Forum   śledź

śledź

(64 wyniki)
  • na dobry rolmops?
  • Witam, Jestem kucharką z wieloletnim doswiadczeniem i gotuje według tradycyjnych przepisów, tak jak uczono nas w zeszłym wieku :) Niestety jednak mój szef zwalił świat tradycjonalisty mówiąc że " Prawdziwego śledzia po japonsku podaje się na sałatce jarzynowej, a nie ziemniaczanej..." Według was na jakiej sałatce powinien znajdować się tradycyjny sledz po japońsku? Chciałabym się także dowiedzieć na jakiej sałatce wam smakuje najlepiej? Bo o to chodzi w gotowaniu aby trafić w smak...
  • będę wdzięczna za wsparcie informacyjne!
  • Niedawno usłyszałam,że niektórzy robią wigilijne uszka z farszem ze śledzi. Byłam w szoku,bo jakoś mi ten śledz nie pasuje do uszek,ale jestem ogromnie ciekawa tego smaku i chyba spróbuję. Znacie taki uszy? Jak one smakują?
  • Chodzi mi o te które robicie a nie które jedliście - chyba że te 2 zbiory śledzi się pokrywają ;) W tym roku "ciężar" wigilii na moich ramionach i chcę zrobić 2 rodzaje fajnych śledzików Pytam wcześniej bo chcę je zrobić już teraz na próbę z góry dziękuję
  • nigdy nie wiem, czy dwie godziny to dość? próbowanie niewiele daje, bo zawsze są słone
  • podaje sledzie w śmietanie: cebulka jabłko śmietana 30 %, śledzie babuni przyrządzna e2 dnia wcześniej: pieczarki cebulka olej na 3/4, zalewa z pieczarek 1/4
  • Jadłam kiedyś takie w warszawskiej Tradycji, niestety dawno to było i nie potrafię sobie przypomnieć nawet, co wydawało mi się w nich być. Ale nie upieram się przy tamtej wersji - marzą mi się po prostu na wigilię śledzie w czymś, co będzie lekko słodkie. Pomożecie? Bardzo dziękuję :)
  • Nigdy nie lubiłam śledzi. Zawsze były dla mnie zbyt słone. Ale nie rezygnowałam ze znalezienia tak przyrządzonego śledzia, który by mi pasował. Bo uwielbiam ryby. I znalazłam! Kupiłam w sklepie śledzia w oleju, z cebulką i suszonymi pomidorami. Podobno przed przyrządzeniem ten śledź został sparzony. Czy ktoś ma przepis na takie cudo?
  • j/t. Chcę kupić filety śledziowe "zielone" i sama zasolić. Z gotowców często trafiam na nieciekawą jakość (takie żółtawe które świadczą o wieku śledzia), konsystencję itp. I tak sobie wymyśliłam, że jak zrobię osobiście to będzie to. Nie wiem czy dobrze kombinuję.Czy macie w tej materii jakieś doświadczenie i sugestie?
  • Z dzieciństwa pamiętam śledzie, którch "mięso" było rózowo - czerwone. Teraz wszystkie są białe i dosc niedobre. Czy ktoś wie, czy gdzies w Krakowie mozna kupić śledzie takie jak dawniej?
  • Zakupiłam dorodne śledzie. Niestety mają ości takie włosowate, w sumie cienkie, ale twarde. Czy to prawda, że należy je skropić sokiem z cytryny? Jeśli tak, to w którym momencie? Dodać cytrynę do wody w której się moczą, a może skropić je przed zamknięciem w słoiku z olejem? Może znacie lepsze sposoby?
  • witam, jestem początkujący w kuchni i właśnie zrobiłem swoje pierwsze śledzie pod pierzynką. Kupiłem śledzie matjasy w oleju (takie z beczki). Zgodnie z przepisem namoczyłem je przez 3 h w wodzie i mleku i ukulałem sałatkę. Zostało mi kilka takich wymoczonych śledzi i nie chcę żeby się zmarnowały, czy mogę je ponownie zalać olejem (oliwą?) i przetrzymać przez parę dni do dalszego wykorzystania? nie będą niesmaczne i rozmiękłe? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • Jak robicie śledzia w śmietanie, takiego do ziemniaków? Mam płaty śledzia solonego...co dalej?
  • Czy macie doświadczenia? Oliwa z oliwek, rzepakowy, słonecznikowy? Z którym będzie smaczniej się komponował? Z góry dziękuję.
  • Mam pytanie, powtarzam się, ale dopiero teraz wpadłam na pomysł, że Kuchnia to najlepsze forum dla moich wątpliwości. Czy olej z pestek winogron nadaje się do śledzi korzennych?
  • Zastanawiam się czy można zamrozić matiasy? Teraz jeszcze jest w miarę spokojnie w sklepach i myślę o tym, żeby zaoszczędzić sobie zakupów dzień czy dwa przed Wigilią. Czy śledzie po zamrożeniu nie zrobią się paćkowate?
  • kupiłam matiasy wczoraj i wrzuciłam w torebce foliowej do lodówki niestety dopiero teraz mogłam je zrobić, tzn. wrzuciłam do zalewy octowej.. mam wątpliwości czy się nie zepsuły i czy mogę je jutro podać po przyrządzeniu, czy lepiej nie? szukałam w google jakiejkolwiek informacji nt. przechowywania śledzi, ale nic nie znalazłam za podpowiedzi bede wdzieczna
  • JW. Kocham śledzie. Czy śledź po domowemu, znaczy w przysłowiowym ocie i oliwie, kwalifikuje się do grupy ryb, które "wpływają na wszystko"? Bo jak tak, to zimą będę "jeść ryby codziennie".
  • Takie tradycyjne, w oleju, z cebulą. Rodzinny apetyt jest mocno zmienny. Zawsze jest o słoik, dwa za dużo albo za mało. Nie lubię przyrządzać ryb, więc wymyśliłam, że zrobię więcej za jednym razem i jakoś je utrwalę. Da się? --------------- "Bo Czesio śpiewa sobie w środku. W Czesiu."
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się