Dodaj do ulubionych

działka w pobliżu stacji transformatorowej

IP: *.cable.casema.nl 29.01.06, 19:32
Mamy zamiar kupic w najbliższym czasie piękną działke w pobliżu lasu,o
powierzchni 1100m2 znajduje się ona w bardzo małej miejscowosci jednak na
planie jest uwzględniona stacja transformatorowa w odległosci 8 m od granicy
naszej działki.W gminie powiedzieli ze nie stwarza ona żadnego
zagrożenia ,mam jednak małe wątpliwosci.Czy moglibyscie wypowiedzieć swoje
zdanie na ten temat ,za wszelkie opinie dziękuje serdecznie.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: działka w pobliżu stacji transformatorowej 29.01.06, 19:42
      Nie stwarza. Taka stacja znajduje się w budyneczku, zamykanym i bez dostępu. W
      blokach takie stacje, służące osiedlom na których się znajdują, umiejscowione
      są w blokach i jest to zazwyczaj jakby "sąsiad" przez ścianę. Izolowane są od
      mieszkań prócz zwykłych ścian budynków dodatkowo dobudowanymi ściankami z cegły
      pełnej, doklejonymi do ściany nośnej zewnętrznej mieszkania. To oczywiście
      stare, komunistyczne budownictwo, i dziś takie stacje są osobnymi budowlami,
      ale również znajdują się w nie wielkich odległościach od domów, bloków,
      osiedli. Dodatkowo, fakt, że będziecie mieszkać tak blisko, powinien uradować
      pracowników zakładu energetycznego, którzy w razie awarii mają blisko kogoś,
      kto zrobi im gorącej herbaty po kilku godzinach pracy na mrozie:-), no i jak
      sypnie prąd, to prędko przyjadą.
    • Gość: anonim Re:NAWET NIE MYSL O ZAKUPIE TEJ DZIALKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 20:36
      Nie sluchaj co ci ludziska plota. Lokalizacja dzialki i budynku w poblizu
      stacji transformatorowej jest powaznym minusem. Dom jest najwieksza inwestycja
      twojego zycie i dla czego mial bys to zlokalizowac w poblizu jakiejs stacji? Na
      zachodzie jest to wielkim, wielkim minusem a w POLSZCZE jeszcze nie. Dla czego?
      Bo jeszcze na takie rzeczy sie nie zwraca uwagi, bo urzednicy w gminach to
      zwykli durnie bez kwalifikacji a nawet zwyklego oczytania. Musisz sam poszukac
      informacji na ten temat.
      • andrzej.sawa Re:NAWET NIE MYSL O ZAKUPIE TEJ DZIALKI 29.01.06, 21:04
        Zagrożeniem jest finansowym,bo na rynku jest to minus i obniża wartość
        nieruchomości.Słusznie czy nie to nieistotne ale fakt.
      • Gość: fragi Re:NAWET NIE MYSL O ZAKUPIE TEJ DZIALKI IP: *.zebyd.com.pl 29.01.06, 22:37
        A mógłbyś sprecyzować jakie są te poważne minusy lokalizacji w pobliżu trafostacji ? Najlepiej podpierając się wynikami rzetelnych badań.
        Według mnie minusy są następujące :
        - transformator i inne urządzenia czasami brzęczą,
        - właściciel stacji mając na ogól setki takich obiektów nie zawsze w porę zadba o porządki, koszenie chwastów itd.
        - w ogrodzeniach takich budek lubią sobie posiedzieć lokalne lumpy i wrzucą ci czasem do ogródka puszkę lub butelkę, albo załatwią się.
        W sumie nie są to wielkie uciążliwości, bywają gorsze sąsiedztwa (stolarnia, ubojnia albo zapalony gołębiarz).
        • andrzej.sawa Re:NAWET NIE MYSL O ZAKUPIE TEJ DZIALKI 29.01.06, 23:26
          Ludzie,może nie wszyscy, wierzą w zagrożenie polem elektromagnetycznym.To czego
          nie widać budzi strach,np. protesty przeciwko umieszczaniu na blokach
          przekażników radiowych.Szum też.My możemy się śmiać,ale wartość handlowa
          nieruchomości może,podkreślam może zależeć od takich "bzdur".Dlatego naiwnością
          jest myślenie,że jak ja mam te "Bzdury" w nosie,to i inni też.
    • kuchnieina Re: działka w pobliżu stacji transformatorowej 30.01.06, 07:59
      www.ciop.pl/6468.html
      takich materiałow jest troche wiecej
      myśle ze z polem elektromagnetycznym jest podobnie jak z np z gorzałą
      jak ktos bardzo chce to znajdzie arugmenty za i przeciw
      sam musisz podjąc decyzje czy lepsza działka przy stacji transformatorowej czy
      nie
      jak juz ktoś mieszka w takim polu i nie ma wyboru to mówi sie trudno
      ty masz jeszcze ten wybór
      • 25spider Re: działka w pobliżu stacji transformatorowej 30.01.06, 12:08

jesli pada pytanie: "Czy pole elektromagnetyczne jest szkodliwe dla czlowieka?"
        pada zaraz odpowiedź: "A dla kogo ten wywiad?"...

Juz sie wypowiadalem w tej sprawie na forum (prosze poszukac) ja nigdy w zyciu
        nie wybuduje domu ani w poblizu transformatora, ani słupa itp.

Mam urzadzenie do pomiaru pola elektromagnetycznego, wiem jakie jest szkodliwe
        dzialanie, znam (lub znalem - bo juz niektorzy nie zyja) osoby, ktore choruja
        (badz chorowaly) w zwiazku z przebywaniem w poblizu takiego promieniowania
        (miedzy innymi moja ciotka - białaczka) i kazdemu kogo znam odradzam to.

Wybor nalezy oczywiscie do kazdego indywidualnie...

Pozdrawiam,
        • jan-w Re: działka w pobliżu stacji transformatorowej 30.01.06, 18:51
          A skąd wiesz,że przyczyną choroby było pole elektromagnetyczne ? Przeprowadzałeś
          badania statystyczne ? Mark Twain, udowodnił szkodliwość jedzenia ogórków.
          Badania wykazały, że 89 % ofiar katastrof lotniczych, w ciągu ostatniego
          miesiąca przed śmiercią, jadło ogórki itd.
          • kuchnieina do jana w 30.01.06, 20:27
            czy trzeba przeprowadzac badania zeby stwierdzic ze picie denaturatu jest
            szkodliwe?
            a ludzie piją!
            i do tego jedza ogórki
            jak sie zapija to nie denaturat szkodzi tylko ogórki
            dałem link do artykułu wzglednie obiektywnego
            wpisz w wyszkiware i bedziesz miał opinie ludzi którzy to badają
            człowiek to wekszości elektrolit który musi reagowac na pole elektromagnetyczne
            bo tak mówi fizyka
            po prostu musi
          • 25spider Re: działka w pobliżu stacji transformatorowej 31.01.06, 13:51

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35417632&a=35584556
      • Gość: martaa26 Re: działka w pobliżu stacji transformatorowej IP: *.cable.casema.nl 30.01.06, 15:53
        tak do końca to jescze nie podjęłam decyzji o zakupie tej działki ale wasze
        opinie bardzo mi sie przydadzą to fakt taka inwestycja jest na lata nie dodałam
        jednak że ta stacja będzie najmniejsza z mozliwych mały domek o wysokosci 2m i
        szerokosci2 na tym osiedlu jest juz taka stacja tylko że 3 razy większa a
        pozatym sasiedztwo lasu 100m i wspaniałe powietrze mogą to zrekompensować.
        • Gość: fragi Re: działka w pobliżu stacji transformatorowej IP: *.zebyd.com.pl 30.01.06, 22:59
          Podoba mi się ten link do serwisu BHP www.wypadek.pl/index/ramka.php?a=pracownie/pola/info.php
          Dla leniwych kilka cytatów :
          - transformator - stosunkowo słabe źródło pola elektromagnetycznego,
          Z badań własnych wynika [bibliografia], że wielkość indukcji magnetycznej w pomieszczeniach sąsiadujących ze stacjami transformatorowymi, zależnie od sposobu prowadzenia kabli czy szyn prądowych, może dochodzić w pobliżu ścian do 25 mT. Najczęściej indukcja magnetyczna nie przekracza kilku mT i jest wielokrotnie mniejsza od wartości dopuszczalnych dla narażenia zawodowego [A1] (strefa bezpieczna).
          W POMIESZCZENIACH SĄSIADUJĄCYCH, a co dopiero kilka metrów od granicy działki !
          Wpływ jakichkolwiek pól można śmiało między bajki włożyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka