Gość: matylda IP: *.crowley.pl 17.04.06, 12:08 Jakie może być minimalne nachylenie dachu,żeby możliwe było poddasze użytkowe??????? Napewno wiecie,pomóżcie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: jaki kąt? 17.04.06, 12:31 Matylda,będę niegrzeczny,ale najpierw narysuj sobie kąt dachu,strop i zobacz co Ci zostanie do wykorzystania.Podnieś ewentualnie ściany zewnętrzne o ok.1m/poziom parapetu/ i dalej popatrz co Ci wyjdzie.Pamiętaj,że przy oknach dachowych kąt powinien być chyba min.15%,a lepiej jak znacznie więcej.Minimalna wysokość do swobodnego wykorzystania to moim zdaniem 1,9 m/ja mam 182 cm wzrostu/. Porysuj,pokombinuj.Więcej na forum nie potrafię.Chcesz więcej,może ktoś inny,ja uważam,że więcej można na kartce bezpośrednio rysować,a nie gadać.Chcesz,napisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? zero stopni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 12:36 zero stopni czyli dach płaski i to będzie najwygodniejsze - po prostu jeszcze jedna kondygnacja... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: zero stopni 17.04.06, 12:51 Widzisz,a ja wolę jak jest przy okazji ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observator Re: zero stopni IP: 82.146.246.* 17.04.06, 14:03 Zakładając, że pytający nie robi sobie "jaj". to takie odpowiedzi świadczą o Waszej złosliwości lub próbach nauczania bez posiadania przez Was elementarnej wiedzy w tym zakresie. Co wybieracie ? Pozdrawiam świątecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: zero stopni 17.04.06, 14:54 Tak, jestem złośliwy,bo czy naprawdę trudno jest wykorzystać elementarną wiedzę z matematyki i wyobrazić sobie powierzchnię poddasza,gdzie wysokość będzie większa niż określone minimum.Zresztą chyba dokładnie wyjaśniłem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:17 observatorze nie trolluj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:32 Ważniejsze od wykorzystania poddasza (tu prawie zawsze można nadrobić ścianką kolankową) jest minimalny i maxymalny kąt spadku dachu, do ułożenia pokrycia. Obserwator nie trolluje. Od wypracowania miejsca na poddaszu jest architekt. a cyrklem, kątomierzem, linijką i ołówkiem, to laik może się pobawić w święta. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie 17.04.06, 16:40 mif,inwestor wydaje pieniądze i musi wiedzieć czego chce.Można zastosować każdy kąt nachylenia dachu,to nie jest ważne,to tylko kwestia techniczna.Natomiast inwestor może sam sobie popatrzeć ile będzie miał powierzchni poddasza w zależności od kąta,ewentualnego podciągnięcia ścian do parapetu lub kolanka.Dlatego po wstępnych przymiarkach doradca powinien siąść z inwestorem i opracować zadanie dla architekta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie IP: *.crowley.pl 17.04.06, 16:40 dziękuję za ożywioną dyskusję,pewnie że mogę wziąć ołowek i kątomierz i pobawić się chodziło mi raczej o to,czy jest coś na ten temat w prawie budowlanym,że kąt nie może być mniejszy niż ileś tam,ale po waszych wypowiedziach wnioskuję, że nie ma i że od kąta nachylenia zależy tylko to ile mam powierzchni użytkowej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? natomiast może coś być lokalnie obowiązujące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:45 np gmina może narzucić jakiś kąt nachylenia dachu - i często to robi proponuję wystąpić o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: my na temat, ty chyba żeby wzbudzić kłótnie 17.04.06, 16:57 Powtórzę,niestety inwestor musi wykazać pewną samodzielność,bo to w jego interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? nie wiem dlaczego wydaje mi się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:41 że można zrobić dach ze spadkiem nawet ujemnym - do środka - część bloków z lat 70/80 taki ma :-) tak że przynajmniej problem minimalnego kąta spadku nie jest taki znowu ważny Odpowiedz Link Zgłoś