Dodaj do ulubionych

Dochody - a budowa domu

13.11.05, 16:48
Tak się zastanawiam, ile trzeba mnieć miesięcznych dochodów - by podjąć
decyzję o jego budowie?
Ile kosztuje utrzymanie około 150 metrowego nowego domu? ( + remonty typu
zepsuta furtka, cieknący dach?
Mieszkanie czy dom???????????
Obserwuj wątek
    • utalia Re: Dochody - a budowa domu 13.11.05, 18:11
      Pytasz o utrzymanie czy budowanie? A jesli o utrzymanie to nie wiem jak sie ma
      do tego ten cieknacy dach. W koncu nowy dach teoretycznie nie powinnien ciec. A
      jak zacznie ciec to Twoije dochody moga sie np. akurat pogorszyc. Poza tym to
      troch e zalezy od szczescia i solidnosci wykonania. Jak jest zrobione
      prowizorycznie to faktycznie ciagle moze sie cos psuc. Jak dokladnie przez
      jakis czas glownym wydatkiem jest ogrzanie domu. No ale mieszkajac w bloku tez
      jest to niemala oplata tylko tego az tak sie nie czuje bo jest ona rozlozona w
      czynszu na caly rok, czyli 12 miesiecy. Jednak w domu Ty decydujesz czym chcesz
      palic, czy zrobic oszczednosc na materiale palnym czy wlasnej pracy. W bloku
      takiej alternatywy nie masz.
    • Gość: lamia68 Re: Dochody - a budowa domu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.11.05, 18:45
      Znam przypadki, że dwoje bezrobotnych buduje. Nie wiem jak, może z rent i
      emerutur rodzinnych , z zasiłków, z dochodów w szerej strefie.
      Powiedzieno mi, że budowanie domu, to przede wszystkim odwaga podejmowania
      dycyzji, kwestia finansowa jest na drugim miejscu. Ja mając pracę, zarabiając
      średnio nie mogłam długo zdecydować się, aby wybudować coś swojego.
      A ludzie na mojej wsi budują nie mając pracy, będąc na zasiłkach, rentach i
      zapomogach. Może ktoś wie jak działa w Polsce ten fenomen ?
    • Gość: roxana2001 Re: Dochody - a budowa domu IP: *.mofnet.gov.pl 14.11.05, 08:46
      Chodzi mi o budowę domu.
      Oczywiście, że nowy dom, nie odrazu będzie wymagał remontu. Ale wiadomo, że po
      pewnym czasie, zawsze trzeba będzie w niego włożyć kilka "groszy".
      Mam 4- osobową rodzinę i niewielkie (4 tys. zł), ale za to stałe dochody. Nie
      wiem czy będzie mnie stać, spłacać kredyt na dom, bieżace rachunki, utrzymanie
      domu i samochodu.....
      Wiadomo też,że w domu trzeba będzie urządzić pewnie 2 lazienki, więcej pokoi, a
      co za tym idzie więcej mebli itd.
      Niewykluczam, ze będę mieszkać z teściową.....więc dodatkowy pokoik.

Jeśli chodzi o ten fenomen,o którym pisze porzedniczka. Tez znam małżenstwo
      którzy mając około 2000zl postawili dom, z beli drewnianych. Jedzą za to
      skromnie, a że są już na emeryturach - to nie wydają dużo na ubrania (wiadomo ,
      my młodzi w pracy musimy wyglądac przyzwoicie).Nie chodza do kina...itd. Za to
      wydaja kasę na leki. Podziwiam ich...wkładają dużo własnej pracy i niec nie
      wyrzucają....bo wszystko może się przydać.
      • Gość: klara Re: Dochody - a budowa domu IP: *.unregistered.media-com.com.pl 15.11.05, 11:07
        No i tu trafiłeś, żeby wybudować dom to przede wszystkim trzeba być mądrze
        oszczędnym.Znajomi (też młodzi) mają podobne dochody i wybudowali dom ok.120 m.
        w ciągu 3 lat, nikt im nie pomagał.Dużo pracy włożyli sami ale warto było.
        ODWAGI JEŚLI CHCESZ MIESZKAĆ W DOMU SAM SIĘ NIE POSTAWI!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka