zeberkaa
02.12.05, 10:02
Mam w domu okna plastikowe producenta X i jestem z nich zadowolona, niestety ostatnio przybyły mi dwa okna firmy Y /decyzja małżonka który uparł się wspierac lokalny biznes wrrrr/, no i rano okazało się, że okna z Y mają zapocenia na szybie wzdłuż uszczelki, a na tych z X zapoceń nie ma. Żeby było ciekawiej, to okna X są od strony zimniejszej i w mniejszym pomieszczeniu sypialnym, nie ulegają nawet zapoceniu jak postawie pod nimi na parapecie gorące napoje w dużej ilości. Okna Y są w dużym pomieszczeniu od strony cieplejszej i pomieszczenie jest całą noc otwarte na resztę mieszkania, w tym kuchnię z nawiewnikiem aereco. W mieszkaniu na noc ustawiona jest równa temperatura na termostatach grzejnika. Okna mają współczynnik 1,1 i są pięciokomorowe, okna Y czterokomorowe z szybami 1,0. Bardzo proszę, podpowiedzcie, co jest nie tak w tych oknach Y, bo nie zamierzam tego tak zostawić, bo podejrzewam, że jakiś problem z osadzeniem szyby w ramie /uszczelka niezbyt dobrze wygląda a z zewnątrz jestna rogach nie cięta lecz zawijana tak, że tworza się kieszenie zbierające wodę, śmieci, a w miejscu cięcia uszczelki sa niewielkie szczeliny na łączeniach.Może można jakoś pomierzyć ciepłote szyby w określonych miejscach i zweryfikować moje podejrzenie? Co tu dużo mówić, marzę, żeby sobie zabrali precz te okna.
Bardzo proszę o podpowiedź co z nimi jest nie tak, bo szkoda mi wywalić w błoto sporo pieniędzy, w zasadzie tyle samo co za okna firmy X.
Ja juz nie poruszę tematu różnicy w estetyce :(
Pozdrawiam serdacznie.