Gość: pepe IP: *.acn.waw.pl 06.10.05, 17:37 Witam Czy macie jakieś doświadczenia z parkietem o grubości 16mm, warstwa robocza 8 mm? Proszę o wszelkie opinie, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: parkiet 16 mm 06.10.05, 17:59 żeby służył Ci długie lata powinien być grubszy (i wytrzymać ze 2-3 cyklinowania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fik Re: parkiet 16 mm IP: 193.29.207.* 06.10.05, 19:30 parkiet 16 mm rózni się od 22mm grubością dolnej warstwy (a przynajmniej tak powinno być wg PN), więc warstwa użytkowa powina wytrzymać tyle samo cyklinowań. Niebezpieczeństwo czai się w tym, że parkiet 16mm będzie bardziej podatny na tzw "łódkowanie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: parkiet 16 mm IP: *.acn.waw.pl 08.10.05, 11:36 A czy ktoś może kładł u siebie lub zna kogoś kto kładł i mógłby napisać jak takie rozwiązanie się sprawdza? Wszystkie uwagi będa cenne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teba18 Re: parkiet 16 mm 08.10.05, 18:55 u mnie jest 15 mm i jest ok :) mam egzot wiec trudno by bylo tak czy inaczej o inna grubosc :) a w kazdym razie sa duze roznice w cenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: parkiet 16 mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 13:47 ja mam deskę barlinecką 15mm i sprawuje sie wyśmienicie. fachman mówił że spokojnie 2-3 razy można cyklinować jak by co.narazie nie ma takiej potrzeby i myślę ze sporo jeszcze wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłosz Re: parkiet 16 mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 12:43 U mnie też bez większego problemu. Do tej pory barlinecka zachowuje sie prawidłowo. Na początku miałem wprawdzie pewne obiekcje co do połączeń bezklejowych ale dziś widze że to jednak trwałe i pewne rozwiązanie.Wygląd 10/10 , stan techniczny 10/10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: parkiet 16 mm IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 17:01 Dziękuje wszystkim za uwagi i proszę o jeszcze! Uściślę tylko, że chodzi mi o parkiet a nie o deskę typu barlinecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: parkiet 16 mm IP: *.chello.pl 13.10.05, 18:52 4-5 lat temu przyjaciel położył w domu w salonie 70m parkiet 16mm (jesioninę) a ja deskę barlinecką. Z deską to była pomyłka - bardzo miękka, lakier jak do paznokci... (ponoć obecne są lepsze jakościowo a zwłaszcza ciemniejsze wersje). Wracając do parkietu u przyjaciela - wprowadzili się na niemalże plac budowy już z tym parkietem położonym (ogród pobojowisko, poddasze nie wykończone). Wszyscy (a zwłaszcza dzieci) intensywnie po tym parkiecie chodzili nanosząc dużo pisku, ziemi, resztek zaprawy itd. Szwedzki lakier (nie wiem jaki ale coś z górnej półki) jedynie dostał parę rys i zmatowiał (do cyklinowania i położenia). Parkiet nie ucierpiał (za wyjątkiem uderzeń narzędziami np. upadł młotek czy siekiera). Należy dodać, że w momenci wprowadzenia synek znajomych liczył 3 latka a dodatkowo obecnie śmiga po parkiecie kolejny trzylatek. Reasumując - ilekroć jestem na tym parkiecie pamiętając co przeżył a potem wracam na moją deskę to krew mnie zalewa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baja Re: parkiet 16 mm IP: *.chello.pl 13.10.05, 20:10 A jaką tą deskę położyłeś - mam na myśli rodzaj drewna??? Może było za miękkie. Są drewna, które nie nadają się na podłogę czy to w postaci deski czy parkietu. Nie myśl, że się mądrzę, ale sama jestem przed zakupem podłogi drewnianej i też zbieram opinię, zarówno w sklepach jak i u użykowników. Dużo ludzi chwali deskę barlinecką z powodu łatwiejszego kładzenia itp. Jestem skłonna ją też kupić, tylko chyba nie deskę firmy Barlinek, bo jest gorsza od desek innych firm /opinie innych/. Spód jej składa się z kawałków deszczółek zamiast z jednego kawałka drewna i to jest podobno gorzej. Dobre są panele drwniane np. Witexu, tylko niestety droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: parkiet 16 mm IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 21:42 Proszę się nie obrażać, ale mi chodzi o PARKIET. Prosze o opinie ludzi którzy mają taki (cieńszy niż 22 mm), lub znają kogoś kto ma i mogą podzielić się uwagami. Bardzo proszę o nie rozpoczynanie dyskusji na temat desek - na pewno mają swoje zalety - ale może jakiś osobny wątek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: parkiet 16 mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 16:33 przepraszam autora tematu ale muszę się odnieść do opinii na temat deski barlineckiej.samemu jestem posiadaczem takowej od kilku lat i nie mogę uskarżać się na jej "miękkość". wbrew temu co głoszą niektóre osoby nie zachowuje się pod względem twardości inaczej niż parkiet. w kwestii zaś "spodu" : wprawdzie nie składa się on z litego drewna ale dzięki temu że deska zbudowana jest z trzech warstw drewna nie rozłazi się tak jak parkiet - tzn nie tworza sie szczeliny między deskami.posiadacze parkietów wiedzą w czym rzecz.to na tyle po krótce. jeszcze raz przepraszam autora tematu za swoisty spam. pozdr. krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: parkiet 16 mm 14.10.05, 18:24 Pepe, a może uzbierasz na nieco grubszy parkiet ? mój ma ciut więcej niż 20 mm, dębowy, leży od 40 lat, przeżył wszystkie możliwe katastrofy domowe, nie jest lakierowany i wygląda (po porządnym czyszczeniu) jak nówka-sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: parkiet 16 mm IP: *.acn.waw.pl 14.10.05, 19:38 Pewnie że wolałbym 22mm, ale w moim budżecie mieści się 16 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: parkiet 16 mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 13:48 Trzy tygodnie temu położyłem sobie 16 mm parktiet dębowy jako, że nie chciałem robić wylewki pod terakotę. Tak jak ktoś już wcześniej napisał jest bardziej podatny na łódkowanie (stosunek szerokości do grubości większy od 4) i dlatego najlepiej użyć kleju syntetycznego (w ostateczności poliuretanowy ale nie dyspersyjny). Jeżeli chodzi o cyklinowanie to przyjmuje się 1mm ubytku na jedno cyklinowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: parkiet 16 mm IP: *.acn.waw.pl 16.10.05, 17:27 A czy klej rozpuszczalnikowy może być? Odpowiedz Link Zgłoś