IP: *.neta-si.pl 21.11.05, 15:27
witam serdecznie!!!
własnie od jutra zabieramy sie za dach. Mamy już więźbe, dachówke karpiówkę i
ekipe no i problem co z deskami po szalowaniu stropu czy nie warto wykorzystac
ich do deskowania dachu? Boimy sie nie sprzyjającej aury i zastanawiamy, czy
deskowanie nie spowoduje latem, ze deski zaczną pracowac i w konsekwencji
dachówka układana w łuske nie zacznie odstawac? dach chcemy połozyć w
przeciagu miesiaca. Na chłopski (raczej babski :)) rozum jak przyjdzie ciezkie
pokrycie dachu to do lata raczej deski powinny poddac sie cieżarowi dachówki i
pozostać na miejscu ale nie wiem czy mam racje???
No i jeszcze jedno czy nie warto mimo, iż wieźba była kapana w impregnacie po
jej położeniu raz jeszcze jej nie zaimpregnować? Boje sie że jak bedzie padac
snieg tak jak pada to zmyje obecny impregnat i cała robota na marne?
Dodam, ze wieźba jest swieża - ciesla doradzał swieża o tej porze roku bo
łatwiej sie naciąga...
Z góry dziekuje za dobre rady i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: dach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 19:57
      polecam serwis o dachach www.e-dach.pl
      • Gość: szwedka6 Re: dach IP: *.neta-si.pl 22.11.05, 18:51
        tak, dzieki znam ten link - owszem mają wiele fajnych porad, zwrociłam sie
        jednak do nich po radę o to samo i zostałam potraktowana ogólnie, tzn odesłana
        do istniejacych już wypowiedzi ale nie znalazółam tam odpowiedzi na moje pytania:(
        tak szczerze mówiąc nikt mi nic póki co nie poradzi w tym temacie i jestem z
        problemem sama
        dzieki, pozdrawiam
    • Gość: as Re: dach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 19:59
      dachowke mocuje sie do lat a nie do pelnego deskowania.Po co chcesz stosowac
      deskowanie? Jakie bedziesz miala warstwy na dachu?
      • Gość: szwedka6 Re: dach IP: *.neta-si.pl 22.11.05, 18:49
        dlaczego deskować?
        bo zostały mi deski z szalowania stropu, bo deski stanowia dodatkowa izolacje i
        wzmacniają konstrukcje dachu. Warstwy: więzba, deski, papa i dachówka o i
        ocieplenie. Jedynie czego sie boje to tego, ze obecnie pogoda jest do d... i
        deski są zapewne wilgotne - czy zatem latem nie zaczną pracować i dachówka nie
        zacznie odstawac?
        • Gość: as Re: dach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:51
          w dalszym ciagu nie podobaja mia sie warstwy na dachu a w kolejnosci ,,Warstwy:
          więzba, deski, papa i dachówka o i ocieplenie,, to juz zupelnie nie. Wg mnie
          powinno byc (od gory) dachówka, laty, kontrlaty, folia zbrojona (wysoko lub
          srednioparoprzepuszczalna)ocieplenie w grubosci krokwii ew. z nadbitka krokwi(
          zalezy od wys. krokwii i grub. ocieplenia), paroizolacja i od srodka np. plyty
          G-K ale nie bezposrednio na krokwiach - beda pekac lecz na systemowym ruszcie.
          A deski mozesz gdzies upchac, tylko po co?
          • Gość: szwedka Re: dach IP: *.neta-si.pl 22.11.05, 20:01
            nie no na kolejnosci to ja sie nie znam :) (blondynka) ale nawet na blondynki
            rozum wydaje mi sie, ze sama folie łatwo rozerwać i przecieki gotowe...
            nie wiem gdzie te deskę chcą wepchnąc - ja mam wątpiwość dotycząca tego czy
            deski wilgotne o tej porze roku latem nie zaczna sie rozkuraczać, kurczyć, czy
            cos tam innego i czy moja wybulona słono karpiówka nie zacznie odstawać i wole
            oko zacznie zezować zamiast cieszyc...
            pozdrawiam
            • Gość: as Re: dach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:11
              folia jest zbrojona (jestem budowlancem)
              • Gość: szwedka6 Re: dach IP: *.neta-si.pl 22.11.05, 20:27
                no właśnie i czy czasem jak rozbierasz domy sprzed 5-10 lat to nie odnajdujesz
                samego szkieletu folii? Słyszalam ze papa jest lepsza i przy rozbiórkach domów
                nawet 30 letnich papa jest nietknięta. No a poza tym czy układajac folie mam
                pewność ze Pan Fachowiec (nawet dobry) jej nie rozerwie a jak naklei plaster
                to czy on pod dachówka sie nie odklei?
                pozdrawiam
    • jarecki_2 Re: dach 22.11.05, 19:21
      deskowanie nie zaszkodzi a i deski się nie zmarnują. Pamiętaj tylko że deski są
      po szalunku i trzeba je z pozostałości betonu oczyścić. Impregnat na
      konstrukcji nie zmyje się i nie trzeba go ponownie stosować, chyba że
      konstrukcja będzie stała nie zasłonięta niczym, dłuższy czas. Deski wystawione
      na bezpośrednie działanie aury, siłą żeczy ulegają zniszczeniu, nie zależnie
      czy są impregnowane czy nie.
      • Gość: szwedka6 Re: dach IP: *.neta-si.pl 22.11.05, 20:10
        dzięki za odpowiedź!
        no właśnie i poza ich oczyszczeniem chyba powinnam je tez zaimpregnować czymś?
        no i największy mój dylemat czy latem te cholery (deski), które są przy tych
        sniegach wilgotne nie zaczna pracować i nie spowodują odstawania karpiówki?
        Pytałam kiku ciesli i dekarzy i zdania są podzielone jedni nawet snuja teorie,
        ze wilgotna,wieźba i deski sa lepsze, bo łatwiej sie naciagają i naciągnięte,
        obłożone cieżką ceramiczna dachówka wysychaja sobie powolutku a pod cieżarem
        dachu nie mają już za bardzo szans na pracowanie w dowolnych kierunkach...
        no a ja nie wiem co o tym mysleć... Wszędzie sie czyta ze drewno powinno być
        sezonowane, wilgotność nie za duza a praktycy w druga strone...
        z jednej strony chciałabym miec solidny dach i ciepłe poddasze oraz dodatkowa
        ochrone przed deszczem ale nie wiem czy to deskowanie to dobry pomysł???
        Słyszalam tez ze folie z czasem znikają... a papa to stary sprawdzony sposób...
        i badź tu człowieku madry!!!
        • jarecki_2 Re: dach 22.11.05, 20:38
          Ponad wszelką wątpliwość dodatkowe deskowanie ma same plusy i warto to zrobić
          chociażby ze względu na wykorzystanie desek które inaczej się zmarnują.
          Oczywiście deski po oczyszczeniu warto zaimpregnować, nie zaszkodzi a napewno
          pozwoli czuć się bezpieczniej. Zasadniczo fachowcy z którymi rozmawiałaś
          wszyscy mają rację bo każdy opiera się na swoich doświadczeniach. Jeśli masz
          wątpliwości co do wysychania drewna to poryj teraz dach deskami i papą, co i
          tak powinno się bezwzględnie zrobić przed zimą, a z położeniem dachówki
          poczekaj do wiosny. Takie rozwiązanie zapewni Ci spokojny sen. Folia, np.
          paroprzepuszczalna, jest dopiero potrzebna jak będziesz wykańczała poddasze, na
          dach bym jej nie kładł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka