Dodaj do ulubionych

KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ?????????????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:39

Proszę o wycene , uwzgledniając najtańsze materiały i niekonieczność
wystawiania faktur .
najbardziej optymalna oferta wygrywa i zlecem budowę na wiosne

oto link...
www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/zuraw/default.asp?id=428
Obserwuj wątek
    • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 22.11.05, 14:43
      1550 zł m2 pod klucz dom pow.użytk. ( dane z internetu ) 375,5 m2 za tylko
      580 250 zł. z dociepleniem ścian stropu dachu z insta;acjami , ale jeszcze bez
      elewacji z ceigieł ( rys zdjęcie z internetu . Na kiedy dom ma być gotów i
      gdzie , miejscowość dla realozacji budynku. Technikę wznoszenia domu
      ( konstrukcja i wykończenia wewnątrz ścian stropów ) zamieszczam w folderze
      również tam Tradycyjna oferta voila.pl/2b1fk/?1
      za 2400 zł w prze;iczeniu na m2 pow.uzytk.
      • Gość: Justyna Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 22.11.05, 14:55
        poszukaj na forum www.murator.pl
      • Gość: olek Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 15:01
        Ekipa, a o jakiej grubości będą złocenia?
        • Gość: ekipa.wawa Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 22.11.05, 15:12
          Gość portalu: olek napisał(a):

> Ekipa, a o jakiej grubości będą złocenia?

olek
          spytaj inwestora typowo dekoracyjne prace nie należą jeszcze do pierszych w
          kolejności jakie wykonuje się budując dom . ale chętnie poznamy Twoje i wasze
          oferty z uzasadnieniem dlaczego , aż tak drogo , ile ceny za budowę domu , da
          sie stargować itd. Pozdrawiam
    • Gość: śnieżny Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 15:36
      może podasz adres email, na który mozna składac oferty, chętnie powalczę (na
      oferty a nie na forumowe przepychanki)
      pozdr
      • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 22.11.05, 16:04
        Gość portalu: śnieżny napisał(a):

> może podasz adres email, na który mozna składac oferty, chętnie powalczę (na
        > oferty a nie na forumowe przepychanki)

Aleś tajemniczy gościu ,,śnieżny,, Nie wierzć tajemnicom szczególnie w Polsce
        i w budownictwie są to bardzo niebezpieczne sprawy niebezpieczne
        ( dużo kosztuje tajemniczość ) wal na forum panie śnieżny . Pochwal się co tam
        potrfisz za ile optymalnie dla inwestora domu .
        Nie musisz się rozrabniać podejrzenie , że autor zechce mieszkać w domu , a nie
        jakimś substytucie domu , typu :
        stan surowy otwarty ,
        stan surowy zamkniety ,
        stan zamknięty bez instalacji ,
        stan deweloperski ,
        jest pewne że interesuje pana inwestora
        dom w optymalnej cenie ale gotowy już do zamieszkania.
        ( mebli nie uwzględniamy ) Powodzenia w ofercie ekipa.wawa
    • rispetto Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 23.11.05, 08:51
      Toomek, nie wiem, co się kryje pod hasłem roboty ziemne, bo jeśli to wykopanie
      dołu i ew. zasypanie go później piaskiem (po postawieniu ścianek
      fundamentowych, to dobra koparka wykopie Ci to za 1000 zł, a za drugie 1000 Ci
      to później zasypie. Dochodzi jeszcze tylko koszt piasku na "zasypkę". Odejmij
      od tego kosztorysu (mówię tylko o stanie surowym) spokojnie 100.000.
      • Gość: ekipa Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 23.11.05, 09:42
        Paweł pewnie wspomina o tak zwanym kosztorysie wskażnikowym podawanym na str
        internetu . Tak to fakt są to normy rodem z czasów PRL , niewiele mające
        wspólnego z rzeczywistmi kosztami . A więc całkowita degręgolada podobnie jak
        średnia cena państowa na mieszkanie ( bez działki ) .cytuję

KOMUNIKAT Nr 55 ( 334 ) .
        Za III kwartał 2001 roku cenę 1 m kw. powierzchni użytkowej budynku
        mieszkalnego ustalono w wysokości 2.700 zł.
        Cena ta jest ustalana w celu obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów
        oszczędnościowych na budownictwo mieszkaniowe dla posiadaczy oszczędnościowych
        książeczek mieszkaniowych.
        Podstawę wydania Obwieszczenia stanowi § 10 rozporządzenia Rady Ministrów z
        dnia 7 maja 1996 r.

Casłkowita paranoja takie ceny z sufitu podobnie przez znudzonych wysokich
        urzedników państwa na podstawie jeszcze bardziej znudzonych urzędów cenralnych
        R.P. Tak samo mają się do ekonomi ceny budowy tradycyjnej (( gospodarczej )))
        bardzo są zbliżone do państwowj ceny za m2
        • rispetto Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 23.11.05, 09:45
          Jak ktoś mi zapłaci tyle za roboty ziemne, to oświadczam, że porzucę swą pracę
          informatyka i własnoręcznie zrobię to łopatą.
          • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 23.11.05, 11:07
            rispetto napisał:

> Jak ktoś mi zapłaci tyle za roboty ziemne, to oświadczam, że porzucę swą
            pracę
            > informatyka i własnoręcznie zrobię to łopatą.

,,Desperacie ,, ( bez urazy ) nie wiesz co ,,gadasz,, lepiej pozostań na
            miejscu gdzie jesteś ale sprawdźmy : Twoje szanse
            Roboty ziemne 74,34x 1,9 tony ( ciężar gruntu x2 ( wykop i zasypanie ) 280
            ton łopatą po 3 kg , to jest 93 000 łopat . Do tego spacerek kilka
            kilometrów z taczką ( musisz ziemię odrzucić od wykopu )

A może jeszcze , będziesz miał dość sił na kontynuację wszak dom to nie
            tylko dół na fundament

Dane z internetu od projektanta materiały na konstrukcję domy
            W nawiasach dodano [ ciężar] materi do ręcznej ,,roboty ,,
            system gospodrczo-tradycyjnym

Beton.... 177,63 m3.......................................[389 ton ]
            Stal....... 8297,3 kg.......................................[8 ton ]
            Styropian 38,17 m3
            Pustak ceramiczny 25cm 260,37 m2.. ...........[ 100 ton ]
            Ściany nośne zew
            Pustak ceramiczny 25cm.. 175,39 m2.. ............[ 70 ton ]
            Ściany nośne wew
            Drewno 21,5 m3 .................................[ 14 ton ]
            Razem około [ 500 ton ] materiałów .

Wiesz co Paweł zajmij się lepiej zrobieniem dobrej strony internetowej tak o
            tym co tu piszemy
            Projekt i klient niezbyt zamożny . Teoretycznie nie stać go na wyrzucanie
            pieniędzy w błoto i przepłacanie i do tego jest duże zapotrzebowanie na towar
            niezbędnego codziennego użytku ( dom )

Zrób z tego ,,dynamit,, mogę pomóc , a z pewnością lepiej na czymś takim
            wyjdziesz niż na kopaniu dołów . No w ogólnym potocznym mniemaniu informatycy
            to ludzie kreatywni ( zobaczymy )
            A i ryzyko grożnej choroby ( przepuchlizna ) z przepracowania przy kopaniu , to
            przy komputerze jest to mniejsze, nie wspominając o ogólnej satysfakcji z
            pożytecznej godziwie wynagradzanej pracy. Powodzenia W razie czego adres znasz
            Ekipa.wawa@wp.pl

• Gość: tak Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.crowley.pl 23.11.05, 12:16
              zapytajmy " ekipa.wawa." - czy dom dla "emmy" już gotowy ?
              i wiele innych remontów oraz prac, które z upodobaniem - wycenia doradza
              hahahahahhahahhahhaahhahahhhhahahahzhhahah
              • Gość: ekipa.wawa Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 23.11.05, 12:37
                Niestety pani o nicku emma ma tu , w kwesti realizacji domku decydujacy głos
                przedstawiono wszystkie za . Może niezbyt przekonywujaco . No cóż alfą i omegą
                to jeszcznie jestem . Bo i po co , ,,gościu,, technologie i świat tak się
                szybko zmieniają , że nie ma realnych szans na to . Ale gościu bądż choć raz
                użyteczny dla forum , powiedz coś od siebie ( temat forum ) . Może przekonaj
                Nas na forum , uczciwie rzetelnie : do budowy sposobem zwanym w Polsce
                ( jeszcze zczasów przydziałów na materiały budowlane ) , system gospodarczy .
                Dla mnie to puste słowa ( system gospodarczy ) średniowiecze wręcz jak na
                wymogi XXI wieku . Do dzieła pani/nie o nicku gość . Chętnie wzbogacę swą
                wiedzę .
                Powodzenia ekipa.wawa@wp.pl
            • rispetto Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 23.11.05, 12:52
              Nie będe się tutaj licytował, bo jesli ktoś podaje ceny z księżyca i znajdzie
              się na swoje nieszczęście niezorientowany klient to interes z tego będzie, ale
              po budowie własnego domu wiem co mowię i szkoda mi ludzi, którzy płacą komuś
              taką kasę.
              To z własnoręcznym kopaniem to była ironia, choć znam osoby, które łopatami
              kopią pod fundament (oczywiście w domu bez piwnic). I pisałem tylko o
              fundamentach, choć jak patrzę pobieżnie na resztę cen, to nie dziwi mnie, że
              wiele osób nie podejmuje decyzji o budowie domu bojąc się kosztów. Tak może
              być, jeśli (powtarzam) ktoś nie zna realiów rynku, nie ma czasu lub ochoty
              poszukać ekip albo wystepuje w programie "Usterka".
              Z drugiej strony patrząc - dobry "biznesplan" to absolutna podstawa budowy
              domu. Łudzenie się, że "jakoś to będzie" jeśli chodzi o finanse, to krok w
              przepaść.
              • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 23.11.05, 13:41
                Paweł czy nto żę jesteś z zawodu informatyka to też lipa .
                Piszesz , że dobry "biznesplan" to absolutna podstawa budowy
                > domu. Łudzenie się, że "jakoś to będzie" jeśli chodzi o finanse, to krok w
                przepaść.

Sory nie mam zdolności cierpliwośći ani szczęścia , aby wyszukać podstawy
                takiego jak piszesz ((( dobry "biznesplan" to absolutna podstawa budowy ))

Nie mów mi tylko że w światowym zasobie informacji internetowych nie ma żadnej
                takiej próby dobry "biznesplan" budowy. No nie może tak być że moje
                niecenzurowane dane i pisanie na forum
                stanowią pierwisne piewociny prób takich planów Jakie to niedoskonałe
                jeszcze a szkoda nikt z infomatyków nie chce zarobić ,też trudno w to
                uwierzyć . Powodzenia Pwawle .
                • Gość: zax Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.l5.c1.dsl.pol.co.uk 23.11.05, 17:48
                  Ktoś rozumie o co ekipie chodzilo? Hmm,piles to nie siadaj za kółko a tym
                  bardziej za klawiaturę.
                  • Gość: ekipa.wawa Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 23.11.05, 18:12

Faktycznie trochę nudzi już to przekonywanie nie płać za dużo jak nie musisz.
                    Jednak teoretycznie konkurs na ofertę jeszcze nie rozstrzygnięty może zax
                    złożysz swoją ofertę , najlepiej od razu z uzasadnieniem skąd wiarygodne dane
                    z tradycyjnych katalogów SEKOCENBUD czy czegoś innego , a może na oko na czyjeś
                    doświadczenia bo jakiś tam sąsiad , szwagier miał koszty budowy .
                    Poczekamy Gość portalu: zax musi się zastanowić , może od razu nie ,,certol ,,
                    się zax i napisz ile da się stargować z ceny za budowę dom pod klucz.
                    • Gość: zax Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.l5.c1.dsl.pol.co.uk 23.11.05, 18:28
                      Hmm,nie mam zamiaru brac sie za budowe calego domu dla inwestora.A tym bardziej
                      wyceniac prace w Polsce.Zajmuję sie wylącznie instalacjami elektrycznymi i to
                      mi w zupełności wystarczy.Z doswiadczenia wiem jednak że b. trudno jest wycenic
                      wykonanie pracy na podstawie słownego opisu klienta a juz praktycznie
                      niemozliwe jest w takim przypadku podanie ostatecznej ceny bez chociażby
                      pojechania i obejrzenia działki.Cóż,ja zawsze poswięcam dzień na
                      dojechanie,wycenę,rozmowę z klientem.A widzialem że ekipa w poscie obok scian
                      nie widziala,mieszkania też nie ale cene za przestawienie juz podała.Hie hie
                      • Gość: rkipa.wawa@wp.pl Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 23.11.05, 18:46
                        Nie mówimy tu na forum o warunkach terenowych działki , pozwolenia na budowę
                        ale raczej o warunkach technicznej możliwości realizacji budynku w/g projektu
                        Zakładamy ze autor tematu jest dorosły i wie iz budowa tego domu na stromej
                        góry będzie mieć inne koszty lub może nawet nie być możliwa w stanie takim jak
                        wskazuje na to projekt domu. Jeśli idzie już
                        O Twoją profesję elektryka to koszty robocizny 6500 zł aż nadto wystarczą a
                        zważ że to ważna sprawa elektryka domu . Oczywiście masz prawo i musisz niemal
                        protestować że za mało wtedy nie skorzystamy z Twoich usług a robotę wykona
                        znajomy elektryk emeryt .
                        Z pomocą praktykanta do wiercenia otworów na gniazdka etc. 3000 zł dla
                        emeryta za miesiąc 2000 dla praktykantów .Nawet 20 % nadmiaru ( więcej niż
                        planowano za robotę elektryka nie wyłoży harmonogramu kosztów budowy . Zawsze
                        sobie poradzimy Sami nie mamy uprawnień elektrycznych i a i te mnóstwo
                        kabli , paprać się w tym miesiąc nie ma sensu niech to robi ktoś kto to
                        lubi . Powodzenia panie elektryk.
                        • rispetto Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 23.11.05, 19:34
                          I weź tu gadaj z takim. Nie ważne co mówią inni, to on zawsze wie najlepiej.
                          Trochę luzu i świadomosci, że można robić pewne rzeczy inaczej. I
                          najważniejsze - taniej bez utraty jakości. Jak nie wierzysz, to ja Cię
                          przekonywać nie będę. Ja to wiem, bo mieszkam już jakiś czas w nowym domu,
                          który powstał pod moim nadzorem za dużo mniejsze pieniądze.
                          A wycieczki osobiste na temat moich kompetencji zawodowych podaruj sobie z
                          łaski swojej, bo czytając Twoje posty zorientowana w temacie osoba może nabrać
                          wątpliwości na temat Twoich.
                        • Gość: zax Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.l5.c1.dsl.pol.co.uk 23.11.05, 19:52
                          Hmmm??? Na stronie projektu instalacja jest wyceniona na ok 18 tyś zł.
                          Rozpisane co i za ile czyli standardowa wycena.
                          20 Przyłącza kablowe kpl 544,61 544,61
                          21 Tablice rozdzielcze m2 p.u. 8,14 2 986,85
                          22 Instalacja oświetleniowa wpust 49,57 7 765,81
                          23 Instalacja gniazd wtykowych wpust 79,33 5 973,70
                          24 Instalacja siłowa wpust 191,42 382,84
                          25 Instalacja alarmowa i sygnalizacji wpust 0,77 597,37
                          26 Instalacje multimedialne m2 p.u. 0,44 101,55
                          27 Instalacja odgromowa kpl 5,45 5,45
                          Razem instalacje elektryczne m2 p.u. 48,89 18 358,18

A teraz wycena ekipy swiadcząca o profesjonalizmie:

Do pracy potrzebny znajomy emeryt elektryk (sztuk 1),3000 zł, praktykant (sztuk
                          2) 2000 zł,poza tym "uprawnien nie mamy,paprac sie miesiac nie chcemy",sic!

A za 6500 zł to sorry ale ja moge kawalerke zrobic a nie dom.

Ufff,zreszta lepiej nie karmic trolla.
                          • rispetto Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 23.11.05, 20:20
                            To przepraszam bardzo, ale ile bierzesz za punkt (robocizna)??? No i w jakim
                            mieście, bo to może jest sprawa decydująca.
                            Gdyby ktoś z Trójmiasta zaśpiewał mi 50 zł za punkt oświetlenia lub 80 zł
                            za "gniazdko", nie mówiąc o 200 zł za gniazdo "siły", to zwyczajnie bym go
                            wyśmiał i więcej z nim nie rozmawiał. Nawet jesli są to ceny z materiałem, to i
                            tak nieco zawyżone
                            • Gość: zax Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.l5.c1.dsl.pol.co.uk 23.11.05, 20:42
                              W zależności od wielkości inwestycji pomiędzy 15 a 50 funtow czyli jakies 85 do
                              285 zl.Dlatego tez nie robie tego w PL tylko w Angli dokladnie Londyn.Tutaj
                              jakos mnie nie wyśmiewają z takimi cenami,wrecz odwrotnie.Cena to oczywiście
                              sama robocizna.
                              • Gość: elektryk Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 10:27
                                pomiędzy 15 a 50 funtow czyli jakies 85 do
                                >
                                > 285 zl.

85 : 4 to róznica standardu życia i dochodów , zarobków Angla- Polska = 23 zł.
                                tyle samo co w Polsce i czym się chwalisz koleś nie jesteś nikim nadzwycxzajnym
                                a biorąc pod uwagę że robota w domu 370 m2 jest hurtowa cena netto 6500 minimum
                                na rękę nie jest zła . Reflektuję na taka robotę i kasę miast malkontenctawa
                                czy to dużo czy mało moze w Angli dali , by więcej , a w Indiach mniej .
                                Prca jak praca nic nazwyczajnego dla kogoś , kto umie i chce pracować .
                              • rispetto Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 25.11.05, 08:33
                                No to trzeba było od razu tak zacząć, że to ceny z Londynu :) Pewnie i tak
                                jesteś konkurencyjny w stosunku do angielskich speców. Zwracam honor, ale
                                zdarzały mi się takie przypadki, gdy zjawiał się jakiś specjalista, który
                                chciał za robotę kilka razy więcej, niż wszyscy pozostali (zawsze
                                robiłęm "casting"). Rekordzistą był człowiek od kanalizy, który zarządał 3500
                                zł za robociznę, gdy dwóch pozostałych chciało 300-400 zł (zrobili to w jeden
                                dzień)
                            • Gość: Tomek Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:30
                              wczoraj rrozmawiałem z doświadconym elektrykiem z kijowa , z kijowskiego
                              instytutu elektrotechniki budowlanej i powiedział mi że zrobi instalację tego
                              domu za 1500 euro , i jeszcze bedzie miał pomocnika , widział już plany i
                              powiedział że to łatwizna , musż mu tylko załatwić mieszkanie , okablowanie
                              przywioza potrzebne kable i sprzęty przywioza ze sobą .

naprawde nie wiem czy mam słuchac tych waszych przepychanek
                              naprawde mam to gdzies . dla mnie liczy sie cena , i jak bym mógł to nawet
                              murzyna wezme i azjate to popedzania biczem , jezeli tylko nbedzie to miało
                              uzasadnienie ekonomiczne

jest tylu młodych elektryków ze wschodu , z doświadcazeniem i rozeznaniem , że
                              niech sie polscy 'specjalisci wala z takimi cenami .

dla mnie rachumek jest prosty albo rtobisz za tyle ile ja mówie , albo , szukaj
                              innego "inwestora"
                              rąk do pracy jest az nadto .

i beszczelnością jest mówienie że ruscy sa gorsi od polakówe w budowlance .

słowo honoru że uwazam że są lepsi , i przede wszystkim duużo tańsi , i te
                              wszystkie docinki na ruskich sa poruwnywalne i gadaniem angielskich roboli jak
                              weszli polacy na budowy ,

jeżeli ruscy zrobią mi to o 80 taniej , to ,mogę powiedziec rodakom jedynie bye
                              bye .

wale państwo solidarne kaczorów i jak mam zapłacic mniej to będe skrajnym żydem
                              i bede miał gdzies patriotyzm . patriotyzm jest najgorszym ekonomicznym doradca

I nie biorę ruskich spod mleczerni w piasecznie , bo tamn żeczywiście są
                              robole , ale z ukraińskich i białoruskich portali gdze ogłaszają sie
                              specjaliści .

pozdrawiam , i życze dobrego zastanowienia sie nad cenami ..............

• Gość: Tomek Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:33
                                i przeprazam za błedy ale jestem wkurzony ....
                                • rispetto Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 25.11.05, 08:39
                                  Nie deprecjonuję absolutnie umiejętności sasiadów zza wschodniej granicy, ale
                                  jedna mała rada: zorientuj się, czy obowiązują u nich takie same normy
                                  elektryczne jak u nas (czy np sprzedawane kable mają takie same parametry jak
                                  nasze).
                              • Gość: ekipa.wawa@wp.pl KTO ZBUDUJE ZA 486 000 zł .za 375 m2 IP: *.chello.pl 24.11.05, 16:35
                                Dzięki Tomek , ( może malkontenci zwykli cwaniacy dadzą sobie spokój ). Jak
                                widać powyżej prace elektryczne i całą elektrykę masz z głowy za przystępną
                                cenę ( konkurencja ). Pora na resztę . Całego domu materiały i robocizna to
                                raczej nie da się ( gabaryty i ciężar ) przenieść z kraju ościennego.
                                Proponuję 486 000 zł. za stan pod klucz.
                                ( elektrykę już prawie masz a więc nie wliczona w cenę domu )
                                Proszę o kontakt . ( cel omówienie szczegółów , warunków umowy wstępnej )
                                Promocyjna , cena jest dla autora konkursu o nicku Tomek ).
                                Pozdrawiam ekipa.wawa
                              • zofia111 Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 25.11.05, 14:20
                                Tomku, czy bylbys tak mily i dal link do takiego portalu gdzi mozna znalezc
                                dobrych fachowcow?
                                Pozdrawiam,
                                Zocha
                                • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 25.11.05, 15:20
                                  zofia111
                                  raczej cały ten temat Tomka jest o poszukiwaniu ,,dobrych fachowców,,
                                  ale co to znaczy dla Ciebie dobry fachowiec . Czy chodzi o tani robotny i
                                  bezkrytycznie wierny swemu ,,chlebodawcy,, . O ile się orejentuję dobry
                                  fachowiec za godziwe wynagrodzenie Poki ci z tym w Polsce nie ma kłoputu .
                                  Jest tylko jeden rozdżwięk -,,godziwe wynagrodzenie,, - Zarówno chlebodawca
                                  inwestor budynku , jak i fachowiec często mają rozbieżne zdania na ten ważny
                                  dla budowy domu temat.
                                  Pozostaje jedno z lepszych rozwiązań . korzystać z takich rozwiązań
                                  technologicznych , aby dla fachowca jak i inwesytora koszty pośrednie
                                  a więc czas budowy , podaki , Vat koszty pracy jak ZUS , koszty pośredników
                                  ( hurtowni sklepu ) , mogły być najniższe a materiały z którego powstaje dom ,
                                  budynek jednocześnie najtrwalsze i najlesze z możliwych
                                  ( odporność konstrukcyjna i prostota przetworzenia ) .
                                  Powodzenia w wyborze życzy ekipa.wawa@wp.pl
                                  • Gość: zofia111 Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 14:47
                                    o matko! czy ty sie musisz przyczepic do wszystkiego ekipo??? Wyluzuj, to jest
                                    forum otwarte
                              • Gość: mif Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:57
                                Gość portalu: Tomek napisał(a):

> wczoraj rrozmawiałem z doświadconym elektrykiem z kijowa , z kijowskiego
                                > instytutu elektrotechniki budowlanej

Kable rozłożyć, to nie jest sztuka, chociaż można na kilkanaście sposobów.
                                Sztuką jest rozłożyć moc przyznaną tak, aby nie było wybijania bezpieczników, w
                                trakcie użytkowania posiadanych i tych przyszłych urządzeń. A technika idzie z
                                niewiarygodnym postępem. W mieszkaniu, w którym spędziłem dzieciństwo, w każdym
                                pomieszczeniu była lampa u góry i jedno gniazdko. Wystarczyło na kilka lat.
                                Nowe, coraz dostępniejsze, urządzenia wymagają zasilania elektrycznego. I jest
                                ich coraz więcej. Trzeba było prowadzić kable dodatkowe i dokładać gniazdek.
                                Kuchnia, w porównaniu z tamtym okresem, zamieniła się w istną fabrykę
                                zmechanizowaną. 15 lat temu kupiłem pierwszy komputer. Dzisiaj pracują nowe w
                                sieci. Jeszcze parę lat temu, kto myślał instalacji w domu, do monitoringu
                                pomieszczeń, zabezpieczeniach, alarmach, stałych łączach? Dobry elektryk
                                powinien, w pewnym stopniu przewidzieć rozbudowę posiadanych urządzeń. Jest
                                różnica w bezpośrednim poprowadzeniu kabli z zabezpieczenia do odbiornika, a
                                prowadzeniu od bezpieczników, poprzez rozetki, do punktów końcowych. I kabel
                                kablowi nie jest równy. Powiedzmy, że robociznę wykonania otworów i szczelin
                                można negocjować, bo robota prosta, jak konstrukcja cepa, ale koncepcja
                                rozprowadzania i łączenie poszczególnych kabli może być porównana z pracą
                                architekta. W projekcie trochę kresek, kółek, strzałek, liter, cyfr i to
                                decyduje, w czym będziesz mieszkał, jak będziesz mieszkał i ile będzie
                                kosztować Cię budowa i obsługa tego domu, w trakcie użytkowania.

> naprawde nie wiem czy mam słuchac tych waszych przepychanek
                                > naprawde mam to gdzies . dla mnie liczy sie cena

A dla mnie zdrowy rozsądek. Nie mieć kłopotów w przyszłości, w trakcie
                                użytkowania. Po wykonaniu prac, wypłaceniu pieniędzy, raczej trudno ściągnąć
                                fachowca do ewentualnych poprawek. Położenie instalacji ma to do siebie, że jej
                                sprawdzian następuje po dość długim okresie, kiedy wszystko jest gotowe: tynki,
                                podłogi, meble rozłożone i zaczyna się w domu żyć. Czy będziesz szukał
                                wykonawcy za granicą, czy weźmiesz nowego fachowca -Chińczyka (jest tańszy
                                od "ruskich")?
                                Zamiast doktoryzować się na kijowskiej uczelni, popatrz w swój projekt, czy
                                wygodnie będzie się w nim mieszkać Tobie i Twojej rodzinie. Z zewnątrz nie jest
                                zachwycający - ot produkcyjniak. Wewnątrz rozmach i szalony rozkład
                                pomieszczeń. Dech zapiera nie piękno architektury, lecz mnóstwo niepotrzebnych,
                                utrudniających życie codzienne, detali (schody, różnice poziomów, wysokość
                                pomieszczeń, bezpośrednie wejście z aromatycznego garażu do pomieszczeń
                                mieszkalnych itd.). Dom, ani do mieszkania, ani do chwalenia się znajomym. Ot
                                gotowiec dla nowobogackich.
                                > naprawde mam to gdzies", ...., czy Ci się podoba to, co napisałem.

mif
                                • Gość: zax Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.l6.c2.dsl.pol.co.uk 26.11.05, 00:55
                                  Mif,ty to wiesz i ja to wiem.No ale jak elektryk to musi byc prosty
                                  chłop.Puścić kable w ścianie bez osłony,ważne że jest prąd .Tymczasem w mojej
                                  robocie tutaj położenie kabli to tylko jakieś 25% roboty,reszta to dobre
                                  rozplanowanie uzgodnione z architektem wnętrz (typu,gdzie będzie
                                  telewizor,gdzie będzie komputer z dostępem sieciowym,gdzie centrala
                                  telefoniczna i alarmowa),z hydraulikiem żeby nam rury z kablami nie
                                  kolidowały,plus podłączenie sterowników do pieca.Założenie lutronów(komputery
                                  sterujące oświetleniem),oswietlenie ogrodu normy IP itd,też trzeba znać.

Drugi temat,jakoś tak pogardliwie o "ruskich" nie wiem,nie rozumiem? Pracuje
                                  tutaj z Anglikami,
                                  Rosjanami,Litwinami,Albańczykami,Irlandczykami,Somalijczykami i nikogo nie
                                  obchodzi w pracy kto skąd jest tylko co potrafi.Jeśli Rosjanin zna polskie czy
                                  angielskie normy i ich przestrzega to w czym problem?
                                  • Gość: mif Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 01:47
                                    Nie chciałem, żeby zabrzmiało pogardliwie "ruski" fachowiec.
                                    Widziałem "ruskich" inżynierów pracujących przy pracach porządkowych, za marną
                                    pensję, bez prawa do odpoczynku, wręcz pod nadzorem ekonoma. I to było przykre.
                                    Traktowani, jako tania siła robocza, bez kwalifikacji. Podobnie traktowani są
                                    Polacy na zagranicznych robotach, ale tylko przez swoich bossów-rodaków.
                                    Jak w każdym społeczeństwie, są ludzie znający się na tym, co robią i ludzie
                                    udający znawców.
                                    Sarkazm dotyczył pomysłu zatrudnienia obcokrajowców do stosunkowo niewielkiej
                                    roboty, na wzór dużych inwestycji wykonywanych przez duże firmy. Duże firmy
                                    mają środki dochodzenia swoich praw i roszczeń w kraju i zagranicą. Ewentualna
                                    reklamacja, poprawienie czegoś, staje się nieopłacalne dla obu stron, przy
                                    zleceniu drobnych robót zagranicznej ekipie. I tu jest pies pogrzebany.
          • framberg Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 25.11.05, 23:37
            Myślę, że ty rispetto masz rację. Dobrze, tanio zaprojektowane roboty to duże
            oszczędności. Ja obliczyłem, że wykopanie fundamentów (9 x 9 m + ściana
            wewnętrzna = 45 mb) łopatami zabierze ekipie trzech ludzi dwa dni. I tak było.
            Ziemię wywożono taczkami (czwarty człowiek) w miejsca gdzie wyrównywałem grunt.
            Cena łączna - 400 zł. Zbrojenie z czterech żebrówek 12, zalane betonem B15 z
            gruchy wprost w ziemię (bez pompy). Szalunki tylko nad ziemią. W taki fundament
            wchodzi nieco więcej cementu ale nie budujesz szalunków, nic nie zasypujesz,
            robota trzy dni. Opłacało się ale uwaga: wykop musi być jak najwęższy wię można
            tak zrobić w gruncie nie obsypującym się.
            W dodatku deski z szalunków (tych nad gruntem) poszły na szalowanie nadproży,
            później schodów, stropu i wieńca, później na deskowanie pełne dachu (oczywiście
            musiałem dokupywać desek ale wszystkie zostały wykorzystane - te z różnych
            szalunków starczyły na pół dachu).
            Jestem w trakcie budowy, na razie starczyło kasy na stan surowy otwarty 135 m2
            i elewacje oraz wykonanie podłączenia kanalizacji i wody. Łączny koszt (po
            uwzględnieniu odliczenia podatkowego na koniec roku (ulga i zwrot VAT) 26000 zł
            przy czym miałem część materiałow rozbiórkowych.
            Budowanie systemem gospodarczym jest bardzo tanie o ile się na tym zna.
            Oczywiście dobra firma zrobi wiele rzeczy lepiej ale jeśli kasa jest
            ograniczona to dylemat ma postać: budować tanio czy wogóle.
            I jeszcze jedno - nigdy nie ma pewności czy czy rzeczywiście ta firma to "dobra
            firma".
            • Gość: ekipa.wawa@wp.pl KTO MI ZBUDUJE I TAKI DOM PAEANOJA?? IP: *.chello.pl 26.11.05, 09:24
              framberg napisał:
              Opłacało się ale uwaga: wykop musi być jak najwęższy więc można
              tak zrobić w gruncie nie obsypującym się.

framberg
              czy możesz nam zdradzić jak udało ci się wykonać ławę fundamentową , stosując
              metodę wyżej opisaną , dla mniej zorientowanych muszę wspomnieć że ława
              fundamentowa i ściana fundamentowa mają razem kształt litery T z tym ,że
              kształt ten jest odwrócony i szerszy poziomy ogonek literki T ( to ława)
              fundamentowa podstawowa przenoszenia i oparcia masy ciężaru budynku w gruncie
              a w przypadku domu Tomka jest ponad to ponad 500 ton ciężaru , na czym niby to
              ma stć i trzymać konstrukcję domu na pionowej ścianie fundamentowej o
              podstawie ( szerokości )20 cm . To jest wbrew podstawowym zasadom sztuki
              budowlanej , budować masywny dom , na nie pewnym ( bez ław ) fundamencie.
              Może od razu , to się nie zawali ale zarysowania ścian pękanie notoryczne
              tynków , mogą wystąpić i po co tak kombinować ( jak koń pod górę ) , już lepiej
              zrezygnować na jakiś czas z marmurowego kominka , a fundamenty zrobić z głową
              i w zgodzie z podstawowymi zasadami sztuki budowlanej .
              • framberg Re: KTO MI ZBUDUJE I TAKI DOM PAEANOJA?? 26.11.05, 10:54
                Po pierwsze - nie da się wykopać łopatą wykopu o szerokości 20 cm (skąd wogóle
                wziąłeś tą szerokość, nie podawałem wymiarów). Wykop był szerszy.

Po drugie - w szerszym wykopie, w spoistym, nieosypującym się gruncie możesz
                łopatą go odspajać na dole wykopu szerzej. Zwykłym szpadlem. Oczywiście gdyby
                grunt był osypujący nie dałoby się tego zrobić.
                Wykop nie miał klasycznej, odwróconej litery T ale coś w tym guście (trójkąt na
                dole, na nim węższa ściana fundamentowa).

Po trzecie - skąd wziąłeś masę ciężaru budynku 500 t i dlaczego nie znając
                powierzchni spodu fudamentów wyrokujesz pękanie ścian?

Mam prośbę - podaj mi ciężar: 1 m3 betonu, 1 siporeksa białego, 1 pustaka
                żużlowego suchego, 1 m3 drewna sosnowego, jednej cegły pełnej. Szybko przeliczę
                ciężar budynku i wielkość powierzchni wsparcia. Sam jestem ciekawy jak to
                wyjdzie.
                Ile wg ciebie powinien maksymalnie wynosić naciska na m2 ?
                • Gość: ekipa.wawa@wp.pl Re: KTO MI ZBUDUJE I TAKI DOM PAEANOJA?? IP: *.chello.pl 26.11.05, 11:50
                  framberg napisał
                  Standardowa szerokość ścian fundamentowych to 20-25 cm betonu , mozna wiecej
                  ale po co ( koszty beton nie jest dość tanim materiałem ,ale nie za darmo )
                  Utrzymanie się w takim wykopie człowieka dorosłego będzie bardzo trudne , a
                  musi jeszcze machać łopatą ( zalecana głębokość posadowienia fundamentu w
                  warunkach Polski to od 1 do 1,2 m głębokości , tak więc szerokość wykopu
                  twojego to około 40 cm prawie dwa razy więcej niż potrzeba ( materiał ) , poza
                  tym mam wątpliwości do izolacji ścian fundamentu w twoim pomyśle Jeśli w
                  gruncie piaszczystym to mniejszy problem ale w gruntach spoistych o niskiej
                  przepuszczalności wody może być kłopot Tak więc to co tu ,,gadasz,, na forum
                  nie trzyma się kupy w piasku nie wykopiesz równego dołka 1 , 2 m głębokości na
                  szerokość li tylko równo 40 cm a w gruncie gliniastym wykopiesz ale podciąganie
                  wody z gruntu wymagałoby izolacji pionowej fundamentu , sama izolacja pozioma
                  fundamentu , to za mało.
                  Skąd wziołem 500 ton . Wykaz materiałów domu Tomka jest w internecie w
                  załącznik do projektu już o tym pisałem wcześniej , ciężar betonu proszę m3 =
                  2,2 tony
                  siporksu 700 kg m3 ( ale z tego szajsu co , to można go kroić nożem to raczej
                  Tomek nie będzie budował stosują to to ( siporeks) głównie chłopi na stodoły i
                  szopy )
                  Pustak z tzw. ceramiki ( max ) to około 400 kg m2 muru )
                  Ile winien wynosić nacisk na m2 , nie jestem projektantem domu i nie ustalam
                  norm od tego jest uprawniony projektant konstruktor budynku ( projekt gotowy
                  internet ) Ponosi on ( projektant )odpowiedzialność , z reguły norm
                  dotrzymuje bo musi ( więzienie w przypadku zawalenia się budynku jest tu
                  wystarczającą motywacją do przestrzegania prawa i norm budowlanych )
                  • Gość: ekipa Re: Omyłka sorry framberg IP: *.chello.pl 26.11.05, 12:42
                    w poprzednim poście przez pomyłkę zapisano
                    > framberg napisał soryyy framberg omyłka za wcześnie wciśnięt enter
                  • framberg Re: KTO MI ZBUDUJE I TAKI DOM PAEANOJA?? 27.11.05, 00:38
                    No cóż. Masz oczywiście rację ale i ja ją mam. Beton jest dość drogim
                    materiałem - zgoda. Jednak roboty ziemne wykonywane mechanicznie, z szalowaniem
                    fundamentu (nawet jeśli odzyskam szalunek to jakieś straty będą, chyba że to
                    szlunek składany typu szwedzka Akra czy coś w tym guście), potem demontaż
                    szalunku, zasypywanie. To sporo dodatkowych robót a robocizna i praca sprzętu w
                    Polsce też nie jest najtańsza.
                    To po prostu trzeba skalkulować. Wykonawcy często podają duże koszty materiałów
                    nie uwzględniając kosztów pracochłonności przy materiałach tanich. Biorąc te
                    dane razem wynik kalkulacji może być różny.
                    Izolacja - na ławie fundamentowej plus izolacja pionowa miałaby sens w
                    przypadku budowy piwnic. Jeśli ich nie robię to wystarczy mi izolacja pozioma
                    na fundamencie. Po co miałbym izolować pionowo?
                    Nie odnosiłem się tu do konkretnego projektu, raczej do jednego z postów.
                    Pomijając problem założyciela wątku (nie jestem konkurencją dla ciebie, nie
                    prowadzę takiej działalności) potraktowałem wypowiedzi jako wymianę doświadczeń
                    i przekazałem swoje.
                    Co do stosowania siporeksów, faktycznie się od nich odchodzi. Jednak czy
                    słusznie? Chłopi w oborach stosują raczej pustaki żużlobetonowe a nie siporeksy
                    a to i tak nie jest argument. Siporeksy są dość ciepłe, lekkie (to istotne przy
                    obliczniu nośności fundamentów i gruntu - prawda?), błyskawicznie się z nich
                    buduje i na tyle łatwo, że praktycznie każdy może to zrobić. Murowanie z
                    siporeksów to po prostu dobrze rozpoznana technologia. Dodam, że łatwo na nich
                    montować stelaż elewacji jeśli jest ona montowana a nie w formie pokrycia
                    bezpośredniego.
                    Pamiętam eksperyment pisma Murator dotyczącego porównania budów prawie
                    identycznych obiektów, jeden w technologii tzw. kanadyjskiej, drugi z pustaków
                    czy siporeksów. Oczywiście grubości ścian były tak dobrane by ciepłochronność
                    była identyczna. Odrobinę szybciej zbudowano dom z pustaków i był nieco tańszy.
                    Nawet gdyby przyjąć, że różnice w kosztach i czasie budowy nie były istotne to
                    istotne były różnice użytkowe: trwałość kanadyjczyka ok 60 lat, tradycyjny ok
                    200 lat (to ma znaczenie przy odsprzedaży lub dziedziczeniu, po prostu lepiej
                    mieć za te same pieniadze coś trwalszego); łatwość, prostota budowy,
                    rozpoznanie technologii - wiadomo tradycyjny (za tym idzie mała możliwość
                    popełnienia błędu, odporność na awarie, i łatwość dokonywania przeróbek) i
                    jeszcze jedna rzecz - większa pojemność cieplna przegród w tradycyjnym,
                    stabilizujaca mikroklimat w środku.
                    Wybacz, "z siporeksu to chłopi budują obory i stodoły" to nie jest argument
                    fachowca.
                    Dzięki za podanie mas materiałów. Przeliczę sobie swój i ciekawym co wyjdzie.
                    Może jednak znasz wartości nośności gruntów? Nawet orientacyjne! Podawałeś
                    przecież informacje nt. pękania fudamentów. Gdybyś mógł podać byłbym ci
                    wdzięczny. Mógłbym przeliczyć to wszystko dla siebie.
                    Ciekawość - ludzka żecz ;-)))
                    Pzdr
    • Gość: Tomek Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:16
      ostateczne propozycje cenowe za nastepujące standardy prosze przedstawiać
      stan surowy:
      stan surowy zamknięty :
      stan deweloperski:
      stan pod klucz( dokładny opis co bedzie zawierał):

czas konkursu sie kończy rozwiązanie za tydzień
      • Gość: ekipa.wawaEwp.pl Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 28.11.05, 13:23
        W przeliczeniu na powierzchnię użytkową ( m2 podłogi )

stan surowy: budynku ......................................................9 70
        zł /m2
        ( z tynkami)

stan surowy zamknięty :z oknami i instalacjami............1150 zł/m2
        stan
        deweloperski: .........................................................1250
        zł/m2
        ( bez parkietu i glazur oraz odbiorników
        typu wanna sedes, kuchnia grzejniki .

Stan pod klucz ( dokładny opis co będzie zawierał):
        ustalany jest w załączniku do umowy o realizację
        projektu ( różni się z zależności od zlecenia i projektu domu )

Wyliczenia mogą nieznacznie się różnić w proporcjach
        podziału na stany przejściowe realizacji budowy .
        Cena pozostaje niezmienna . , Sposób budowy , materiały etc. opisano we
        wcześniejszych postach
        Czas realizacji budynku Tomka ok. 3,5 -4 miesiące w technologi efektywnej
        ( opisano w postach ). Szczegóły takie jak z czego instalacja wody PCV czy
        miedź do omówienia instalacje wszystkie wyprowadzone poza budynek dla
        przyłączenia do sieci miejskiej lub innnej
        ( np. szambo przydomowa oczyszczania )
        Szczunkowu koszt ogrznia domu zimą ok. 250 zł miesiecznie .
        Powodzenia życzę , tak zwanym ,,konkurentom ,, w ofercie
        • Gość: ekipa.wawa@wp Re: KTO MI ZBUDUJE Omyłka ( koszty ogrzania ) IP: *.chello.pl 28.11.05, 13:26
          Omyłkowo , napisano Szacunkowy koszt ogrznia domu zimą ok. 250 zł miesiecznie .
          Winno być nie 250 zł , a 450 zł .
    • Gość: Adamari Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 09:42
      A wiec ja tez sie podepne pod ten topic i zwroce z konkretnym pytaniem.
      www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=11&a=3&sid=5
      Za ile pieniedzy postawic można sciany zewnetrzne, stropy i wykonac więźbę
      dachową? Ile kosztowac bedzie powyzsze + pokrycie dachu blachodachowka?
      Przy czym zaznaczam, ze fundamenty juz są, staja od zeszlego listopada,
      materialow chce uzyc tanszych niz w projekcie (U220 + ocieplenie poźniej,
      blachodachowka zamiast dachowki). Przewidziane sa stropy teriva.
      Materialowo nie oczekuje zadnych rad, gdyz decyzja jest podjeta i inwestor jej
      nie zmieni.
      Budowa ruszalaby marzec/ kwiecien i inwestorowi zalezy na b. szybkim postawieniu
      stanu surowego zamknietego, wiec pod uwage bedzie bral rowniez tempo wykonywania
      prac.
      Propozycje cen prosze tutaj lub na adamari1@gazeta.pl
      • Gość: ekipa Re: KTO MI ZBUDUJE (( Zapytanie kto jeszcze )) IP: *.chello.pl 28.11.05, 10:01
        Proszę pytać , nie jestem jasnowidzem ogólne warunki cenę z m2 podawałem już
        na forum 1300 zł pod klucz stan dewelperski . Dom Tomka ma priorytet
        ( forum temat , zapytanie jasne proste , przyczyna duskusji na forum )
        Rozumiem że dla wielu POlaków dom 370 m2 , to zbyt duży wydatek . Z drugiej
        strony nie ma jedynie doskonałgo przelicznika ile za budowę domu , odpowiedzić
        fizycznie możemy na ograniczoną liczbę zapytań .
        A może by tak ,, Klub Konsumencki,, inwestorów konsumentów efektywnych usług
        budowy domu . Czekamy na Wsze propozycje Pozdrawiamy ekipa.wawa@wp.pl
    • Gość: ekipa.wawa@wp.pl KTO MI ZBUDUJE PYSTAKI Z GAZOBETONU IP: *.chello.pl 02.12.05, 06:29
      Czy Tomek zechce tak drogi materiał o odporności pumeksu
      Link do pliku: voila.pl/y4865/?1 ponadto do kosztów
      pustaka z piasku i wapna ( YTOG , suporex )
      dodać trzeba 18% za transport . Ale ponoć to w/g niektórych to
      bobry materiał na dom , bo można kroić pustaki piłą do drewna .
      Skoro tak Tomek Twój nowy dom , ,,złośliwcy,, teoretycznie mogą
      pokroić na kawałeczki wedle ich , widzi mi się .
      Roztrzygnięcie konkursu niebawem, ( zapowiedź Toomka na forum )
      Samych najlepszych wyborów Tomek i szybiej realizacji domu życzy ekipa.wawa
    • Gość: ekipa Kiedy roztrzygnięcie konkursu Tomka???????????? IP: *.chello.pl 13.12.05, 21:05
      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Proszę o wycene , uwzgledniając najtańsze materiały i niekonieczność
      > wystawiania faktur .
      > najbardziej optymalna oferta wygrywa i zlecem budowę na wiosne
      >
      > oto link...
      >
      www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/zuraw/default.asp
      ?id=428

Przekazano Tomkowi sporo inf. w tym kilka naszych uwag i co i nic
      Tomek albo zachorował ( zaniemóg albo zmienił zamiary ).
      Albo nie lepiej nie podejrzewać dajmy Tomkowi szansę do końca roku

• rispetto Re: Kiedy roztrzygnięcie konkursu Tomka?????????? 14.12.05, 07:40
        Albo ma w nosie takich szpeców, z którymi nie będzie mógł się dogadać, bo
        poprawnie zdania po polsku sformułować nie umieją. O wiedzy na temat
        nowoczesnego budowania nie wspomnę.
    • janrenovate Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 14.12.05, 08:22
      Duża chałupa,kosztowna.
      Za wiele na materiałach zaoszczedzić sie nie da.
      Najtańsze są tradycyjne,z MAXa najlepiej.
      • Gość: ekipa.wawa@wp.pl ZA ILE TAKI DOM z MAXa 640 ton materiałów ??? IP: *.chello.pl 14.12.05, 19:50
        janrenovate napisał:

> Duża chałupa, kosztowna.
        > Za wiele na materiałach zaoszczedzić się nie da.
        > Najtańsze są tradycyjne, z MAXa najlepiej.

Pani/an Janrenovate twierdzi zaoszczędzić się nie da. , a dlaczego
        ( podgląd wirtualny ) na ręczną ,,gospodarczą budowę,, budowę domu
        Tomka według danych z projektu
        ( wykaz materiałów od projektanta coś winien wiedzieć na ten temat )
        materiały na fundament ściany strop i tynki

Roboty ziemne 74,34x 1,9 tony ( ciężar gruntu x2 ( wykop i zasypanie ) 280 ton

Dane z internetu od projektanta materiały na konstrukcję domy
        W nawiasach dodano [ ciężar] materi do ręcznej ,,roboty ,,
        system gospodrczo-tradycyjnym

Beton.... 177,63 m3.......................................[389 ton ]
        Stal....... 8297,3 kg.......................................[8 ton ]
        Styropian 38,17 m3

Pustak ceramiczny 25cm 260,37 m2.. ...........[ 100 ton ]
        Ściany nośne zew
        Pustak ceramiczny 25cm.. 175,39 m2.. ............[ 70 ton ]
        Ściany nośne wew
        Cegła pełna 2666 szt....................................... ( 6 ton )
        Drewno 21,5 m3 .................................[ 14 ton ]
        Dachówka ceramiczna......... 430 m2 [ 16 ton ]
        Tynki wewnętrzne ...........952,07 m2 [28 ton]
        tynk Elewacji ............ ... 217,05 m2 [ 7 ton ]
        Płyta gips.-karton ..........358,41 m2 [ 4 tony ]
        Razem ok. [640 ton ] materiałów .

trochę nudzi już to przekonywanie nie płać za dużo jak nie musisz.
        Jednak teoretycznie konkurs na ofertę jeszcze nie rozstrzygnięty może
        złożysz swoją ofertę , najlepiej od razu z uzasadnieniem skąd wiarygodne dane
        Z tradycyjnych katalogów SEKOCENBUD , a może na oko na czyjeś
        doświadczenia bo jakiś tam sąsiad , szwagier miał koszty budowy .

Poczekamy Gość autor tematu Tomek , musi się zastanowić ,
        może od razu sprawdź jak to jest z przecwalaniem się tanią budową z MAXa
        voila.pl/rg7xr/?1

• Gość: ekipa.wawa@wp.pl Za ile TAKI DOM z MAXa 640 ton adres do pliku IP: *.chello.pl 14.12.05, 19:57
          Link do pliku: voila.pl/kz3hi/?1
    • Gość: szwedka6 Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neta-si.pl 15.12.05, 18:35
      zastsnów sie co Ty robisz? Hangar chcesz wybudowac z najtańszych materiałów?
      moim zdaniem to bezsens. Ja na Twoim miejscu wybudowałabym dom max 200 m z
      lepszych materiałów.
      Pamietaj ogrzanie takiego hangaru też kosztuje a tak duze przestzrenie choc mają
      swoje plusy ciężko jest ogrzać. Cóż za przyjemność mieć ogromny dom, po którym
      wiatr hula i jest dodatkowo wybudowany z najtanszych materiałów???
      ŻADNA.
      pozdrawiam
    • ekipa.wawa Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? 05.01.06, 13:38
      Tomek zrezygnował .
      • Gość: tomek Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:46
        tak zrezygnowałem

ale z twoich rad oraz

przez twoje pieprzenie oraz tendencyjne i pie..iete komentarze
        • Gość: ekipa Re: KTO MI ZBUDUJE I ZA ILE TAKI DOM ???????????? IP: *.chello.pl 05.01.06, 18:18
          Ja też ale przez Twoje niezdecydowanie jako inwestor .
          Gdybyś tak dbał o inwsstycję , jak o ten temat skutek
          realizaji projektu rozciągnąć , by się mógł na kilka lub naście lat.
          Choć to żadne przekroczenie , wręcz prawie norma w Polsce na w miarę stabilną
          optymalną cenę trudno liczyć budując naście lat.
          Pozdro Tomek....
          Czy to ten Tomek nie wiadomo ...
          Dość często ,,czub,, o nicku Jarecki 2 lubi się podszywać
          pod nie swój nick . To też nie zbrodnia , ale opóznia meritum spraw tak jak
          15 letnia budowa domów jednorodzinnych systemem ,,gospodarzym,, w Polsce .

Nikomu nieżyczę takiej ,, gospodarności ,, . No może poza goście
          foru o nicku Jarecki 2 . Miałby ,,chłoptaś w końcu czymś się zająć .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka