Dodaj do ulubionych

Rower elektryczny

09.09.26, 11:42
Z powodu moich problemów z sercem chyba jednak muszę mieć rower ze wspomaganiem.

Rozpiętość cenowa i mnogosc modeli mnie pokonała.
Moze coś doradzicie? Szczególnie proszę uzytkowniczki o praktyczne wskazówki.

Budżet do 12 -15 tys., ale na tańszy tez się nie obrażę wink
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 11:52
      A jaki to ma być rower? Miejski? Górski? Gdzie planujesz jeździć?
    • evening.vibes Re: Rower elektryczny 09.09.26, 11:56
      Z własnego doświadczenia mogę polecić rowery z silnikiem Boscha (ja mam akurat Focus, jeździłam też na Cube) działają bardzo płynnie.

Jeżeli chodzi o moc wspomagania to patrz na parametr Nm (niutonometry, moment obrotowy) - imo takie minimum to 55, przy 80 to już żadna górka nie stanowi problemu smile

Jeżeli chcesz przewozić rower na bagażniku samochodowym to zwróć uwagę, że jest on sporo cięższy niż zwykły więc w grę wchodzą tylko bagażniki na hak i to nie wszystkie.
    • heca007 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 11:56
      Byle nie Cross. Nie będę wymieniać co się zepsuło bo zepsuło się dosłownie WSZYSTKO. Niektóre rzeczy dwa i więcej razy. Cokolwiek być nie wymieniła to się zepsuło. Łącznie z siodełkiem. To jest ZŁOM.
      • lauren6 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 12:02
        Mamy 2 Krossy od ponad 5 lat i póki co poza drobnymi awariami nic się nie sypie 🤷‍♀️
        • heca007 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 12:12
          A tutaj absolutnie wszystko. Ten rower 1/4 swojego życia spędził w reklamacji i naprawie. Silnik miał wymieniany. Łańcuch trzy razy, siodełko złamało się w trakcie jazdy (nikt nie ma ani grama nadwagi wręcz odwrotnie), opony się rozpadły, pedały się połamały! Lakier wyblakł (rower parkowany w garażu) i zaczął złazić!
          • lauren6 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 12:20
            Z tym lakierem czy siodełkiem to rzeczywiście słabo. Natomiast opony i pedały to są elementy zużywalne i faktycznie co kilka lat warto je wymieniać - w szczególności opony.
            • heca007 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 12:25
              Tyle, że ten rower ma dwa i pół roku... zaczynam wierzyć, że chyba ktoś na niego urok rzucił uncertain
            • mikams75 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 13:04
              Pedaly zuzywalne? No nie wiem jak.
              • madame_edith Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:25
                Dokladnie, zwlaszcza ja rower w reklamacji stoi a nie jeździ wink
    • mikams75 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 12:00
      najpierw musisz okreslic na jakie trasy bys nim chciala jezdzic - jaki teren, jakie odleglosci, jakie roznice wysokosci.
      J jakbym miala teraz wybierac to hybryde - cos pomiedzy trekiema goralem, pojedzie po niemal wszystkim i mozna miec koszyk, blotniki.
    • evee1 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 12:13
      Kilka miesięcy temu kupiłam rower ze wspomaganiem elektrycznym.
      Przede wszystkim jeżeli zamierzasz jeździć na dłuższe dystanse, to zwróć uwagę na to żeby rower miał silnik tam gdzie są pedały, a nie na przednim kole, bo wtedy zużywać będzie więcej energii w jeździe po górkach i na krócej bateria starcza.
      Generalnie w rowerach elektrycznych szybciej zużywa się łańcuch, więc żeby uniknąć konieczności częstego serwisowania lepiej kupić rower z paskiem zamiast z łańcuchem.
      Poza tym najlepiej, żebyś się przejechała kilkoma różnymi. Ja przetestowałam chyba z 7 różnych i doświadczenie jazdy bardzo się między nimi różniło, więc to może być kwestia bardzo indywidualna.
      Firmy nie polecę, bo rowerów tych firm nie ma w PL.
    • demodee2 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 12:25
      Czy rowerem elektrycznym jeździ się po jezdni czy ścieżce rowerowej?
    • nenia1 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 12:40
      Ustal do czego go potrzebujesz i poszukaj dobrego sklepu rowerowego. Ja mam Trek Powerfly 6, górski, na dłuższe wycieczki w terenie, dlatego ma mocny akumulator Bosch.
      Ale po mieście też nim jeżdżę, choć tu częściej korzystam ze zwykłego Treka bo lżejszy.

Cenę udało się wtedy trochę utargować, bo kupowaliśmy 2 od razu, więc mieści się w Twoim budżecie. One w tym roku zresztą pewnie są tańsze, bo to model z poprzedniego roku.
      Minusem może być dla Ciebie to, że trochę jednak waży. Jeśli trzeba go przenosić, to może być problem, chyba że tak jak ja wyjeżdżasz prosto z garażu.
      Gwarantuję jednak, że ma bardzo dobry napęd. Włącza się bardzo płynnie, dzięki czemu można wjechać pod górę bez żadnych gwałtownych skoków tętna, co może być dla Ciebie ważne. No i ma przepiękny, nietypowy lakier – kolor zmienia się w zależności od tego, jak pada światło. Niby nic, a cieszy wink
      • grey_delphinum Re: Rower elektryczny 09.09.26, 13:41
        Bardzo Wam dziękuję za wszystkie informacje smile

Jesli chodzi o trasy, to raczej małe pagórki i po prostym.
        • lauren6 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:31
          To najlepszy byłby trekking np R-Raymon Tourray, bo mają silnik centralny. Lub bardziej miejski, np Overfly Gaea - bardzo przyjemnie się nim jeździ. Cena tych pierwszych się waha od 6500-12000 zł, w zależności od mocy silnika. Jeżeli nie planujesz jeździć po górach to nie ma sensu inwestować w mocny silnik: na takim słabszym spokojnie sobie podjedziesz np po pochylni w garażu podziemnym.

Najważniejsze to dobrze dobrać rower pod względem wzrostu, bo elektryk to ciężkie bydle i na zbyt dużym rowerze będziesz się męczyć.
        • nenia1 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 16:46
          grey_delphinum napisał(a):

> Bardzo Wam dziękuję za wszystkie informacje smile
          >
          > Jesli chodzi o trasy, to raczej małe pagórki i po prostym.

No to ten Trek co wkleiłam to niekoniecznie. Trek to lider w segmencie elektrycznych rowerów górskich. Do jazdy miejskiej po prostym nie potrzebujesz agresywnej geometrii ramy, dużego skoku amortyzatorów ani opon z głębokim bieżnikiem. Są sklepy rowerowe, które pozwalają pojeździć rowerem po okolicy. Niektóre sklepy mają też usługę bikefittingu, najczęściej dodatkowo płatną ale masz wtedy specjalistycznie dobrane wszystko pod siebie, łącznie z siodełkiem. Tylko znowu nie wiem czy w twoim przypadku to nie przerost formy nad treścią, dobry sprzedawca może w cenie dobrać odpowiedni rozmiar ramy i ustawiać optymalną wysokość siodełka.

Kupując nówkę w sklepie możesz też sobie najczęściej powymieniać niektóre elementy na inne, jak ci coś nie odpowiada, inne siodełko, inne pedały. Sprzedawca często wtedy odlicza to co odkręca i dolicza to na co zamienia. Dlatego warto się zastanowić, poczytać, poprzymierzać, przejechać się wcześniej różnymi modelami, bo na etapie zakupu najtaniej wychodzi taka zmiana elementów.
        • mikams75 Re: Rower elektryczny 09.09.26, 17:06
          to jeszcze okresl czy asfalt czy tez po lesie, po szutrach, po wertepach czy tylko po gladkiej sciezce.
          • krwawy.lolo Re: Rower elektryczny 09.09.26, 17:08
            Koniecznie. I jeszcze czy w środy i piątki. To niezwykle istotne.
    • krwawy.lolo Re: Rower elektryczny 09.09.26, 13:49
      Jak się z głową jeździ, nie trzeba zbyt często wymieniać ani łańcucha, ani zębatki. Po prostu trzeba umiejętnie korzystać z przerzutek. Moc silnika skłania niedoświadczonych rowerzystów do jeżdżenia na tym, samym przełożeniu, niezależnie od tego, czy ruszają, czy podjeżdżają pod stromą górkę. Kiedy przed skrętem, przed skrzyżowaniem, a już na pewno przed zatrzymaniem, należy zredukować bieg.
    • boggi_dan Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:16
      Neon blike przystępna cena i marka polska. Od 4 tysięcy wzwyż. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://supersportowy.pl/producent/neon/&ved=2ahUKEwjlo_PJyeGWAxWzS_EDHXn7APUQFnoECCAQAQ&usg=AOvVaw1SyK_SBIH8CJQhRRoLB6vg
    • morticia.addams Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:19
      W takim przedziale cenowym może rozważ Gazelle. Mam model Grenoble. Trzeci sezon użytkuję bardzo intensywnie, nic się nie dzieje. Wygodny, naprawdę porządny, na jednym ładowaniu spokojnie przejedziesz 100 km. Górki mu nie straszne, a mieszkam w polskim San Francisco smile Kupowałam właśnie we wrześniu, było sporo taniej niż na początku sezonu. Z 15 lat temu kupiłam klasyczny miejski Gazelle, do dziś bombelek po Jutlandii go dojeżdża i nie narzeka.
      • boggi_dan Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:39
        Jest tego od groma.. Tylko bateria i jaki zasięg na jednym cyklu. Sposób obsługi baterii najważniejszy.
        • grey_delphinum Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:47
          boggi_dan napisał:

> Jest tego od groma..

Dlatego radzę się forum.

I jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas smile
          • boggi_dan Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:57
            grey_delphinum napisał(a):

> boggi_dan napisał:
            >
            > > Jest tego od groma..
            >
            > Dlatego radzę się forum.
            >
            > I jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas smile
            Miała być dopłata do rowerów elektrycznych, ale rząd zrezygnował z tego. Jak zwykle z braku kasy. Ja swój bez wspomagania oddałem rodzinie. A z tego jestem zadowolony. Jedyna wada to że więcej waży i trzeba go wytoczyć z piwnicy.
            • boggi_dan Re: Rower elektryczny 09.09.26, 18:12
              Ja mam taki. Pięć biegów na napęd i 7 na przerzutkę. Bateria z tyłu na kluczyk. Więc zamontowanie koszyka nie przeszkadza. Resor na przód i pod siodełkiem to tyłek nie boli. Koła 28 i damka. Zawsze możesz wyskoczyć jak ci ktoś zajedzie drogę.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:48
        Ja też bym wsparła pomysł, żeby poszukać rowerów z marek holenderskich , bo nadal są składane i robione w Europie a nie głównie z azjatyckich komponentów. Więc juz wspomniane u góry Gazelle. Ja mam rower firmy Koga , elektryk wyprawowy i to jest czołg nie do zdarcia . W regularnych cenach dość drogie, ale upolowałam swój w dużej promocji i mieściłby się w twoich górnych widełkach
    • al_sahra Re: Rower elektryczny 09.09.26, 15:50
      Mam Trek Townie Go! (nie jestem pewna, jaki to konkretnie model, w każdym razie kilka lat temu kosztował ok. $2000) i jestem bardzo zadowolona. Typowy rower miejski albo na małe górki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka