szczypior74 28.02.06, 13:07 Mam pytanie "konstrukcyjne". Czy komin wentylacyjny + dymny (oba dla tzw. kozy) mogą być umieszczone w ścianie nośnej domu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kid Re: komin a ściana nośna IP: *.131.rev.vline.pl 28.02.06, 15:17 Mogą tylko jeżeli jest to ściana zawnętrzna to pomyśl ile musisz wyciągnąć go nad połać dachu.Inaczej będzie się kiepsko palić no i wygląd będzie nieciekawy/jak w fabryce/ Odpowiedz Link Zgłoś
szczypior74 do kid 28.02.06, 15:45 Nie jest to ściana nośna. Spotkałam się z opiniami, że jest to możliwe (i bardzo chciałabym, żeby było). "Mogą. O ile dobrze pamiętam to tylko systemowe nie mogą być ze ścianą trwale połączone. Opisywane przez Ciebie kominy często występują szczególnie budowane z cegły pełnej. W systemowych chodzi o to, że nie mogą one przenosić obciążeń." Teraz pytanie czy moje kominy są systemowe. I dalsze cytaty: "Jeśli komin będzie z cegły pełnej to nie widzę potrzeby wywalania go ze ściany nośnej. Inna sprawa to to, że i tak może on wystawać poza ścianę. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich przekrojów dla przewodów dymowych i o właściwym stosunku boków kanału. nie zapomnij o wyczystce. Niektórzy ją pomijają, ale chyba nie zdają sobie sprawy ile sadzy może się zebrać w kominie..." Co o tym myslisz, kid? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: do kid IP: *.131.rev.vline.pl 28.02.06, 15:55 Komin systemowy składa się z pustaka najczęściej z jednym przewodem dymowym i iednym wentylacyjnym i z wkładów ceramicznych.W żadnym wypadku nie mogą przenosić obciążeń,są jakby doklejone do ściany.Komin z cegły może być w ścianie nośnej ale pamiętać trzeba ,że nusi iść wieniecwięc przewody dymowe czy wentylacyjne nuszą byćna zewnątrz ściany a co za tym idzie taki komin musi wystawać od ścianyi to min.24cm./12cm gr.cegły i 12-14cn gr prz. kom/Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś