Dodaj do ulubionych

JAKI KĄT DACHU ????????????????

IP: *.crowley.pl 17.04.06, 12:08
Jakie może być minimalne nachylenie dachu,żeby możliwe było poddasze
użytkowe??????? Napewno wiecie,pomóżcie....
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: jaki kąt? 17.04.06, 12:31
      Matylda,będę niegrzeczny,ale najpierw narysuj sobie kąt dachu,strop i zobacz co
      Ci zostanie do wykorzystania.Podnieś ewentualnie ściany zewnętrzne o
      ok.1m/poziom parapetu/ i dalej popatrz co Ci wyjdzie.Pamiętaj,że przy oknach
      dachowych kąt powinien być chyba min.15%,a lepiej jak znacznie więcej.Minimalna
      wysokość do swobodnego wykorzystania to moim zdaniem 1,9 m/ja mam 182 cm wzrostu/.
      Porysuj,pokombinuj.Więcej na forum nie potrafię.Chcesz więcej,może ktoś inny,ja
      uważam,że więcej można na kartce bezpośrednio rysować,a nie gadać.Chcesz,napisz
      na priv.
    • Gość: ? zero stopni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 12:36
      zero stopni czyli dach płaski i to będzie najwygodniejsze - po prostu jeszcze
      jedna kondygnacja...
      • andrzej.sawa Re: zero stopni 17.04.06, 12:51
        Widzisz,a ja wolę jak jest przy okazji ładnie
        • Gość: observator Re: zero stopni IP: 82.146.246.* 17.04.06, 14:03
          Zakładając, że pytający nie robi sobie "jaj". to takie odpowiedzi świadczą o
          Waszej złosliwości lub próbach nauczania bez posiadania przez Was elementarnej
          wiedzy w tym zakresie. Co wybieracie ? Pozdrawiam świątecznie.
          • andrzej.sawa Re: zero stopni 17.04.06, 14:54
            Tak, jestem złośliwy,bo czy naprawdę trudno jest wykorzystać elementarną wiedzę
            z matematyki i wyobrazić sobie powierzchnię poddasza,gdzie wysokość będzie
            większa niż określone minimum.Zresztą chyba dokładnie wyjaśniłem o co chodzi.
          • Gość: ? my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:17
            observatorze nie trolluj
            • Gość: mif Re: my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:32
              Ważniejsze od wykorzystania poddasza (tu prawie zawsze można nadrobić ścianką
              kolankową) jest minimalny i maxymalny kąt spadku dachu, do ułożenia pokrycia.
              Obserwator nie trolluje.
              Od wypracowania miejsca na poddaszu jest architekt. a cyrklem, kątomierzem,
              linijką i ołówkiem, to laik może się pobawić w święta.
              • andrzej.sawa Re: my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie 17.04.06, 16:40
                mif,inwestor wydaje pieniądze i musi wiedzieć czego chce.Można zastosować każdy
                kąt nachylenia dachu,to nie jest ważne,to tylko kwestia techniczna.Natomiast
                inwestor może sam sobie popatrzeć ile będzie miał powierzchni poddasza w
                zależności od kąta,ewentualnego podciągnięcia ścian do parapetu lub
                kolanka.Dlatego po wstępnych przymiarkach doradca powinien siąść z inwestorem i
                opracować zadanie dla architekta.
              • Gość: matylda Re: my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie IP: *.crowley.pl 17.04.06, 16:40
                dziękuję za ożywioną dyskusję,pewnie że mogę wziąć ołowek i kątomierz i pobawić
                się chodziło mi raczej o to,czy jest coś na ten temat w prawie budowlanym,że kąt
                nie może być mniejszy niż ileś tam,ale po waszych wypowiedziach wnioskuję, że
                nie ma i że od kąta nachylenia zależy tylko to ile mam powierzchni
                użytkowej.Pozdrawiam
                • Gość: ? natomiast może coś być lokalnie obowiązujące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:45
                  np gmina może narzucić jakiś kąt nachylenia dachu - i często to robi

proponuję wystąpić o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu
                • andrzej.sawa Re: my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie 17.04.06, 16:57
                  Powtórzę,niestety inwestor musi wykazać pewną samodzielność,bo to w jego interesie.
              • Gość: ? nie wiem dlaczego wydaje mi się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:41
                że można zrobić dach ze spadkiem nawet ujemnym - do środka - część bloków z lat
                70/80 taki ma :-)

tak że przynajmniej problem minimalnego kąta spadku nie jest taki znowu ważny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka