Dodaj do ulubionych

drzwi zewnętrzne

IP: 80.55.228.* 09.02.06, 10:44
Będę wybierał spośród trzech firm: Gerda - "WX 20", Polskone - "Orion" oraz
Porta - "Gdańsk".
Jakie macie doświadczenia z tymi drzwiami, jakie mają zalety i wady? Czy
są "ciepłe" i które warto kupić?
Z góry dzięki za info.
Obserwuj wątek
    • 25spider Re: drzwi zewnętrzne 09.02.06, 10:53

mialem kontakt tylko z drzwiami PORTA, prawde mowiac, jakbym mial wybierac, to
      wolalbym dołozyc troche i kupic antywlamaniowe....
      (przy ubezpieczeniu domu znizka. poza tym zawsze troche bezpieczniej....)

drzwi Porta mozna obejrzec np. na Bartyckiej w warszawie w firmie SYKOMAT
      (jakos pod koniec)
    • Gość: gązo Re: drzwi zewnętrzne IP: 80.55.228.* 10.02.06, 11:31
      podbijam
      • paxton1 Re: drzwi zewnętrzne 10.02.06, 11:38
        stalowe to liopa, kup sobie aluminiowe www.veyna.com.pl/
        oczywiście wybór wzorów jest dużo, dużo większy
        • Gość: fach Re: drzwi zewnętrzne IP: *.icpnet.pl 25.06.13, 15:21
          Kolego szanowny, dlaczego uważasz, że drzwi stalowe to lipa?
      • zoni-system Re: drzwi zewnętrzne 10.02.06, 11:38
        Wszystko zależy czy drzwi zewnętrzne na klatke schodową czy do domku.
        Sporo montuję i myślę,że to wszystko zależy od oczekiwań.Zdecydowanie wybrałbym
        drzwi antywłamaniowe.Gerda może być,ale rozważyłbym drzwi Dierre,chyba
        najfajniejsza estetyka,dobre rozwiązania techniczne,automatyczny próg i spora
        gama kolorystyczna/drewno/okładzin.Inny kolor można dać na zewnątrz inny do
        wewnątrz.W zasadzie bezusterkowe.Ważne żeby monataż wykonała ekpia autoryzowana.

www.okna.polskirynek.pl/budowlany/oferta/4679
        • paxton1 do zoni-system 10.02.06, 11:39
          montujesz aluminium? szukam podwykonawców
          • Gość: sylwek Re: do zoni-system IP: *.telkonet.pl / *.telkonet.pl 14.02.06, 22:50
            mogę montować alu. zadzwon 600058236. pzdr
        • rispetto Re: drzwi zewnętrzne 10.02.06, 11:54
          Dierre są fajne i bardzo dobre, tylko po pierwsze drogie jak skurczybyk, a po
          drugie ciężkie. W przekroju wyglądają jak drzwi do skarbca NBP. Czy warto
          wydawać tyle kasy na takie drzwi? Moim zdaniem nie. Oczywiście są
          antywłamaniowe itd, ale jaki jest procent włamań przez drzwi? Zdeydowana
          większość to okna i garaż.
          • 25spider Re: drzwi zewnętrzne 10.02.06, 12:00

dierre sa OK. co prawda to wydatek minimum 3000 PLN, ale drzwi sa porzadne

co do wlaman, moze rispetto masz i racje (skad sie tak na tym znasz???... ;) ),
            ale ubezpieczenie domu jest tansze, gdy drzwi maja atesty i sa antywlamaniowe
            (dierre sa)
            • rispetto Re: drzwi zewnętrzne 10.02.06, 12:05
              Sąsiad ma takie drzwi z Dierre i są OK, ale co z tego jak okienka piwniczne ma
              ze zwykłymi szybami i okuciami? Kasa wyrzucona w błoto moim zdaniem.
              Zniżki są, ale za polityką towarzystw ubezpieczeniowych już dawno nie nadążam ;-
              )
    • Gość: gązo Re: drzwi zewnętrzne IP: 80.55.228.* 10.02.06, 13:01
      A o tych ktore wymienilem co sadzicie? Sklaniam sie ku Gerdzie ...
      • Gość: Zdzis. Paw. Re: drzwi zewnętrzne IP: *.icpnet.pl 25.06.13, 15:27
        Gerda przereklamowana, jak twierdzą sprzedawcy, niepotrzebnie przepłacamy. Po długich negocjacjach z żoną obecnie kupiliśmy Polskie drzwi MAR-TOM (www.mar-tom.com ), drzwi fajne, bardzo nowoczesny design - wybraliśmy Modern Silver, z montażem za 2300,00 antywłamaniowe.
        Jestem zadowolony.

• Gość: gosc Re: drzwi zewnętrzne IP: *.giment.net 31.01.14, 12:25
          drzwi z mar tomu się rozklejają są pofalowane
    • Gość: gość Re: drzwi zewnętrzne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.01.14, 21:34
      Z dobrych drzwi w rozsądnej cenie to Cal, Vox.To mocne drzwi.
      • Gość: lucky Re: drzwi zewnętrzne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.03.14, 15:00
        ja mam drzwi gerdy montowane za pośrednictwem tejże firmy www.abra.szczecin.pl/ - bardzo solidnie, zarówno drzwi, jak i montaż, godne polecenia
      • strzybok Re: drzwi zewnętrzne 29.07.14, 14:32
        Ciekawy pomysł na nowoczesne i bezpieczne drzwi:
        www.inoutic.pl/drzwi-frontowe/drzwi-wejsciowe.html
    • mirszy Re: drzwi zewnętrzne 19.03.14, 13:59
      Miałam Gerdę i nigdy więcej. Nie dość, że ciężkie to jak zepsuł się zamek to za wkładkę z wymianą zawołali 700 zł (2 lata temu). Podziękowałam i kupiłam nowe drzwi.
      • Gość: Darek Re: drzwi zewnętrzne IP: *.slubice.vectranet.pl 26.04.14, 16:45
        Coś mi tutaj śmierdzi czarnym PR-em. Po pierwsze masz przecież gwarancję. zwyczajowo to są 24 miesiące. Po za tym mimo wszystko nie za bardzo chce mi się wierzyć, by popsuł się tam zamek, bo jednak Gerda ma naprawdę bardzo dobre produkty i jak montuję drzwi to nigdy jeszcze nie spotkałem się z jakimiś problemami przy drzwiach Gerdy. Wreszcie koszt wkładki od Gerdy to koszt max. 200zł, polecam zobaczyć sobie np. na Ceneo czy allegro.
    • Gość: Michael# Re: drzwi zewnętrzne IP: *.via.zamek.net.pl 28.04.14, 17:23
      Drzwi zewnętrzne to jeden z ważniejszych elementów domu, polecam kupić drzwi dobrej jakości np. Parmax.
      • Gość: murza87 Re: drzwi zewnętrzne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.06.14, 12:45
        u mnie było tak, ze zamki padły (dosłownie padły) z 3 czy 4 miesiące po upływie gwarancji :// wymieniałam wszystkie, które tego wymagały w porozumieniu z www.pogotowie-zamkowe-poznan.pl i jest ok zamki działaja, mam nadzieje,że nie będzie już problemów, ale fakt faktem nawet i najlepszym się zdarza.
    • przemo1435 Re: drzwi zewnętrzne 27.07.14, 00:25
      Gość portalu: gązo napisał(a):

> Będę wybierał spośród trzech firm: Gerda - "WX 20", Polskone - "Orion" oraz
      > Porta - "Gdańsk".
      > Jakie macie doświadczenia z tymi drzwiami, jakie mają zalety i wady? Czy
      > są "ciepłe" i które warto kupić?
      > Z góry dzięki za info.

Szczerze mówiąc nie mam tego modelu drzwi, ale Portę mogę rekomendować jako firmę. Nie miałem z nimi żadnych problemów, a ich towar (Porta Eco Polar) sprawuje się bez zarzutu.

• tenloginjestszybki Re: drzwi zewnętrzne 20.09.15, 14:09
        przejrzalem sobie z ciekawosci wpisy na temat jakie drzwi zewn. wybrać. widac wyraxnie, jak szybko zmienia sie rynek.
        czesc z polecanych na przestrzeni kilku lat firm odeszlo w zapomnienie, czesc przedzie cienko.
        trzymaja sie najlepsi ale i oni nie maja lekko, bo i oni maja swoje zmartwienia. przed nimi podstawiowe wyzwanie: ucieczka do przodu.
        jak radzi sobie z tym np. taki hormann?
        jesli chodzi o dobre drzwi zewn. poleca drzwi aluminiowe. dlaczego? bardzo dobra izolacyjność cieplna,
        wysoki poziom bezpieczeństwa,
        doskonała izolacyjność akustyczna,
        dobra stabilność,
        nie wymagają powtórnego malowania

wysokie wymagania w zakresie izolacyjności cieplnej i bezpieczeństwa spelniają drzwi zewnętrzne w wersji ThermoSafe. Płyta drzwiowa o grubości 73 mm to ograniczenia strat energii.
        jeszcze lepsze rozwiazanie stanowią drzwi zewnętrzne ThermoCarbon, których płyta drzwiowa ma grubość 100 mm, a profil skrzydła jest wzmocniony włóknem szklanym i karbonem. Dzięki tym parametrom drzwi ThermoCarbon idealnie nadają się do domów pasywnych!

Mało tego ze na wysokim poziomie pod względem termoizolacyjności, to jeszcze muszą być idealne pod wzgl. estet. Muszą być i są.

Ciekawe, co pojawi się w tym watku za 5 kolejnych lat...
        • franek.fr Re: drzwi zewnętrzne 22.09.15, 21:37
          Ja zdecydowanie polecam drzwi drewniane. Są o niebo lepsze, w eksploatacji i w utrzymaniu, szybkie w instalacji i całej ich żywotności. Żeby mieć dobry wybór i naprawdę dobrą firmę i solidne fachowe doradztwo to polecam stronkę www.moric.pl
          Firma Moric oferuje naprawdę wysokiej jakości drzwi, akcesoria i całą gamę innych dodatków.
          • tenloginjestszybki Re: drzwi zewnętrzne 30.09.15, 08:37
            Czy rzeczywiście drzwi drewniane są "o niebo lepsze" ? I z powodu jakich parametów? Co o tym przesądza. Mogą sie bardziej podobać - to jasne, a z gustami sie nie dyskutuje. trudno byłoby jednak obronic tezę, że są "o niebo lepsze" w eksploatacji i utrzymaniu. Weźmy pod uwagę zachowanie ciepła przez drzwi stalowe oczywiście odpowiednio wykonane, uszczelnione i w "ciepłej" ościeżnicy - trudno będzie znaleźć drzwi drewniane, które będą miały ten sam współczynnik przenikania ciepła. Dalej: eksploatacja. Tu też będą problemy. Zapomina sie często, że takie drzwi wymagają jednak zabiegów odświeżających - malowania itp. Dalej: cena. Naprawdę dobre drzwi drewniane np. zewnetrzne będą odpowiednio kosztować, no chyba że kupimy taniej, ale potem będziemy mieć problem z żywicznymi farfoclami - typowe - jesli drzwi będą narażone na ekspozycję słońca. Kwestia szybkości w instalacji ;))))
            Mogą się podobać - powtórzę, zwłaszcza te z górnej półki, ale tu cena zabija. Warto mieć to na względzie.
            • tolkin01 Re: drzwi zewnętrzne 28.04.16, 12:04
              Warto też dodać, że rynek drzwi stalowych przez długie lata był... zaniedbany. Rynek drzwi drewnianych rozwijał się, a stalowych praktycznie stał w miejscu. Jednak od mniej więcej 2-3 lat sytuacja zmieniła się. Doszli producenci, którzy w końcu zainwestowali rozwój, mam tu na myśli Wikęd, KMT. Dzięki temu mamy dostęp do nowej jakości, która kiedyś była nie do pomyślenia. Termo Prestige z Ud0,85, tegoroczna seria Optimum, czy same ościeżnice typu Termo. Większa konkurencja wymusiła większy rozwój - a zyskujemy na tym my, konsumenci - mając dostęp do lepszych produktów, w przyzwoitych cenach. Również warto zwrócić uwagę na rozwój drzwi aluminiowych w ostatnim czasie. Niestety ceny są jeszcze bardzo wysokie, ale od czegoś trzeba zacząć.
              • jaceknowy59 Re: drzwi zewnętrzne 30.04.16, 19:39
                Drzwi antywłamaniowe nie tylko mają być solidne same w sobie - konieczny jest również dobry montaż. Rozstrzał cenowy usług montażowych może nie jest tak wysoki jak w przypadku samych drzwi, ale trzeba jednak też trochę zapłacić, aby mieć porządnie wstawione drzwi zewnętrzne.
                • tolkin01 Re: drzwi zewnętrzne 30.05.16, 14:07
                  Zgadzam się. Dobry montaż jest w sumie najważniejszą rzeczą w drzwiach. Jest szczególnie istotny w przypadku drzwi energooszczednych, takich jak Optimum, Termo Prestige. Drzwi same w sobie są ciepłe, solidne. Jednak jeśli nie zastosuje się tzw. "ciepłego montażu", nie będą spełniały swojej funkcji. Dotyczy to każdych drzwi energooszczednych i pasywnych. Do tego odpowiednie wypoziomowanie, które zapobiegnie wypaczaniu się.
                  • pan_kotek2 Re: drzwi zewnętrzne 29.07.16, 18:43
                    "Dobry montaż jest w sumie najważniejszą rzeczą w drzwiach" - racja.
                    i co najważniejsze przyznają to sami producenci. hormann wystartował z kampanią - w zasadzie edukacyjną -"dobry montaż". choc ten producent akurat od lat stawia na jakosc montazu i podkresla jego wagę. co nam po najlepszym towarze, najlepszych technologiach, super systemie uszczelek, jesli montaz rozłoży to na łopatki.
                    • tolkin01 Re: drzwi zewnętrzne 30.07.16, 15:59
                      Każdy producent zwraca uwagę na jakość montażu, bo zły montaż może nawet wypaczyć drzwi. A na pewno zmniejsza komfort korzystania.
    • hyperion85 Re: drzwi zewnętrzne 12.04.16, 05:15
      Gerda to najbardziej wytrzymałe drzwi drewniane, Porta ma najwięcej wzorów drzwi, Pol-skone to głównie awangardowe drzwi wewnętrzne.
      • tolkin01 Re: drzwi zewnętrzne 21.04.16, 11:55
        Widać jak się znasz na temacie. Gerda nie różni się od Porty ilością wzorów i nie ma najbardziej wytrzymałych drzwi drewnianych. Po pierwsze Gerda produkuje drzwi stalowe, a nie drewniane. Po drugie w drzwiach stalowych kiedyś Gerda była na wysokim poziomie. Obecnie nie wiem dlaczego, ale nie inwestuje w rozwój produktów. Dzięki temu konkurencja znacznie rozwinęła się i technologicznie wyprzedziła Gerdę, dla której czas zatrzymał się parę lat temu. Obecnie znacznie lepszą alternatywą jest np. Wikęd, który w przeciągu 3-4 lat osiągnął znaczny skok technologiczny, co widać chociażby po nowościach jakie wypuszcza. Pol-skone na rynku drzwi wewnętrznych ciągle trzyma swój poziom. Cena do jakości jest na fajnym poziomie, a ciągle mają świetne pokrycie drzwi. W tym segmencie są jednym z najpoważniejszych konkurentów dla Porty.
    • donpedrosek Re: drzwi zewnętrzne 04.08.16, 11:31
      Drzwi na indywidulne zamówienie www.bartycka24.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka