Dodaj do ulubionych

Dom na wąską działke

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 10:16
Witam serdecznie i prosze o pomoc Mam bardzo wąską działke 19 m szerokości i zapewniam was że nie jest łatwo znaleźć projekt domkuokolo 110 m, z dwuspadowym dachem i garażem wbudowanym w bryłe domu, zawsze coś jest nie tak Ostatecznie najlepszy wydawał mi się projekt Iskierka www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=rzuty&id=152&nazwa_projektu=ISKIERKA ,ale po bliższy obejrzeniu to -kuchnia bardzo wąska, pokoj na górze o dziwacznym kształcie no i ubikacja na dole z ustępem za kabiną prysznicową - duże mankamenty
Znalazłam jeszcze jeden też "miły" dla oka studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-1219&idk=2&strona=1&str=projekty.php ale im bardziej się przyglądam tym niej mi sie podoba . Wiem że brak prysznica na dole to duża wada, ale poza tym reszta wydaje mi się ok A jak wy sądzicie Prosze o opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 14:35
      Ja szukam czegos podobnego tylko z malym gabinetem na dole. rzeczywiscie
      nielatwo znalezc cos w pelni zadowalajacego.
      W iskierce waska kuchna moze byc niefunkcjolanna. Moze nawet bardziej niz
      dziwny pokoj. W drugim z kolei schody w salonie. To rzecz gustu,a le ja chyba
      wolalabym nie. Poza tym nie wiem czy oplaca sie robic wykusz specjalnie na okno
      w lazience. Czy nie taniej wyszloby okno dachowe? Wizualnie bryla drugiego domu
      jest wedlug mnie nieatrakcyjna. Powodzenia w szukaniu!
    • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Dom na wąską działke IP: *.chello.pl 04.10.05, 14:59
      Dardzo ładna chałupka ten projekcik
      www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=152&nazwa_projektu=ISKIERKA
      Nadto będzie bardzo tania realizacja pod klucz około 1250 zł/m2
      ( prosta acz sympatycznie wyglądająca bryła budynku )
      Dzięki za na miary na stronkę nie znałewm tej firmy i projektu .
    • Gość: Dorka Re: Dom na wąską działke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 16:28
      Dziękuje za odpowiedzi Renatko masz rację że bryła jest nieatrakcyjna ,ale jest też scos podobnego może prezentuje się troche lepiej? studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-1220&idk=2&strona=1&str=projekty.php A schody w salonie mogą być wręcz ozdobą, jest tyle możliwości
      • Gość: ekip.wawa@wp.pl Re: Dom na wąską działke IP: *.chello.pl 04.10.05, 16:57
        Fajny domeczek ale jak ,,szaleć z budową ,, to lepiej prezentuje się tn
        projekt www.studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-
        2009&idk=3&strona=1&str=projekty.php

Nie wiadomo czy na działeczkę autorki topiku zmieści się
        ten dom i jak jest z kasą na budowę .
        Realizacja tego domu już od 1350 zł/ m2 pod klucz
        • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: Dom adres stronki IP: *.chello.pl 04.10.05, 16:58
          www.studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-2009&idk=3&strona=1&str=projekty.php
          • Gość: ma Re: Dom adres stronki IP: *.acn.waw.pl 04.10.05, 17:23
            jesli szukasz czegos ekstra, a takie moga byc domy na nietypowych dzialkach,
            nie szukaj typowego projektu, warto zrobic indywidualny

ma
          • Gość: Renata Re: Dom adres stronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 18:57
            Fajny, ale prawie dwa razy większy od tego, ktory chciala Dorka.
      • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 18:54
        Jasne, ze moze byc ozdoba ale tez troche zobowiazuje. Ja mam przed oczyma wizje
        kolegow mojego dorastajacego syna przewijajacych sie przez salon i sama nie
        wiem czy mam na to ochote. Nie wiem czy nie bedzie mi to przeszkadzac, a z
        takiej sytuacji trudno sie wycofac gdy dom juz bedzie stal.
    • Gość: aldona Re: Dom na wąską działke IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.05, 21:18
      witam,
      wejdz sobie na stronę www.archon.pl
      mają wiele ciekawych domów na wąską działkę,
      pozdrawiam
    • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 23:50
      Gość portalu: Dorka napisał(a):

> Witam serdecznie i prosze o pomoc Mam bardzo wąską działke 19 m szerokości i
      zapewniam was że nie jest łatwo znaleźć projekt
      domkuokolo 110 m, z dwuspadowym dachem i garażem wbudowanym w bryłe domu, zawsze
      coś jest nie tak

Faktycznie trudno jest znaleźć gotowy projekt na trudny teren (wąska działka), a
      znaleźć dobry, gotowy projekt jest niemożliwością. Zamiast projektów, szukaj
      architekta. Będziesz miała, to, co chcesz, zwrócą się pieniądze za projekt
      indywidualny i jeszcze zaoszczędzisz na budowie domu.
      Garaż w/przy małym domu dominuje wyglądem nad częścią mieszkalną. Czy budowę
      garażu w bryle domu masz w warunkach zabudowy?
      • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 13:46
        Dlaczego uwazasz ze budowa z projektu indywidualnego jest tańsza?
        • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 22:58
          Naniesienie poprawek w gotowym projekcie kosztuje. Do projektu domu wymagane są
          projekty:
          posadowienia na działce i zagospodarowanie terenu,
          projekty przyłączy (nie do pozwolenia na budowę, ale do prac przyłączeniowych) itd.
          Jeżeli wykonuje wszystko jedna osoba/pracownia, to powinno wyjść taniej.
          Projekt indywidualny uwzględnia technologię, w jakiej jest wykonywany budynek.
          Obliczenia wytrzymałościowe, konstrukcyjne pozwalają zaoszczędzić sporo
          materiału, które w przypadku gotowca uwzględniają różne technologie, a więc
          fundamenty, ściany, stropy i konstrukcja dachu muszą być dostosowane do
          "najcięższej" technologii.
          Poprawki i przeróbki już wykonanych prac (bo inwestor nie dopatrzył się, lub nie
          przewidział np. kierunku przebiegu schodów, a nie miał z kim, wcześniej
          przedyskutować tematu) też kosztują. Czasem są niemożliwe do wykonania.
          Zapytaj cyka. On to przerabiał na własnej budowie i na własnej skórze.
          • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:44
            Aha. Nie pomyslalam o tym. dzieki!
    • Gość: Dorka Re: Dom na wąską działke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 21:23
      Dzieki za wzystkie uwagi ale jak powiedziałam dzialka ma tylko 19 m szerokości i nie mogę tam wybudować domku jaki proponuje ekipa wawa, ale też jest ładny ;)( no i chyba nie stać mnie na te 220 m)
      Upieram się przy garażu w bryle , bo na 19 m nie zmieszcze go obok a nie wyobrażam sobie na działce z przodu wejścia, maleńkiego podwórka i garażu zasłaniającego mi resztę. wole jakis mały ogródek czy altanke i nie chce samochodem przejeżdżać przez środek podwórza.
      A jeszcze w odniesieniu do projektów Archonu , są bardzo ładne ale nie na wąską działke, ale raczej na "krótką" bo długość ściany frontoej (w moim mniemaniu tej na której umieszczono wejście) jest duża, a jedynie szerokośc domu jest mała
      A nie chciałabym mieć domu ustawionego "bokiem" do ulicy.
      • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 23:06
        Wszystko można pogodzić, przy umiejętnym rozplanowaniu na działce i aranżacji
        ogrodu. Nie upieraj się przy garażu w bryle. Czy widok z okna jest ważniejszy od
        wygody mieszkańców? Po latach będzie to zwykły widok, a dolegliwości ciasnoty i
        źle ustawionych pomieszczeń będą doskwierać dłużej. Na trudną działkę tylko
        architekt i projekt indywidualny, zrobiony z głową. Kłóć się i wymagaj, aż dom
        będzie wygodny, ładny i będziesz z niego zadowolona. :)
        • Gość: robert Re: Dom na wąską działke IP: *.skynet.net.pl 06.10.05, 10:08
          Dorka,
          sprawdź w ARCHONIE jeszcze raz - ja stawiam dom na działce o szer. 20 m -
          projekt wybrałem z ARCHONU.
          Wiem, wiem, mif - koszty adaptacji itd mogą być znaczne.
          My przyjeliśmy inną zasadę (ponoć jedna z opcji poszukiwania projektu wg
          architektów) - z racji wąskiej działki szukalismy bryły domu wraz z garażem,
          która nam sie spodoba (niekoniecznie stodółka). Środek oraz ewentualnie dach
          idzie do adaptacji - wg wstępnych założeń koszt adaptacji a w szczególności
          zmiany technologii niektórych elementów (konstrukcja dachu, stropy itd) dadzą
          znaczącą oszczędność w stosunku do wydatków przy budowie gotowca.
          Inną opcją, którą początkowo się sugerowaliśmy było stworzenie wizji układu
          pomieszczeń i przekazanie tego do pracowni aby ładnie to to zapakowali. Przy
          wąskiej działce ciągle w tej opcji brakowało metrów w szerokości.
          Pozdrawiam,
          • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 10:20
            Gość portalu: robert napisał(a):

> Wiem, wiem, mif - koszty adaptacji itd mogą być znaczne.

Mniejsze, niż budowa z gotowca

> My przyjeliśmy inną zasadę (ponoć jedna z opcji poszukiwania projektu wg
            > architektów) - z racji wąskiej działki szukalismy bryły domu wraz z garażem,
            > która nam sie spodoba (niekoniecznie stodółka). Środek oraz ewentualnie dach
            > idzie do adaptacji

Droga, ze wszech miar, słuszna. Jeszcze odpowiednie zagospodarowanie terenu i
            garaż mugłby być poza bryłą domu :)
            Pozdr. mif
          • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:48
            I masz teraz taki uklad jaki ci odpowiada opakowany w ladna bryle, czy
            poszliscie na komrpomisy jesli chodzi o uklad funkcjonalny?
            • Gość: robert Re: Dom na wąską działke IP: *.skynet.net.pl 06.10.05, 14:59
              kompromis jest tutaj oczywisty - powierzchnie mogłyby byc wieksze. Układ
              funkcjionalny nam odpowiada po uwzglednieniu kilku adaptacji.
              Dodatkowo w większej części w bryle budynku jest garaż dwustanowiskowy (garaż
              wysuniety do przodu przed budynek)
              Przy wąskiej działce zawsze jest jakiś kompromis pomiędzy oczami (co chcą) a
              powierzchnią i kształtem działki
              • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 15:06
                Znalezliscie projekt gotowy? Bo piszesz o adaptacjach. Jesli tak, to mozna
                wiedziec jaki? Wjazd do garazu w scianie dluzszego boku domu? Dlaczego garaz
                wysuniety? czy to wzgledy estetyczne o tym zadecydowaly?
                • Gość: robert Re: Dom na wąską działke IP: *.skynet.net.pl 06.10.05, 15:54
                  budujemy orchideę z archonu - częśc adaptacji jest w temacie sprzed 10 dni. Jak
                  wspomniałem wcześniej - najpierw wybraliśmy bryłę potem zmiany/adaptację w
                  środku i trochę z zewnątrz (orchidea w archonie ma trzy opcje).
                  W wcześniejszym poście mif zwracał uwagę na "masywność" konstrukcji w
                  projektach gotowych - zgadza się - tutaj też trochę zmieniamy
                  Odnośnie garażu - wjazd z frontowej, węższej strony działki (20 metrów
                  szerokości)
                  Zobacz sama:
                  www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&all=1&sid=m3f01a0b85bb23&intra=163999b4e455973aa1fb170691348ac3&c
                  rc=c578caf0f0cd320e800111349fd4662d&lang=pl
                  • Gość: robert Re: Dom na wąską działke IP: *.skynet.net.pl 06.10.05, 15:56
                    trochę o adaptacjach orchideii znajdziesz na formum muratora - projekty
                    www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54989
                    lub inne z archonu
                    • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 19:15
                      Bardzo ladny dom. Odpowiadal by mi taki uklad funkcjonalny, tylko dach
                      chcialabym dwuspadowy. Duzo kosztuje cie adaptacja?
                      • Gość: robert Re: Dom na wąską działke IP: *.chello.pl 06.10.05, 20:24
                        jeszcze nie zakończyłem adaptacji - zastanawiamy się nad piwnicą. Dam znać
                        jakie koszty gdy będzie gotowa.
                        Niektórzy płacili jedynie 500 zł. niemalże ryczałtem za wszystko, co sobie
                        zażyczyli. Inni nawet i po 3000 zł. Koszty zaleźne są chyba od architekta i
                        regiony kraju.
                        Wg większości koszty adaptacji zwłaszcza w zakresie technologii gotowego
                        projektu zwracają się w postaci oszczędności podczas budowy. Zobaczymy.
                        Daj znać, co znalazłaś.
                        Pozdrawiam.
                        Robert
                        • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 21:10
                          My wciaz czekamy na warunki zabudowy, wiec troche czasu na ostateczna decyzje
                          zostalo. Na pewno chcialbym cos podobnego. Jeszcze nie wiem czy kupic gotowy i
                          adaptowac, czy od razu zamowic indywidualny. idealnego nie znajde na pewno,
                          chocby za wzgledu na wymagana spadzistosc dachu w moim rejonie. Bede wdzieczna
                          jest dasz znac jaki to koszt - adaptacja projektu.
                          Pozdrowienia
                          Renata
                          • Gość: robert Re: Dom na wąską działke IP: *.chello.pl 06.10.05, 21:47
                            warunków zabudowy to też jeszcze nie mam - działkę wydzielamy z istniejącej i
                            jakiekolwiek starania nie będą wiążace a i gmina niechętna robić to samo dwa
                            razy - przedstawiłem wcześniej dane budynku wraz z kątami dachu itp i nie mieli
                            zastrzeżeń. Jednak strzeżonego... Przygotowałem w międzyczasie koncepcję
                            środka, uzgodniłem też wstępnie z architektem co zmienić w miarę logicznie i
                            czekam. Ale jest światło - dali wstępną zgodę na podział i jutro składam o
                            warunki.
                            Jeśli czytałaś muratora to napewno zuważyłaś, że niektórzy podnoszą dach
                            (mniejsze skosy w pokojach na poddaszu) i jednocześnie nie pomniejszają budynku
                            a zmieniają kąt dachu. Pytanie tylko o ile żeby nie zniekształcić budynku. Wg
                            architektów można kolankową śmiało podnieść o ok. 40-50 cm i niewiele zmieni to
                            widoczne proporcje dach-budynek w porównaniu do oryginału. I jeszcze
                            oszczędności w kosztach dachu z powierzchni i więcej przestrzeni w pokojach i
                            radość i wogóle... miodzio (mam taką nadzieję)
                            Pozdrawiam
                            • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 22:41
                              Ja musze miec 49- 54 stopni. to sporo i takich projektow prawie nie ma, a
                              ladnych to juz wogole. Jaka sadzisz jak szybko dostaniesz WZ? U nas podobno
                              okolo roku, niestety.
                              • Gość: robert Re: Dom na wąską działke IP: *.chello.pl 06.10.05, 22:58
                                do miesiąca.
                                A z tym dachem to faktycznie kłopot - pewnie by chcieli klocka mazowieckiego -
                                każdemu po równo.
                                Ale nie znam uwarunkowań - może jest w tym jakaś głębsza myśl
                                • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:40
                                  Szczęściarz :)
                                  Milo wiedziec, że są jeszcze gminy, które pracują w rozsądnym tempie.
                                  Renata
                              • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 23:02
                                Gość portalu: Renata napisał(a):

"...Jaka sadzisz jak szybko dostaniesz WZ? U nas podobno
                                > okolo roku, niestety."

Zamów projekt u architekta poleconego przez gminę, będziesz miała WZ wcześniej :)
                                • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:28
                                  Tacy wolaja 12 tysiecy za projekt indywidualny, a ja bym chciala wydac polowe z
                                  tego ;(
                                  • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:46
                                    A pytałaś w gminie, czy ktoś Ci mówił?
                                    • Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 20:00
                                      Robilam wywiad wsrod znajomych i obdzwonilam wiekszosc miejscowych architektow.
                                      Ci ktorzy ponoc potrafia szybciej (minimum pol roku) zalatwic WZ, zycza sobie
                                      wlasnie tyle. Nie ma planu zagospodarowania, a w gminie czepiaja sie niejako z
                                      zasady czego sie da. Dlatego dopoki nie bede miec WZ na pewno nie kupie ani nie
                                      zamowie zadnego projektu. Na razie ogladam i analizuje zeby pozniej wiedziec
                                      dokladnie czego chce.
                                      Renata
                                      • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 20:46
                                        Była taka piosenka:
                                        Jedna baba, drugiej babie...
                                        Idź do gminy i pogadaj. Niech Ci polecą taniego, ale solidnego architekta. Złóż
                                        mu propozycję na wykonanie projektu indywidualnego budowy domu i wszystkich
                                        wymaganych projektów towarzyszących, ale realizacja umowy (co zrozumiałe) po
                                        otrzymaniu WZ. Usłyszysz cenę i zgodzisz się, albo nie. A architektowi będzie
                                        zależeć na szybkiej realizacji zamówienia/zapłaty.
                                        Naucz się, że przy budowie liczą się sprawdzone, wzajemne porozumienia i
                                        zobowiązania, a nie ploty.
                                        Przepraszam za ostre sformułowanie "naucz się", ale nic innego nie przyszło mi
                                        do głowy :)

• Gość: Renata Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 16:02
                                          Jasne, ze sie nie obrazam :)
                                          Po prostu przy wyborze architekta jako glowne przyjelam kryterium finansowe, a
                                          nie czasowe. Ale obdzwonilam kilkanastu architektow i wybralam takiego, ktory
                                          zazadal, rozsadnej moim zdaniem kwoty za wstepna koncepcje do warunkow zabudowy
                                          i ewentualny projekt, byl konkretny i jasno odpowiadal na zadawane mu pytania.
                                          Wyszlam z zalozenia, ze moge go zmienic i zamowic projekt u kogos innego jesli
                                          moje pierwsze spostrzezenia okaza sie niesluszne. To czy bede czekac pol roku
                                          (bo to byla najbardziej optymistyczna wersja) czy rok jest dla mnie sprawa
                                          drugorzedna.
                                          A z ciekawosci zadzownie do urzedu i ciekawa jeststem co mi powiedza :)
                                          Renata
                                          • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 18:49
                                            Gość portalu: Renata napisał(a):
                                            > A z ciekawosci zadzownie do urzedu i ciekawa jeststem co mi powiedza :)

Nie dzwoń, lecz idź. Nie papraj roboty!
                            • Gość: mif Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 22:59
                              Gość portalu: robert napisał(a):

> warunków zabudowy to też jeszcze nie mam..."
                              Odważny jesteś. Projekt bez warunków? W tym roku i tak nie rozpoczniesz budowy.
                              Dość jest czasu do wiosny, aby otrzymać warunki, Stworzyć projekt domu i zamknąć
                              wszystkie formalności z pozwoleniem na budowę. W warunkach mogą zastrzec
                              odległości od drogi i wysunięcie garażu może okazać się kłopotliwe. Mogą
                              wymyślić wiele innych rzeczy :( Poczekaj na warunki, a potem przystępuj do
                              adaptacji projektu.
                              Cena adaptacji zależy od zakresu zmian. Przesunięcie ścian, Podniesienie i inny
                              kształt dachu, poszerzenie budynku, wybrana technologia budowy itp. wymaga
                              przeliczeń konstrukcyjnych. Za 500 zł architekt nie opłaci konstruktora. Dolicz
                              do tego koszt projektu-gotowca. Gotowiec zawiera projekt instalacji CO, który po
                              Twoich zmianach zda się psu na buty, Zmieniają się pomieszczenia, ich wzajemne
                              relacje przepływu powietrza, a więc dopasowanie grzejników, choć moc kotła,
                              zapewne, pozostanie bez zmian. Zmieni się układ gniazd i przełączników. Trzeba
                              uwzględnić indywidualne zapotrzebowanie na energię elektryczną, rozpięcie sieci
                              komputerowej, gniazda telefoniczne (Internet), instalację alarmową. Układ w
                              łazience poszczególnych mediów i dostosowanie wyjść kanalizacji i wentylacji. To
                              wszystko jeszcze raz się wywróci, gdy powstaną mury i przejdziesz się po
                              mieszkaniu :( Czasem za głowę się złapiesz, że tego, czy tamtego nie
                              przewidziałeś :) Kolejne zmiany w projekcie, to są kolejne pieniądze. Dając
                              projekt gotowy do adaptacji, architekt i Ty mają ograniczone pole manewru.
                              Przypomina to konia dorożkarskiego. Niby może: w przód i na boki, a nawet w tył,
                              ale na tyle, na ile cugle woźnicy mu pozwolą. Koszt gotowca, zmiany, projekty
                              towarzyszące, to wydatek 5 -7 tys. zł. Projekt indywidualny będzie niewiele
                              droższy, jeżeli będzie go robić jedna osoba. Oczywiście możesz posłużyć się
                              gotowcami, żeby wytłumaczyć architektowi swoją koncepcję i swoje wymagania.
                              Przecież nie musisz uczyć się rysować, żeby zamówić projekt - uważam, że po to
                              są gotowce.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25607124
                              A o orchideach napiszę innym razem :)
                              • Gość: robert Re: Dom na wąską działke IP: *.skynet.net.pl 07.10.05, 12:07
                                witaj mif
                                jak wspomnialem wcześniej warunków jeszcze nie posiadam ale nad projektem
                                pracuję na podstawie otrzymanych informacji od urzędników - tych, którzy
                                stosowne warunki wydają. Oczywiście liczę się z tym, że gadają jedno a w
                                warunkach dadzą inne.
                                Niestety - jeżeli wziąć pod uwagę sytuację, w której gmina nie posiada planu
                                zagospodarowania i pozwolenia na budowę wydaje w ramach odrębnych przepisów -
                                czas w opcji pesymistycznej, w jakim owe pozwolenie uzyskam jest następujący:
                                1 - wydzielenie działki do 3 miesięcy
                                2 - warunki zabudowy do 3 miesięcy
                                3 - pozwolenie na budowe do 3 miesięcy
                                dodatkowo dochodzą uzgodnienia z gazownia, elektrownią itd. oraz "straszny
                                nawał pracy" u urzędników (przecież trzeba robic plan zagospodarowania itd). W
                                takiej opcji budowe mógłbym zacząć kalendarzowo za 9 miesięcy a faktycznie (nie
                                zawsze się jest dyspozycyjnym, niedopracowany projekt, który zabierze ze 2
                                tygodnie itp.) za 10-11 miesięcy. Czyli tracę kolejny rok a czasu już nie mam.
                                Wyszedłem z założenia, że:
                                1 - dowiaduję się jakie w danym miesjcu są możliwości budowania (na gębę z
                                ryzykiem, że może wydadzą coś innego)
                                2 -szukam bryły budynku, który wejdzie w działkę z garażem (na wolnostojący nie
                                ma miejsca na wąskej działce) wśród gotowców
                                3 - adaptuję wnętrze wg własnych potrzeb na ile powierzchnia pozwoli (tutaj
                                akurat orchidea w układzie pomiszczeń na 90% jest dla nas OK)
                                4 - architek (już docelowy) szykuje wstepny kosztorys adaptacji i (mam
                                nadzieję, że to obecnie robi) przymierza się do zmian
                                5 - dla własnego zabezpieczenia czekam na warunki i jak tylko je otrzymam lecę
                                do architekta (założenie, że w warunkach mieści sie mija chałupina). Ten mając
                                już to o czym powyżej robi sprawnie swoje i
                                6 - występuję o pozwolenie
                                W przypadku moim taki plan ma wiele zalet - od nadmiaru pomysłów, tysiąca
                                oglądanych projektów oraz kolejnego tysiąca rozwiązań budynków - w głowie
                                zaczyna sie lasować. Znalazłem projekt, mam na 99% zamysł adaptacji i do czasu
                                otrzymania warunków mogę zająć się sprawami gazu, prądu itd. Dostanę warunki,
                                podpinam kwitki z gazu itd lecę po pozwolenie. A mamy już zimę i ostateczny
                                projekt więc można szukac dobrych ofert na materiały.
                                I tak powinienem zamknąć się z całą obróbką papierową do wiosny 2006 - akurat
                                najlepiej na start budowania.
                                Odnośnie kosztów adaptacji - tak jak wspominałem dam znać po ich poznaniu wraz
                                z zakresem zmian.
                                A w sprawie zmian wnętrza - układ ścian i pomieszczeń w orchidei odpowiada nam
                                (odpadają sprawy pionów, CO itd o czym pisałeś) a z zewnątrz podłużę garaż.
                                Całą resztę ewentualnych zmian typu gniazdka telefoniczne, alarm, zmiany
                                gniazdek elektrycznych itp. pozostawiam na moment, kiedy będę to instalował
                                czyli już w stojacym budynku - wtedy najlepiej sie rozeznam co i jak
                                Można i inaczej - projekt indywidualny, zrobić środek i ładnie zapakować przez
                                architekta w budyneczek itd. Ja poszedłem drogą jw i na razie jestem zadowolony.
                                Ale się rozpisałem,
                                Pozdrawiam.
    • Gość: ewa Re: Dom na wąską działke IP: *.lublin.mm.pl 10.10.05, 22:01
      A ja z mężem zdecydowaliśmy sie na projekt LK&123, szerokośc naszej działki to
      18,65 m czyli jeszcze mniejsza niż Twojej.
      www.dom-jednorodzinny.pl

www.dom-jednorodzinny.pl/index.php?Product=78&Page=&Search=1&Realisations=&Wnetrza=&Min=170&Max=180&Width=&Floor0=&
      Floor2=&Floor3=&Garage=&Entrance=

• ekipa.wawa Re: Dom na wąską działke 12.10.05, 12:50
        Fajny domek prosty dach , ale niemodny wielu inwestró m sili się na
        orginalne wigibasy dachu . Nie przeszkadza Ci prostota bryły budynku .
        • Gość: mła Re: Dom na wąską działke IP: *.crowley.pl 13.10.05, 10:25
          ekipa!Odpowiedz, czym sie różni inwektywa od pomówienia, a czym jest informacja?
          To zadanie na dzisiaj dla ciebie :D
    • Gość: Iwona Re: Dom na wąską działke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 14:05
      Popieram ten wybów, a przejrzałam tego tysiące. I ostatecznie zdecydowałam że
      tylko ISKIERKA odpowiada moim oczekiwaniom. Tylko ja wybrałam w wersji bliźniak.
      Odpowiadało mi to że jest na dole łazi8enka no i oczywiście pomieszczenie
      gospodarcze. Pozdrawiam jesli chcesz podyskutować to mój gg.1640920 lub mail:
      iwona764i@interia.pl
      Bardzo chętnie podyskutuję na ten temam choć już wi8em co zmienię w tym domku
      aby był bardziej wygodny
      • Gość: jak Re: Dom na wąską działke IP: *.delphiauto.com 19.10.05, 15:01
        ej a co powiecie na projekt lubor z archetona
        www.archeton.pl/projekty/index.asp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka