11.03.26, 18:38
berberyna występuje w różnych roślinach np. berberys gorzknik kanadyjski glistnik

Berberyna jest biologicznym związkiem, który wykazuje działanie antybakteryjne antygrzybicze i przeciwpierwotniacze. Ponadto Berberyna działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, wspomagając procesy wydzielania żółci, a także łagodnie obniżając ciśnienie krwi. Dodatkowo berberyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.29 mar 2019
Obserwuj wątek
    • leho12345678 Re: berberyna 11.03.26, 18:42
      berberyna kłamstwa Berberyna
      wspomaga odchudzanie,
      berberyna obniża
      berberyna obniża cholesterol
    • ania2000l Re: berberyna 03.04.26, 17:50
      Ciekawy wątek, bo berberyna to temat, który mnie osobiście bardzo interesuje od jakichś dwóch lat. Zacząłem ją stosować po tym, jak wyniki morfologii pokazały podwyższony cholesterol LDL i lekarz zasugerował, że zanim przejdziemy do statyn, warto spróbować zmian stylu życia. Trafiłem wtedy na sporo badań klinicznych – szczególnie jedno chińskie z 2004 roku opublikowane w "Journal of Clinical Endocrinology" robiło wrażenie – pokazywało redukcję LDL o ok. 20-25% przy regularnym stosowaniu 500mg dwa razy dziennie przez trzy miesiące.

Co do odchudzania – tu bym był ostrożniejszy z entuzjazmem. Berberyna działa głównie przez aktywację enzymu AMPK (nazywanego czasem "przełącznikiem metabolicznym"), co faktycznie może poprawić wrażliwość na insulinę i wspomóc gospodarkę glukozową. To pośrednio może ułatwiać odchudzanie, ale nie jest to żaden "spalacz tłuszczu". Z własnego doświadczenia powiem, że traktowałem berberynę jak warmup do poważniejszych zmian – najpierw ustawiłem suplementację, a dopiero potem zmieniłem dietę i zacząłem regularnie ćwiczyć. Sam suplement bez tych zmian dał mi niewiele.

Warto też wspomnieć o praktycznych kwestiach: berberyna może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami (szczególnie z antybiotykami i lekami na cukrzycę) oraz bywa słabo tolerowana przez żołądek na początku stosowania. Ja zaczynałem od małych dawek i stopniowo zwiększałem – to zdecydowanie pomogło uniknąć problemów jelitowych, które są najczęstszym efektem ubocznym.

Macie może doświadczenie z konkretną formą berberyny – chlorowodorek vs. inne sole? Podobno biodostępność różni się znacząco między preparatami i ciekaw jestem, czy ktoś faktycznie zauważył różnicę w działaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka