Gość: doska34 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 13:29 jeżeli ktos cos takiego postawił to prosze sie odezwać,bo mam zamiar cos takiego postwaic tylko całoroczny ,czy on faktycznie sie spisuje zimą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Shannon Re: domek kanadyjski IP: 80.240.163.* 15.03.06, 13:44 W canadzie i USA sie spisują. U nas sie nie spisuja,bo nie ma fachowców do budowania. Tzn kilku sie znajdzie,popatrz na www.szkielet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
doska34 Re: domek kanadyjski 15.03.06, 13:46 a to co piszesz to wiesz z swojego doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shannon Re: domek kanadyjski IP: 80.240.163.* 15.03.06, 13:51 Wiem z doswiadczenia,nie ma dobrych fachowców w Polsce którzy znaja sie na konstrukcji szkieletowej. Wiele błedów popełniaja,a i w Polsce jest to budownictwo "niszowe",nie ma nawet norm na ten rodzaj budynków. Tzw wolna hamerykanka. Tyle ze nie po hamerykańsku Odpowiedz Link Zgłoś
adasha5 Re: domek kanadyjski 27.03.06, 12:33 KOMENTARZ W miarę nowe i niedrogie Preferencje nabywców nie zmieniają się: najchętniej kupowane są domy stosunkowo nowe, kilkuletnie, wybudowane z nowoczesnych materiałów, zlokalizowane niedaleko od centrum twierdzą pośrednicy. Ceny domów są stosunkowo ustabilizowane. W ciągu minionego roku średnia wzrosła o około 4 proc. Z barometru "Rz" wynika, że w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy wskaźnik zmiany notowań powinien być podobny. Choć zima wciąż nie ustępuje, w niektórych regionach kraju w marcu odnotowano wyraźny wzrost zainteresowania domami na rynku wtórnym informuje Przemysław Szkutnik z Ober-Haus w Trójmieście. Na razie są to głównie pytania o ofertę, ceny, zadawane przez potencjalnych nabywców, ale liczba takich zgłoszeń w stosunku do lutego podwoiła się. Zdaniem Barbary Urbanowicz z agencji Nord w Koszalinie to, że klienci zaczynają częściej szukać domów, jest być może rezultatem zmniejszenia różnicy między cenami drożejących ostatnio mieszkań i segmentów czy willi. Poszukiwane są domy niewielkie (130 160 mkw. powierzchni użytkowej), budowane w nowej technologii, najchętniej parterowe, z dużą działką i w dobrym miejscu (gdzie blisko są sklepy, szkoła, przychodnia itp.). Jednak właśnie takie domy znajdują się częściej na obrzeżach miast, gdzie trudno dojechać, a usługi powstaną tam w bliżej nieokreślonej przyszłości. Ceny domów są bardzo zróżnicowane od 200 tys. do 2 mln zł. Te najdroższe, to już rezydencje z sauną, siłownią, basenem, kortami, z mediami miejskimi. Najtańsze z reguły wymagają remontu lub poważniejszej modernizacji. W stolicy najchętniej kupowane są nieruchomości po 600 700 tys. zł, w innych miastach po 300 450 tys. zł. Anna Sielanko, redaktor "Rz" -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shannon Re: domek kanadyjski IP: 80.240.163.* 15.03.06, 13:54 A gdzie zamierzasz budować? Odpowiedz Link Zgłoś
doska34 Re: domek kanadyjski 15.03.06, 14:17 w opolskim,to dopiero mam takie pplany,sama nie wiem co z tego jeszcze wyjdzie,super wyglądają i dlatego tak przyciągły moją uwage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: domek kanadyjski IP: *.131.rev.vline.pl 15.03.06, 14:25 Kanadyjczyk wykonany prawidłowo jest drogi zewzględu na wysoką cenę drewna oraz koszty robocizny dlatego wiele firm aby być konkurencyjnymi wykonuje je z gorszej jakości drewna i ogranicza wykonanie do minimum/brak strugania bali konstrukcji nośnych/.A z tym wykonaniem amerykańskim też różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doska34 Re: domek kanadyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:41 mowisz to z własnego doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shannon Re: domek kanadyjski IP: 80.240.163.* 15.03.06, 14:45 m3 drewna konstrukcyjnego,dobrej jakości to ponad 1000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: domek kanadyjski IP: *.131.rev.vline.pl 15.03.06, 15:04 Zgadza się wykańczałem dom u klienta gdzie drewno konstrukcyjne było niestrugane,brak było przewietrzenia pod podłogą/jeden otwór 10x10 cm/,źle zaczęte wykończenie elewacji itp.Dużo by pisać o błędach.Jedno jest pewne jeśli sknocą dom w szkielecie prędzej czy później drewno zacznie gnić.W konstr.murowanej jeśli zastosują izolacje poziomą to wszystko inne można zrobić później jeśli fachman by o czymś zapomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shannon Re: domek kanadyjski IP: 80.240.163.* 15.03.06, 15:22 Wiele błędów jest,ale to wina tego iz brak jakichkolwiek norm na to. Devoloperzy tna koszty na czym sie da,na płacach,na materiale. Inwestorzy prywatni tez tna koszty jak popadnie i na wszystkim,póxniej wychodzi właśnie "dom z patyków". Podwalina powinna byc na ten przykład dębowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: domek kanadyjski IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 15.03.06, 16:38 Ja postanowilem kupic stara chate z bali ( oczywiscie w dobrym stanie ) koszt to 7000 zl plus transport 2000 zl . 80 m² nie liczac poddasza ktore moge zagospodarowac. Bale w super stanie szer. 35 cm wys 40 cm dosyc masywne do tego deski na calej powierzchni strychu o grubosci 40 mm.( nie wiem dlaczego az takie grube ) szkielet na dach w super stanie tylko dachowka nie do wykorzystania. Scianki dzialowe tez z belek ktore wykozystam na rozne reperatorki. nie polecam jeszcze takiego rozwiazania bo konca nie widac przy postawieniu takiego klocka. Ale z wyliczen nie powinno byc zle. Problem w tym ze nowo powstale domki ( szkieletowe ) sa z cienkich belek wystrugane, a to mnie nie interesuje . Jak skoncze to dam znac jakie koszty ponioslem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: domek kanadyjski IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 15.03.06, 17:37 to drogo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: domek kanadyjski IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 15.03.06, 17:39 niestety z transportem sa problemy . Nie ma do kogo sie zwrocic o transport. mam duzo spraw do przewiezienia i brak ciezarowek . Odpowiedz Link Zgłoś
doska34 Re: domek kanadyjski 15.03.06, 17:54 to rozumiem ze ten dom to jest w segmentach Odpowiedz Link Zgłoś
doska34 Re: domek kanadyjski 15.03.06, 17:55 jestem naprawde ciekawa jak ten dom wyglada,kosztując 7000zł a ile jeszcze trzeba do niego dodać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: domek kanadyjski IP: *.w83-200.abo.wanadoo.fr 15.03.06, 18:03 dom rozebrany uprzednio ponumerowane czesci . Jest cieply mimo braku izolacji , jak to wczesniej robiono na scianach jest tylko gips czy cos w tym rodzaju. Remont ( nie liczac zakupu i postawienia na swoim miejscu nie jest taki wielki. Chcial bym dodac iz wiekszosc materialu budowlanego bedzie z odzysku ( drewno , cegla ) powinno ladnie wygladac jesli ktos lubi starowiejski styl budowlany . Mysle polaczyc to z nowoczesnymi wstawkami ( po czesci lazienka i kuchnia ) Mysle ze 70 tys na jeden domek powinno styknac. Ale jeszcze nie skonczylem podliczania wiec za wczesnie na wizualizacje portwela . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shannon Re: domek kanadyjski IP: 80.240.163.* 15.03.06, 20:40 jeśli konstrukcja jest w porzadku tak jak piszesz to warto. dawniej wykorzystywano starodrzew. A jak podwalina? nie zmieniałes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: domek kanadyjski IP: *.w86-198.abo.wanadoo.fr 16.03.06, 15:14 z podwalina nie jest zle . Polnocna sciana troszke ucierpiala i 3 bele sa zniszczone ale mysle dobudowac do stojacego juz domu wlasnie ta strona . Pozbede sie problemu wymiany belek gdzie jest z tym problem bo nowymi belami grzech zastapic. Zreszta wysokosc w srodku to 285 od podlogi wiec jest na czym opuscic wrazie biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doska34 Re: domek kanadyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:38 to jak zakonczysz to dzieło to pochwal sie ile ubyło z portfela pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiekk1 Re: domek kanadyjski 15.03.06, 21:42 o jakiej firmie myślisz, jeśli można wiedzieć?my też jesteśmy zainteresowani tego typu budowlą. Ciekawa jestem opinii:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreamer Re: domek kanadyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 13:29 Widziałem kilka tygodni temu na Discovery w cyklu Grand Designes zrealizowany w UK wspaniały dom w konstrukcji szkieletowej wyprodukowny w RFN, dostarczany w prefabrykowanych w wytwórni elementach i montowany przez ekipę 6 ludzi + dźwig od A do Z. Dostarczają za granicę. Projekt uwzględniał bardzo wyszukane indywidualne wymagania zamawiającego i był dopracowany do ostaniego szczegółu w sposób perfekcyjny. Czas realizacji w uzgodnionym i dotrzymanym przez wykonawcę teminie. -żelbetowa płyta - 4-5dni + dojrzewanie betonu 28 dni -montaż stanu surowego z całą stolarką, instal.elektr, pokryciem dachu - do 6 dni(było 4 dni) -inst. wodne, ogrzewanie, went.etc, wyposażenie, podłączenie sprzętów - 2m-ce Organizacja, przebieg robót, porządek i czystość, jakość - najwyższe,jestem pod wielkim wrażeniem. Firma nazywa się chyba HUFF HOUSE (nie dam głowy za pierwszy człon). Wg mnie to powinien być bench mark w swojej dziedzinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: domek kanadyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 13:38 www.granddesignslive.com/hufhaus pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreamer Re: domek kanadyjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 13:42 w kroku drugim uzyskano dom z wykończonymi wewnątrz ścianami. Poniweaż dom miał ogrzewanie podłogowe, stąd dość długi czas wykonania izolacji podłoża, instalacji i posadzki betonowej i oczywiście cyzelacji i dopieszczenia. Jeśli komuś uda się dotrzeć do tego programu - gorąco polecam , warto !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo2 Re: domek kanadyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 13:52 www.channel4.com/4homes/ontv/grand-designs/houses/S/surrey_huf.html pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: domek kanadyjski IP: *.w86-198.abo.wanadoo.fr 16.03.06, 15:20 niestety zadnej firmy nie moge polecic.Rozbiorka i skladanie wraz z wykonczeniem to rodzinna impreza. Z ojcami i wojkami oraz paroma pomocnikami powinno sie udac. Jestem w branzy budowlanej we Francji od 10 lat i nie boje sie wyzwan . W ten sposob zaoszczedze troche kasy ktora upcham w wyposazenie domu. Mam zamiar pobawic sie z oszczednoscia przy ogrzewaniu domow ( baterie sloneczne , rekuperator ciepla , kominki e plaszczem wodnym itp. ) . sposobow jest wiele ale jeszcze nie wiem ktory nada sie na nasze warunki. Pracuje nad tym choc glowa boli od nagminnie chwalonych systemow przez sklepy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shannon Re: domek kanadyjski IP: 80.240.163.* 18.03.06, 12:30 Znam gostków z okolic Tykocina,zajmuja sie takimi rzeczami. Ciesle tez z nich dobrzy. A do butelki tez lubią:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina_marczuk Re: domek kanadyjski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 12:15 Wiem.ze w Szczuczynie,woj.podlaskie,jest firma VIKTORIA,ktora robi domki drewniane,glownie na eksport.Mozna zamowic wersje ocieplana.Maja katalogi wiec mozna zasiegnac informacji.Nie wiem tylko,czy to sa domki kanadyjskie.Firma ,niestety ,miala powazne klopoty w zwiazku z kursem euro.Czytalam o tym w ktoryms numerze KONTAKTOW/pismo lomzynskie/. Odpowiedz Link Zgłoś