Dodaj do ulubionych

DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 19:06
Dobry sasiad??? Byl taki ale to bylo jeszcze przed wojna. Teraz sasiad (do
mieszkajacych w domkach)to przewaznie CHAM. Na malenkiej dzialce stawia serie
slumsow w ktorych hoduje albo swinie albo kroliki czy tez golebie od ktorych
obornik sklada na granicy z sasiadem.Sa smrody, muchy i gryzonie ale co tam.
Ja q... jestem na swoim, to mnie wszystko mozna. W piatki po poludniu pali
pryzme smieci, bo oszczedza na kuble na smieci. Malo tego, sciaga
samochodowe rupiecie z zagranicy i klepie to,kuje, spawa, naprawia, maluje
zeby potem sprzedac na gieldzie i kupuje nastepny klepak.I tak w kolko
Macieju. Nie liczy sie z nikim i niczym. To jest to polskie sasiedztwo, niech
go krew zaleje.
Obserwuj wątek
    • ewa8a Re: DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM? 20.10.05, 19:16
      ,,Biblia mówi nam, abyśmy kochali naszych sąsiadów, a także naszych wrogów.
      Prawdopodobnie dlatego, że to przeważnie ci sami ludzie "

G.K. Chesterton
    • Gość: MM Re: DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM? IP: *.org 20.10.05, 20:18
      Wydaje mi się, że sąsiedzi są tacy sami jak dawniej. To my się zmieniliśmy.
      Przecież dawniej na każdym podwórku, na każdej klatce schodowej też stały
      jakieś rupiecie, ktoś gotował kapuśniak, jeszcze ktoś inny sam zakładał
      boazerię i stukał po nocach. Jeżeli jakiś sąsiad puszczał głośno muzykę, to
      pozostali sąsiedzi schodzili się i urządzali prywatkę, wspólne imieniny. Po
      prostu dawniej nikt nie dostrzegał tego brudu, hałasu i bałaganu. Obecnie część
      ludzi zmieniła się - są zmęczeni po pracy, zmieniło się ich poczucie estetyki i
      dlatego zaczęli dostrzegać, że wokoło jest brudno, śmierdząco i głośno. A więc
      wg mnie sąsiad przed wojną i dzisiaj jest taki sam. To Ty się zmieniłeś.
      • Gość: aga Re: DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM? IP: *.aster.pl 20.10.05, 22:06
        Z moich ust wyjęte...
      • Gość: anonim Re: DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 19:05
        Przeciez to nie prawda co piszecie. Dawniej utylizowano smieci bez uciazliwego
        ich palenia,dawniej nie sprowadzano "klepakow" z zagranicy i klepano tego na
        sprzedaz tydzien po tygodniu, dawniej nikt nie prowadzil uciazliwej
        dzialalnosci gospodarczej w zabudowie jednorodzinnej, nikt nie produkowal mebli
        w garazu, budowal przyczepek samochodowych na sprzedaz itp. nie prowadzil firmy
        transportowej ze swojego podworka nie liczac sie completnie z sasiadami.Ta
        kultura "tumiwisi" powstala w ostatniej dekadzie.Tak koslawie wyglada polski
        kapitalizm zmieszany ze zwyklym chamstwem.
        • utalia Re: DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM? 21.10.05, 23:21
          Anonim zgadzam sie z Toba, to smutna rzeczywisosc. Nie ma na to ustawy, nie ma
          paragrafow. Duzy procent chamstwa sie dorobilo na tych domoroslych biznesach i
          teraz woda sosowa im uderzyla. Pobudowali sobie domki, kupili
          kawaleczek "ziami" i sa przekonani, ze wszystko im wolno. Nie znalazlam na
          takich sposobu choc staram sie od prawie 10 lat...
          Ludziom sie nawet tym bardzie inteligentym tez pomieszalo. Poza tym te muzyczki
          na kazdym kroku. Nie da sie po prostu zyc
          • Gość: anonim Re: DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 18:51
            A wlasnie, ze sa ustawy ktore mowia co i dla kogo wolno robic w zabudowie
            jednorodzinnej. Jest prawo budowlane ktore mowi co i w jakiej kolejnosci mozna
            wybudowac na dzialce pod zabudowe jednorodzinna i okresla bardzo precyzyjnie
            jakie altanki, budyneczki mozna stawiac i czemu maja sluzyc.Wyraznie mowi,"dla
            obslugi mieszkajacej rodziny". Tymczasem, buduja domki tzw." buraki" ktore
            prowadza firmy transportowe garazujac 4 ciezarowki na podworku, powodujac
            zamieszanie i halas wokol przez 24 godziny a ludziska nawet nie wiedza, ze taka
            dzialalnosc wsrod zabudowy jednorodzinnej jest nie legalna. Ci co sie orientuja
            probuja interweniowac u lokalnych wladz. Rzecz jest w tym, ze administracja
            panstwowa nie reaguje,bo nie chce egzekwowac obowiazujacych przepisow mowiac
            to sa "sprawy miedzysasiedzkie".Tak jest wygodniej dla skorumpowanej
            wladzy.Szczycimy sie ze nalezymy do EU, miara przynaleznosci do cywilizowanego
            swiata bedzie efektywne zastowanie i egzekwowanie obowiazujacego prawa.Inaczej
            bedziemy tkwic w III swiecie.
            • utalia Re: DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM? 22.10.05, 23:37
              Anonim czy moglbys dac namiary na te przepisy chetnie wykorzystam jak bedzie
              potrzeba bo mam takich "buraczanych" sasiadow, ze troche paragarafow by suie
              przydalo im przeczytac zamist mowic ze to czy tamto mi przeszkadza a oni, ze
              mnie to wszystko przeszkadza.... i to ja wychodze na ta co to przeszkadza
              innym...
              • wami41 Re: DOBRY SASIAD?????? CO SIE STALO Z NIM? 23.10.05, 10:12
                utalia napisała:

> Anonim czy moglbys dac namiary na te przepisy chetnie wykorzystam jak bedzie
                > potrzeba bo mam takich "buraczanych" sasiadow, ze troche paragarafow by suie
                > przydalo im przeczytac zamist mowic ze to czy tamto mi przeszkadza a oni, ze
                > mnie to wszystko przeszkadza.... i to ja wychodze na ta co to przeszkadza
                > innym...

Nie wiem gdzie mieszkasz? Na wsi czy w miescie? Kazda gmina i urzad miasta ma
                uchwaly rad odnosnie zachowania porzadku na terenach posesji. Tam sa dosc
                szczegolwe przepisy odnosnie chowu zwierzat, dzialalnosci jaka moze byc
                prowadzona itp.Nawet sa przepisy ile razy w roku mozna wypalac i co mozna palic
                na dzialce.Dalej w miejscowym urzedzie sprawdz co mowi plan zagospodarowania
                przestrzennego o nieruchomosci, czy to jest dzialka bud.rzemiesnicza czy pod
                zabudowe jednorodzinna. Dalej mam przed soba Dziennik Ustaw RP nr 75 z dnia 15
                czrwca 2002 Poz.690 Dzial I paragraf 3, pkt.2 i pkt.8 Rozporzadzenie Ministra
                Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 w sprawie warunkow technicznych, jakim
                powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie.Te przepisy mowia co mozna
                budowac, w jakiej kolejnosci i wlasciwie dosc wyraznie mowia jaka dzialalnosc
                mozna prowadzic.
                Tam znajdziesz dosc szczegolwe sformulowania dot. zabudowy jednorodzinnej.
                Problemy sa gdyz miejscowe wladze nie sa zainteresowane egzekwowaniem
                obowiazujacych przepisow i spychaja to wszystko pod dywan zwany "stosunki
                miedzysasiedzkie"i twierdza iz ta druga strona domagajaca sie przestrzegania
                prawa "marudzi".Powodzenia w walce o lepsze sasiedztwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka