Gość: Piotrek IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.05.06, 20:19 Fajny artukuł..dzięki! Moglibyście jeszcze dodać kilka szczegółów związanych z położeniem tych obiektów na działce - minimalne odległości to bardzo ważny szczegół! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arahat1 co do osadnika- niesprawdza sie w naszych warunkac 15.06.06, 19:33 klimatycznych- spadek temp i woda zamarza...w 90% zamontowanych osadnikow z zamknieciem wodnym(syfon) na zime nie jest wyjmowane n/n zasyfonowanie...woda zatrzymuje sie w rurze spustowej i pol domu nie ma sciany....male syfonik wodny a szkody na pare setek.... Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: co do osadnika- niesprawdza sie w naszych war 15.06.06, 23:14 Co Ty opowiadasz? Połowa moich sąsiadów włącznie ze mną ma tak to rozwiązane i nic złego się nie dzieje. A co do artykułu to ceny z księżyca. U mnie całość zamknęła się w o połowie mniejszej kwocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BERNADETA27 Sucho po deszczu IP: *.chello.pl 07.03.08, 13:49 Zbiorniki do wykorzystania i magazynowania wody deszczowej w domu i w ogrodzie. System domowo-ogrodowy służy do magazynowania ,a następnie wykorzystania wody deszczowej zarówno w pomieszczeniu jak i na zewnątrz do celów bytowo-gospodarczych takich jak:spłukiwanie WC ,pranie,sprzątanie oraz podlewanie trawnika. System wykorzystany może być przez cały rok. System składa się z kompletnego zbiornika z pokrywą,filtrem,poborem wody i przelewem oraz umieszczonej w pomieszczeniu technicznym budynku centrali sterującej Matrix wyposażonej w pompę oraz niezbędne akcesoria umożliwiające pobór wody ze zbiornika i wprowadzenie jej do niezależnej instalacji wodociągowej (WC,pralka,sprzątanie,podlewanie).W przypadku okresowego braku wody deszczowej w zbiorniku ,instalacja jest automatycznie dopełniana wodą wodociągową. Należy pamiętać ,iż w przypadku tego systemu konieczne jest zaprojektowanie i wykonania osobnej instalacji wodociągowej wykorzystującej deszczówkę,a więc decyzję o zainstalowaniu systemu domowo-ogrodowego należy podejmować juz na etapie projektowania obiektu mieszkalne. Gdy jednak w pobliżu lokalizacji zbiornika podziemnego nie została poprowadzona kanalizacja deszczowa lub ogólnospławna , a także brak jest zbiornika otwartego lub kanału, należy rozważyć zainstalowanie za zbiornikiem systemu rozsączającego AquaBlok. Na jedną osobę na rok potrzebny jest przynajmniej 1 m3 zbiornika wody deszczowej. 2. Na każdy 1 m3 zbiornika potrzebujemy 25 m2 powierzchni dachu. Według danych z poprzedniej strony dla czteroosobowej rodziny mieszkającej w domku jednorodzinnym i posiadającej ogród o powierzchni 100 m2 potrzebujemy ok. 70 m3 wody deszczowej na rok. b.luberda@mcl.com.pl Bernadeta Luberda 697 500 517 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIMI Sucho po deszczu IP: *.viator.gda.pl 07.03.08, 13:57 więcej o odprowadzaniu i zagospodarowaniu wody deszczowej na: www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/6.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/7.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/8.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/9.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/10.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/12.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/14.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/15.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/18.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/19.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/20.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/21.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/22.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/23.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/24.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/26.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/28.pdf www.instalator.pl/archi/2008/mi3(115)/29.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deszcz.com.pl Sucho po deszczu IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.08, 14:45 Czy wiesz, że ... zagospodarowanie i wykorzystanie wody deszczowej to nie tylko troska o nasze środowisko naturalne ale także znaczne korzyści finansowe. Korzyści ekologiczne i ekonomiczne związane z wykorzystaniem wody deszczowej: - obniżenie kosztów przy stale rosnących cenach wody i oczyszczania ścieków - zwolnienie od wprowadzonego od niedawna w niektórych miastach, podatku od deszczówki - odciążenie miejskich systemów kanalizacji burzowej - ochrona zasobów wód gruntowych - lepszy rozwój roślin podlewanych deszczówką - mniejsze zużycie środków piorących stosowanych do prania W wielu dziedzinach jest mozliwe zastąpienie drogocennej wody pitnej wodą deszczową, nie tracąc przy tym nic z komfortu użytkowania !!! Ponad 50% wody pitnej można zaoszczędzić wykorzystując odpowiednio przefiltrowaną i magazynowaną deszczówkę. Wiecej informacji znajdziecie na www.deszcz.com.pl/ Wodę deszczową można wykorzystać do: - prania - spłukiwania WC - podlewania ogrodu - mycia samochodu - mycia podłóg itp. Odpowiedz Link Zgłoś
piojur2 Sucho po deszczu 13.03.09, 13:42 Zarządcą kanalizacji deszczowej i ogólnospławnej jest gmina lub zakład komunalny, a rowów melioracyjnych - wiejskie lub gminne spółki melioracyjne albo wojewódzki zarząd melioracji. Jest to nieprawda. Po raz kolejny proponuje autorom,modom, administratorom aby sprawdzali treści zamieszczanych artykułów, ponieważ wprowadzacie ludzi w błąd... Odpowiedz Link Zgłoś