-
na dobry rolmops?
-
Witam,
Jestem kucharką z wieloletnim doswiadczeniem i gotuje według tradycyjnych przepisów, tak jak uczono nas w zeszłym wieku :)
Niestety jednak mój szef zwalił świat tradycjonalisty mówiąc że
" Prawdziwego śledzia po japonsku podaje się na sałatce jarzynowej, a nie ziemniaczanej..."
Według was na jakiej sałatce powinien znajdować się tradycyjny sledz po japońsku?
Chciałabym się także dowiedzieć na jakiej sałatce wam smakuje najlepiej?
Bo o to chodzi w gotowaniu aby trafić w smak...
-
będę wdzięczna za wsparcie informacyjne!
-
Niedawno usłyszałam,że niektórzy robią wigilijne uszka z farszem ze śledzi. Byłam w szoku,bo jakoś mi ten śledz nie pasuje do uszek,ale jestem ogromnie ciekawa tego smaku i chyba spróbuję. Znacie taki uszy? Jak one smakują?
-
Chodzi mi o te które robicie a nie które jedliście - chyba że te 2 zbiory śledzi się pokrywają ;)
W tym roku "ciężar" wigilii na moich ramionach i chcę zrobić 2 rodzaje fajnych śledzików
Pytam wcześniej bo chcę je zrobić już teraz na próbę
z góry dziękuję
-
nigdy nie wiem, czy dwie godziny to dość? próbowanie niewiele daje, bo zawsze są słone
-
podaje sledzie w śmietanie: cebulka jabłko śmietana 30 %, śledzie babuni przyrządzna e2 dnia wcześniej: pieczarki cebulka olej na 3/4, zalewa z pieczarek 1/4
-
Jadłam kiedyś takie w warszawskiej Tradycji, niestety dawno to było i nie potrafię sobie przypomnieć nawet, co wydawało mi się w nich być.
Ale nie upieram się przy tamtej wersji - marzą mi się po prostu na wigilię śledzie w czymś, co będzie lekko słodkie.
Pomożecie?
Bardzo dziękuję :)
-
Nigdy nie lubiłam śledzi. Zawsze były dla mnie zbyt słone. Ale nie rezygnowałam ze znalezienia tak przyrządzonego śledzia, który by mi pasował. Bo uwielbiam ryby. I znalazłam! Kupiłam w sklepie śledzia w oleju, z cebulką i suszonymi pomidorami. Podobno przed przyrządzeniem ten śledź został sparzony. Czy ktoś ma przepis na takie cudo?
-
j/t. Chcę kupić filety śledziowe "zielone" i sama zasolić. Z gotowców często trafiam na nieciekawą jakość (takie żółtawe które świadczą o wieku śledzia), konsystencję itp. I tak sobie wymyśliłam, że jak zrobię osobiście to będzie to. Nie wiem czy dobrze kombinuję.Czy macie w tej materii jakieś doświadczenie i sugestie?
-
Z dzieciństwa pamiętam śledzie, którch "mięso" było rózowo - czerwone. Teraz wszystkie są białe i dosc niedobre. Czy ktoś wie, czy gdzies w Krakowie mozna kupić śledzie takie jak dawniej?
-
Zakupiłam dorodne śledzie. Niestety mają ości takie włosowate, w sumie cienkie, ale twarde. Czy to prawda, że należy je skropić sokiem z cytryny? Jeśli tak, to w którym momencie? Dodać cytrynę do wody w której się moczą, a może skropić je przed zamknięciem w słoiku z olejem?
Może znacie lepsze sposoby?
-
witam, jestem początkujący w kuchni i właśnie zrobiłem swoje pierwsze śledzie pod pierzynką. Kupiłem śledzie matjasy w oleju (takie z beczki). Zgodnie z przepisem namoczyłem je przez 3 h w wodzie i mleku i ukulałem sałatkę. Zostało mi kilka takich wymoczonych śledzi i nie chcę żeby się zmarnowały, czy mogę je ponownie zalać olejem (oliwą?) i przetrzymać przez parę dni do dalszego wykorzystania? nie będą niesmaczne i rozmiękłe? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
-
Jak robicie śledzia w śmietanie, takiego do ziemniaków? Mam płaty śledzia solonego...co dalej?
-
Czy macie doświadczenia? Oliwa z oliwek, rzepakowy, słonecznikowy? Z którym będzie smaczniej się komponował?
Z góry dziękuję.
-
Mam pytanie, powtarzam się, ale dopiero teraz wpadłam na pomysł, że
Kuchnia to najlepsze forum dla moich wątpliwości.
Czy olej z pestek winogron nadaje się do śledzi korzennych?
-
Zastanawiam się czy można zamrozić matiasy? Teraz jeszcze jest w miarę
spokojnie w sklepach i myślę o tym, żeby zaoszczędzić sobie zakupów dzień czy
dwa przed Wigilią. Czy śledzie po zamrożeniu nie zrobią się paćkowate?
-
kupiłam matiasy wczoraj i wrzuciłam w torebce foliowej do lodówki
niestety dopiero teraz mogłam je zrobić, tzn. wrzuciłam do zalewy
octowej.. mam wątpliwości czy się nie zepsuły i czy mogę je jutro
podać po przyrządzeniu, czy lepiej nie?
szukałam w google jakiejkolwiek informacji nt. przechowywania
śledzi, ale nic nie znalazłam
za podpowiedzi bede wdzieczna
-
JW. Kocham śledzie. Czy śledź po domowemu, znaczy w przysłowiowym
ocie i oliwie, kwalifikuje się do grupy ryb, które "wpływają na
wszystko"? Bo jak tak, to zimą będę "jeść ryby codziennie".
-
Takie tradycyjne, w oleju, z cebulą. Rodzinny apetyt jest mocno zmienny. Zawsze jest o słoik, dwa za dużo albo za mało. Nie lubię przyrządzać ryb, więc wymyśliłam, że zrobię więcej za jednym razem i jakoś je utrwalę. Da się?
---------------
"Bo Czesio śpiewa sobie w środku. W Czesiu."