Dodaj do ulubionych

komin a ściana nośna

28.02.06, 13:07
Mam pytanie "konstrukcyjne".
Czy komin wentylacyjny + dymny (oba dla tzw. kozy) mogą być umieszczone w
ścianie nośnej domu?

Obserwuj wątek
    • Gość: kid Re: komin a ściana nośna IP: *.131.rev.vline.pl 28.02.06, 15:17
      Mogą tylko jeżeli jest to ściana zawnętrzna to pomyśl ile musisz wyciągnąć go
      nad połać dachu.Inaczej będzie się kiepsko palić no i wygląd będzie
      nieciekawy/jak w fabryce/
      • szczypior74 do kid 28.02.06, 15:45
        Nie jest to ściana nośna.
        Spotkałam się z opiniami, że jest to możliwe (i bardzo chciałabym, żeby było).

"Mogą. O ile dobrze pamiętam to tylko systemowe nie mogą być ze ścianą trwale
        połączone. Opisywane przez Ciebie kominy często występują szczególnie budowane
        z cegły pełnej. W systemowych chodzi o to, że nie mogą one przenosić obciążeń."

Teraz pytanie czy moje kominy są systemowe.

I dalsze cytaty:
        "Jeśli komin będzie z cegły pełnej to nie widzę potrzeby wywalania go ze ściany
        nośnej. Inna sprawa to to, że i tak może on wystawać poza ścianę. Pamiętaj o
        zachowaniu odpowiednich przekrojów dla przewodów dymowych i o właściwym
        stosunku boków kanału. nie zapomnij o wyczystce. Niektórzy ją pomijają, ale
        chyba nie zdają sobie sprawy ile sadzy może się zebrać w kominie..."

Co o tym myslisz, kid?
        • Gość: kid Re: do kid IP: *.131.rev.vline.pl 28.02.06, 15:55
          Komin systemowy składa się z pustaka najczęściej z jednym przewodem dymowym i
          iednym wentylacyjnym i z wkładów ceramicznych.W żadnym wypadku nie mogą
          przenosić obciążeń,są jakby doklejone do ściany.Komin z cegły może być w
          ścianie nośnej ale pamiętać trzeba ,że nusi iść wieniecwięc przewody dymowe czy
          wentylacyjne nuszą byćna zewnątrz ściany a co za tym idzie taki komin musi
          wystawać od ścianyi to min.24cm./12cm gr.cegły i 12-14cn gr prz. kom/Pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka