna z najprostszych funkcji. Sterowanie ogrzewaniem (tryby pracy, ustawianie temperatury, ochrona antyzamrożeniowa, itp) – X10 z tym kuleje. Oczywiście większość funkcji daje się zrealizować w systemie X10, ale kosztem decentralizacji (o której była mowa). Natomiast jeżeli chodzi o różnicę w cenach obu systemów to sprawa wygląda trochę inaczej. Nie wiem czy miałeś sposobność programowania EIB. Jeżeli tak to powinieneś wiedzieć o uniwersalności wielu urządzeń. Każde z nich daje ogromne możliwości dopasowania do indywidualnych wymagań użytkownika. W X10 już tak pięknie nie jest. To w większości są proste urządzenia, które wykonują jedną funkcję i koniec (wystarczy zobaczyć z czego składa się urządzenie X10 w środku). Bardzo wypraszam sobie sformułowanie „panie dealerze EIB”. Nie chodzi mi o reklamę EIB tylko o rozsądne i kompetentne porównanie. Ponieważ znam bardzo dobrze oba systemy (w ofercie mojej firmy jest i EIB i X10) staram się dopasować system do klienta. Tutaj występuję anonimowo i nie mogę przyznać racji takiej krytyce EIB. Jest to naprawdę dobry system, o wielu możliwościach tylko trzeba go dobrze poznać, aby w pełni wykorzystać możliwości urządzeń. Nie chcę również krytykować X10 –bardzo dobry system (faktem jest że tańszy) ale głównie do sterowania samym oświetleniem. A jeżeli ktoś posiada zautomatyzowane oświetlenie to jeszcze nie ma „inteligentnego domu”. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: porównanie cen 28.01.06, 19:31 A więc przyznałeś że sprzedajesz EIB. Jeżeli miałeś do czynienia kiedykolwiek z X-10, wiesz że wszystkie opisane przez ciebie funkcje X-10 spełnia znakomicie. Jeśli piszesz że X-10 ich nie spełnia - nie znasz X-10. Gdybyś przeczytał mój post dokładnie, nie pytałbyś czy widziałem wyłączniki X-10. Różnica między nami jest następująca: Ja jestem konsumentem zadowolonym ze sprawnie od lat działającego rozwiązania. Ty jesteś (jak sam przyznałeś) sprzedawcą, usiłującym przekonać ludzi do wyboru droższego, a w niczym nie lepszego towaru. Piszesz że sprzedajesz także X-10. I nie znasz jego działania ? Dobrze że budując inteligentny dom nie korzystałem z takiej "fachowej" współpracy... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: porównanie cen 28.01.06, 19:32 A skąd znam ceny ? Dealerzy EIB, skrzętnie je ukrywają, ale 1 link zamieściłem. Mogę więcej ... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Cennik EIB 28.01.06, 19:47 A żeby już nie było wątpliwości, operujmy konkretami. Cennik EIB, pod który zapewne też podlegasz. Np czujnik ruchu 140-228 Euro :-))) www.inteligentny.dom.pl/bin/SMARTech_Sterowniki_szczegoly.pdf Niech każdy sam oceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Cennik EIB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:03 1. Jeżeli tak znasz X10 to powiedz jak rozwiązać dwa przykłady które opisałem (bez kupowania dodatkowych urzadzeń i utraty decentralizacji systemu) 2. Odnosnie cen - jeżeli twoim jedynym źródłem cen urzadzeń EIB jest podany link to ... brak słów po prostu. Producenci nie ukrywają skrzętnie cen tylko dbają o to by poważnego systemu (myślę tu o EIB) nie konfigurował laik. Bo właśnie wtedy koszty instalacji są zawyżane. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Cennik EIB 28.01.06, 20:16 To może ty podaj linki do cenników ? Starannie tego unikasz, jak inni dealerzy EIB, odkurzaczy Rainbow, ściereczek z mikrofazy itp, aby nie odstraszyć klientów, a najpierw omotać historiami typu "ekskluzywny produkt dla wyjątkowego klienta, jakim jest pan" Wszystkie wymienione przez ciebie "nierealizowane przez x-10 funkcje" realizują makropolecenia. Nie jestem laikiem. Jestem informatykiem. Dzięki temu potrafiłem wybrać dobre, sprawdzone, ekonomiczne rozwiązanie, zamiast drogich metod typu EIB. Niestety, w Polsce pierwotna akumulacja kapitału, promuje rozwiązania droższe. Podaj swój cennik, abyśmy mogli dalej dyskutować. Ja ujawniam dane, ty ukrywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Cennik EIB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 21:12 Cenniki urzadzeń systemu EIB dostepne są u kazdego przedstawiciela. Nie wiem czy zdaje Pan sobie sprawę z faktu iż producentów tego sprzetu jest prawie 200. Trudno uwierzyć w zmowę 200 firm. Wystarczy wysłać maila i dostanie Pan cenniki. Ale żeby prawidłowo wycenić instalację (czyli skompletować potrzebne urządzenia) trzeba "coś" wiedzieć na temat działania samego systemu. Dlaczego uparcie wmawia mi Pan że zależy mi na sprzedazy użądzeń EIB. Żeby uściślić ja proponuję rozwiązanie - urządzenia klienci kupują sami. Oni nie mają problemów z dotarciem do producentów i cenników, a Pan jako informatyk ma (?!). Pana rozwiązanie "problemów" z mojego przykładu za pomoca "makra" jest tym o czy pisałem - potrzebuje Pan dodatkowe urzadzenie (np CM11). I dodatkowo traci Pan decentralizację system - wada: prosze odłączyć to urzadzenie i sprawdzić czy system działa tak jak porzednio (?!) Czy w ogóle działa ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Cennik EIB 28.01.06, 21:22 1. Nie tracę decentralizacji. CM11 jest potrzebny do makropoleceń i doraźnej komunikacji komputer - inne urządzenia, a reszta działa niezależnie od CM11. System x-10 oczywiście działa znakomicie także bez interfejsu. 2. Linki do cenników EIB podałem. Jeśli uważasz je za zawyżone, ciągle oczekuję na chociaż jeden twój. Dlaczego nie chcesz ich opublikować ? Cenniki X-10 są na stronie każdego dostawcy. Podać kolejne linki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Cennik EIB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 21:44 1. Jeżeli twierdzisz że inne urządzenia takie jak (TM12, MT10, LW10, AW10 i inne) potrafią wysyłać makropolecenia to albo mijasz sie z prawdą albo nie rozumiesz działania systemu X10 (jesteś informatykiem (??)). Na koniec roku 2005 w Europie nie było dostępne inne urzadzenie niezależne od komputera PC które potrafi wykonywac makra. A właśnie makro jest jedyną możliwością ominięcia podstawowego ograniczenia X10 - urzadzenie odbierajace komendę potrafi odebrać TYLKO jeden adres. W EIB nie ma takiego problemu. 2. Tak jak pisałem producentów urzadzeń do systemu EIB (obecna nazwa to KNX) jest prawie 200 - to w jaki sposób mam ci podac ich cenniki. Proponuję odwiedzić stronę www.eiba.com - tam znajdziesz spis producentów i linki do ich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Cennik EIB 28.01.06, 22:09 Sczerze mówiąc,odechciało mi się dyskusji, w której zarzucasz mi twierdzenia, których nie napisałem (np że makropolecenia realizują włączniki) i uparcie uchylasz się od odpowiedzi na moje zarzuty - uparcie odmawiasz podania linków do cenników. Mój cel zresztą już osiągnąłem. Uważam że fora takie jak to, mają za zadanie umożliwienie ludziom wymiany doświadczeń i poinformowania ich jak mogą zrealizowac swoje cele dobrze i niedrogo. Myślę że każdy amator inteligentnego domu, na podstawie tej korespondencji, może sobie wyrobić opinię, a na podstawie zamieszczonych przeze mnie linków i twojego uchylania się od tego, również o naszej wiarygodności. I to by było na tyle... Powodzenia w sprzedaży. Ale ilu jest Kulczyków ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Cennik EIB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 22:57 Chyba się nie rozumiemy – podałem ci adres, z którego są linki do wszystkich producentów. Dodatkowo bardzo wiele informacji pozwalających poznać system, który krytykujesz – wystarczy zadać sobie trochę trudu i przeczytać. A każdy ma system, jakiego potrzebuje i nie musi na niego wydawać fortuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Cennik EIB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:06 i jeszcze jedno - ja nie jestem przeciw Tobie i Twoim poglądom. Jestem za tym aby X10 się w Polsce rozpowszechnił ponieważ wtedy automatyka trafi pod strzech zwykłych ludzi a nie tylko tych najbogatszych - bo takie jest przekonanie o zautomatyzowanych domach Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Cennik EIB 28.01.06, 20:17 Miło mi że nie jesteś "przeciw mnie". Też popieram rzeczową dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vBASS Re: Cennik EIB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 15:41 Na taką dyskusję zapraszam serdecznie wszystkich zainteresowanych na www.vbass.pl . Od siebie napisze, że do tej pory mialem styczność z LonWorks 'em, a obebecnie jestem na etapie testowania EIB i muszę przyznać że łatwiej się programuje urządzenia w eib niż w Lonie, ale mają one po prostu mniejsze możliwości. Przynajmniej po 3ch dniach testów dochodzę do takiego wniosku. Dlatego Lona uzywa się w dużych budynkach a EIB i podobne w mniejszych, gdzie wymagania są inne, łatwiejsze do zrealizowania (aczkolwiek niezwawsze, bo klient nasz Pan :) ). Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Automatyczne sterowanie domem 28.01.06, 21:41 Niemal całość takiego sterowania można wykonać za pomocą zwykłej centralki alarmowej Satela, która jest o niebo tańsza od takich systemów :) Z wymienionych w artykule mam u siebie następujące: - centralne włączanie i wyłączanie oświetlenia (w domu i w ogrodzie, sceny itd) - symulowanie obecności (programowalne przełączanie światła) - sterowanie roletami (czasowe, symulacja obecności, możliwość podpięcia czujnika natężenia wiatru) - sterowanie pompą obiegową - sygnalizacja stanu szamba System można rozbudowywać, ale w pewnym momencie powiedziałem stop, bo chciałbym, żeby nie stał się na tyle skomplikowany, żebym tylko ja był w stanie nad nim zapanować. Jeśli problem z obsługą ma moja babcia, to sygnał, że już tego trochę za dużo ;-) Całość kosztowała nieco ponad 2000 zł (nie licząc alarmu). Jak to porównać do EIB, czy X10? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Automatyczne sterowanie domem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 21:50 Oczywiście ze można - zależy tylko co chcemy uzyskac - tzn. w jakim stopniu chcemy zautomatyzować nasz dom. Podobne funkcje można zrealizowac jeszcze prościej np. za pomoca ministerownika LOGO (ściślej przkaźnika programowalnego - jak go nazywa producent) - koszt w wersji podstawowej <500 zł (oczywiście funkcje alarmu trzeba sobie samemu "napisać"). Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Automatyczne sterowanie domem 28.01.06, 22:00 Ja uzyskałem funkcjonalność taką, jak opisywany system Luxor za nieporównywalnie mniejsze pieniądze, a centralę alarmową i tak już miałem. Wyposażyłem ją tylko w parę "bajerów". Te koszty, to głównie ceny przekaźników w puszkach elektrycznych, szczególnie te do rolet są stosunkowo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TIS Re: Automatyczne sterowanie domem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 19:39 Producenci GIRA SIEMENS projektant- i wykonawca 0609 105 426 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazio [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Szkolenia IP: *.ek.univ.szczecin.pl 17.02.07, 11:03 Witam. Mam takie pytanie, czy ktos wie gdzie sa organizowane szkolenia z systemu X- 10 ? Jestem poczatkujacym elektrykiem, i chcialbym sie zapoznac z mozliwosciami X-10 oraz sposobem jego montazu ( programowania ) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Szkolenia 17.02.07, 12:51 Szkoleń raczej nigdzie już nie ma. Dużo znajdziesz w angielskojęzycznym internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Szkolenia IP: *.devs.futuro.pl 17.02.07, 22:35 A moze znasz jakies pomocne linki ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Szkolenia 18.02.07, 15:31 Np. www.x10ideas.com/ www.geocities.com/ido_bartana/toc.htm www.home-automation.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
ramzes3333 Re: Szkolenia 20.02.07, 13:38 Jestem za automatyzacją, ale bez przesady, bo brak prądu i klapa. Rozsądne granice to moim zdaniem automatyczna brama i drzwi garażowe. Reszta to wciąż ekstrawagancja. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Szkolenia 20.02.07, 13:46 To, co piszesz to nie automatyzacja :) Automatyzacją byłoby wtedy, jeśli brama sama otwierałaby się w momencie podjeżdżania pod nią :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Szkolenia 20.02.07, 21:18 Przy braku prądu, nie otworzy się też brama, ani drzwi. Przy braku wody, nie umyjesz się i nie wykąpiesz. Czy to powód aby rezygnować z łazienki? Odpowiedz Link Zgłoś
ramzes3333 Re: Szkolenia 21.02.07, 11:23 Nie rezygnować, ale zachować umiar. Automatyczną bramę posiadam i wiem, że jej wysprzęglenie nie jest rzeczą ani trudną, ani zbyt uciążliwą. Z wynalazku jestem bardzo zadowolony. Chodzi mi jedynie o to żeby nie popadać w skrajności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://vBASS.pl Re: Szkolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 15:50 > Nie rezygnować, ale zachować umiar. Automatyczną bramę posiadam i wiem, że jej > wysprzęglenie nie jest rzeczą ani trudną, ani zbyt uciążliwą. > > Z wynalazku jestem bardzo zadowolony. Chodzi mi jedynie o to żeby nie popadać w > skrajności. Taki obraz to chyba z science-fiction wziąłeś (albo po przeczytaniu tego artykułu: www.geektoys.pl/view.php?id=1019 :D) . Automatyka Budynku to nie jest żadna inteligencja, tylko zwykłe sterowanie obiektem, wskazania sensorów powodują jakąś reakcję. Ja osobiście uważam, że im więcej się zautomatyzuje tym jest wygodniej i oszczędniej, oczywiście należy brać uwagę niezawodność takiej instalacji w różnych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
jariwo7 Inteligentne Instalacje -Trochę PRAWDY :) 27.03.07, 12:06 Witam wszystkich interesujących się tym tematem. Gorąco popieram wszystkich tych, którzy szukają nowych rozwiązań i tych którzy sami montują sobie niewielkie systemy w swoich domach. Niestety z przykrością stwierdzam, że fora są miejscem gdzie reklamują się firmy, ale robią to bardzo stronniczo :( Ja zajmuję się wykonastwem Inteligentnych Instalacji od kilku lat. Nie będę pisał na jakim systemie to robię obecnie, żeby nie robić producentowi reklamy, ale mam kilka uwag do postów. Oto one: -nie można porównywać systemów na podstawie cen poszczególnych elementów, gdyż różne systemy mają różne wymagania osprzętowe, kablowe, a niektóre mogą pracować tylko z określonym producentem osprzętu -nie można tym bardziej porównywać tych systemów na podstawie cen przycisków, gdyż jest to niedorzecznością - niektóre systemy dają klientowi wybór osprzętu z jakim może pracować (np. LCN bardzo dobrze współpracuje z przyciskami standardowymi dostępnymi np. w Castoramie za kilka zł, ale równie dobrze współgra z przyciskami EIB, czy panelami dotykowymi), tak więc to klient wybiera jaki przycisk chce kupić- czy ten za 10zł, czy może za 75Euro, a może panel 15calowy kolorowy za 2000Euro -nie można negować systemów tanich i prostych. Jeżeli klientowi wystarczą funkcje jakie można wykonać na centrali alarmowej to czemu nie. Ja uważam, że każdy system znajdzie swojego klienta. Należy tylko uważać na firmy jakie to nam wykonują, aby się nie okazało że firma X która nam to zakłada już nie istnieje, a nikt inny nie podejmie się poprawiania po niej (albo zajmie jej to tyle czasu, że za te pieniądze kupilibyśmy sobie dobry system) -podobna sytuacja jest z systemami bezprzewodowymi. Mają one swoich klientów i swoje zastosowania, ale należy przy nich uważać. Jeżeli jest taka możliwość to zawsze należy stosować systemy przewodowe (żaden dystrybutor się nie przyzna, ale z systemami bezprzewodowymi mogą być czasami problemy - oby tylko to "czasami" nie wypadło w momencie kiedy nocą będziemy schodzić po schodach:)) -żeby byłą jasność - ja nie odradzam stosowania systemów radiowych, sam montowałem np. DeltaDore i przy zachowaniu pewnych środków ostrożności można uzyskać całkiem ciekawe efekty, ale nigdy w tym przypadku nie daję klientom 100% gwarancji działania (to takie zabezpieczenie swojego tył..); Tak samo nie odradzam prostych systemów, chociaż powiem prawdę nigdy ich nie montowałem i nie zamierzam tego robić... -co do cen, to nie oczekujcie, że systemy te stanieją i będą tanie jak "maluchy". Koszt wyprodukowania mercedesa nie jest aż tak wysoki, a pomimo to producent utrzymuje wysoką cenę a klienci i tak się znajdują. Porsche też mogłoby kosztować 60 000zł, ale po co... -ceny większości systemów nie zmieniają się znacznie od lat, ale w zamian wiele systemów oferuje dużo więcej funkcji niż np. 5lat temu -należy pamiętać że pewne systemy są "dedykowane" do określonych funkcji czy określonych odbiorców (np. LON dobrze sprawdza się w przemyśle i dużych obiektach, ale do domków jednorodzinnych nie polecam :)) i nie zmieniajmy tego na siłę -ZAWSZE (nie tylko w przypadku Inteligentnych Instalacji) należy wszystko przemyśleć i zaplanować. Uzasadnienia: "braknie prądu i nie wejdziesz do domu" to tak jak słusznie zauważył jeden z użytkowników porównanie: "braknie wody i się nie umyjesz, ale czy z tego powodu rezygnujesz z łazienki?" :)to planowanie to właśnie rola projektantów i firm wykonawczych, dlatego polecam te solidne i sprawdzone, a nie "Pana Kazia, bo Pan Kazio zrobi to za 20% sumy" - tak zrobi, ale czy poprawnie i w jakim czasie... -z doświadzenia też nie polecam rozbudowywanie systemów do granic możliwości, gdyż pogubimy się w tym sami, a to nie o to chodzi - dobry system ma nam pomagać w zarządzaniu domem i dbać o nasze bezpieczeństwo, a nie wymagać studiowania instrukcji obsługi -jeżeli ktoś się decyduje na jakikolwiek system, to niech weźmie firmę która zrobi mu to kompleksowo (okablowanie, system sterujący, alarm, automatyka do bram, telewizja, okablowanie RTV i komputerowe, ...), gdyż przy kilku firmach zaczyna się spychologia (Panie ten sterownik nie działa bo kable komputerowe ktoś źle położył.... etc) -Jeżeli ktoś się buduje lub remontuje to zawsze polecam przygotowanie okablowania pod system sterujący, nawet jeżeli klienta nie stać na taki "luksus" gdyż za kilka lat... (a takie przygotowanie obiektu to niewielki koszt w porównaniu z tradycyjną instalacją i przy wyborze dopasowanego rozwiązania) To tyle moich uwag, mam nadzieję że nikogo nie uraziłem (moim celem nie jest reklamowanie wybranych systemów tylko inteligentnych instalacji w całości). Jeżeli ktoś będzie miał jakiekolwiek uwagi lub pytania - chętnie na nie odpowiem: Jariwo7@wp.pl Wykonuję również takie instalacje, ale nasza firma działa w polsce południowej ;) polecamy się jeżeli ktoś będzie zainteresowany Podzrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Inteligentne Instalacje -Trochę PRAWDY :) 27.03.07, 13:22 A możesz napisać jakie elementy automatyki mają największe wzięcie w przypadku domków jednorodzinnych? Z czego klienci są najbardziej zadowoleni i co rzeczywiście sprawdza się w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś