Gość: b_nia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.06, 22:39 Czy ktoś może podać nazwę sprawdzonego środka umożliwiającego pozbycie się starej powierzchni farby okiennej. Oczywiście bez udziału szlifierki... Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blueble Re: Pilne!!! Stare okna??? IP: *.robbo.pl 30.04.06, 22:48 Trudna sprawa, są jakieś środki chemiczne, ale w przypadku moich starych okien nie sprawdziły się. Musiałam zastosować opalarkę. O środek chemiczny, zapytaj w sklepie - może jest coś nowego i bardziej skutecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_nia Re: Pilne!!! Stare okna??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.06, 23:31 A czy tą opalarką można skutecznie oczyścić tą starą powierzchnię??? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Pilne!!! Stare okna??? 30.04.06, 23:51 Opalarką można skutecznie oczyścić. Problem w tym, że działanie opalarki, polega na odparowywaniu, żywicy z drewna, dzięki czemu tworzą się łatwe do zdrapania, bąble z farby. To powoduje jednak, że drewno staje się bezwartościowe, a okna lub drzwi wkrótce nadają się tylko do wymiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Pilne!!! Stare okna??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 07:30 cóż wiekszego głupstwa to nigdy nie słyszałem mozna farbę opalać ,bo do tego celu słuzą własnie opalarki problem jest jedynie w poblizu szyby ale sa specjalne końcówki ,płaskie któe to umozliwiaja i zabezpieczaja szybę przed peknieciem nawiem jes wtedy jedynie na ramę a nie na szkło tak ze jst ot wykonalne od szilfowanai się jednak nie wymigasz po opaleniu trzeba pezeszlifowac dlatego najlepiej jest od razy szlifowac (szybciej zrobisz) najpierw rotoflesz(trzeba troche wprawy zeby nie ,,powyrywać ) pózniej oscylacyjna robiłem tak stary dom (bo nie chcielismy wymieniac na plastiki) i wyszło ok a z parowaniem zywicy to bzdura raz dlatego ze teraz robi sie wyroby z drewna z którego juz i tak odciągninieto zywicę(dlatego jest gorsze) a dwa ,ze nawet gdyby nie ,to i tak działa sie temperatura powierzchniowo ,na farbe nikt nie grzeje do oporu drewan bo po co zeby odparowac zywice to wczesniej szyby w ramie popękaja tak ze kolega minał sie z prawdą Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Pilne!!! Stare okna??? 01.05.06, 07:56 Jeśli planujesz za rok okna i tak wymienić opalaj. Popytaj znajomych którzy użyli opalarki. Wybór oczywiście należy do ciebie. Szybkość, czy trwałość. Odpowiedz Link Zgłoś
meps3 Re: Pilne!!! Stare okna??? 01.05.06, 14:25 Też uważam ,że opalanie nie może zaszkodzić materiałowi.Oczywiście jeśli robisz to uważnie i nie doprowadzasz do bardzo silnego przegrzania, nieraz i mnie trafiało się drewno puszczające żywicę.Ja pierwszą opalarkę kupiłem w Niemczech jak jeszcze u nas muchy się za takim sprzętem nie ganiały i od tego czasu oczyściłem wiele okien i nie tylko.I nigdy nie miałem problemów z drewnem.A okna jakie czyściłem widzę codziennie i gdyby było coś nie tak to zobaczyłbym to jako pierwszy.Jeśli chodzi o krawędzie przy szybach to oczywiście są do tego specjalne końcówki ale jeśli ich nie ma to najprościej jest zastosować po prostu kawałek blachy kładąc ją właśnie na szybie.Należy też zawsze pamiętać ,żę rozgrzane drewno staje się bardziej plastyczne - miększe - i trzeba uważać na ewentualne zarysowania szpachelką.Natomiast przeszlifowanie i oczyszczenie pap.ściernym jest konieczne.Ja zazwyczaj przed malowaniem właściwą farbą ,robię gruntowanie ''cieniutką'' farba emulsyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? gruntowanie drzewa farbą emulsyjną??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 16:44 "Ja zazwyczaj przed malowaniem > właściwą farbą ,robię gruntowanie ''cieniutką'' farba emulsyjną. " zaraz oszaleję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacibuk Re: Pilne!!! Stare okna??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:37 Preparat SCANSOL, złuszcza kolejne warstwy farby. Resztki usuwa się ręczną cykliną (ok. 9 zł) i szlifuje papierem ściernym. Właśnie próbuję renowacji starych ram okiennych. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś