Dodaj do ulubionych

zero pomysłu na elewację :(

IP: *.neta-si.pl 22.01.06, 13:59
nie mam pojecia według jakich zasad powinno się robic elewacje - tylko nie
mówcie mi o gustach... do tej pory nie miałam problemu w podejmowaniu decyzji
no ale elewacja, która wyjdzie fatalnie popsuje cała radość z domu
oto dom, ktory buduję
www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/credo/default.asp?id=363
zastosowałam do dachu karpiówke angoba miedziana (bordo wpadajacy minimalnie w
brąz)- do kominów klinikierówke w podobnym (troche ciemniejszym kolorze)i....
nie mam pomysłu na przypory jak je zrobić tak zeby wyszły w miare tanio,
wyglądały dobrze -jak je wykonać i czym obłożyć - okładzina kamienna (jaka),
kamień naturalny? no i czym wykończyć budynek nad podłozem- tym czym komin czy
też kamieniem? czym polakierować derwniane elementy, podbitkę, zeby dobrze
pasowało do koloru dachu? a moze znacie jakiś program do samodzielnej zabawy i
kombinacji z elewacją??? dodam, ze spodobał mi wskazany w katalogu sposób
zrobienia elewacji - szkoda tylko ze architekt nie podał jak zrobić te
przypory a ja nie chce do końca zdawać się na gust mojego kierownika budowy...
Obserwuj wątek
    • Gość: arch.ms Re: zero pomysłu na elewację :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:26
      Tak to jest, jeżeli się kupuje projekt katalogowy ... i gdy kierownikiem budowy
      jest nie architekt ( autor projektu ), ale kto inny .

1. Popełniłaś błąd zmieniając dachówkę na karpiówkę .
      Karpiówka nie może być układana na wszystkich dachach !... Ale o odpowiednim
      nachyleniu połaci dachowych .( Pomijam już to , że jest znacznie cięższa od
      dach.pojed.profil. -najkrócej mówiąc: konstr.dachu powinna być "mocnijsza" ).
      Nachylenie dachu nad lukarną jest zbyt małe dla karpiówki . Efekt
      prawdopodobnie będzie taki, że przy ulewach z mocnym wiatrem ( np. burzach )
      woda będzie "wpychana, podwiewana " pod dachówkę - dach będzie przeciekał .

2. Moim zdaniem z przypór powinnaś zrezygnować . - To " maszkary " tego
      budynku . Zupełnie i do niczego nie potrzebne .

3. Cokół możesz wykończyć czym chcesz ( prawie ), np. kamieniem ( ale nie
      piaskowcem ), płytkami ceram. elew. , tynkiem miner.struktur. , (
      odpowiednim ) styropianem + odpow.tynkiem, ... itd.
      • Gość: arch.ms Re: zero pomysłu na elewację :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:41
        Może jeszcze tylko dodam, że jeżeli ściany zewnętrzne są zrobione tak, jak
        przew. w proj.katalog. ( pustaki ceram. 25 cm ), bez dodatkowgo ocieplenia, to
        dom ten będzie zimny ( będzie przemarzał ) i będą wysokie koszty jego
        ogrzewania .
        • Gość: vangogh Re: zero pomysłu na elewację :( IP: *.inter / *.inter-c.pl 22.01.06, 16:21
          ten dom jest straszny! Zostaw białą elewacje. Każdy kolor bedzie źle wyglądał.
          Ewentualnie bardzo jasny popiel.
          • Gość: szwedka111 Re: zero pomysłu na elewację :( IP: *.neta-si.pl 22.01.06, 18:53
            dzięki :)
        • Gość: szwedka111 Re: zero pomysłu na elewację :( IP: *.neta-si.pl 22.01.06, 19:03
          do scian uzylismy pustaka ceramicznego, trzy warstwy: 28, pustka powietrzna i 12
          nie mam dobrego zdania o styropianie, zaś na wełne zdecydowałabym sie pod jednym
          warunkiem - gdybym sama była budowlańcem i tylko wtedy miałabym gwarancje ze
          jest to dobrze zrobione - stąd mój wybór ... choć dla Ciebie penie
          kontrowersyjny ale było mi dane słyszeć o nowych budynkach ocieplonych wełną,
          gdzie zachwycony inwestor po wprowadzeniu sie chcąc wywiercić otwór w scianie po
          jego wywierceniu trafił na żyłe cuchnacej cieczy ...
          • andrzej.sawa Re: zero pomysłu na elewację :( 22.01.06, 19:37
            1,Gdzie ten budynek?
            2,Karpiówka i inne sachówki ceramiczne waża prawie tyle samo,różnica do 20%,a
            więc nie masz się czego bać
            3,Dekoracyjne zabezpieczenie drewna-radzę iść do dobrego składu materiałów
            budowlanych i obejrzeć próbki kolorów i powierzchni,bo dokładnie widać nie na
            papierze,a na drewnie i dopiero wtedy można wybrać.Jest parę możliwych wersji
            4,Przypory i podmurówkę robi się tak jak ma się pieniądze.I bez tej informacji
            nie potrafię doradzić,dlatego m.in. istotna jest lokalizacja.
            Pozdrawiam
            • Gość: szwedka111 Re: zero pomysłu na elewację :( IP: *.neta-si.pl 22.01.06, 19:41
              dziekuje za porade
              dom = peryferie Wroclawia
              • andrzej.sawa Re: zero pomysłu na elewację :( 22.01.06, 19:54
                Niestety rzadko tam bywam,może ok.30 stycznia.
                Jeżeli finanse nie są zbytnim ograniczenie,to radziłbym przypory wymurować z
                litego kamienia,nawet piaskowca,po odpowiednim impregnowaniu jest dobry,a do
                jasnej elewacji będzie pasował
      • Gość: szwedka111 Re: zero pomysłu na elewację :( IP: *.neta-si.pl 22.01.06, 18:57
        dzieki za poradę, choć mój problem nie dotyczył czy przypory robic czy nie oraz
        jakie jest czyjeś zdanie w tej kwestii a raczej z czego je robić.
        Co do karpiówki to niczego nie zmienialam - karpiówka jest uwzgledniona w projekcie.
        Zaś co do architektów to też mam o nich juz swoje zdanie...
        pozdrawiam i widzę że z moim problemem jestem pozostawiona samej sobie :(
    • maciej.lis Re: zero pomysłu na elewację :( 23.01.06, 11:04
      Podbitke mozna zaimpregnowac <drewnochronem>, pamietajac aby uzyc go na kazdej
      powierzchni deski (na podbitke moze byc nawet boazeryjna), a od strony
      widocznej przynajmniej dwukrotnie barwnym. Kolor moze byc mahon albo podobny-
      odcien trzeba dobrac do dachowki. Nalezy wstawic tez kratki wentylacyjne. Co do
      przypor, to mnie tez sie nie podobaja. Z Wroclawia nie ma daleko do
      kamieniolomow wiec transport kamienia nie powinien byc drogi. moim zdaniem
      najladniej wypadlby piaskowiec, jednakze ze wzgledu na porowatosc nalezy go
      impregniwac. Konieczna proba aby sprawdzic wyglad kamienia po impregnacji.
      Jesli masz troche czasu to rozejrzyj sie jak wygladaja stare plebanie w twoich
      okolicach. Co do elewacji to istnieje zbyt duza pustka miedzy zbyt masywnymi
      przyporami co psuje caly wyglad. Mozna uzyc dwu kolorow tynku albo zaslonic
      sciane przy pomocy roslinnosci. Na cokol mozna uzyc tynku innej barwy, jesli
      sciana biala to moze byc bordowy. Przypory zas powinny harmonizowac z opaska
      wokol domu. Pozdrawiam i powodzenia.
      • Gość: szwedka111 Re: zero pomysłu na elewację :( IP: *.neta-si.pl 23.01.06, 18:49
        dziekuję ale mam pytanie co grozi podbitce jesli zostanie zaipregnowana dopiero
        po położeniu i tylko od zewnatrz?
        • andrzej.sawa Re: zero pomysłu na elewację :( 23.01.06, 20:46
          Każdy element drewniany,po docięciu do wymiaru zabezpiecza się przed zamontowaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka