Dodaj do ulubionych

pomocy z dachem !!! :(

IP: *.neta-si.pl 22.11.05, 19:03
wiem, już pytałam o to ale właściwie nie uzyskałam odpowiedzi
co z tym dachem? pogoda do d... wieźba stoi na budowie okryta folią, z nieba
sypie a ja właśnie mam brać sie za ukladanie więźby i mam podjąć decyzje
deskować dach czy nie? plusy: dodatkowa izolacja, wzmocnienie kostrukcji, na
to papa no i karpiówka. Jest jednak male ale - czy skoro deski sa wilgotne to
po ułożeniu teraz dachu latem drewno nie zacznie pracowac i dachówka nie
zacznie odstawac? czy lepiej zrezygnowac z deskowania??? No i jeszcze jedno -
więźba była poddana kąpieli w impregnacie - czy jak zacznie padać przy obecnej
aurze czy nie zmyje to impregnatu i czy zatem nie należaloby raz jeszcze po
ułożeniu wieźby jej zaimpregnowac? a jesli tak to kiedy to zrobić?
pomóżcie podjac decyzje
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: pomocy z dachem !!! :( 22.11.05, 19:13
      Bezwzględnie obić dach deskami i pokryć papą. Takie zabezpieczenie na zimę jest
      konieczne jeśli nie chcesz nie mieć zniszczeń w trakcie zimy (mróz, woda,
      śnieg, rozsadzanie zamarzniętej wody w ścianach stropach i takie tam). Jeśli
      masz obawy co do pracy drewna podczas wysychania to po zabezpieczeniu dachu
      papą, śpisz spokojnie do wiosny i jak przeschnie możesz kłaść dachówkę.
      Zasadniczo jednak praca drewna, mokrego, pokrytego dachówką nie powinna być aż
      tak znacząca żeby dachówka uległa zniszczeniu, lub konstrukcja dachu.
      • Gość: szwedka6 Re: pomocy z dachem !!! :( IP: *.neta-si.pl 22.11.05, 20:14
        dzieki! jedyny probem w ty, ze ja sie zaparłam że chce zrobić dach w całości
        przed końcem roku wiem że zadaszyc cały interes musze ale dekować będziemy w tym
        miesiacu - jesli pogoda pozwoli i zaraz potem chce klaśc dachówke. Gdybym mogła
        pozwolic sobie do czekania do lata z deskami i papą to nie miałabym tego problemu.
        To co myślisz, ze cieżar dachu uniemozliwi deskom po ich wyschnieciu istotne
        wypaczanie sie?
        pozdraw1iaq
        • jarecki_2 Re: pomocy z dachem !!! :( 22.11.05, 20:46
          Po wykonaniu dachu w całości teraz, razem z dachóką, nie powinny zajść jakieś
          istotne zmiany poprzez wysychanie. Dach będzie "pracował" tak czy tak.
          Wszystkie dachy pracują i nic się nie dzieje. Dachówka jest również układana
          luźno tzn leży na dachu głównie własnym ciężarem, wsparta o listwach, i nie
          będzie jej bardzo przeszkadzać praca drewna pod spodem. Jak napisałem Ci w
          innym miejscu : jak masz wątpliwości i możesz poczekać do wiosny, to przybij
          deski i papę na zimę a na wiosnę dachówki. Jeśli chcesz kłaść wszystko teraz to
          nie powinno się stać nic strasznego, a już na pewno dachówki latem nie zaczną
          latać luzem po dachu. :-))
          • Gość: szwedka6 Re: pomocy z dachem !!! :( IP: *.neta-si.pl 22.11.05, 21:34
            no dobra to od jutra zaczynam, dzięki. pozdrawiam
    • Gość: Adaś Re: pomocy z dachem !!! :( IP: *.eranet.pl 22.11.05, 20:39
      zobacz serwis o dachach www.e-dach.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka