Gość: Geolog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 18:51 Oferuje badania gruntu dla potrzeb budownictwa. tel kontaktowy: 608 278 562 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowyzabkianin Re: Badania gruntu dla potrzeb budownictwa 18.10.05, 07:06 Witam. Mam uprzejme pytanie - bede bardzo wdzieczny za odpowiedz. Chodzi mi o sprecyzowanie na jakiego rodzaju gruntach nie nalezy budowac budynkow wiekszych niz jednorodzinne - mam tu na mysli np 3-4 pietrowy blok wielorodzinny. Tereny ktore mnie interesuja (Ząbki) podobno slyna z tego ze sa podmokłe / grząskie - lecz prawdopodobnie miejscami bardziej, miejscami mniej. O co powinieniem pytac dewelopera zeby sie upewnic ze budowany blok nie bedzie mial pozniej w przyszlosci problemow (zapadanie sie, przesiakanie wody przez fundamenty, itd..). Jak powinna byc izolacja? jakie zabiegi budowlane (np. jakie metody dodatkowej izolacji) powinien stosować? Przy jakiego rodzaju gruncie grozi niestabilność dużemu (3-4 pietrowemu) budynkowi wielorodzinnemu? Zapewne taki deweloper przed rozpoczeciem budowy musial przeprowadzic badania gruntu, odwierty itp. i ma ekspertyze. Jaki zapis (wynik badania) w takiej ekspertyzie powinien niepokoić? Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki i pomoc w celu unikniecia niefortunnej decyzji... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geolog Re: Badania gruntu dla potrzeb budownictwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 12:32 Pod taki budynek z pewnoscia przeprowadzono odpowiednie badania podloza gruntowego i wykonano dokumentacje. Gorzej jesli nie.. :) Odpowiedz Link Zgłoś