12.01.06, 19:11
Chciałbym mieć duże narozne okno.
Takie ok. 5 m długości i ok. 2,5 wysokości. Bez żadnych słupków i szprosów.
Stary ceglany dom, wymieniamy okna, przy okazji chcielibysmy zrobic takie
jedno wielkie na ogród.
Czy jest to mozliwe, czy znacie jakąs firmę, która robi takie okna?
Obserwuj wątek
    • andy_rom Re: Duze okno 12.01.06, 19:13
      aha, naroznik podzielony tak ok. 1m i 4 m
      • jarecki_2 Re: Duze okno 12.01.06, 19:43
        Konstrukcyjnie sprawa jest skomplikowana i bez ekspertyzy i projektu
        konstruktorskiego się nie obejdzie. Jak już będziesz wiedział czy możesz zrobić
        tak jak chcesz, aha jeszcze musisz mieć pozwolenie na zmianę elewacji i
        konstrukcji budynku wydane przez projektanta budynku lub przez właściciela
        praw autorskich projektanta, zamawiasz okna w dowolnej firmie która okna
        produkuje. Oni zrobią Ci dowolne okna na zamówienie. Na pewno znajdzie się
        firma producencka która się podejmie, chociaż nie wyobrażam sobie załatwienia
        tematu bez słupka pionowego w narożu muru, a nawet bardzo się obawiam czy w
        takim narożu nie będzie musiało pojawić się podparcie murowane lub stalowe.
        • bulbulier Re: Duze okno 12.01.06, 19:50
          słupek mozna zrobić wewnątrz, podczas gdy szyba będzie na zewnątrz.
          Taka zaginająca się czysta tafla szkła, bez podziałów to super rozwiązanie
          • jarecki_2 Re: Duze okno 12.01.06, 19:58
            Nici z dobrego pomysłu, jak przez taflę szkła będzie widać słupek, słup
            murowany.
            • bulbulier Re: Duze okno 12.01.06, 20:02
              kwadratowa rura załatwi sprawę, wyglądałoby to dobrze. Oczywiście bez
              konstruktora, mozna jedynie gdybać.
        • andy_rom Re: Duze okno 12.01.06, 20:10
          Ach te pozwolenia. Mozna się było tego spodziewać. Ale takie okno tak mi się
          podoba, że niech tam.
    • bb43 Re: Duze okno 12.01.06, 19:57
      Narożne, tz że dwie płaszczyzny stykające się ze sobą krawędziami bocznymi w
      narożu ścian do siebie prostopadłych tak to rozumiem?. Czy bez słupka
      środkowego da się to zrobić to nie wiem, trzeba byłoby zaprosić do siebie kogoś
      z firmy zajmującej się produkcją stolarki budowlanej w celu pobrania pomiarów i
      doradztwa to nic nie kosztuje i na pewno Ci w tym pomogą. Ja osobiście mam w
      domu dwa elementy przeszklone o dużych rozmiarach , jeden to są drzwi przesuwne
      do ogrodu z przeszkloną stała ramą o pow.łącznej skrzydło przesuwne + rama
      stała przeszklona 8,5 m2 bez żadnych szprosów a drugi element to okno w kuchni
      osadzone na wys.30 cm od poziomu podłogi , do połączenia ze storpem. Okno ma
      powierzchnię 6,24 m2 i zastosowano w nim pewne podziały oraz słupek środkowy,
      ze względu na dwa elementy wbudowane uchylno-rozwieralne. Przy tak dużej
      powierzchni jaką chcesz mieć przeszkloną - 10 m2, radzę to wykonać z profili
      aluminiowych oraz szkła bezpiecznego np. P2, oczywiście przypuszczam że będzie
      to spory wydatek finansowy, moja przesuwka tj. drzwi przesuwne ze ścianką do
      ogrodu kosztowały więcej niż wszystkie wymianiane w całym domu okna ( okno w
      kuchni było robione znacznie wcześniej. Pozdrawiam
      • jarecki_2 Re: Duze okno 12.01.06, 20:00
        A przeniesienie obciążeń w narożu?
      • andy_rom Re: Duze okno 12.01.06, 20:09
        Musisz mieć bardzo ładny dom. Widziałem u znajomych kiedyś własnie takie duże
        okno bez słupków i bardzo mi się spodobało.
        Dodam, że chcielibyśmy takie okno bez elementów otwieranych, co chyba trochę
        ułatwia sprawę.
        • jarecki_2 Re: Duze okno 12.01.06, 20:44
          Niestety jeśli chodzi o konstrukcję nie ułatwia. Właściwie nic nie zmienia.
          • zoni-system Re: Duze okno 17.01.06, 19:02
            Wszystko można zrobić,tylko trzeba to najpierw zobaczyć bo literki na forum nic
            nie mówią z technicznego punktu widzenia
            www.okna.polskirynek.pl/budowlany/oferta/4679
            • jarecki_2 Re: Duze okno 17.01.06, 19:21
              Ale zasada pozostaje nie zmienna. Obciążenie to obciążenie, coś je musi
              przenieść, zwłaszcza w narożu domu!!
              • zoni-system Re: Duze okno 17.01.06, 19:25
                Bez słupka narożnego ani rusz......................
                • jarecki_2 Re: Duze okno 17.01.06, 19:28
                  niestety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka