Gość: patchuli IP: *.atena.pl / *.atena.pl 08.12.05, 09:34 w mieszkaniu jakie kupuję na poddaszu założono płyty gipskartonowe - kierownik budowy twierdzi, że powinniśmy założyć jeszcze jedną warstwę płyt - czy rzeczywiście? jest to konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: gipskartony na poddaszu 08.12.05, 09:36 A co jest między płytami a dachem? Ja bym się zastanowił po co on tak mówi? Jak wszystko jest zrobione jak należy to nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patchuli Re: gipskartony na poddaszu IP: *.atena.pl / *.atena.pl 08.12.05, 09:40 zrobione jest to: ocieplenie wełną mineralną 22 cm, zamontowanie na skosach 1x płyt gipsowych na ruszcie metalowym. czyli robić drugą warstwę czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: gipskartony na poddaszu 08.12.05, 10:02 Zupełnieniepotrzebna ta druga warstwa. Czemu niby miałaby służyć? Na wełnę powinna być jeszcze położona paroizolacja i wtedy masz tak, jak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patchuli Re: gipskartony na poddaszu IP: *.atena.pl / *.atena.pl 08.12.05, 10:44 że niby lepsze zabezpieczenie przeciwpożarowe... ale coś mi się zdawało, że źle gada koleś dzięki za odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: gipskartony na poddaszu 08.12.05, 10:49 ściemnia ;-) Jako zabezpieczenie przeciwpożarowe zamontuj sobie czujkę dymową ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: gipskartony na poddaszu 08.12.05, 18:30 Ja podejrzewam że gościu wie, że źle zrobili konstrukcję dachu i za jakiś czas okładzina z płyt zacznie pękać na łączeniach. Dokładając na własny koszt drugą warstwę GK załatwiasz kilka bardzo ważnych spraw dla wykonawców. Zawsze jak coś się będzie działo to Ci powiedzą: nie podlega gwarancji ponieważ, sam Pan dociążył konstrukcję dachu i dlatego jest ten kłopot..... Dowidzenia Panu. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: gipskartony na poddaszu 08.12.05, 21:15 Jeśli konstrukcja dachu jest spaprana to te płyty napewno jej nie naprawią, a jesli pojawią się pęknięcia (częsta sprawa), to nie trzeba panikować, tylko wziąść cekol, siatkę, papier ścierny i to połatać. Dopóki konstrukcja dachu "pracuje" takie rzeczy mogą się pojawiać, szczególnie jeśli drewno na więźbę nie było sezonowane (90 % przypadków) Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: gipskartony na poddaszu 08.12.05, 22:18 Drewno pracuje nawet jak jest wysezonowane. Jak płyty pękają na łączeniach z powodu dachu, to nawet cekol ze złota nie poprawi sprawy. Wystarczy że z oszczędności wykonawca zrobi mniej zastrzałów przy dużej rozpiętości dachu i jest lipa. Spotkałem się, z mniejszą niż w projekcie, ilością krokiew, na budowie Budimexu_unibudu na ul. Wysopowej w Warszawie. Wszystkie mieszkania na poddaszach były naprawiane na gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: gipskartony na poddaszu 09.12.05, 07:35 2 warstwy g-k dają lepszą ochronę p-poż i to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś