Dodaj do ulubionych

pocenie się okien

02.12.05, 10:02
Mam w domu okna plastikowe producenta X i jestem z nich zadowolona, niestety ostatnio przybyły mi dwa okna firmy Y /decyzja małżonka który uparł się wspierac lokalny biznes wrrrr/, no i rano okazało się, że okna z Y mają zapocenia na szybie wzdłuż uszczelki, a na tych z X zapoceń nie ma. Żeby było ciekawiej, to okna X są od strony zimniejszej i w mniejszym pomieszczeniu sypialnym, nie ulegają nawet zapoceniu jak postawie pod nimi na parapecie gorące napoje w dużej ilości. Okna Y są w dużym pomieszczeniu od strony cieplejszej i pomieszczenie jest całą noc otwarte na resztę mieszkania, w tym kuchnię z nawiewnikiem aereco. W mieszkaniu na noc ustawiona jest równa temperatura na termostatach grzejnika. Okna mają współczynnik 1,1 i są pięciokomorowe, okna Y czterokomorowe z szybami 1,0. Bardzo proszę, podpowiedzcie, co jest nie tak w tych oknach Y, bo nie zamierzam tego tak zostawić, bo podejrzewam, że jakiś problem z osadzeniem szyby w ramie /uszczelka niezbyt dobrze wygląda a z zewnątrz jestna rogach nie cięta lecz zawijana tak, że tworza się kieszenie zbierające wodę, śmieci, a w miejscu cięcia uszczelki sa niewielkie szczeliny na łączeniach.Może można jakoś pomierzyć ciepłote szyby w określonych miejscach i zweryfikować moje podejrzenie? Co tu dużo mówić, marzę, żeby sobie zabrali precz te okna.
Bardzo proszę o podpowiedź co z nimi jest nie tak, bo szkoda mi wywalić w błoto sporo pieniędzy, w zasadzie tyle samo co za okna firmy X.
Ja juz nie poruszę tematu różnicy w estetyce :(
Pozdrawiam serdacznie.

Obserwuj wątek
    • Gość: fachowiec Re: pocenie się okien IP: *.chello.pl 02.12.05, 11:08
      szwankuje inst. wyciągowa , brak dostatecznego wywiewu,
      a spowodowane przez wymianę tych Y okien które są szczelniejsze od poprzednich
      co też uniemożliwia swobodny odpływ wilgoci w powietrzu /konwekcja/

> w tym kuchnię z nawiewnikiem aereco

a wywietrznik?

sposobem na poprawę jest "rezstrzelnienie" okin co ułatwi cyrkulację do wywietrznika.
      • zeberkaa Re: pocenie się okien 02.12.05, 14:58
        No toś mnie Panie fachowiec pocieszył, że okna moga byc całkiem sprawne :), no to jedziemy dalej.
        Chodzi właśnie o właściwa wentylację w mieszkaniu. "Pech" chciał, że i na klatce schodowej własnie wymienili okna na całkiem szczelne.
        Jesli morzesz to naświetl mi troszke o tej wentylacji. Wiedziałam tylko że ten nawiewnik to by sie przydał, choć w zasadzie sprzedawcy okien to nie wiele wiedzą, w zasadzie wiedzą tylko że maja w ofercie. Mam, ale nie wiem jak to działa, na jakiej zasadzie i w czym pomaga,jaką kubature obsłuży, na razie to dmucha z niego aż firany się huśtają. Właśnie był gazownik na kontroli i sie z tego ucieszył.Znaczy sie powietrze wchodzi. W mieszkaniu mam 2 kominy wentylacji grawitacyjnej całkiem sprawne. Jeden w kuchni, drugi w łazience. Mieszkanie całkiem niewielkie /42 m/ a okna spore, więc uchylenie ich w ramach tzw. mikrorozszczelnienia, czyli całkiem sporej szczeliny w przypadku dużego okna, mocno wychładza pomieszczenie :(.
        Tak mi się jakos przypomniało, ze niektórzy producenci zalecali wycinać/a nawet sami wycinali/ kawałek uszczelki na obwodzie okna. Może to jestjakies wyjście. Możesz cos doradzić?
        • Gość: fachowiec Re: pocenie się okien IP: *.chello.pl 02.12.05, 15:09
          zeberkaa napisała:
          , choć w zasadzie
          sprzedawcy okien to nie wiele wiedzą, w zasadzie wiedzą tylko że maja w ofercie.

sprzedawcy tych okien odpowiedzą Ci

• zeberkaa Re: pocenie się okien 02.12.05, 16:06
            Gość portalu: fachowiec napisał(a):

> sprzedawcy tych okien odpowiedzą Ci
            >

Pudło niestety. Pytałam , prosiłam, sprzedawca powiedział że monter, monter, że nic nie wie, będę dymać do sprzedawcy, ale juz nieco wsciekła.

Jeśli jesteś sprzedawcą czy monterem , nie obrażaj się, bo są fachowcy i sa buraki.
            Pisałam o dwóch firmach. w jednej otrzymałam instrukcje montażu, konserwacji i regulacji okien, w drugiej firmie tylko wzruszenie ramionami i : to nie ja to kolega.
            Głupi nawiewnik - myślę, że powinnam dostać jakąs dokumentacje, tymczasem ani sprzedawca ani monter nie wiedzieli nawet jak to dokładnie wygląda i jak działa. Na zapytanie do czego służy suwak w urządzeniu - byli zdziwieni że takowy istnieje. Powiem jeszcze, ze nie zamówiłam okien w firmie "kogucik" czy inny "krzak" :(
    • Gość: marta Re: pocenie się okien IP: *.emapa.pl 09.12.05, 11:00
      Może uchylisz nam rąbka tejamnicy jakie to firmy. Wiele osób na forum
      przymierza sie pewnie do wymiany okien i bedzie szczesliwych jesli dowie sie o
      twoich doświadczeniach.
    • Gość: husky_ Re: pocenie się okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 15:08
      Potwierdzam to co mówił mój poprzednik. Okna są zbyt szczelne a w pomieszczeniu
      prawdopodobnie nie ma sprawnej wentylacji. Para wodna która jest wytwarzana
      podczas oddychania, gotowania , prania itp itd nie ma gdzie ujść i skrapla msię
      w najchłodniejszym miejscu w pomieszczeniu czyli przy ramce międzyszybowej na
      dole okna. Na dole okna bo zgodnie z prawami fizyki okno jest najchłodniejsze
      na dole gdyż ciepłe powietrze jest lżejsze i unosi się do góry. Najprostszym
      rozwiązaniem jest używanie mikrowentylacji i częstsze wietrzenie .Brak
      wentylacji grozi grzybem oraz gorszym samopoczuciel. Pozdrawiam
      thyssen@interia.pl - okna , parapety , montaż ,żaluzje , roletki itp
      • zoni-system Re: pocenie się okien 11.12.05, 19:42
        Kiedy okna sa kiepskie ,,wentylacją " odbywa sie przez nie.Kiedy zamontowałaś
        sobie szczelne okna,to dopiero widać jak kiepska wentylacja jest w
        chałupce.Wietrzyć dwa razy dziennie po 15 minut.Wbrew pozorom wietrząc
        oszczędza sie na ogrzewaniu,bo suche powietrze szybciej sie ogrzewa.Okna są
        ok ,daj mężowi spokój.Nawiewniki nie sa panaceum na ta dolegliwość.
        Najlepiej okna trzymać w pozycji rozszczelnienia.
        www.okna.polskirynek.pl/budowlany/oferta/4679

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka