Dodaj do ulubionych

pleśń, grzyb??? w nowym domu

IP: *.20.54.194.generacja.pl 18.04.06, 21:39
właśnie odkryłam w jednym z pomieszczeń grzyb, pleśń - sama nie wiem co. Dom w
stanie surowym, nie otynkowany od zewn. ani od wewn., nie podpiwniczony,
zaizlowany poziomo, wybudowany z pustaka - max - sciana trójwarstw. z pustką
powietrzną, murownie zakończone listopad 2005. grzyb jest w środku
pomieszczenia na parterze. Proszę o rady, co robić, zeby się go na tym etapie
jeszcze skutecznie i na zawsze pozbyc? No a przede wszystkim skad on sie tam
znalazł??? Tak czy inaczej zdecyduje sie na drenaż opaskowy wokół domu
Jak postapić z tym dziadostwem: zeszpachlować delikatnie, wyszorować, osuszyć,
czymś wysmarowac i położć tynk wapienno-piaskowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: ? pewnie izolacja folią była??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 07:31
      A nie zastosował przypadkiem wykonawca nowoczesnej metody izolacji folią???

Ubyło mu gotowanie lepiku itp przyjemności.... Jemu lżej....

A tobie ciężej.... Gdy się folia miejscami poprzebijała....
      • Gość: chwilowo Re: pewnie izolacja folią była??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 09:41
        witam
        I dlaczego ja się nie dziwię, że Szwedka zadaje kolejne pytanie ?? :D
        Jest kierownik budowy, któremu zaufałaś i płacisz. Wymagaj, jeżeli rzeczywiście
        płacisz.
        Lepik ?? :o
        Panu "?" proponuję wynaleźć w wyszukiwarce określenia EPDM, Resistit, Resitrix,
        etc
        pozdrowienia
        • Gość: szwedka111 Re: pewnie izolacja folią była??? IP: *.20.54.194.generacja.pl 19.04.06, 12:42
          no dzieki za słowa "pokrzepienia" choć rady nie doczekałam sie. Własnie
          przeglądnęłam wnikliwie zdjęcia, ktore robiłam podczas każdego etapu budowy.
          Jeśli chodzi o fundamenty to zostały zaizolowane od wewn. i od zewn. masą
          bitumiczną. Fundamenty są monolityczne, na nich wzniesione kilkka warstw
          bloczków betonowych a na nich ułożono izolację poziomą z papy termozgrzewalnej.
          Szkoda ze nie poradziliscie mi co zrobic z tym grzybem - bo o to mi głównie
          chodzi. Owszem zapytam swojego kierownika ale chcialam też poznac zdanie innych,
          równie doswiadczonych :)) co ja zrobie ze wolę Was:))) i lubie z Wami pogadać.
          Wracajac do mojego problemu, to skłaniam sie do zdania jareckiego. Jak
          wspomniałam, prace murowe, strop (tez monolit)i dach zakończono w listopadzie,
          poczatek grudnia 2005 i zaraz potem zaczęla się cudowna, długa i mroźna zima.
          Dom był wznoszony z maxa a spoiny nie są wszędzie dokładnie wypełnione. Troche
          paliliśmy w tzw. kozie i staralismy sie nieco ogrzewać dom zimą. Myślę, ze te
          zmiany temperatur na zewn. i wewn. oraz nie szczelne i nie oceplone mury mogły
          spowodowac tego grzyba czy pleśn. O sciane stała oparta dykta, ktora tez od dołu
          spleśniala. Poradźcie co z tym zrobić. Na mój chłopski:)) rozum trzeba najpierw
          wyczyścić, posmarowac i wietrzyc. poproszę tez o odkopanie fundamentu wokół tego
          pomieszczenia, zeby też troche podsuszyć a na koniec zrobie jednak drenaż
          opaskowy wokół budynku. Dziwi mnie że tylko w tym pomieszczeniu na parterze jest
          tego typu problem ale jest ono usytułowane na północ - moze dlatego?
          • jarecki_2 Re: pewnie izolacja folią była??? 19.04.06, 16:28
            Kierunki świata nie mają znaczenia. Powodem jest ta płyta, która tam stała. Jak
            się okazało skutecznie zablokowała parowanie wody i spowodowała powstanie
            grzybka czy pleśni. Mechanicznie, szczotką drucianą oczyść powierzchnię
            zaatakowaną "gościem" i nasącz preparatem ceresitowskim "ceretec 99 lub 66",
            mój ulubiony, biała butelka plastikowa z czarnymi napisami, możesz nie
            rozcięczać.
            • Gość: szwedka111 Re: pewnie izolacja folią była??? IP: *.20.54.194.generacja.pl 19.04.06, 20:56
              dzięki :)
          • jarecki_2 Re: pewnie izolacja folią była??? 19.04.06, 16:30
            A tak na przyszłość warto napisać wszystko co jest do napisania w temacie. Było
            by jasne od razu jakbyś napisała o tej płycie za pierwszym razem.
            • andrzej.sawa Re: pewnie izolacja folią była??? 19.04.06, 17:14
              No i okazuje się,że chyba mieliśmy rację,za płytą wentylacja była utrudniona.
            • Gość: szwedka111 Re: pewnie izolacja folią była??? IP: *.20.54.194.generacja.pl 19.04.06, 20:55
              nie rozumiem, płyta stała opatra o sciane a grzyb powstał na płycie i na scianie?
              • jarecki_2 Re: pewnie izolacja folią była??? 19.04.06, 21:06
                Dokładnie tak. Woda, która parowała ze ściany zatrzymała się na płycie i
                powstał specyficzny mikroklimat, który był idealny dla powstania pleśni i
                grzybka. Tak samo jak powstał na ścianie tak powstał i na płycie, zawilgocenie
                i warunki były takie same, płyta nawet chętniej "przyjęła" lokatora ze względu
                na swoją strukturę, można nawet przypuszczać że na płycie grzybek rozwinął się
                najpierw a następnie przeniósł się na ścianę, choć to tylko teoria i zapewne
                wydarzyło się to jednocześnie. Płyta była powodem i przyczyną powstania
                grzyba, oczywiście jej usytuowanie i warunki jakie „stworzyła”, sama płyta jako
                płyta grzybków nie nosi, hehehehe.
    • andrzej.sawa Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu 19.04.06, 09:44
      Pomieszczenie niewentylowane,a więc pleśń.Ale miła Szwedko,naprawdę na odległość
      niewiele można powiedzieć.Już boję Ci radzić,bo coraz więcej "ciekawych" rzeczy
      nam piszesz.
    • jarecki_2 Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu 19.04.06, 09:58
      To wcale nie musi być wina izolacji. Nie zapominajcie, że dom dopiero powstaje
      i nie jest jeszcze skończony. Do powstania pleśni lub grzybni wystarczy woda,
      która wcale nie musiała się wziąć z podciągania z zewnątrz poprzez wadliwą
      izolację. Woda mogła pojawić się również Od wewnątrz, mogła tam zostać wylana,
      mogła być stale dostarczana przez jakiś nie szczelny "wąż" który tam sobie
      leżał był nawodniony i "ciurkało" z niego jakiś czas a później wiadomo, było
      trochę cieplej niż na zewnątrz, wentylacja była marna albo wcale jej nie było,
      woda weszła w ściany i tam się "kisiła" i powstał w końcu grzybek. Jedyna rada
      to zlikwidować przyczynę i dopiero likwidować skutki. O ile skutki likwidować
      jest w miarę prosto to przyczyna może nastręczać sporo kłopotów. Oczywiście nie
      wykluczam wadliwej izolacji. Pół biedy jak to izolacja pionowa jest wadliwa,
      jeśli pozioma to klops. Trzeba to zobaczyć.
    • Gość: Shannon Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu IP: 80.240.163.* 19.04.06, 21:02
      Moze to grzybki halucynogenne:))?
      • jarecki_2 Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu 19.04.06, 21:07
        Pobożne życzenia hahahahaha....
    • Gość: Shannon Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu IP: 80.240.163.* 19.04.06, 21:16
      Łysiczka lancetowata ( Psilocybe Semilanceata)
    • Gość: Shannon Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu IP: 80.240.163.* 19.04.06, 21:17
      Nadmienie ze w Szwecji nie wystepuje,na roztoczu sezon sie zaczyna;-))
      • jarecki_2 Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu 19.04.06, 21:19
        ale żeby dobrze "kopało" :-)
        • Gość: Shannon Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu IP: 80.240.163.* 19.04.06, 21:31
          Zapewniam ze "kopie" lux:-)
          Odjazd gwarantowany:-)
          • jarecki_2 Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu 19.04.06, 21:32
            kul
            • Gość: Shannon Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu IP: 80.240.163.* 19.04.06, 21:33
              Najlepsze suszone:-))
              • Gość: szwedka111 Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu IP: *.20.54.194.generacja.pl 23.04.06, 13:38
                to cóż że ze Szwecji...
    • Gość: Gosc.kaktus Re: pleśń, grzyb??? w nowym domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 11:36
      Proponuje metode iniekcji krystalicznej tym sposobem zostało osuszonych wiele
      budowli w Polsce jak i zagranicą.Jest to metoda dr inż ojciecha Nawrota koszty
      kształtują sie w granicach 120-150 zł za metr.nie ma problemu w izolacji
      pionowej jak i poziomej.Podaje namiary 022 720-01-42,601 33 57 56,659 056
      557,601 216 551.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka